Krönika
14 augusti 2023 13:47

Besserwissern vet sällan mest

GästkrönikaTiderna förändras. Aldrig förr har efterfrågan på kunskap om allt som rör hästar varit så stor som nu, det jublande beskedet ger Ridsports gästkrönikör Malin Axel-Nilsson.

Besserwissern vet sällan mest
Malin Axel-Nilsson är doktor i etologi och husdjursvetenskap, driver företaget Hästologen, hastologen.se.

Hurra! Aldrig förr har efterfrågan på kunskap om allt som rör hästar varit så stor som nu. I mina flöden fladdrar det ständigt förbi inlägg som erbjuder olika typer av tjänster med svar på frågor och lösningar på problem som kan uppstå i vår samvaro med hästar.  

På anställningsintervjun till tjänsten som doktorand i projektet som skulle undersöka samspelet mellan häst och ryttare, uttryckte min blivande handledare att det inte kändes optimalt att anställa en hästtjej. Han ansåg att det var hög risk att jag skulle vara alltför svart eller vit i mina resonemang och tro att jag redan satt inne med svaren på alla frågeställningar. Jag lyckades på något vis övertyga honom om att inte alla hästtjejer är envisa och tror att de vet bäst.

Jag lyckades på något vis övertyga honom om att inte alla hästtjejer är envisa och tror att de vet bäst.

Nu, snart femton år senare, har jag en akademisk titel som visar att jag de facto är superenvis som lyckades slutföra mitt forskningsprojekt. Men jag är också mer övertygad än någonsin om att jag absolut inte sitter inne på alla svar.

Det finns ett samband mellan kunskap och självinsikt, som innebär att ju mindre en person vet om något, desto mer övertygad är den om att sitta inne på alla svar om hur det ligger till. Det kallas Dunning-Kruger-effekten och är en lite knasig psykologisk mekanism. Omvänt innebär den att någon som vet väldigt mycket om något i stället kan känna sig osäker och undervärdera sin egen kompetens.

Det är viktigare än någonsin att vara noggrann med källkritik, att fråga sig var informationen kommer ifrån och vad den bygger på. En av mina viktigaste erfarenheter från forskarutbildningen var att ständigt få argument och idéer motsagda, ifrågasatta och utmanade. Frågvisa studenter, skeptiska kollegor och nitiska artikelgranskare gör en forskares vardag klurig – men flera hjärnor kommer längre än en!

Det går oftast att hitta en enskild vetenskaplig studie som bekräftar en teori. Lika enkelt verkar det vara att hitta en enskild person, produkt eller teori, som erbjuder svaret med  stort S på just dina problem eller frågor kring hästar.

I vår quick fix-kultur får enkla och till synes effektiva – men ibland helt  felaktiga – svar och lösningar snabbt genomslag. I en hästdoftande miljö där allvarlig kunskapstörst råder är det nu viktigare än någonsin med sammanvägd kunskap och olika erfarenheter.

Om något låter för bra eller för enkelt för att vara sant, så är det oftast det.

Låt oss välkomna nyfikenheten och intresset, men samtidigt komma ihåg att om något låter för bra eller för enkelt för att vara sant, så är det oftast det.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden