Hästägartips
8 oktober 2023 19:36
Ridsportplus

Betthistoria: Från senor till titan

Betsla nerFölj med på bettets resa genom tiderna.

Betthistoria: Från senor till titan
Gammalbabylonisk terrakottaform som är en av de äldsta kända skildringarna av ridning i världen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    4000 f Kr – Bett av senor eller läder

    Från denna tid har forskare hittat hästtänder med förslitningar från bett. Själva betten saknas, eftersom de är gjorda av material som förmultnar, till exempel senor, ihoptvinnat gräs eller läder.

    3500 f Kr – Tamhästar i Kazakstan

    5 500 år gamla lämningar av tamhästar har påträffats på fyra utgrävningsplatser i norra Kazakstan. Man har bland annat hittat ett hästkranium med ett bett mellan tänderna.

    2500 f Kr – Rider med tjurring

    Hästar rids med hjälp av tjurring. En tygel går till ringen, och ryttaren använder en pinne som petas på hästens huvud för att styra den. Troligen har tjurring använts mycket tidigare än så.

    2000 f Kr – Nosringar försvinner

    Nosringar till hästar försvinner från mellanöstern.

    Copperbitasna
    Bett i brons, funnet i Israel. Foto: Israel Museum

    1900 f Kr – Metallbett tas i bruk

    Metallbett börjar användas. Från det antika Mesopotamien kommer de första bevisen på metallbett, som var lika dagens raka tränsbett. Bettet till vänster dateras till 1900-1800 fKr.

    Egyptier
    Bett som  i mycket liknar dagens tränsbett från Egypten.

    1100 f Kr – Föregångare till tränsbett

    Bett som  i mycket liknar dagens tränsbett har hittats i gravar tillsammans med vapen och annan hästutrustning i dagens Ryssland, Kaukasus och Italien.

    800 f Kr- Tog bort vargtänder

    På hästkranier från denna tid syns att vargtänder har tagits bort. Antagligen för att man upptäckt att hästen annars fått ont av bettet.

    800700
    Bronsbett, 800 fKr. Foto: The Vet Museum
    100-200-fkr-main-image
    Tidigt stångbett 100-200 f Kr.

    400 f Kr – Börjar byta bett

    Mästare inom ridkonsten talar om vikten av att byta bett.

    300 f Kr – Romarna sprider betten

    Stångbettet uppfinns, troligen på Balkan. Betten sprids sedan av romarna. När hästen används i krigföring behövs skarpare betsling och när hästarna blir allt större för att kunna bära ryttare i rustning blir också skänklarna på betten allt längre.

    500 e Kr – Bett funna i Norden

    De äldsta resterna av hästutrustningar som återfunnits i Norden är från en gotländsk kvinnograv från 500-talet. Två hästar är grav-offer och man hittade även två betsel med kindstänger. Längden på betten visar att hästarna varit små, ungefär som dagens gotlandsruss. Betten har varit smyckade med ringar som gav ljud ifrån sig vid rörelse och utrustningen var nött av långvarig användning. Gravfyndens utformning visar att hästarna spänts för en vagn.

    Bronsaldern
    Bett från bronsåldern. Foto: SHM
    Mitten-av-1500-talet-main-image
    Tortyrliknande bett, mitten av 1500-talet.

    1200 -1500-tal – Rena tortyren

    Den vanligaste betslingen består av stångbett med två tyglar och läderrem som kindkedja. Ofta var tungfriheten hög vilket bidrog till bettens skarphet. Vissa bett från denna tid kan se ut som rena tortyrinstrument, med taggar eller skarpa kanter. Det var inte ovanligt att de var så tjocka att hästen inte kunde stänga munnen. En häst med öppen mun och frustande vit skummande mule var en statussymbol under denna tid.

    1700-talet – Mildare bett

    Tankar kring en mer human hästträning började sprida sig. Betten blir mildare. De la Guerinière (1688-1751) är en pionjär.

    30778771518_2
    Bild ur boken ”L’ecole de cavalerie” av Francois Robichon de la Guerinière.
    1670
    Bett från 1670.
    1866
    Från 1866.

    1800-talet – Undersöker munnarna

    Munstegen börjar användas för att göra mer ingående kontroller av hästarnas munnar och man upptäcker att många hästar har sår i munnen. Man börjar också raspa hästarnas tänder för att ta bort vassa kanter.

    1900-talet – Första dressyrtävlingarna

    Tävling i dressyr, eller prisridning som det först kallades, infördes. Utrustningen ingick i reglementet och tillät ett fåtal typer av tränsbett, bridonger och kandarstänger. Även inom övrig ridning blev det mode att klara sig på ett tjockt “kronbett”, det vill säga arméns tränsbett.

    2000-talet – Byt bett ofta och rid gärna bettlöst

    Att byta bett ofta rekommenderas av experter, bland andra Ove Wattle, forskare vid SLU. En del går ännu längre och rekommenderar bettlöst. Många sätter fortfarande en ära i att rida på enkla tränsbett, medan hoppryttare inte sällan har en hel arsenal med bett. De akademiska ryttarna använder ofta hävstång likt förr i tiden, om än av mildare variant.

    2020bett
    Modernt bett.

    2020-talet – Mindre och lättare

    På kort tid har det skett en snabb utveckling i utbudet av bett, där betten blir tunnare och lättare och man väljer mindre storlekar. Material som titan och sötmalm blir vanliga.

    Källor: The Met Museum, Forskning och Framsteg, ”Produktutveckling av bett till hästar” från Chalmers, ”Den falska nyckeln” från Uppsala Universitet, Västerbottens Museum, Kulturminnet, Equine Welfare.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden