Avelsnyheter
4 december 2019 09:25
Ridsportplus

Blandade framgångar för auktionsfölen

SWB:s elitfölsauktionEn Grand Prix-häst, en godkänd hingst, fyra deltagare i unghäst-VM, fem 1,40-hästar och en som går trestjärnig fälttävlan. Så är utfallet hittills av 393 föl sålda på Elitfölsauktionen från starten 2008 och framåt.

Blandade framgångar för auktionsfölen
Kordoba for U som såldes på auktionen 2014 är fortfarande det dyraste fölet i auktionens historia, 600 000 kronor var priset (fölet till vänster). Ett av de dyraste auktionsfölen som sålts i Sverige är Amplitud SD som -klubbades för 300 000 kronor. Han är också det enda auktionsfölet som blivit godkänd hingst i SWB (fölet till höger). Foto: Kim C Lundin/Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Elitfölsauktionen infördes var det många som var skeptiska, men allt eftersom åren gått har statusen höjts. Totalt har 393 föl auktionerats ut genom SWB från 2008 till 2019.

En uppfödare som har sålt åtta föl på auktion är Carin Strand, Ugglarps Gård.
– Det är ett bra sätt att hitta köpare på. Jag är väldigt nöjd med mina köpare, de har tagit väl hand om hästarna. Nackdelen med auktion är att fölen lätt försvinner utomlands och då syns de inte. Hade de stannat kvar i Sverige hade man sett dem på Breeders och liknande, säger hon.

Kordoba-for-u_img_9591_org
Rekordfölet Kordoba for U i helfigur. Foto: Kim C Lundin

Carin Strand är uppfödare till det dyraste fölet som har sålts på Elitfölauktionen, Kordoba for U (f -14 e Ampère-Jazz). Jan Brink ropade in det för 600 000 kr åt amerikanen Fritz Kundrun.
– Jag har ingen kontakt med Fritz Kundrun och det är synd. Han köpte trots allt två föl det året, Kordoba for U och Knockout for U (e Ampère-Bocelli). Jag trodde jättemycket på Knockout.

Det är ett bra sätt att hitta köpare på. Jag är väldigt nöjd med mina köpare.

Carin Sand

Knockout for U är helbror till Icing for U, född 2012, som såldes till den norska GP-ryttaren Catherine Rasmussen och gick unghäst-VM med Helgstrand Dressage-ryttaren Meike Lang i augusti i år.

Auktionsföl på unghäst-VM

Ytterligare tre auktionsföl har gått unghäst-VM i dressyr, Lumière (f -14, e Floricello-Gigolo, uppf Anette Andersson) och Valentin (f -12 e Dalwhinnie-Regazzoni, uppf Helixad AB) reds båda av danskan Anna Zibrandtsen, som varit en flitig köpare på auktionen. Tiger G (f-11 e Tuschinski-Sir Donnerhall, uppf Åsa Elner Warnegård) reds på unghäst-VM av Karin Öljemark som också tog hem 6-års Breeders med honom.

Lumiere-anna-zibrandtsen-1015
Danska Anna Zibrandtsen på Lumiére tävlade på unghäst-VM i år. Foto: Pernilla Hägg
Icing-for-u-meike-lang-3099
Icing for U, född 2012, gick unghäst-VM i augusti i år med Meike Lang. Foto: Pernilla Hägg

Ett annat av de dyraste auktionsfölen är Amplitud SD (f -12 e Ampère-De Niro, uppf  Stall Damino H) som klubbades för 300 000 kr. Han är det enda auktionsfölet som har blivit godkänd för avel i SWB.

Kristian-von-krusenstierna--its-ad-hoc-1-190316-rt
Kristian von Krusenstierna på It’s Ad Hoc, det enda auktionsfölet som uppnått Grand Prix. Foto: Roland Thunholm

It’s Ad Hoc (f -08 e Danone I-Maistic, uppf Bengt Gustafsson) är det enda auktionsfölet hittills som har uppnått Grand Prix, oavsett gren. Valacken debuterade Grand Prix med 65,79 procent tillsammans med Kristian von Krusenstierna i år. På 4-årstestet blev It’s Ad Hoc tilldelad tre 9-poängare, därefter tävlade han både Breeders och Falsterbo tillsammans med Jennifer Svensson.

Bland dem som lyckats bäst på hopp-sidan finns Viktory (f -11 e Vivaldi K-Quattro B, uppf Anita Rostner) som fick 9–9 i hoppning vid sitt 3-årstest. I dag tävlar Viktory framgångsrikt i 1,40 tillsammans med Elin Sjögren.

Fakta

Auktionsföl födda 
2008–2014 (totalt 169 föl):

62 hästar har visats på 3-årstest eller kvalitetstävlan.

 • 5 hästar har tävlat 1,40 m
 • 11 hästar har tävlat 1,30 m
 • 9 hästar har tävlat 1,20 m
 • 1 häst har tävlat Grand Prix dressyr
 • 3 hästar har tävlat Prix S:t Georges
 • 5 hästar har tävlat Msv A hoppning
 • 6 hästar har tävlat Msv B hoppning
 • 1 häst har tävlat CCI***-fälttävlan
 • 1 godkänd hingst i SWB
 • 1 polishäst.
  Under auktionen 2010 såldes det hoppstammade fölet Mc Queen (e Cavallieri xx-Quite Easy, uppf Karin Nelson). Han arbetar i dag som polishäst.
Expandera

Svårt att köpa föl till fälttävlan

Stoet Hot Cup VH (f -09 e Blue Hors Hotline-Corrado WL) tävlar internationell trestjärnig fälttävlan tillsammans med sin ägare Aminda Ingulfson. Utöver fälttävlan har ekipaget fina resultat i både hoppning och dressyr. Hot Cup VH blev inte såld på Elitfölauktionen utan ropades tillbaka av uppfödaren och ägaren Tobias Hansson, Västra Hoby stuteri. Stoet är den enda hästen av auktionsfölen som tävlar i högre klasser i fälttävlan.
– Det är svårt att köpa föl till fälttävlan, jag vill gärna se hur hästen både rör sig och hoppar. Sedan önskar man mycket fullblod, vilket är svårt att hitta på auktionerna i Sverige. Jag ser hellre att SWB försöker få in lite äldre fälttävlanshästar, gärna 2- och 3-åringar, där man kan se hästen både hoppa och visa gångarterna. I dag ser man enbart hoppfilmer, vilket är synd, säger Aminda Ingulfson.

Aminda-ingulfson-hot-cup-vh-9461
Hot Cup VH, som ropades tillbaka vid auktionen 2009, tävlar internationell trestjärnig fälttävlan med Amanda Ingulfson. Foto: Pernilla Hägg

Andelen auktionsföl som senare bedömts på 3-årstest är 33 procent (årgångarna 2008 till 2015).

Enligt SWB har antalet deltagare vid 3-årstest varit stabilt med 35–45 procent av årgången. Andelen visade i den totala populationen är därmed något högre än bland elitfölen.

3-årstestet inte målet för utländska köpare

Johan Ifverson, som selekterat fölen tillsammans med Andreas Jönsson sedan konceptet ändrades 2012, tror att det beror på att flera auktionsföl har sålts utomlands.
– De utländska köparna har inte 3-årstest som mål. Dessutom är det många som är emot 3-årstest, det är förlegat, förklarar Johan Ifverson.
– Med tanke på att en hel del sålts utomlands är det bra att ändå en tredjedel av auktionsfölen kommit till test, säger Emma Thorén Hellsten, avelsledare i SWB.

Den hittills högst bedömda gångartshästen på 3-årstest bland auktionsfölen är Florisan (f -13 e Floricello-Sandro Hit, uppf Helene K och Anders Johansson). Florisan fick 52,5 poäng för gångarterna, med bland annat tio poäng för typ. Han tilldelades även hederspriset Caprice Minnestallrik från SWB Malmöhus 2016.

3arstest

I hoppningen är det dressyrstammade stoet Duschesse SD (f -10 e Ampère-De Niro, uppf Stall Damino HB) som är högst bedömd på 3-årstest av auktionsfölen. Hon fick 50,5 poäng för gångarter och hela 51,5 poäng för sin hoppning, däribland tre 9-poängare och en 9,5. Duschesse SD har därefter inte tävlats, utan i stället fått två dressyrstammade avkommor, Dauntless e Dreamboy och Kickoff e Touchdown.

Auktionen är som ett skyltfönster. Man kan se många föl under samma förutsättningar.

Johan Ifverson

Johan Ifverson ser en stor vinning i att både köpa och sälja hästar på auktion och han uppmuntrar fler att göra det. Det finns även ett uttalat mål att försöka få fler att visa sina föl på selekteringen, framför allt duktiga dressyruppfödare.
– Auktionen är som ett skyltfönster. Man kan se många föl samtidigt under samma förutsättningar. Det brukar vara många kunniga personer på auktionen, vilket gör att priserna blir lite högre. Men det gäller att man har tur när man köper och säljer. Man ska kunna fynda som köpare men som säljare ska man också kunna tjäna bra, säger han.

Ett vinnande koncept för framtiden

Helén Uddefors, vd för SWB, är väldigt positiv till auktionerna och anser att det är ett vinnande koncept för framtiden.
– Många köpare kommer tillbaka till uppfödarna för att köpa fler hästar. Vi tänker att vi även fortsättningsvis ska erbjuda äldre hästar på auktionen, men det är en utvecklingsfråga för att få till det riktigt bra. l

Fotnot: I genomgången ingår inte de föl som exporterats eller som inte var döpta vid tiden för auktionen.

Fakta

Ändrade koncept:

Ändrat koncept 2012:

 •   SWB tog över auktionen helt efter Håkan Ottossons Auktionsfirma.
 •   Tog bort selektering via resultat på föl-visning och ersatte med egen selektering.
 •   Började publicera video på fölen online.

Ändrat koncept 2019:

 •  Elitfölauktionen blir Elitauktionen.
 •  Inledde sammarbete med Swedish Select Horse Sales, SSHS, för att auktionera hopphästar.
 •  Elitauktionen delas upp i en hopp- och en dressyrfölauktion på två datum.
Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden