FörbundsstämmanAllt från stor glädje till mer avvaktande hållning, så är reaktionerna kring valberedningens förslag till ny ordförande för Svenska Ridsportförbundet. Och det är fortfarande en öppen fråga om en motkandidat kommer att lanseras på stämman.
Blandade reaktioner på ordförandeförslaget

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det har gått nästan två veckor sedan valberedningen lanserade Sandra Ruuda som nästa ordförande för Svenska Ridsportförbundet. Flera andra hade nominerats till posten, bland annat Gabriella Bragée och Marianne Lilja Wittbom. Ingen av dem tar plats i förbundsstyrelsen, enligt valberedningens förslag.

Marianne Lilja Wittbom var vd för Flyinge 2010 – 2015 och beslutade i början av den perioden att stänga av en lärare som hade sexuella relationer med elever. Hon medverkade nyligen i Uppdrag Granskning i Svt och berättade om händelserna och kommunikationen med Ridsportförbundet då.
Till Ridsport säger Marianne att hon är noga med att poängtera att detta inträffade 2011, långt före Metoo, och att det sedan dess skett förändringar inom förbundet.
− Frågorna är dock fortfarande mycket aktuella, säger hon.
Marianne Lilja Wittbom har i dag ett antal styrelseuppdrag och konsultuppdrag, och lyfts fram som en given kandidat till ordförandeposten av flera starka debattörer i ridsportsverige.
Valberedningens långa lista
De nominerades också
Utöver de personer som har presenterats som valberedningens förslag har följande
nomineringar inkommit till valberedningen fram till 1 februari 2023. Nomineringar görs av distrikt och föreningar, och personerna på listan har tackat ja till nomineringen:
Förbundsstyrelsen
Gabriella Bragee, nominerad av Skånes Ridsportförbund
Johan Fyrberg, nominerad av Siggesta Ryttare
Johanna Unghanse, nominerad av Åby Ridklubb
Marianne Lilja Wittbom, nominerad av Skånes Ridsportförbund, Billdals Ridklubb och
Göteborgs Fältrittklubb
Sara Sixten, nominerad av Föreningen Runsten Equestrian
Åsa Ragnar Eriksson, nominerad av Skånes Ridsportförbund
Tävlingssektionen
Anne-Carin Klinge Sporrong, nominerad av Arphus Ryttarsällskap
Helen Sörqvist Elfman, nominerad av Värmlands Ridsportförbund
Ulrika Lönnqvist, nominerad av Mälardalens Distansryttarförening
Det framgår inte av listan huruvida nomineringarna gäller ordförandeposten eller en plats i styrelsen/sektionen, eller både och.
Huruvida hon fortfarande står till förfogande är inget hon vill kommentera i nuläget, men hon vill göra ett medskick till kommande hantering av valprocesser inom ridsporten.
− Jag tror att processen hade blivit bättre om valberedningen tagit hjälp av ett externt rekryteringsföretag, som hade kunnat ställa relevanta frågor till kandidaterna.

− Att vara ordförande i Ridsportförbundet kan liknas vid ett vd-uppdrag, eftersom det handlar om en organisation med ett drygt 40-tal anställda och en stor ekonomi. En fördel med en extern rekryteringsfirma hade varit objektiviteten och distansen. Inom förbundet känner vi alla till varandra och kan ha förutfattade meningar, säger hon.
Hon vill också understryka att hon inte har några invändningar mot Sandra Ruuda som person.
Vad kommer du att svara om distrikt eller föreningar vill föra fram ditt namn direkt på stämman som en motkandidat?
− Den frågan lämnar jag öppen just nu.
Väntar på ordförandekonferens
Ridsport har varit i kontakt med flera av distrikten, och i några av dem finns en avvaktande hållning kring valberedningens förslag. Flera vill inte kommentera i nuläget, utan hänvisar till den distriktsordförandekonferens som ska äga rum den 18 april, och som blir en värdemätare på distriktens inställning till den föreslagna ordföranden och förbundsstyrelsen.
− Vi är inte klara med vår diskussion, och har flera möten planerade. Vår uppgift är framför allt att lyssna på föreningarna, säger Hans Wendt, ordförande i Göteborgs och Bohusläns Ridsportförbund.
Fakta om röstningen
Distriktens röster väger tungt
Vid förbundsstämma har varje förening röster med hänsyn till antalet medlemmar i föreningen enligt följande tabell:
1–249 medlemmar = 2 röster
250–499 medlemmar = 3 röster
500–< medlemmar = 4 röster
De 19 distrikten (SDF) har röster enligt följande tabell:
1–20 föreningar = 12 röster
21–< föreningar = 20 röster
Vid stämman 2021 hade de 19 distrikten tillsammans 356 röster (Sörmland hade då färre än 21 föreningar) och de 74 deltagande föreningarna hade tillsammans 212 röster
Vid stämman 2019 hade de 18 närvarande distrikten 344 röster och de 39 närvarande föreningarna 124 röster.
Källa: Svenska Ridsportförbundets stadgar samt stämmoprotokoll
− Vi för en diskussion om vi ska lansera en motkandidat eller inte, säger Thomas Magnusson, ordförande i Hallands Ridsportförbund.
Andra är mer övertygade om att valberedningens förslag har landat helt rätt.
− Jag tror inte att det blir något uppror, men det tillhör demokratins spelregler att det kan ske extranomineringar direkt på stämman, säger Gunnar Larsson, ordförande i Västmanlands Ridsportförbund.
Jag är övertygad om att Sandra kommer att lyfta ridsporten, och dessutom ta plats i debatten
Mariana Fransén, Västergötlands RSF
− Sandra Ruuda är en stjärna. Det finns ingen som helst anledning att rösta på någon annan, och jag är övertygad om att Sandra kommer att lyfta ridsporten, och dessutom ta plats i debatten, säger Mariana Fransén, ordförande i Västergötlands Ridsportförbund.
Ridsport har sökt Gabriella Bragée för att fråga om hon fortfarande kandiderar, men ännu inte fått något svar.
Under förbundsstämman, som sker digitalt lördag 6 maj, öppnas det för nomineringar till ordförande, styrelse och sektioner. Både de som tidigare varit nominerade och helt nya personer kan då nomineras.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på