Clinic
7 maj 2019 15:23
Ridsportplus

Blickar framåt efter branden – Sönke ser ljuset i tunneln

TillbakaLivet är på väg tillbaka för Sönke Rothenberger. Efter den ödesdigra branden i februari har han gjort comeback på tävlingsbanorna med bravur. I helgen gästade han Sverige och höll en uppskattad clinic. För Ridsport berättar han om sorgen över hästarna de inte lyckades rädda, och hur han nu hittar kraften för att se framåt igen.

Blickar framåt efter branden – Sönke ser ljuset i tunneln
Livet börjar så sakta återgå för Sönke Rothenberger. Nu satsar han mot EM tillsammans med Cosmo. Foto: Jenny Schwieler Staaf/Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Livet börjar sakta men säkert återgå till normala rutiner för 24-årige Sönke Rothenberger. I slutet på februari drabbades familjens anläggning av en ödesdiger brand. Fem hästar dog i lågorna och flera brännskadades svårt.

    Förra helgen gjorde Sönke och topphästen Cosmo – som mirakulöst räddades ur branden – bejublad comeback i Hagen i Tyskland där de vann alla sina starter.
    – Cosmo är i förvånansvärt fin form, trots branden. Ljuset i tunneln är att hästarna som överlevt klarat det hela väldigt bra och att de fortsätter att utvecklas, säger Sönke Rothenberger, som beskriver den första tiden efter branden som chockartad.

    – Det har varit svårt att hitta kraften att kunna se framåt. Sorgen över dem vi inte lyckades rädda är fortfarande väldigt stor. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att vi skulle råka ut för en sådan här sak. Det har gjort mig väldigt tacksam över varje dag jag får ha tillsammans med mina hästar.

    Tillbaka i Sverige för clinic

    Clinicen i Enköping är Sönkes första i Sverige. Sin ringa ålder till trots är han en van clinichållare, framförallt i Tyskland och Holland där han är flitigt anlitad.
    – Det är väldigt roligt att få komma hit, jag trivdes väldigt bra i Sverige vid mitt senaste besök,  inleder Sönke skämtsamt inför de omkring 130 åhörare som bänkat sig i ridhuset, och refererar till när han och Cosmo tog EM-silver i Göteborg 2017.

    Sonke-1021
    Tiden efter branden har varit väldigt tuff. Ljuset i tunneln är att hästarna som överlevt klarat det väldigt bra och fortsätter utvecklas, säger Sönke Rothenberger. Foto: Lina Nydahl

    Han får snabbt den svenska publikens uppmärksamhet och river ned både applåder och skratt när han med humor och en stor portion ödmjukhet delar med sig av sin egen resa – från uppväxten i dressyrfamiljen (där både mamma Gonnelien och pappa Sven är meriterade OS-ryttare), via internationella ponnyår i dressyr, till hoppkarriären upp till Nations Cup och det oförglömliga mötet med Cosmo – hästen som fick honom att återvända till dressyrbanorna.

    – Jag säger inte att det behöver vara så för alla, men för mig har hoppningen definitivt hjälpt mig att bli en bättre ryttare. Jag är mer medveten om min kropp och hur jag ska agera i situationer där hästen reagerar annorlunda än förväntat. Dessutom tycker både jag och mina hästar att det är kul, även om fokus nu såklart ligger på dressyren.

    Häng med på clinic

    Övergångar, tempoväxlingar, envis noggrannhet och en stor portion kärlek till hästen löpte som en röd tråd genom dagens åtta lektioner. Häng med i Ridsports referat och missa inte Sönkes matnyttiga tipslåda!

    Fakta

    Sönke om:

    Nervositet:

    ”Karriären som hoppryttare har gjort mig mer avslappnad. Men när det handlar om att kämpa om medaljer vill alla såklart göra sitt bästa. Jag tror det är bra att känna viss press, så länge nervositeten inte tar över. Blir jag nervös brukar jag påminna mig om att tänka att hästarna ju inte alls vet om du är på ett OS eller VM. För dem är banorna som vilken tävling som helst och det är liksom bara att gå in och göra din grej. ”

    Om att träna utanför ridsporten:

    ”När du blir trött gör du misstag. Ryttare måste ta hand om sig själva, precis som vi gör med våra hästar. Tiden att träna mer än timmarna på hästryggen finns inte för mig just nu och den träningen håller mig också i bra form. Men den dag jag känner att hästarna orkar mer än jag gör är det definitivt dags att ge sig ut och jogga eller gå på gym. ”

    Den perfekta dressyrhästen:

    ”Hästens utseende spelar inte någon roll för mig. Det viktiga är att den har tre bra gångarter och ger mig en bra känsla. När känslan finns då är det en bra häst. En kortare häst kan vara lättare att lära än en lång häst. Men alla hästar har sina plus- och minussidor. Det handlar om att du som ryttare ser till att göra det bästa av det du har.”

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym