Sverige
27 januari 2022 19:03
Ridsportplus

Blir av med tillstånd att driva hästverksamhet

ÖverklaganSedan 2010 har länsstyrelsen haft åsikter om hur en äldre man i Skåne sköter sina hästar, och påpekat flera brister. För ett år sedan beslutade länsstyrelsen att mannens företags tillstånd att driva hästverksamhet skulle återkallas, ett beslut som överklagades till förvaltningsrätten. Nu har rätten sagt sitt.

Blir av med tillstånd att driva hästverksamhet
Mannen blir nu av med sitt tillstånd att driva hästverksamhet. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I april 2017 fick mannens företag tillstånd att ”yrkesmässigt hålla, föda upp, sälja samt förvara och utfodra hästar” på gården i Skåne – detta trots att mannen vid flera tillfällen under 2010-2017 fått anmärkningar på sin djurhållning vid länsstyrelsens kontroller.

    Det handlade då om magra hästar samt brister och skaderisker i stallet och andra utrymmen där hästarna vistades. Under åren har mannen fått flera förelägganden om att han måste se till att hästarna får mer och bättre mat, för att uppnå normalhull, och vid nya kontroller 2018 och 2020 hittade länsstyrelsen återigen hästar som inte hade ett godtagbart hull.

    Länsstyrelsen i Skåne menar att det vid det senaste besöket i december 2020 fortfarande fanns skaderisker, och anmärkte även på bristande tillsyn av hästarna, bristande tillgång på dricksvatten och foder för vissa hästar. Besöket resulterade i ytterligare ett föreläggande, och en rad åtgärder som skulle utföras. Men enligt länsstyrelsen har mannen inte yttrat sig, och i januari 2021 beslutade länsstyrelsen att dra in företagets tillstånd att bedriva hästverksamhet.

    Överklagade till förvaltningsrätten

    Mannen överklagade länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Malmö, och ville att beslutet skulle upphävas. Han menade att fastigheten där han driver verksamheten är mycket lämplig för hästhållning, och beskrev i sin överklagan hur hästarna sköttes.

    Angående de magra hästarna förklarade mannen att ett av de aktuella stona var ”av den högresta, tunna typen”, och att stoet stod på fri tillgång av hö på lösdriften under hösten 2020 – något som gjorde att hon fick sämre hull. Mannen menar att han därefter tog in henne i stallet för att bättra på hullet och att det nu är bättre. Han säger även att han vill fortsätta med verksamheten ”för att ge hästarna några år fria i hage efter flera års träning och tävling”.

    Förvaltningsrätten har nu utrett fallet och kommit med sin dom, där de menar att det ”inte framkommit skäl att ifrågasätta de iakttagelser som länsstyrelsen gjort vid sina kontroller och den bedömning som gjorts avseende brister”. Förvaltningsrätten kan konstatera att det vid upprepade tillfällen uppmärksammats brister avseende hästars hull.

    Rätten menar också att när man bedriver tillståndspliktig verksamhet måste högre krav ställas på att ”grundläggande djurskyddsåtgärder vidtas och upprätthålls på daglig basis samt att det bör ske utan påpekanden och förelägganden”. Förvaltningsrätten anser därför att företaget inte länge kan anses lämpligt att bedriva tillståndspliktig hästverksamhet, och avslår överklagandet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden