Emelie Röstad
Blogg
Emelie Röstad är uppfödare och driver två av Sveriges största avelsgrupper på Facebook. Här får du följa med i hennes fartfyllda vardag på gården i Skåne.
Emelie Röstad
23 maj 10:35

Avelsbloggen om det härliga och spännande med stamtavlor

Avelsbloggen om det härliga och spännande med stamtavlor
Pierre Durand och Jappeloup. Foto: Roland Thunholm

Stamtavlor, ett härligt och spännande ämne! De flesta uppfödare älskar att grotta sig ner i stamböckerna och ibland kan man bli förvånad och även till viss del förundrad. 

Men hur viktig är stamtavlan på en häst? Jag skulle säga att stamtavlan ger en indikation till vad hästen har för förutsättningar.

En hopphäst med välmeriterad stamtavla hoppar förmodligen bättre än vad en dressyrstammad häst gör, just för att den har genetiska förutsättningar. Men självklart så finns det undantagsfall och en av dessa undantagen var Jappeloup de Luze. En liten svart gummiboll som inte ens var 1.60 hög. Jappeloup var efter den franska travhingsten Tyrol ll undan efter Venerable xx. Jappeloup var med andra ord hälften travare och hälften fullblod.

Kolla in klippet med Jappeloup från VM 1990 nedan.

Idag hade nog de allra flesta hoppryttare fnyst om de såg stamtavlan, men trots sin stam och sin storlek gjorde Jappeloup en fantastisk karriär som hopphäst. Jappeloup tillsammans med sin ryttare Pierre Durand vann både OS-guld och VM-guld. Som sagt är Jappeloup endast en utav flera som gjort fantastiska prestationer trots enligt deras stamtavla varit ämnade för något annat.

En annan travarkorsning var det tyska stoet Halla som tog hela tre stycken OS-guld i hoppning. Halla är den hästen som har flest OS-guld i hoppning. Men var Halla ett undantag? Halla fick trots sin enastående karriär även två föl, en blodslinje som dessvärre ser ganska kal ut. Det närmsta till Halas meriter är en 1.55-hoppare vid namn Goldika, född 1979 efter Gottschalk. Halla-linjen avlar man på än idag. Hur Halla och Jappeloup hade stått gentemot dagens OS-hästar är oklart. 

Kolla in klippet när Halla tar OS-guld nedan.

Men även idag har vi en häst vars stam inte får en hoppuppfödare eller ryttare att trilla av stolen och det är vår alldeles egna King Edward. Inga travare i och för sig, men utifrån dagens hoppavel så är stamtavlan annorlunda. De som är insatta i hoppavel vet om hur viktigt mödernet är, prestation väger tungt i hoppning jämfört med dressyren där nymodighet och populäritet är  mer viktigt. King Edwards far, Edward, är en Hannoveraner hingst som enligt Landgestüt Celle klassas som multitalang hingst. När fadern Edward gjorde sitt hingstprov så erhöll han högre poäng för dressyr än hoppning, trots han är hoppstammad. Edward har tävlat framgångsrikt i dressyr tillsammans med YR-ryttarinnan Charlott-Marie Schürmann. Edward var tillgänglig till de svenska stoägarna en period, dock var det inget som verkade falla de svenska stoägarna i smaken och fick endast 1 svenskfödd avkomma. King Edwards möderne finner man några 1.40 hoppare, för övrigt ganska kalt. 

Kolla in filmklippet på King Edward som 5-åring nedan.

Så hur kom det sig att dessa hästar lyckades? Ja, det är en fråga vars svar enbart kan spekuleras. Tur kanske? Eller så finns det helt enkelt ”the perfect match” där de tillsammans med rätt ryttare kan göra det omöjliga. 

Tack för att ni tog er tiden att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.


Emelie Röstad
6 juni 14:08

Avelsbloggen om unghästtest och nytillskott

Avelsbloggen om unghästtest och nytillskott
Emelie Röstads Franklin-dotter Ada, visad av Niklas Samuelsson. Foto: Josefine Friberg

Då var det unghästtest här nere i nordvästra Skåne och i år hade jag med två fina ston som har förberetts av ASP Dressyr tillsammans med en hjälpande hand av Niklas Samuelsson.

Först ut var sötaste lilla Ada H.H. e. Franklin ue. Fürstenball. Ada är första avkomman undan Montana Win T som är halvsyster till Grand Galaxy Win. Ada var för dagen lite trött och seg, så hon fick inte helt till det gångsmässigt inne på banan. Dock beslöt hon sig att hoppa över den blå avspärrningen och lämna. Pang sa det och hon svingade sig över den relativt höga banderollen. Ada blev för dagen klass 1.

Image1-1
Nyblivet diplomsto – Morticia.

Morticia H.H. var näst på tur. Hon är e. Freetown ue. Franklin. Morticia undan samma möderne som Grand Prix-hästarna Helix och Glaadstone. Här gick det bättre! Morticia var i bra form och detta är en häst som gillar att visa upp sig så hon slog till med ett Diplom. 

Men summarum så är jag både nöjd och stolt över tjejerna, man får inte glömma att de är bara 3 år gamla. Extra stort tack till Niklas Samuelsson, ASP Dressyr och Nordvästra Skånes hästvänner. Nu förbereds tjejerna till kommande försäljning. 

För utom 3-åringarna så har jag kommit in i halvlek. För sent i tisdags blev det även ett nytt tillskott i stallet, för stoet Melody Ely T beslöt sig att föla. Så nu är två utav fyra föl ute. Känns himla skönt faktiskt och förhoppningsvis så trillar det ut en till nu i nästa vecka. 

Image4
Alldeles nyfödd!
Image3
Melodys fina stoföl med fyra vita ben. Foto: Josefine Friberg

Fölningen gick bra, ett fint litet stoföl med fyra vita ben. Hon ser inte alls ut som sina äldre systrar, Melody är även mamma till ovannämnda Morticia. Årets föl är efter Vaderland x Franklin x Florencio l och är hur fin som helst!

Tack för att ni tog er tiden att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.


Emelie Röstad
30 maj 11:55

Avelsbloggen: Äntligen är årets första föl här

Avelsbloggen: Äntligen är årets första föl här
Ghazel med mamma Sonnet. Foto: Privat

Äntligen, 15 dagar över tiden, har årets första föl anlänt här på gården! I samband med sådana här fölningar så är jag tacksam över att jag har lite rutin gällande fölvak och slipper vaka speciellt mycket. Det blev en natt att vaka och det är jag så glad för. 

Hade detta varit för tio år sedan hade jag lätt vakat en månad (två veckor innan beräknad födsel och de två veckor som stoet gick över). Jag hade inte varit människa då, hade vandrat runt som en zombie i en månad. Oavsett, nog om mitt vakande. Vad blev det då?

Blogg1

Det blev ett helt bedårande stoföl! Musgrå med tre vita ben, stjärn och en pytteliten snopp. Jag har fått en hel del föl här på gården genom åren, men denna tillhör en av de sötare jag har fått. Väldigt feminin och ganska liten.

Stoet är maidensto (förstföderska), men tack vare att det är en gedigen mödernelinje så var det enkelt att ta reda på om det tillhörde vanligheterna med mindre föl och det var det. Stolinjen ger tydligen mindre föl som sedan växer till sig och blir runt 170 cm. 

Denna fantastiska lilla varelse kommer att få namnet Ghazel, som är en diktform i den arabiska och persiska litteraturen vars bärande idé ofta är den längtande kärleken. Mamman kallas nämligen för Sonnet, vilket är en typ av diktform. 

Ghazel är efter Hesselhoej Double Up-Charmeur, och undan den berömda Adone-linjen. Denna stolinjen har gjort enormt mycket i dressyrvärlden – Adone var helsyster till Ahlerich (3 OS-guld, 1 VM-guld) och Amon (OS i Los Angeles). En av de mest berömda avkommorna till Adone var OS-medaljören Rembrandt (4 OS-guld, 3 VM-guld).

Förutom välpresterande dressyrhästar så har stolinjen lämnat världshingstar som RubinsteinBordeaux och Blue Hors Romancier, nygodkända Viva Gold-sonen Viva La Vida med flera. 

Förhoppningsvis så följer Ghazel i samma spår som både Adone och Donkey Boy. Av det lilla jag har sett av henne så ser hon ut att ha en lovande framtid! 

Tack för att ni tog er tiden att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.


Emelie Röstad
10 maj 05:50

Avelsbloggen: Vägen till ett bedårande litet föl

Avelsbloggen: Vägen till ett bedårande litet föl

På sociala medier har det börjat flöda med söta föl-bilder och det gör vem som helst fölsjuk! För vem vill inte ha ett bedårande liten föl? Men hur går det egentligen till när man ska betäcka sitt sto och vad ska man tänka på?

Det finns vissa saker som är bra att göra innan säsongen ens har börjat och det är:

 • Försök lär dig ditt stos brunstcycel. Hur länge brunstar hon och hur många dagar går det emellan brunetterna? Skriv gärna ner hennes cycel. 
 • Är stoet i träning och tävling? Ställ av henne innan det är dags att åka till seminstationen och gärna låta henne vila ett par månader innan. Det ökar chansen till att få dräktigt. 
 • Undvik onödig stress. Detta gäller inte enbart innan det är dags att betäcka, utan även efteråt. Stress kan orsaka att stoet inte blir dräktigt. 
 • Stoet ska vara i bra hull – inte för tunn och inte för tjock.
 • Låt inte stoet gå med valacker. Skulle de försöka betäcka stoet så finns det en risk att chansen minskas för att få stoet dräktigt. 
 • Registrera ditt sto på sprangrulla.se. Språngrulla är enbart för Svenskt Varmblod, om du har en annan ras än SWB så kontakta din avelsförening och rådfråga hur det går till för just er ras.
 • Försök att ha minst två hingstar på din lista, det är alltid bra med en plan B om det visade sig att plan A inte fungerade. 
 • Sol, sol och åter sol! Sol, grönt friskt gräs och mjuk fin sommarpäls ökar chansen till att hon blir dräktig.
Föl Emelie

Innan man ska betäcka så måste man även hitta en bra och lämplig seminstation. Vissa raser/hingstar betäcker enbart naturligt, men även i sådana fall hade jag rekommenderat att söka upp en bra seminstation och göra en gynundersökning för att se så allt ser bra ut innan man betäcker.

Har stoet gått gall föregående säsong (dvs ej blev dräktig) så kan det vara bra att ta ett bakteriologiskt prov i samband med brunst tidigt på säsongen. Tänk på att vissa seminstationer inte tar emot stoet om hon ska betäckas med hingstar som inte ingår i deras hingstprogram, så kolla upp deras vilkor innan du anmäler. Du hittar seminstationer på sprangrulla.se. 

Hingsten är vald, stoet är redo och det är dags att åka till seminstationen, hur går det till där?

Väl på seminstationen så kommer stoet undersökas av en veterinär. Enligt svensk lag ska ston alltid undersökas av veterinär innan inseminering. Undersökningen görs dels för att upptäcka eventuellt problem och för att se vart i brunstcykeln stoet befinner sig. Veterinären tittar på stoets folliklar för att utläsa vart i brunstcyceln hon befinner sig och om det är dags att inseminera eller inte. Önskvärt är att inseminera precis innan ägglossning. Ägglossningen sker vanligtvis när äggblåsan är 4-5cm, men detta varierar mellan olika ston och brunster. Vilka dagar som seminstationen tar emot kan variera, men de allra flesta stationer undersöker varannan dag. 

Stoet är inseminerad och har ovulerat. Vad händer nu? Först och främst: låt stoet ta det lugnt. Ingen stress och låt stoet vila, gärna de första 40 dygnen efter seminering bör stoet ta det lugnt då risken är hög att hon resorberar. Första undersökningen är runt dygn 15-17 och då räknas det från och med sista gången hon blev inseminerad. Om stoet inte är dräktigt är hon ofta på väg in i en ny brunst. Här kan man även kolla för eventuella tvillingar och det är något som man inte önskar. Tvillingdräktighet innebär ofta stora problem för stoet med kastning eller svaga föl som följd. Orsaken till att hästar har svårt att bära tvillingar beror på att placentan, det vill säga fosterhinnan, normalt täcker hela ytan i livmodern och vid tvillingar så blir närings- och syretillförseln kraftigt begränsad, vilket medför försämrad tillväxt hos en eller båda tvillingarna.

Önskar man teckna föl- och fosterförsäkring, jag rekommenderar verkligen det då det är en relativt billig försäkring, så brukas detta ske vid 40 dygn. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad som gäller just för dem.

Screenshot

Beroende på vilkor hos hingsten, vissa har 30 dygn, 60 dygn och 90 dygn så gör man en dräktighetskoll precis innan det dygn alternativ på angiven dygn som gäller för hingstens vilkor. Varför precis innan? Jo, såvida du inte kollat upp stoet innan angiven dygn, så riskerar du att bli debiterad för hingstavgiften trots hon visade sig vara tom och det är tråkiga pengar. Så håll koll på datumet! Har hingsten 90 dygns avgift, så kolla gärna stoet dygn 89. 

Vissa utländska hingstar kan även ha ett specifikt datum, det vill säga istället för antal dygn de har exempelvis att man måste rapporterat in innan 1 oktober. 

Samma gäller för hingstar som har levande fölavgift, för många hingsthållare är levande föl ett föl som lever i minst 48 timmar och är försäkringsbart. Läs noggrant villkoren vad som gäller för just den hingsten du har valt och är det otydligt, fråga då hingsthållaren. 

Tänk även på att be om intyg av veterinären ifall stoet resorberar, kastar eller om fölet avlider inom 48 h. Hingsthållaren samt eventuellt försäkringsbolag kan efterfråga detta. Men som sagt, läs igenom villkoren. 

Sist men inte minst önskar jag alla lycka till med betäckningar, fölningar eller kanske redan födda årsföl. Vi befinner oss i en fantastisk tid med alla dessa bedårande små fölen, så se till att njut och glöm inte vare sig bort stoet eller dig själv. Ge ditt sto lite extra kärlek då hon förhoppningsvis är/kommer bli en sådan bra mamma. 

Tack för att ni tog er tiden att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här


Emelie Röstad
25 april 14:21

Avelsbloggen: Hur kan vi som uppfödare tänka när det kommer till ridbarhet?

Avelsbloggen: Hur kan vi som uppfödare tänka när det kommer till ridbarhet?
Bedömning av ridbarhet börjar så snart man börjar med inridning. Foto: Privat

Ridbarhet, vi alla vill ha hästar med bra ridbarhet, för som jag sagt tidigare, vad ska vi med hästen om den inte går att rida på?

Men vad menas egentligen när hästen har bra eller dålig ridbarhet? Är en häst som alla kan rida på en häst med bra ridbarhet eller är det den heta 160- hoppande Grand Prix hästen den med den ultimata ridbarheten?

Innebörden av vad bra ridbarhet är skiljer sig från person till person. För mig menas en bra ridbarhet att hästen vill jobba och vill vara ryttaren till lags. Att hästen försöker sitt yttersta för att lösa uppgifter som ryttaren presenterar. Med andra ord så tycker jag att en häst med bra ridbarhet en häst som är positivt inställd till arbete och har en bra ”team-känsla”. Detta är min syn på ridbarhet och som sagt skiljer sig det från person till person. 

Emma_johansson_saintcyr
Foto: Privat

Men kan man göra en korrekt utvärdering när det kommer till just ridbarhet? Enligt en forskningsstudie från SLU, Rider effects on horses’ conflict behaviour, rein tension, physiological measures and rideability scores, så är ridbarhetsbedömning oftast kopplat till personkemin mellan häst och ryttare. Det är därför svårbedömt och inte helt tillförlitligt. Studien visade att de olika testryttarna påverkade ridbarheten genom att deras ridsätt påverkade hästens reaktion

Hur kan vi som uppfödare tänka när det kommer till ridbarhet?

Jag förespråkar att stona skall vara ridna innan de sätts i aveln. Det är sällan man får möjligheten att rida på hingsten, så då måste man göra en utförlig bedömning på stoet. Hur är mitt sto att rida och vad önskar jag förbättra? Var ärligt mot dig själv när du värderar ditt sto. Har stoet fler negativa egenskaper än positiva, ja då kanske hon inte borde sättas i avel.

Avelsbloggen_uppsutten
Har man möjlighet så tror jag man vinner mycket på om man ”provrider” sina ston och sina uppfödningar. Foto: Privat

Har man svårt att bedöma sitt sto så tala då med erfaren ryttare. Kanske du lämnar iväg ditt sto för inridning, tala då med berörd ryttare och be hen utvärdera. Hur reagerade hon vid sadel? Vid uppsittning? Hur känslig är hon för hjälperna? Hur snabbt förstod hon uppgiften? Blir hon introvert vid nya saker eller försöker stoet mer fly från uppgiften? Stressar hon lätt upp sig eller blir mer nonchalant? 

Önskar du förbättra temperamentet och ridbarhet hos ditt sto, välj då en välbeprövad hingst där du kan åka och titta på avkommorna istället för en yngre förmåga. 

Tack för att ni tog er tid att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.

/Emelie


Emelie Röstad
11 april 16:48

Avelsbloggen: ”Har tjocka hästar normaliserats?”

Avelsbloggen: ”Har tjocka hästar normaliserats?”
3-åringarna Jasmine och Ada har återförenats hemma på gården. Foto: Privat

I helgen kom den andra 3-åringen hem från utbildning. Hon ska nu vara hemma för en månads vila, för att sedan göra det sista finliret inför unghästtestet. Ada som redan är hemma blev väldigt glad att återförenas med Jasmine. De har gått ihop sedan de var var nykläckta och är väldens bästa kompisar.

Det skiljer bara en vecka i ålder mellan Ada och Jasmine, de är verkligen som ler och långhalm. Så just nu blir det ledighet och grönt gräs för dessa damer. För mig så är det viktigt att hästarna är väl förberedda inför sin uppgift och även om ridprovet är borttaget för diplom så ska hästarna vara i bra skick.

Emelie3
Jasmine, som hon kallas, är efter Freetown-Franklin. Foto: Privat

Det vill säga normalt hull, musklade utifrån ålder, fina i päls och hovar – ja, de ska vara presentabla helt enkelt. Jag tycker dock att många hästar idag är tjocka. Det är som att tjocka hästar har normaliserats.

En fet häst är numera normal hull och de som ligger på 4-5-gradig skala klassas som ”tunna”. Men även om man kan känna enstaka revben så kan hästen klassas som fet. Att känna revbenen behöver nödvändigtvis inte betyda att hästen är i normalt hull. Att övervikt kan medföra allvarliga problem är ingen nyhet, vare sig gällande människor eller djur. 

På ridskolor börjar man att införa viktgräns hos eleverna, men hästarna kan vara allt mellan måttligt fet till extremt fet – rimmar inte det lite dåligt? Nu säger jag inte att man ska svälta hästar, utan det är hästägarens ansvar att se till att förse hästen med lämpligt foder.

Är hästen lättfödd så köp inte in det kraftigaste grovfodret som finns på marknaden och kanske är det dags att skippa godiset. Är hästen svårfödd, ja, då får man köpa in foder som lämpar sig för det. 

Är alla mina hästar i perfekt hull? Absolut inte! Jag har några som är lite tjocka, någon som är lite tunn och några i normalt hull. Så nej, det är inte lätt, men snälla, normalisera inte övervikt hos häst. För vi vill väl alla ha många fantastiska år framöver tillsammans med hästen. 

SLU:s hullbedömningsskala

 1. Extremt utmärglad
  Ryggkotor, revben, svansrot och höftben kraftigt utstickande, skelettstrukturen kring manke, bogblad och hals klart synliga samt inget fettlager.
 2. Mycket mager
  Ryggkotor, revben, svansrot och höftben utstickande, skelettstrukturen kring manke, skuldror och hals svagt synliga.
 3. Mager
  Revben och ryggrad synliga, svansroten utstickande men individuella ryggkotor är inte synliga, höftknölen rundad men klart synlig, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals markerade.
 4. Slank
  Lätt åsformad rygg, revbenen svagt skönjbara, lite fett runt svansroten, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals inte tunna.
 5. Måttlig
  Jämn längs ryggen, revbenen inte synliga men lätta att känna, fettet runt svansroten börjar kännas ”svampigt”, skuldror och hals övergår mjukt till kroppen.
 6. Måttligt fet
  Kan ha en liten ränna längs ryggen, svampigt fett över revbenen, mjukt fett runt svansen, börjar tydligt ansätta fett längs manken, bakom skulderbladen och längs halsen.
 7. Fet
  Kan ha en ränna längs ryggen, går att känna individuella revben men också fett mellan dem, mjukt fett runt svansroten, fettansättning runt manke, skuldror och längs halsen.
 8. Mycket fet
  Ränna längs ryggen, svårt att känna revbenen, väldigt mjukt fett runt svansroten, tjockt fettlager runt manke, skuldror, ”förtjockad” hals, fettansättning på insidan av benen.
 9. Extremt fet
  Tydlig ränna längs ryggen, varierande tjockt fettlager över revbenen, ”bulligt” fettlager runt svansrot, manke, skuldror och längs halsen. Insidan av bakbenen kan ”skava”.

Här kan ni läsa mer om hullbedömning hos häst

Tack för att ni tog er tiden att läsa och jag hoppas detta kommer vara matnyttigt för er där ute. Önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.


Emelie Röstad
4 april 16:40

Avelsbloggen: Fölväskan redo

Avelsbloggen: Fölväskan redo
Tounette H.H.

Nu är det snart dags, de mycket efterlängtade fölen är snart här! Men vad ska man egentligen ha till hands vid fölning? Jag har själv alltid en ”fölväska” redo, för ibland kommer fölen tidigare än beräknat och ibland får jag samtal där det behövs hjälp och då gäller det att ha den snabbt till hands. Det kan såklart skilja sig lite vad folk har, men jag tror de allra flesta har likande redo till hands. Här är iallafall vad jag brukar ha i mitt fölkit:

 • Handdukar och många handdukar, gärna i olika storlekar. 
 • Plasthandskar, både vanliga men även rektalhandskar. 
 • Rep/draglinor, detta ifall man måste dra ut fölet. 
 • En klassisk påsklämma (som man steriliserar), detta ifall naveln inte vill sluta blöda, så klämmer man på den. 
 • Flaskor, för att kunna förvara råmjölk. Är man ovan mjölkare så ta även med en bunke för att fånga upp mjölken. 
 • Descutan svampar
 • Glidmedel
 • Stetoskop 
 • Sax
 • Hink
 • Nappflaska, jag använder mig utav nappflaska åt lamm. Upplevt att den varit enklare än till barn. 
 • Handsprit 
 • Ficklampa 
 • Termometer 
 • Klyx/microlax 
 • Lactacyd
 • Telefonnummer till veterinär, djurambulans. Gärna till mer än en veterinär ifall den inte svarar. 
 • Transporten redo och se till att prata med folk om du behöver lasthjälp så de är redo om det behövs. 
 • Sen den viktigaste av allt: hygien, hygien och återigen hygien! Håll rent! Sprita händer, rena kläder (ej varit hos annan häst), virkona boxen innan fölning. Oavsett hur noggrant man än planerar, så sköter man inte hygienen så kan man fölet få fölsjuka och det vill man absolut inte! 
 • Sist men inte minst, lite snacks och sockerhöjande till dig själv. Det kan ta några timmar och det sker oftast nattetid/tidig morgon. 
Image0
Maleficent H.H.

Jag själv har en stor boxväska och en liten handväska, men nu får jag några föl vare år, skulle det vara mer att du tar ditt första föl så fungerar en plastlåda alldeles utmärkt. Förutom allt detta så spärrar jag av den delen av stallet som fått föl. Ingen förutom vi som har hand om sto och föl får beträda den delen av stallet den första veckan. Just för att hygienen sköts på ett visst sätt. Exempelvis fodras sto och föl alltid först och jag spritar händerna och sprejar virkon på skor/stövlarna, alla redskap (har en speciell grep och kärra åt sto och föl) tvättas varje dag. Du kan helt enkelt inte bli för noggrann när det kommer till hygienen. 

Är du förstagångsuppfödare så tipsar jag om att ta kontakt med en rutinerad uppfödare. Vi har massor med duktiga och erfarna uppfödare och många av dem är otroligt trevliga och hjälpsamma. Våga kontakta dem och ställ dina frågor innan du står där. Desto mer förberedd du är, desto mer redo är du om olyckan skulle vara framme. 

Tack för att ni tog er tiden att läsa och jag hoppas detta kommer vara matnyttigt för er där ute. Önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.


Emelie Röstad
14 mars 19:15

Avelsbloggen: ”Vårt ansvar att se till att hästarna mår bra”

Avelsbloggen: ”Vårt ansvar att se till att hästarna mår bra”
Årets bruksprov närmar sig. Foto: Roland Thunholm

Dansk hingstpremiering är avklarad och Helgstrand Dressage fick åtta premierade hingstar. Till sju av dessa hingstar var Helgstrand ensam ägare.

Dansk Varmblod publicerade ett pressmeddelande på sin hemsida efter Operation X, att de tar starkt avstånd från hårda träningsmetoder och att de givetvis ska följa fallet noga.

Andreas Helgstrand har fått sin licens indragen och får inte delta i bland annat landslaget, men företaget Helgstrand Dressage får visa hingstar på Dansk Varmblods hingstpremiering? För mig rimmar detta väldigt dåligt. För rampljuset ska väl ändå inte enbart riktas på Andreas Helgstrand, utan på hela företaget?

I veckan har en annan toppryttare hamnat på löpsedeln för bland annat djurmisshandel. Lövsta Stuteri meddelande via sociala medier att toppryttarens hingst är borttagen från deras hingstprogram. Det är självfallet tråkigt för de stoägare som hade planerat att använda sig av hingsten, men jag personligen anser att det är helt rätt. Tummen upp för Lövsta! 

Man ska inte döma någon på förhand, men man ska inte heller låtsas som om ingenting har hänt.

Man ska inte döma någon på förhand, men man ska inte heller låtsas som om ingenting har hänt. Det bästa är att man får sätta allt på vänt tills man har gått till botten med det hela. För det är viktigt att vi alla arbetar mot en ren och schysst sport där hästarnas (och även människornas) välbefinnande sätts i fokus.

Det gäller oss alla – hästskötare, ryttare, uppfödare, ägare etc. Det är vårt ansvar att se till att hästarna mår bra och att de behandlas på ett värdigt sätt. 

Nästa vecka är det dags för årets bruksprov och i år är det totalt 50 hingstar som ska visas i åldrarna tre år och uppåt. Utav dessa 50 hingstar så är 34 av dem hoppstammade och 16 dressyrstammade.

Av dessa 50 hingstar är 30 svenska varmblod, resterande är antingen utlandsfödda eller grundregisterade i utländskt förbund. Gunnarlunda är de som har flest anmälda hingstar, de har totalt sex hästar med på årets bruksprov. Toppfädrarna i år är hingstarna Conthargos och Kjento, som har tre söner vardera.

Önskar ni titta närmare på årets hingstar, så finner ni bruksprovskatalogen här.

Tack för att ni tog er tiden att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.


Emelie Röstad
7 mars 17:00

Avelsbloggen: ”Jag är på gränsen att vara en…”

Avelsbloggen: ”Jag är på gränsen att vara en…”
Stopp och belägg...! Några sådana här gullisar blir det inte 2025... Foto: Emelie Röstad

Första treåringen har återvänt hem och det är söta lilla Ada. Ada ser så himla fin ut och hon har verkligen utvecklats fantastiskt under sin tid hos ASP Dressyr.

Det är det som är så roligt med ungarna, man lämnar en unghäst och tillbaka får man en ridhäst och det går ganska fort egentligen. Man ser verkligen hur den här motionen har hjälpt till att utveckla hästen och kroppen ser så mogen ut. Jag märker också att självförtroendet är lite annorlunda. Ada har alltid varit en ”duktig flicka” och så är hon mycket mer självsäker och nästan lite på gränsen till kaxig.

Inte kaxig och självsäker på dåligt sätt, utan på ett bra och moget sätt. Ada har helt enkelt blivit vuxen. Innan Ada åkte så bad hon nästan om ursäkt för sin existens gentemot de andra stona, hon var helt klart det stoet som var lägst i rang.

Nu när hon har återvänt, så kom hon in i stoflocken med huvudet högt och hon visar ”hej här kommer jag”. Tanken var ju egentligen att jag skulle behålla henne, hon är förnärvarande det enda stoet undan Montana. Men jag har för närvarande 20 hästar och väntar ytterligare fyra i år. Med andra ord har jag alldeles för många hästar.

Jag skulle kunna säga att jag är nästan på gränsen till att vara en ”crazy horse lady”, så planen är därför att hon efter treårstestet ska hitta ett eget hem. Eftersom jag inte vill bli en crazy horse lady så lär jag inte betäcka något sto heller. Nästa år blir det alltså inga föl här på gården, vilket inte har hänt sedan 2016. Med handen på hjärtat så kan jag erkänna att det är svårt att motstå när man ser alla fina hingstar. Men det är så det är att vara uppfödare, ibland hamnar man i ett läge där man har för många hästar.

Den andra 3-åringen står fortfarande kvar. Hon har behövt mer tid än vad Ada behövde och det är så det är ibland. Jag vill absolut inte se att något forceras fram, hästar är precis som vi människor – vissa behöver mer tid än andra och då ska de få möjligheten att få den tiden. Jag vill ha trygga och glada hästar och tvång/våld eller forcering ger inte det. Jag tror verkligen inte att quick-fix är lösningen på problem.

Tack för att ni tog er tiden att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.


Emelie Röstad
22 februari 09:22

Avelsbloggen om uppfödarens jobb

Avelsbloggen om uppfödarens jobb
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Uppfödare, ja vad är uppfödares jobb egentligen? För mig iallafall, är en uppfödare de personer som ansvarar att skapa framtidens hästar åt ryttare, kuskar etc. Men vad vill ryttare ha och hur ser utlandet på svenskfödda hästar?

Jag har frågat två svenska dressyrryttare som är etablerade i utlandet hur deras syn är på svenskfödda dressyrhästar. 

Hej Jenny, vem är du, vad jobbar du med inom hästbranschen och vad är din hästbakgrund?
– Jenny Brauer. Beridare  och dressyr tränare i Colorado, USA . Jag är anlitad också av kunder från hela USA att matcha dem med rätt häst ifrån Europa.  Har importerat 40 plus hästar till usa de senaste 10 åren . Jag är utbildad ridinstruktör från Strömsholm och har också bott o tränat o Tyskland. Jobbade som ridlärare i Sverige några år innan jag fick erbjudande att komma till USA. Jobbade från slutet år 2001 till 2004 i Kalifornien för ett svenskt dressyrstall -HolmbergWadeborn Dressage och därefter flyttade jag till Colorado där jag arbetade som beridare av unga hästar till försäljning från Tyskland. Sedan 2005 har jag bedrivit min egna träningsverksamhet där jag undervisar 14-15 privat lektioner i vecka plus rider jag de tävlings hästar som jag har i full träning.

Jenny
Jenny Brauer. Foto: Privat

Vad är det första du tänker på när det kommer till svenskfödda hästar och ser du någon fördel eller nackdel med att hästen är född i Sverige? 
– Svenskfödda hästar så tänker jag att hästarna har blivit korrekt hanterade och omhändertagna redan från början. Vi har ju så stor kunskap i Sverige och en uppfödare måste ha stor passion att jobba med detta eftersom i Sverige har vi inte tillgång på samma sätt som i Tyskland o Holland med att sälja föl och unghästar på auktioner. Jag ser ingen nackdel med att hästen är född i Sverige, men det är nog svårare att marknadsföra dem till, exempelvis, kunder i USA, eftersom de har så stor tillgång till bra hästar i Tyskland och Holland. 

Vad är dina bästa tips att lyckas komma in på den Amerikanska marknaden när man ska sälja hästar som svensk?
– Mitt bästa tips att komma in på den amerikanska marknaden är att det är otroligt viktigt hur hästen är presenterad. Det är viktigt med snygga foton på hästen av en bra fotograf för det är vad som först drar en kunds intresse här. Man kan ju ha en jätte snygg häst men om det är fel vinkel/ljus på bilden man lägger upp kan ju den inte se så fin ut som den egentligen är. Samma sak med en försäljnings video. Knoppa manen och på med vita benlindor eller boots. Mkt lättare att se gångarterna på det sättet. Majoriteten av ryttarna här börjar rida senare i livet eftersom vi inte har ridskolor på det sättet som vi har i Sverige. Här måste man äga eller ha råd att leasa sin egna häst/ponny att lära sig rida på. Så därför är kanske kunskapen inte lika stor och som försäljare så ska man tänka på att göra det så lätt som möjligt att visa kvalitet i den häst man vill sälja till USA. Sedan förlitar sig kunden på sin tränare att bestämma om de skall gå vidare o provrida. Men som sagt första intrycket är jätte viktigt!! Gör det så lätt som möjligt för en kund att se kvaliten i just din häst med som sagt bra foton och video.

Vad hade du velat se uppfödare hade gjort annorlunda/fokuserat mer på?
– Eftersom jag är anlitad så mkt att hitta hästar åt kunder i Europa, så är den största önskan alltid att hitta en häst som är snäll, modig och med super ridbarhet. Känsliga heta eller med för stor gång är det super liten marknad för här. Så som uppfödare att maximera försäljning framgång skulle jag välja hingstar som är kända för att ge super snälla, lätthanterliga hästar med bra gång. Givetvis är stoet lika viktigt. Jag är ingen uppfödare själv, utan detta är min syn utifrån min tränarroll här i USA som jag har upplevt, eftersom jag har importerat så pass många hästar, så har jag sett att detta är vad den amerikanska marknaden vill ha. 

Om du hade önskat, hur ser hästarna ut om 5 år?
– Om jag kunnat önska så skulle det bli lättare om 5 år att hitta sådana hästar i olika storlekar med bra grundutbildning och även mindre hästar 162-166 cm tränade till högre nivå. Eftersom det är så svårt att hitta och som de flesta vill ha!! Att vara uppfödare är verkligen inte en lätt uppgift. Så mycket som skall matchas och stämma och så skall man ju ha lite tur på sin sida också!!

—————————

Hej Antonia, vem är du, vad jobbar du med inom hästbranschen och vad är din hästbakgrund?
– Mitt namn är Antonia Öhrstam och är bosatt i Tyskland sedan 7,5 år tillbaka. Jag jobbar som beridare och har precis startat min egna verksamhet. Jag är utbildad unghästutbildare och hade egen verksamhet i Sverige under några år där jag tog emot hästar för träning/tävling/försäljning samt visade hästar i både Falsterbo och på Breeders. Efter gymnasiet var jag ett år i Tyskland som dressyrelev hos Karin Öljemark. Efter några år med egen verksamhet i Sverige kände jag att jag ville se och lära mer. Tyskland fanns i tankarna ganska lång tid innan jag tog beslutet att flytta ner hösten 2016. Sedan dess har jag arbetat på tre väldigt bra ställen. Jag har lärt mig otroligt mycket och skaffat mig mycket erfarenheter. Idag har jag utbildat och tävlat upp till S dressyr, visat flertal hästar på Bundeschampionat, hingsttest/hingstvisningar, ridit auktioner. Jag har träffat många inspirerande och duktiga människor genom åren. Nu har jag startat min egna verksamhet där jag tar emot hästar för träning/tävling/försäljning. Får även en hel del förfrågningar ifrån kunder som söker häst där jag med hjälp av ett stort kontaktnät hjälper dem att finna rätt match.

Antonia
Antonia Öhrstam. Foto: Privat

Vad är det första du tänker på när det kommer till svenskfödda hästar och ser du någon fördel eller nackdel med att hästen är född i Sverige? 
– De har fått den rätta hanteringen och omhändertagande ifrån början. Att de har varit ute mycket på stora marker i varierad terräng. Jag ser ingen nackdel med att hästen är uppfödd i Sverige. Uppfödarna har bra kunskap och gör ett fantastisk jobb med att ge dem en bra grund. Däremot är möjligheterna att marknadsföra dem svårare i Sverige. Jämfört med t.ex här i Tyskland där det finns föl och unghästauktioner. Det kommer helt enkelt fler kunder till Tyskland och Holland då utbudet är mycket större. 

Vad är dina bästa tips att lyckas komma in på den tyska marknaden när man ska sälja hästar som svensk?
– Tyskland har ett enormt utbud av hästar på olika nivåer. Att arbeta med hästar är verkligen ett yrke här. Du kan vara uppfödare, ha stall/mark för unghästar att växa upp, ta emot hingstar för att visa dem på hingstprov, ha hingststation,beridare m.m. Oftast har ställena flera olika inriktningar. Med det vill jag säga att det krävs att det finns ekonomi och det gör det genom att man säljer hästar. Som föl, unghästar/unghingstar på auktioner eller man behåller hästarna för att träna dem och sedan säljer man en utbildad häst. Det är ett mer proffsigt tänk kring det här nere skulle jag säga. Det är viktigt att man röntgar hästarna innan de blir ridhästar och man måste visa upp hästen bra. Ta bra bilder och gör en ordentlig försäljningsvideo. Knoppad häst med vita lindor. Undvik att knäppa en bild på hästen i hagen eller en fem sekunder film när den travar iväg i paddocken. Utan försök att  visa hästarna från deras bästa sida, så att kunden kan få en bild/känsla av vad det är för hästar. 

Vad hade du velat se uppfödare hade gjort annorlunda/fokuserat mer på?
– Jag är ingen uppfödare själv, så jag ska inte säga att jag är någon expert. Jag har dock ridit många olika hästar och det är väldigt intressant när man ser/rider fler hästar ifrån samma sto men från olika hingstar. Även om avkommorna är efter olika hingstar, så är de allihopa bra om det är ett bra möderne. Att avla på ett bra möderne måste vara väldigt viktigt är min slutsats och sen att kombinera det med rätt hingst såklart. Att vara uppfödare är riktigt svårt kan jag tänka mig. Så jag respekterar dem oerhört. Jag hoppas samtidigt att fler svenska uppfödare vågar/kan satsa mer. För mig känns det som att SWB hästen i dressyr var mer synlig förr än var den är nu. Det hade varit väldigt kul om den kom att synas mer i framtiden.

Om du hade kunnat önska, hur ser hästarna ut om 5 år?  
– Det finns en stor marknad för utbildade hästar. Hästar med bra kvalité som är hälsosamma och välutbildade. Det tar tid att utbilda en häst och det innebär också att man måste investera mer pengar i hästen. Men det finns också som sagt stor efterfrågan och kunderna är beredda att betala. Jag tror bara att det är viktigt att inse att hästen inte blir värd mer pengar eller såld hemma i hagen. Det kan ske såklart men möjligheterna för det är inte jättestora. Med det sagt så ska man inte skynda på hästens utbildning, den behöver sin tid att växa upp och sedan byggas upp under ryttare steg för steg. Jag tycker att jag ser fler och fler som väntar med att börja rida sina hästar tills de är 3,5-4 år.

Tack för att ni tog er tiden att läsa och ett extra stort tack till Jenny och Antonia som ville vara med och ställa upp på denna intressanta intervjun! Ni finner Jenny’s Instagram här och Antonias Instagram här och som vanligt önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden