I förra bloggen så skrev jag lite om vad man ska tänka på inför fölning. Men hur går egentligen en fölning till och vad ska man egentligen tänka på när den väl är i gång?
Fölning brukar räknas i tre faser; öppningsstadiet: fölet vänder sig och livmodermunnen öppnar sig och det avslutas med att fosterhinnorna brister. Tar cirka 0,5-4 timmar. Utdrivningsstadiet: detta är självaste födseln dvs när fölet kommer ut, tar ca 20-30 minuter. Efterbördsstadiet: Nu är fölet ute och stoet förblir liggandes. Navelsträngen brister efter ca 8 minuter. Efterbörden släpps inom 3 timmar.

Vad är de vanligaste ”felen” som kan ske i samband med fölning?
- Felläge på fölet, tvätt av vulva med jodopax lösning och gå in och känn. Du ska känna två frambenen och en nos, då är det oftast rätt. I övriga fall kontakt omedelbart veterinär eller någon erfaren uppfödare för hjälp.
- Fölet andes inte, andningsförsök och det måste ske omedelbart. Det är minuter som räknas!
- Red bag, tillsynes normal förlossning, det som ses är en kärlrik rödbrun hinna , det är efterbörden som lossat tillsammans med fölet, måste skäras upp omedelbar annars kommer fölet att kvävas.
Vad bör man ha koll på efter fölning då?
- Inre blödningar hos stoet, kan varierande grad i grad samt kolik. Visa stoet tecken på kolik eller sjukdom efter fölning och efterbörden inte har kommit ut efter 3 h – kontakta veterinär.
- Stoet har läckt mjölk, viktigt att fölet får råmjölk av god kvalitet inom 4 timmar, har stoet läckt mjölk innan fölning, tilkalla veterinär och gör en foal check.
- Kvarbliven efterbörd, efterbörden bör gå inom 3 timmar om inte kontakta veterinär.
- Mekoniunförstoppning, dvs att fölet har svårt att bajsa, ge microlax eller Klyx.
- Gomspalt, dvs fölet läcker mjölk via nosen, kontakta veterinär.
- Svagt föl som inte vill eller orkar dia, stark misstanke att fölet har en sepsis (blodförgiftning) kräver veterinärvård akut.
- Fölsjuka är det samma som sepsis, blodförgiftning! Som jag nämnde tidigare. Oftast orsakad av att råmjölken är för dålig, innehåller inte tillräckligt med antikroppar och/eller bristande navelvård.
- Senkontrakturer och benställningar. De flesta felaktiga benställningar rättar till sig själv oftast kan man vänta 7-10 dagar innan åtgärd, under förutsättning att fölet kommer upp och kan dia. Senkontrakturer på frambenen behöver oftast medisinsk behandling av veterinär och intensiv sjukgymnastik, stretching var annan timma. Har fölet väldiga problem med sina ben, så rekommenderar jag att man söker upp en duktig hovslagare som är specialist på just fölkorrigering.

Vad är normalt?
- Regelbundna andetag – inom 30 sekunder
- Puls – 70-90 slag per minut
- Rättningsreflex (fölet försöker komma upp i bröstläge) – inom 5 minuter
- Sugreflex – inom 20 minuter
- Resningsförsök – inom 30 minuter
- Står – inom 2 timmar
- Diar – inom 4 timmar
- Kissar – inom 12 timmar
- Bajsar (den första träcken) – inom 15 timmar
- Temp 37-39
Något som jag återigen vill nämna är noggrann navelvård med 0,5 % klorhexedin, då naveln är en inkörsport för bakterier samt hur viktigt det är att fölet får råmjölk av god kvalitet inom 4 timmar.
Är man osäker så ta och kontakta en veterinär innan ditt sto fölar och berätta att ni väntar föl och fråga om de kan vara till assistans ifall något blir fel. Förbered er väl och kom ihåg att de allra flesta fölningar faktiskt går bra!
Tack för att ni tog er tiden att läsa och önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här!
/Emelie
Följ Ridsport på