Erik Nordström
Blogg
Erik Nordström från Eslöv. Professionell hoppryttare som driver egen verksamhet.
Erik Nordström
21 maj 17:34

Eriks blogg: Sjukhusvistelse och snart dags för första tävlingen i Grekland

Eriks blogg: Sjukhusvistelse och snart dags för första tävlingen i Grekland
Ridsports bloggare Erik Nordström har flyttat till Grekland där han jobbar med hästar. Foto: Emmely Persson

Tisdag och äntligen är det bloggdags igen. Ni har varit många som hört av er och tyckt att det var lite längesedan en blogg publicerades och ja, det blev ett litet uppehåll förra veckan. Detta då jag fick mig en liten åktur av en häst och fick spendera lite tid på sjukhuset här i Grekland. Men jag hade turen på min sida och efter ett par dagar så mådde jag bättre och kunde återgå till min favoritsyssla igen! 

Jag är som ni säkert förstår mitt uppe i att lära känna alla nio stycken hästar som är ”mina” här nere och nu när det gått ett par veckor så börjar det kännas att man hittat de mest grundläggande knapparna och även kommit fram till vad jag vill utveckla och/eller ändra på för att få dem lite mer som jag vill. 

Och hur vill jag ha dem kan man ju fråga sig? För ett tag sedan så hörde jag ett tankespråk som Meredith-Michaels Beerbaum sagt och det löd såhär: ”Jag kan hoppa vilken bana som helst i världen om min häst gör/kan fyra stycken saker, är framför skänkeln, lyssnar när jag vill samla den och kan svänga höger och vänster!”. Och lite så är det ju.

Nä men om jag ska försöka förklara lite mer utifrån mig själv så vill jag gärna ha en häst som är lätt från backen, som kan ridas med små hjälper i form av att både få de fram och tillbaka. Samt som även är genomsläpplig i sidorna och därmed är följsam efter det som jag som ryttare eftersöker i både det vanliga arbetet men också sedan i hoppningen. Lättare sagt än gjort och verkligen inte gjort på en skånsk sk. ”Hannavenning” (dvs Handvändning/på ett ögonblick). 

Om cirka en och en halv vecka väntar första tävlingen för mig med de flesta av stallets hästar på en internationell tävling här hemma i Aten, på samma gräsbana som där OS gick 2004, där bland annat gudfar Rolf-Göran och hans Mac Kingley tog OS-Silver med lag. Så det jobbar vi inför och ser fram emot!

Vi hörs allihopa!

//Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare, tävlingsberidare


Erik Nordström
11 juni 17:27

Eriks blogg: Om inspiration, motivation och hästvälfärd

Eriks blogg: Om inspiration, motivation och hästvälfärd
Erik Nordström är bloggare hos Ridsport. Foto: Emmely Persson

Tisdag och bloggdags! 

I förra veckans blogg så avslutade jag med att säga att jag skulle ta upp lite vad som hände vid den andra ATG Talang-träffen som jag var på i början av förra veckan och därför kommer det en uppdatering ifrån det nu. 

Första dagen började vi med en väldigt intressant föreläsning med advokat Jenny Johansson som pratade om allt gällande avtalsskrivande samt vad som gäller vid försäljning eller förmedling av hästar. Jag fick väldigt många tips att ta med mig som kommer hjälpa mig väldigt mycket i framtiden på olika sätt. 

Därefter hade vi en mycket rolig och faktiskt lite häpnadsväckande föreläsning och genomgång med Sara Westholm. Sara hade  för ett par veckor sedan en genomgång digitalt med alla oss talanger där hon pratade om drivkrafter hos oss som individer samt hur olika personlighetstyper fungerar. Efter det fick vi ett formulär där vi fick svara på olika frågor samt rangordna olika saker utifrån vad som betydde mest för oss i vardagen samt vad som betydde minst. Och utifrån alla dessa svar hade Sara genom ett program kunnat ta fram vad för typ av drivkrafter jag som individ har och vad jag har för personlighetstyp. Allt detta bara genom att jag svarat på ett gäng frågor, och det var helt otroligt hur överenskommande allt var. Det kändes som att jag satt med en manual på hur jag fungerar i min hand, vilket var både väldigt roligt men också väldigt nyttigt måste jag säga. Och inte minst sjukt coolt haha. 

Den första dagen avslutades sedan med en föreläsning med mentala coachen Johan Plate. Där pratade vi väldigt mycket och brett om koncentration, motivation, självförtroende, positivt tänkande samt att målet med mental träning är att både må bra samt prestera väl. Kort och koncist men väldigt precist måste jag säga. Tio poäng för rimningen!

Dagen efter startade vi med ett fys träningspass med Hanna Dahlström. Där fick vi först göra olika rörlighetsövningar. Bra för mig kan jag verkligen säga, jag är stel som en pinne kan jag faktiskt ärligt skriva här, med det ska bli bättre kan jag lova. Och utöver det så körde vi i slutet ett cirkelpass med olika små stationer där vi fick utföra olika slags övningar. Väldigt nyttigt att ta med sig in i framtiden. 

Den andra dagen fortsatte sedan med en föreläsning med veterinär Elin Hernlund från SLU som pratade om hur man kan upptäcka tidiga tecken på hälta. Vi fick med oss olika tips på till exempel hur man kan kolla på hästen på olika sätt och därmed kanske upptäcka hältan. Det är ju vanligt att man fäster blicken på själva benen endast men att man genom att kolla högre upp på hästen kan upptäcka var hältan finns och så vidare. Elin pratade även om den ganska nyuppfunna teknologin där man genom AI-teknik tagit fram en app som via att du filmar din häst när du springer med den kan säga om den är halt eller inte, var den är halt samt hur dess rörelsemönster ser ut. Och nu kommer jag låta som en åttioårig gammal gubbe men var ska allt med denna teknik ta vägen, helt otroligt. 

Och avslutningsvis så hade vi en väldigt intressant och för tiden otroligt nyttig föreläsning med Nina Känsälä som pratade om hästvälfärd. Vi pratade om vad hästvälfärd faktiskt är, jo djurets egenupplevda livskvalitet. Vi pratade även om olika goda ambassadörer för hästvälfärden och sporten. Samt vad jag gör själv och vad jag kan göra för att bidra. Nina tog även upp lagar ifrån vad som gäller angående att träna och tävla tillsammans med ett djur, och visst är det självklart vad som står där men samtidigt var det väldigt nyttigt att läsa och höra vad lagen faktiskt säger. Nedan framför jag tre av dessa, kanske några av er tycker det är kul att se och möjligtvis har ni inte sett eller läst de innan. 

  • Ett djur som tränas för eller används vid tävling, ska vara fritt från skada och sjukdom som kan antas förorsaka lidande. 
  • Den som tränar eller tävlar med ett djur får bara ställa sådana prestationskrav på djuret som är anpassade till det enskilda djurets fysiska och psykiska förmåga. 
  • Utrustning, hjälpmedel eller metoder får inte  användas på ett sådant sätt att det medför skada eller annat fysiskt eller psykiskt lidande för djuret. 

Såklart väldigt självklara saker för de flesta av oss men ack så viktiga måste jag säga! 

Så precis som sist när jag var hemkommen ifrån ATG Talang träff så är jag verkligen fullmatad med ny information och upplevelser som jag kan ta med mig och utvecklas utifrån! Och jag är så tacksam att Svenska Ridsportförbundet och ATG gett mig chansen! 

Vi syns och hörs nästa vecka! 🙂

Kram på er! 

//Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare, tävlingsberidare


Erik Nordström
5 juni 09:30

Eriks blogg: Om nya hästar och livsfarliga krokodiler

Eriks blogg: Om nya hästar och livsfarliga krokodiler
Zelona och Erik Nordström håller på att lära känna varandra på tävlingsbanorna i Grekland. Foto: Privat

Då var det tisdag och bloggdags igen! Och äntligen har det även blivit dags för lite tävlingsuppdateringar, det var ju ett tag sedan sist! 

I torsdags började tävlandet och pågick tills i söndags. Som ni vet så har jag ju inte spenderat så mycket tid i Grekland än. Jag har inte hunnit lära känna hästarna så väl så jag tog verkligen bara denna tävling som en erfarenhet, var öppen inför misstag som i och för sig kan ske när som men extra mycket nu när jag håller på att lära känna alla individer. Och utifrån det förstå vad jag ska göra annorlunda och liknande. 

Jag tänkte nämna hästarna och hur de gick och hur känslan var lite nedan. Så kanske ni får en överblick och förstår, tänkte att det kan vara kul att göra då de flesta av er ju känner igen mig på mina olika hästar och vet hur de ser ut och funkar lite. 

Hope for Diamond även kallad ”Hope” är ett sjuårigt sto av mindre modell efter Diamant de Semilly, hon hoppade de sjuåriga klasserna och gjorde det med bravur. Den första dagen hade vi ett nedslag, den andra dagen var vi felfria och tredje placerade i klassen och i finalen hade vi sen ett nedslag.

Hope är en häst med otroligt mycket vilja och vill gärna få saker gjorda i ett svep. Samtidigt är hon som sagt av en mindre modell med en galopp som gärna blir lite kort också, så jag jobbar med att försöka få lite större galoppsprång som samtidigt är lite långsammare. I det ska man ju försöka behålla intensiteten i bakbenen under dem. Så det finns lite jobb på marken med henne men det viktigaste av allt har hon, viljan. Och viljan är inte att underskatta!

Zelona Ju, kallad ”Zelona” är ett åttaårigt sto efter Zirocco Blue och hon hoppade de lite mindre enstjärniga klasserna och levererade endast felfria rundor. Vi vann lagtävlingen där vi teamade ihop oss med två grekiska ryttare och fick mycket passande höra svensk/grekiska Helena Paparizous eurovision vinnarlåt från 2005 på ärevarvet!

Zelona är efter samma pappa som min gudfar Rolf-Görans Zuccero och har faktiskt lite likheter med honom. Zelona är en häst med fantastisk kapacitet och är otroligt hinderklok, det svåra med henne är dock att hon gärna tar upp huvudet lite samtidigt som hon släpper ryggen och bakbenen hamnar lite bakom henne och hon samtidigt gör sig lite långsam.

Så med henne jobbar jag med att först och främst få lite mer framför skänkeln, i lite lägre och längre form samtidigt som ryggen arbetar lite mer. Jag föredrar ju en häst som är lite mer ”på-tårna” hållet och som man kan rida med små lätta hjälper. Så det har jag som mål och vision med henne och jobbar för! Ett väldigt kul jobb tycker jag, där man med små medel märker otroligt stor skillnad. 

Kelly Tjé F eller ”Kelly” som hon också kallas är ett fjortonårigt skimmelsto även hon efter Diamant de Semilly. Kelly är kort och gott en fantastiskt rolig och härlig häst. Hon är otroligt lat och faktiskt tråkig att rida hemma men när hon ser ett hinder, inte minst på tävling så tänder hon till som tusan och blir en riktig ångvältmaskin. Hon har extremt speciell teknik när hon hoppar men hennes vilja är enorm och med henne är det bara att hänga med på tåget!

Och det är ett tåg man gärna hänger med på kan jag säga, full fart och fläkt och hon har koll på exakt allt hon tar sig för. Så i söndags styrde jag henne på rätt hinder i rätt följd i både grundomgång och omhoppning och vi lyckades ihop (mest Kelly) fixa så vi vann den en stjärniga Grand Prix klassen i 135/140cm! Och jag kan bara säga att det är en ynnest att få fightas ihop med henne inne i ringen, hon är bara helt otrolig! 

Baltik Sitte eller ”Baltik” som han till vardags kallas är en sjuttonårig hingst efter Ogano Sitte och han hoppade även han de enstjärniga klasserna. Vi teamade också ihop oss med två grekiska ryttare och lyckades vinna den stora lagtävlingen som gick över 135cm hinder!

I första rundan hoppade vi runt en fantastiskt fin runda som kändes riktigt bra, nästan inte en fot fel känsla. I andra rundan så hoppade dock krokodilerna fram i vattengraven som inte var där i första rundan, vet inte hur dom tagit sig dit på en timme cirka men det gjorde de. Och dessa visade sig även kunna skrämma en världsvan sjuttonåring.

Och jag menar att om jag hade sett en krokodil ligga i ett vattenbryn så hade jag ju verkligen inte försökt hoppa över vattenbrynet, då hade jag ju som Baltik vänt på klacken och sprungit på andra hållet. Så vi klappade om varandra och skrittade snällt ut från banan och förlitade oss på att de andra ryttarna i laget kunde leverera felfria rundor och det gjorde de!

Men skämt åsido så är Baltik verkligen en världsvan kille som jag kommer ha otroligt roligt med på banan tror jag, han är så otroligt rolig att rida och det är som med Kelly att bara hänga med på hans framfart inne på banorna! 

Ikoon heter den fjärde hästen som var med på tävlingen, han är en elvaårig valack efter Etoulon VDL – Tangelo v/d Zuuthoeve som för kuriosa tidigare ägdes av Grevlundas Lisen och Peder, och reds av Stephanie framgångsrikt upp till 140cm klasser.

Ikoon och jag hoppade två klasser, en 135cm klass och en 140cm klass. Första dagen var vi felfria och femte placerade och andra dagen var vi även då felfria och fjärde placerade. Ikoon och jag känns verkligen som gjorda för varandra om jag får säga det själv.

Ni vet ”den där” känslan man kan få med en häst, där det bara stämmer och man kommer överens om saker och ting så enkelt. När jag för första gången satt på Ikoon så fick jag bara en så tydlig vision om vilket arbete jag behövde lägga ner för att få honom dit jag ville och i och med att vårt samspel var så otroligt bra från början så känns det som att den utvecklingen typ redan skett. Och vips kunde vi hoppa felfritt och bra i så pass stora klasser direkt, och vilken spännande framtid vi har ihop! Jag är som ett barn på julafton och kan knappt bärga mig! 

Och sist men inte minst så har vi gentlemannen Indiana Jones Max ”Indy”. Vilken pöjk som jag säger. Han är en sextonårig kille efter Toulon – Quintus Z som även han har massa erfarenhet av stora arenor och klasser upp till 160cm nivå. Och tur för mig är att han är i otroligt fin form tack vare alla i stallets otroliga arbete med att hålla alla hästarna i så fint skick och ha dem vid så gott välbefinnande. Honom lotsade jag runt och han mig till först en fin tredjeplats i den tre stjärniga 135cm klassen och sedan en andra plats i 140cm klassen. Helt fantastisk är han både att rida, ha att göra med och inte minst få ynnesten att tävla med.

Han är verkligen allt man kunnat drömma om och jag är så otroligt tacksam för alla som gjort och gör det möjligt att få uppleva inte bara honom utan allt med det nya livet här nere i Grekland. 

Tack till Lisen-Bratt Fredricson och Sylve Söderstrand som scoutade mig till detta jobb och till hela teamet och familjen i MVA Stables som tror på mig och ger mig chansen! Tack verkligen!

Jag är just nu påväg hem från den andra träffen med ATG Hopp och Talang men det får ni höra mer om i nästa veckas blogg hörni!

Hoppas ni tyckte det var kul att dyka ner lite i mitt nörderi och höra om mina upplevelser, känslor och tankar angående mina nya stjärnor till hästar som jag jobbar med. 

Vi hörs nästa vecka, kram på er! 

//Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare, tävlingsberidare 


Erik Nordström
28 maj 17:45

Eriks blogg: En dag på jobbet i Aten

Eriks blogg: En dag på jobbet i Aten
Stallet i Aten i Grekland är magnifikt. Foto: Erik Nordström

Tisdag och bloggdags!

Som jag nämnde förra veckan så har jag min första tävling framför mig denna veckan och det ska bli otroligt spännande. 

Hästarna åker till tävlingsplatsen, som ligger cirka 45 minuter hemifrån, imorgon efter lunch då det är besiktning på eftermiddagen och sedan sker första starterna på torsdag. Med mig kommer jag att ha sex stycken hästar som heter:

Hope for Diamond (Hope) som kommer hoppa sjuårsklasserna. Baltik Sitte (Baltik), Zelona Ju (Zelona) och Kelly Tjé F (Kelly) som kommer att hoppa de enstjärniga klasserna. Samt Ikoon och Indiana Jones Max (Indy) som kommer att hoppa de trestjärniga klasserna. 

Livet här i Grekland rullar på bra måste jag säga, än har det inte blivit så väldigt varmt och det tackar jag för även fast att jag vet att det kommer bli varmare. Som tur är ligger gården lite i ett ”blåshål” och det är ju också väldigt skönt för både mig som ryttare men också hästarna.

Utöver vädret så måste jag också säga att jag är imponerad över butiker och liknande också som håller väldigt bra nivå och det är ju både väldigt trevligt men det underlättar ju också en liv. Inte för att jag trodde att det skulle vara dåligt eller så men kanske inte vara så bra som det faktiskt är. 

Utöver vädret och butiker så är ju mitt liv i stort väldigt annorlunda här jämfört med hemma. I Sverige så hade jag verkligen mer att stå i och att hålla reda på i huvudet. Det var full fläkt hela dagarna med både ridning, fixande i stall och ja ni vet allt annat som hör till. Här nere i Grekland däremot så är jag ju tävlingsberidare vilket som det låter betyder att jag har som arbetsuppgift att rida hästarna och mer eller mindre that’s it. Jag lägger alltså 110 procents fokus vid ridningen av hästarna. Jag planerar allt vad gäller ridningen och hur plan/schema ser ut för varje häst. 

Min dag börjar klockan åtta med att jag tar ut och fixar i ordning den första hästen som jag ska rida för dagen. Därefter rider jag på rullande band till cirka klockan 13-14 på eftermiddagen beroende på hur dagen ser ut. När jag ridit en häst så står nästa häst redo för mig att tränsa och sedan är det bara att hoppa upp och rida igen! Det är verkligen väldigt annorlunda mot hemma där jag som sagt ihop med min syster skötte exakt allt. Hemma fantastisk hjälp i stallet av otroligt duktiga och kunniga hästskötare som gör allt så himla bra! Så det är jag väldigt tacksam för och vilken ynnest det är, det hör ni ju!

Ungefär så ser en dag för mig med hästarna ut här nere i utkanten av Aten. Tacksam, solbränd och bortskämd – så kan man väl beskriva mitt liv här nere! Nä men skämt åsido jag har det super!

Vi hörs och syns nästa tisdag med tävlingsuppdateringar, ääääntligen hörni!!

Kram på er allihopa!

//Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare, tävlingsberidare


Erik Nordström
7 maj 16:04

Eriks blogg: Utan er, ingenting

Eriks blogg: Utan er, ingenting
Ridsports bloggare Erik Nordström har flyttat till Grekland där han jobbar med hästar. Foto: Emmely Persson

Tisdag och bloggdags men idag är det faktiskt inte så bara bara direkt. I skrivande stund sitter jag nämligen på ett flyg med riktning mot Grekland och dess huvudstad Aten. 

För ett par veckor sedan kunde ni läsa här på min blogg om att jag snart skulle starta ett nytt äventyr och kapitel i mitt liv och karriär. I och med det är nu ett kapitel i form av min egen verksamhet på Fulltofta i Skåne avslutat och ett nytt påbörjas alltså i varmare sydligare breddgrader.

För lite mer än tre år sedan flyttade jag hem från en tid i Nora hos familjen Danielsson och startade alltså mitt egna företag SEEN Sporthorses och vilken tid det blev. Med mig i starten hade jag Diva Divine och ”UnoOne Aventador och många därtill har jag fått äran att träna, tävla, förvalta och ibland sälja. 

Och nej, detta är absolut inte ett hej då Skåne för alltid. Jag kommer säkert någon gång i livet återvända till likande det jag hade och har haft hemma i Skåne. Men till dess vill jag rikta ett stort tack till alla som gjort denna resa möjlig och så bra som den faktiskt blev. 

På dessa åren har jag hoppat 150-klasser på fyra olika hästar och svårklass 145-klasser på ytterligare tre stycken. Utöver det har det blivit ett par försäljningar av fina hästar som genererat i att jag kunnat utveckla min verksamhet och skapat möjligheter för ytterligare förbättringar. Bland dem Higge som såldes till Shane Sweetnam efter vår 150-vinst under förra sommaren och Krodine SW som såldes till Ashford Farm på Unghäst-VM i Zangersheide året innan. 

Jag har även fått förmånen att rida och utbilda väldigt många otroligt fina hästar utöver dessa. Ett par resor med vissa hästar kommer jag för alltid att minnas. Min älskade Uno som ihop med mig gick från att vara en liten osäker pojke när han skulle hoppa 120-klasser till att med fullt förtroende och kaxighet hoppa felfritt i 150- Grand Prix klass på Stockholms stadion. Och Nina som hoppade 100-klass i Lund vintern 2022 och som i förra helgen debuterade 145 och har vunnit 140-klass. Detta är bara två av alla de fantastiska hästar som jag fått äran att jobba med. 

Men som jag många gånger innan sagt och som aldrig kan sägas för många gånger så hade mycket av detta aldrig kunnat ske om det inte vore för min familj och nära vänner. Eller rättare sagt, det hade inte varit möjligt. De har gjort min satsning och detta liv möjligt för mig dessa åren. 

Som många av er vet är ridsporten en tuff värld att befinna sig i, både fysiskt men också rent ekonomiskt. Och ekonomin är en stor faktor. Jag kommer inte från en familj där pengar finns i överflöd. Något som flödar i många andra ridsportfamiljer. Genom hårt slit, en fantastisk familj och vänner som alltid ställer upp och hjälper till så har min verksamhet kunnat bli till men också kunnat fortgå. Er är jag oändligt tacksam över och kommer alltid att vara! 

Men nu ni. Nu börjar mitt nya äventyr, ett äventyr som jag hoppas kommer kunna ge mig nya möjligheter, nya utmaningar, massor med lärdomar och förutsättningar. Jag ser så mycket framemot tiden jag har framför mig och det ska bli otroligt roligt att tillsammans med teamet i MVA Stables skapa nya framgångar och minnen.

Dessutom utan lera och iskall blåst från sidan, det ni. 

Så nu åker solglajjorna på och SPF50 har jag i högsta hugg redo i handen. 

Vi syns och hörs nästa vecka hörni! Kram på er!

/Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare, tävlingsberidare


Erik Nordström
30 april 17:16

Eriks blogg: ”Vi unga måste stå upp för positiv förändring”

Eriks blogg: ”Vi unga måste stå upp för positiv förändring”
Ridsports bloggare Erik Nordström har flyttat till Grekland där han jobbar med hästar. Foto: Emmely Persson

Då var det tisdag och bloggdags igen! 

Och denna gången sker det ju inte på vilken tisdag som helst heller, utan på valborgsmässoafton och kungens födelsedag – och nej mig veterligen är det inte King Edward som fyller år just idag utan Kung Carl XVI Gustaf de syftar på, konstigt nog. 

Sedan sist vi hördes av har den andra veckan i Henriksdal hoppats färdigt. 
Det började i fredags med att Crille debuterade 110 cm med ett nedslag, som han sedan följde upp dagen efter med att hoppa en strålande fin felfri runda. Min guldpojke. 

I lördags hoppade även Bella runt en felfri 120 cm klass och utöver det hoppade Selma och Nina varsin runda i 135 cm klassen. Nina felfritt och med en sjätteplacering och Selma med ett nedslag, båda kändes super! 

I söndags hoppade sedan Selma en 140cm klass och wow som hon hoppade, MEN vad klantigt ryttaren började på första hindret i undertempo och vi fick alltså bara första hindret ned. Surt, men jag är så glad över hur hon hoppade, coola Selma!

Och efter det var det dags för mig och min älskade Nina att debutera 145 cm. Som jag har väntat på att göra vår svårklass-debut och på lite mer än ett år har vi alltså gått från att hoppa 100 cm klass väldigt spänt till att hoppa 145 cm med världens självförtroende! Hur coolt? Genom hårt jobb, tålamod och en väldigt långsam uppbyggnad både psykiskt och fysiskt så har vi tagit oss hela vägen hit. Helt fantastiskt! Min älskade Nina! Vi har lite detaljer att jobba på fortfarande för att få till en felfri runda när hindren blir så pass stora men wow vad nöjd jag är med henne!

Utöver detta så har även min andra älskade lilla tjej Elsie idag hittat ett nytt hem hos en av mina närmsta vänner, nämligen Carla Peterson. Som nu kommer ta över tyglarna och förvalta och försätta bygga på hennes fina förmågor och det ska bli otroligt roligt och spännande att se deras framfart på banorna i framtiden! Lycka till säger vi!

Nu till en annan grej. Under tävlingarna i Scandinavium tidigare i år så fick jag frågan av en journalist här på Tidningen Ridsport om hur jag trodde att ridsporten såg ut om tio år, detta publicerades i det förra numret av Ridsport, men jag tänker att det kanske är många som följer min blogg här som missat detta och vill läsa så nedan delar jag med mig av mitt svar! 

”Vi unga måste våga stå upp för positiv förändring! 

Jag tror att tävlingar finns kvar om tio år. Det är nog fler som förstår sporten än som är emot den. Som tycker att hästarna används i ett positivt syfte. Men just nu har vi ögonen på oss. Det är mycket om välfärden men miljöaspekten är också stor. Lastbilar far och flänger mellan länderna och flyg blir allt vanligare. Kanske blir det fler tävlingar nationellt, att man försöker tänka på kortare resor.

Hästvälfärdsmässigt kommer det att bli snällare och snällare, mildare bett, inga sporrar, inga spön och så. Det ser man redan. Många unga rider väldigt mjukt. Det var fler galna flängrundor förr.

En del uttalar sig mot förändringar, säger att det inte går. Sedan visar det sig att man visst kan ta sig fram med snälla metoder!

Vi unga måste våga stå upp för den positiva förändring som måste ske. Samtidigt är många beroende av varandra på olika vis. Som runt Helgstrand, som är insyltat i det mesta. Pengar är en stor del av sporten. Det är jätteviktigt att media skriver, men helst vill jag att sporten själv ska göra skillnad. 

Får man inte tävla i framtiden skulle jag ha två, tre hästar att rida ut på tror jag.”

Hur tror ni ridsporten ser ut om tio år? Kommentera nedan!

Ha det så bra så hörs vi!!

//Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare 


Erik Nordström
23 april 12:31

Eriks blogg: ”Svettigt för Henrik Ankarcrona”

Eriks blogg: ”Svettigt för Henrik Ankarcrona”
Ridsports bloggare Erik Nordström har flyttat till Grekland där han jobbar med hästar. Foto: Emmely Persson

Sedan vi senast hördes av här inne så har jag alltså överlevt utomhusdebuten för säsongen i Henriksdal. Hästarna var väldigt pigga men betedde sig fint och hoppade runt väldigt trevliga rundor. 

I fredags började helgen med Crille som hoppade en fantastiskt fin runda i enmeters klassen. Den där Crille är en riktigt fin liten kille, med otroligt hög ridbarhet för att vara fem år gammal, försiktig, modig och så himla cool i allt runtomkring. En riktig superstar med andra ord. 

Bella hoppade också runt en fin runda i fredags, i lördags var hon dock lite väl pigg så fokuset var inte det bästa så jag valde att utgå och tänker att jag börjar om lite nu på nästa helgs tävlingar. Min ideologi när det inte riktigt blir som man tänkt är att det är bättre att utgå än att det händer något konstigt. Så kan man börja om lite en annan gång istället för att onödiga misstag eller missförstånd sker. 

Även Nina och Selma gjorde sina debuter i en mindre lite lättare klass och gjorde det finfint. Nina kändes verkligen fantastiskt fin och blev andraplacerad och även Selma var felfri och placerad. Så vi alla känns redo inför nästa helgs tävlande där de flesta ska hoppa något större klasser. Spännande!

I övrigt i veckan så var det ju världscupfinal i Riyadh och vilken final det blev. Våra svenska ekipage på den högsta nivån – Henrik von Eckermann och Peder Fredricson – är ju verkligen helt fantastiska. Många före mig har sagt det redan men man kan ju verkligen inget annat än att förundras över deras sätt att ta sig an mästerskap och stora tävlingar.

Och gång efter gång lyckas på detta vis.

Jag inspireras inte bara av deras skicklighet av att lotsa runt sina fina hästar i dessa stora klasser, även av deras fruktansvärt stora mentala styrka att lyckas prestera som bäst när de har som mest press på sig. Det är det som faktiskt imponerar som mest på mig. Vad tycker ni?

En annan sak som man inte heller kan undvika att imponeras av är ju Catch Me Not S otroliga form. Arton år gammal och i sitt livs bästa form skulle jag nästan säga. Och hur han dessutom nästan trippade ut ur banan när han hoppat sin femte runda. Så cool. Hästar som Charlie (som Catch Me Not S kallas, red:s anmärkning) och som mina gamla ponny Hamlet, som bara levererar och levererar trots sin ålder och som bara är så himla glada för att få göra det dem gillar mest är ju bara helt fantastiskt. Och såklart ska ju Peder och hela hans team ha en eloge för det arbete de lägger ner för att hålla Charlie i så fin form.

Med den form som Peder och Charlie visade upp i helgen så tippar jag på att de är ett hett ekipage till OS faktiskt. 

Som många av er vet så gillar jag att tippa och spåna på saker. Därför bjuder jag er här på vad jag fram till världscupfinalen tippade blir årets OS-lag i hoppning:

Henrik von EckermannKing Edward

Malin Baryard-JohnssonH&M Indiana

Jens FredricsonMarkan Cosmopolit

Reserv på plats: Rolf-Göran Bengtsson Zuccero

Reserv på hemmaplan: Peder FredricsonAlcapone Des Carmilles

Men nu vet jag som sagt inte om Peder faktiskt både bytt häst och snott åt sig storebrorsans plats. Hmmmm, det är inte en lätt uppgift den där Henrik Anckarcrona har framför sig. 

Hur ser ert lag ut till OS i Paris i sommar? Kommentera gärna era gissningar och spåningar i kommentarsfälter på Facebook!

//Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare                                                                                                                                


Erik Nordström
16 april 17:04

Eriks blogg: Därför är ridning som en oskriven bok

Eriks blogg: Därför är ridning som en oskriven bok
Ridsports bloggare Erik Nordström har flyttat till Grekland där han jobbar med hästar. Foto: Emmely Persson

Flytten till Grekland närmar sig med stormsteg, mer exakt sker den om lite mer än tre veckor som det ser ut just nu. Spännande!

Vad som händer just nu är att några av de hästarna som finns kvar i stallet ska visas eller har visats för kunder och andra görs bara redo inför utomhusdebut för säsongen som sker nu i helgen i Henriksdal. Äntligen säger jag och hästarna, kanske inte första starten dock för om det ser ut som det brukar göra när jag gör mina första starter utomhus så brukar det betyda att jag får hålla längst ut i tyglarna på en häst som har huvudet vid marken och bockar.

Nä, men det ska bli väldigt roligt och spännande att dra igång utomhussäsongen samtidigt som det ju är lite vemodigt att nu göra de sista starterna på mina fina hästar här hemma i Sverige. Men oj, vad skoj det ska bli att se dem utvecklas med sina nya ryttare som jag hoppas kommer tycka att mitt arbete varit helt okej fram tills idag. 

Annars väntar ju som sagt snart en tid för mig där jag ska lära känna massor av nya hästar och hur glad och spänd är man inte över det?

Är ni också så när ni får en ny häst att man blir som ett litet barn på julafton?

Fast ibland är det ju lite skräckblandad förtjusning också, det ska ju då sägas. Lite som när man ibland blev lite rädd för tomten och man inte visste vem det egentligen var där under utklädnaden. Fast i detta fallet att man inte riktigt vet vad som ska hända, är det snälla morfar eller är det brorsan som mest troligt kommer jävlas med en? Kanske blev en konstig liknelse men de flesta av er som läser detta förstår nog var jag vill komma. 

Men hur brukar jag göra eller rida när jag lär känna en ny häst?

Första tipset är att om det är en unghäst så longera den lite först, ibland är de inte så himla otroligt stabila som ägaren eller någon annan relaterad till hästen sagt. Tro mig jag har varit med om både den ena och den andra som får sadeltvång eller något annat väldigt roligt. Nä, men skämt åsido så är longering innan du hoppar upp på speciellt en unghäst ett bra tips, så får de om de vill och behöver spralla av sig innan du sitter upp = trevligare upplevelse för ryttaren sen. 

För min del när jag kommer ner till hästarna nere i Aten så har jag ju dels suttit på de flesta av dem när jag var där nere för ett par veckor sedan och sen är de ju lite äldre också. Så att jag ska bli avbockad är nog högst orimligt faktiskt. Men man ska aldrig säga aldrig. 

Det jag brukar tänka är att jag till en början ställer väldigt lite krav och så brukar jag ju även göra i det vanliga arbetet med hästar jag känner väl. Att man värmer upp dem med väldigt fri, enkel och lätt ridning. Så den skillnaden är ju inte så stor. Men ni förstår nog hur jag tänker. Och efterhand som man känt sig fram i lugn och ro så kan man ställa olika frågor och efterhand se vad för svar man får på de frågor man ställer. Som till exempel, om jag lägger på lite mer ben vad händer då, får jag en stor eller liten reaktion? Om jag bromsar lite vad händer då, räcker det att bara sitta upp och hästen förstår eller måste jag använda andra hjälper. 

Som ni märker så brukar jag gå in med mindsetet av att vara lite som en öppen oskriven bok. Och dag efter dag, ridpass efter ridpass så fyller man på raderna i boken, kanske är man efter en stund klar med ett kapitel och kan gå vidare till ett nytt.

Men vet ni vad? Med hästar så måste man gå tillbaka till det första kapitlet inte bara en gång utan ganska ofta. Och dessutom har jag märkt att boken blir ju aldrig färdig… och ändå håller man på ha, ha. Det är väl just det som gör ridning och denna fantastiska sport så rolig och unik, man är aldrig fullärd. 

Jag brukar även i denna fas vara ganska förstående inför att misstag sker och att kommunikationen inte är så bra än. Och att man lär sig av sina misstag och kan gå vidare därifrån med en erfarenhet rikare. 

Så här är ungefär hur jag brukar tänka, hur tänker ni när ni ska lära känna en ny häst?

Kram på er alla så hörs vi!

//Erik Nordström, 22år, hoppryttare, egenföretagare


Erik Nordström
9 april 15:02

Eriks blogg: Bloggen och framtiden

Eriks blogg: Bloggen och framtiden
Ridsports bloggare Erik Nordström har flyttat till Grekland där han jobbar med hästar. Foto: Emmely Persson

Ungefär så kan man förklara min vardag just nu. 

Som ni kunde läsa i förra veckans blogg så kommer jag att byta vardag från att ha min egna verksamhet i Skåne till att vara tävlingsberidare i ett stall hos en familj som har sin bas i Grekland. Bara det är ju en stor förändring men ut ur detta kommer ju massa andra förändringar.

I och med att jag har haft massa hästar åt hästägare och kunder här i min verksamhet i Skåne så har jag sedan en tid tillbaka haft ständig kontakt med alla hästägare. Vi försöker jobba fram en så bra plan som det bara är möjligt för varje enskild häst. Var de ska flytta, eventuell försäljning och eller att de som sagt ”bara” ska hitta en ny ryttare som kan förvalta deras fina kvaliteter. 

Om ni följer mig på mina sociala medier kunde ni i onsdags se och läsa att min älskade Zizzi, LMG’s Zyprexa blev såld till bästa familjen Petré. Hedvig som hennes nya ryttare heter kommer ha fantastiskt roligt ute på tävlingsbanan med lika fantastiska Zizzan. Och extra roligt är det också att Hedvig även köpte Gurra för ett tag sedan som jag även tävlat upp till 150 på, vilka hästar ni har fått fatt i! Det ska bli så otroligt spännande att följa er framfart på tävlingsbanorna!

ERIK NORDSTRÖM
Foto: Emmely Persson

Även fina lilla Fabbe (Fabulous Rock) hittade sitt nya hem häromdagen. Han flyttar till familjen Dahnelius och Erik som nu tar över tyglarna efter mig och ska fortsätta träna och tävla Fabbemannen! Detta ekipage ska det också bli väldigt roligt att få följa!

Såklart känns det vemodigt och konstigt att lämna ifrån sig alla fina hästar som jag har haft ynnesten att få ta hand om men samtidigt känns mitt beslut så himla rätt. Det ska bli väldigt spännande och lärorikt med min nya vardag med familjen Vardinogiannis!

Resterande hästar finns det eller jobbas det på att få färdigt en exakt plan för och min flytt kommer att ske i början på maj. 

Samtidigt som allt detta sker så jobbar jag såklart på i vanlig takt med alla mina hästar. Nu förbereds inför utomhussäsongen som drar igång nästa vecka i Henriksdal. Där ska de flesta av hästarna jag har kvar hemma få hoppa ett par klasser var är tanken. 

Ni är även ett par stycken som skrivit och frågat om jag kommer fortsätta mitt bloggande här… och såklart så kommer jag det! Jag kommer varva uppdateringar ifrån mina nya hästar, kanske lite videoklipp och bilder på dem och min nya vardag. Allt från tävlingar och såklart varvat med lite funderingar och diskussioner. Så det kommer se ut precis som vanligt med andra ord, och jag är så glad att ni är med på min resa här genom bloggen! 

Har ni frågor eller liknande så skriv i kommentarerna vettja, alternativt om ni har önskemål om vad jag ska ta upp i bloggen, det hade varit kul att veta vad ni tycker.

Vem vet kanske det ni efterlyser dyker upp här i bloggen någon gång?

Vi hörs i nästa veckas blogg, ut och njut i det fina vädret!

Kram på er allihopa,

/Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare 


Erik Nordström
2 april 17:32

Eriks blogg: Mot Grekland och värmen

Eriks blogg: Mot Grekland och värmen
Stallet i Aten i Grekland är magnifikt. Foto: Erik Nordström

Som många av er säkert kunde läsa igår så kommer det inom väldigt snar framtid att ske en väldigt stor förändring i mitt liv.

Men mer om det senare i bloggen.

I förra veckans blogg nästan lovade jag att jag skulle berätta för er om ett riktigt bra resultat i första omgången av elitallsvenskan för oss i IM Sportriders. Och så får jag faktiskt säga att det blev, vi var felfria i grundomgången och hade sedan ett nedslag i omhoppning och slutade därför på en fin fjärde plats. Nina hoppade riktigt bra och vi levererade två felfria rundor, piloten red lite dåligt i grundomgången men löste omhoppningen riktigt fint! Fina fantastiska Nina som bara levererar det ena bra resultatet efter det andra! 

Även Bella, Elsie och Crille bjöd på fina rundor med riktigt bra känsla och hoppning!

Men så till den lilla nyhetsbomben som släpptes igår eftermiddag. Jag har alltså fått och tagit ett tävlingsberidar jobb i Greklands huvudstad Aten. Det hela handlar om att jag ska jobba för och med fantastiska familjen Vardinogiannis

Erik Nordström aten beridare
Till skillnad från Sverige kommer beridarjobbet i Grekland innebära en sommar som blir för varm – därför kommer även en bas finnas i ett nordligare europeiskt land. Foto: Erik Nordström

Allt detta kom på tal under Göteborg Horse Show i Scandinavium då jag fick jobberbjudandet. Ett par veckor senare satt jag på ett flygplan ner mot Greklands huvudstad Aten och fick där spendera ett par dagar med familjen, hästarna och se och träffa alla snälla människor i stallet och så vidare. 

Och efter ett par dagar med mycket tankar, funderingar och frågor som jag ställde mig själv så tackade jag ja till det hela och i maj börjar mitt nya äventyr ihop med familjen och deras fina hästar. 

Men vad händer med alla hästar här hemma? Och inte minst med min familj som spenderar så mycket tid med mig och min verksamhet här hemma? 

Några hästar ska säljas och andra ska hitta nya ryttare som kan ta vid träning och tävling efter mig. Jag kommer sakna alla älskade hästar jag har har här hemma. Men samtidigt känns denna möjligheten jag fått genom Vardinogiannis som en ”once in a lifetime”-möjlighet som jag verkligen ville hoppa på. 

Första tjing på att ”ta över” hjälp från familjen har redan Jörgen Larsson roffat åt sig på tävlingarna i Lund i helgen. Han sa ”Jag tar gärna över familjens hjälp nu när du lämnar oss här i Sverige. Jag menar, det är ju perfekt med en pappa som kör och lagar lastbilen, en mamma som flätar och syster Sara som sköter allt runtomkring”. Så ja ni kanske träffar på dem ute på tävling ändå även fast det är utan mig ha, ha! 

Nä, skämt åsido. Syster Sara flyttar mest troligt till Eslöv för arbete och eventuellt pluggande. Mamma och pappa kommer troligtvis fixa ”hästsköteriandet” hos min bror Johan och hans sambo Josses hästar samt passa barnbarnet Clara så ofta som de bara kan. Och om inte annat får de flyga ner till mig i värmen och hjälpa till vettja! 

För mig innebär jobbet hos MVA Stables, som företaget heter, att jag kommer vara deras tävlingsberidare. I och med värmen där nere över sommaren så kommer jag och hästarna spendera mycket tid i norra Europa för träning och tävling, vilket jag verkligen ser framemot. 

Här nedan tänkte jag dra lite snabbt vad hästarna som finns där nere heter och vad de gjort innan jag tar över tyglarna.

Indiana Jones Max, e. Toulon. Hoppat 160.

Baltik Sitte, e. Ogano sitte. Hoppat 150.

Kelly tje F, e. Diamant de semilly hoppat 145. 

Ikoon, e. Etoulon VDL. Hoppat 140.

Zelona ju, e. Zirocco blue. 8 årigt framtidshopp.

Detta är några av alla hästarna och jag ser så mycket framemot att kunna visa och berätta mer för er alla när jag väl kommit ner! Så stay tuned!!

Kram på er!

//Erik Nordström, 22 år, hoppryttare, egenföretagare

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden