Egentligen skulle jag nu ligga hemma med en förkylning efter årets roligaste helg (blir alltid smittad av någon av de tiotusentals människor som nyser inne på arenan) men som med allt annat detta pandemiår så blev det ju ingen hästshow på Friends (och ingen förkylning). Frågan är nu hur jag ska klara mig genom den mörkaste tiden och hur jag ska lyckas få till julkänslan.
När man har privilegiet att få vara funktionär på Friends så kliver man in i en bubbla fylld av tomtar och glitter, efter en vecka av allt detta så är man helt färdigjulad. Resten av december kan man då bara låta passera utan att behöva pynta överallt eller baka enorma mängder pepparkakor, det är väldigt skönt faktiskt.
Julafton har de senaste åren blivit mer en trevlig familjemiddag utan några stora åthävor. Då familjen mestadels består av vuxna människor så har jag dessutom slutat köpa julklappar, jag gör en insättning till lämplig organisation och lägger ut ett meddelande till alla som känner sig berörda att de nu kan glädja sig åt att de varken behöver förvänta sig en julklapp eller ge bort någon till mig.
Nu är alltså hela denna trevliga jultradition ställd på ända och så har jag ju dessutom flyttat så att den där familjemiddagen inte heller blir av. Ingen vill ju kuska runt landet för att fira jul nu när vi ska hålla oss hemma så risken finns att alla får sitta på sin kant och skåla med hunden istället.
Jag har därför nu lovat att smyga runt som jultomte på Idyllens ridskolas julritt så att jag i alla fall får tomta lite grann.
Vad ska man då göra istället? Tja det finns ju alltid lösningar på alla problem om man bara tänker till lite. Jag har därför nu lovat att smyga runt som jultomte på Idyllens ridskolas julritt så att jag i alla fall får tomta litegrann. Curt-Åke har redan börjat ladda, tomtekostymen passade även i år. Vi har dessutom köpt stora mängder julbelysning som nu håller på att appliceras runt om i huset.
För att trösta mig lite har jag dessutom köpt världens bästa julklapp till mig själv så att alla som tycker synd om mig inte behöver lägga pengar på en sådan. Julklappen i fråga kallas för Ulla och är ett halvblod. Egentligen heter hon One in a Million och hon är faktiskt en häst som jag sålde för några år sedan. Jag har fött upp henne själv och hon är nu dräktig så jag har alltså fått även en födelsedagspresent till i vår. Hon är ju uppfödd tillsammans med Nelly och alla de andra ponnyerna så det blir som att komma hem för henne även om platsen är ny.
För att trösta mig lite har jag dessutom köpt världens bästa julklapp till mig själv. Julklappen i fråga kallas för Ulla och är ett halvblod.
Jag har ju alltid haft mina ston i relativt stor flock och de gånger ett sto varit borta från flocken i några år så har det aldrig varit några problem att släppa in dem igen. Det blir sällan något tjafs, de traskar mest in och konstaterar att där var ju alla de andra igen. I naturen har ju inte ston råd att hålla på och slåss, det vore väldigt opraktiskt om de la energi på sådant.
Vi har ju skapat en tillvaro för många hästar där de aldrig får möjlighet att välja plats eller flock själva och det skapar ju också utrymme för konflikt. Mina ston har ju fötts in i flocken och de har alltid haft stort utrymme och obegränsat med stråfoder så de har helt enkelt inte lärt sig att slåss om resurser. De har lärt sig av sina mödrar hur man pratar med varandra.
Varje sto ärver också ner sin självsäkerhet till sina föl, de starka stona får starka föl och de lite mer undvikande stona får föl som blir försiktigare. De får ett språk som jag upplever är unikt för just den flock de är födda i. Om man då som de flesta hästar idag blir instängd i en liten hage, får begränsat med mat och dessutom förväntas umgås med en häst som har ett helt annat flockbeteende med sig så är det inte alltid lätt att få till det. Vi ställer till det lite grann för dem helt enkelt.
Egentligen borde det inte ens existera hästar som inte kan umgås med andra hästar, hade de varit människor skulle man kalla det för att de har någon form av psykos. Det mest naturliga i världen för ett flockdjur är ju just att kunna kommunicera med andra djur av samma art. Genom vår hantering skapar vi alltså problem som inte skulle funnits i naturen.
Nu slipper de dock ett annat problem och det är att hitta mat och undvika rovdjur. Det är dock en linje som vi hela tiden måste se upp med och det är gränsen mellan när nyttan hästen drar av att bli omhändertagen blir mindre än skadan den lider av samma omhändertagande. Den där etiska diskussionen pågår ju mer eller mindre konstant men jag kan ibland undra varför den koncentrerar sig så hårt på bett och sporrar när det egentligen borde handla mer om hästens hela vardag.
Det är ju väldigt lätt att uppröras över en bild på en häst som gapar eller har sår i sidan men betydligt mycket svårare att hitta bilder på hästar som står ensamma i en ruta att uppröras över.
Det är ju väldigt lätt att uppröras över en bild på en häst som gapar eller har sår i sidan men betydligt mycket svårare att hitta bilder på hästar som står ensamma i en ruta att uppröras över. Visuellt sett så ser man ju såret och den gapande munnen mycket bättre. Vi är ju också bra på att generalisera, alla hästar borde ha det si eller så hör man ofta. Det finns inga exakta svar utan det handlar mer om att man ska kunna leva med sig själv och de beslut man tar. Ska man det så ska man vara säker på att man faktiskt tagit del av den kunskap som finns och att man hela tiden jobbar på att förstå att bara för att man brukar göra på ett sätt så är det inte alltid rätt det kan faktiskt både finnas andra som har rätt och ibland även forskning som bevisar det.
Själv försöker jag hela tiden följa med den där forskningen, även om det ibland blir lite överdrivet att man ska behöva bevisa vissa saker så är det kul när de visar att man haft lite rätt i alla fall. Så här långt har jag nog lyckats med att mina hästar får vara ute mycket, de får lång tuggtid och lever i en harmonisk flock på lagom stor yta.
Vad gäller ridningen låter jag det vara osagt om de trivs med mina metoder eller inte, det lär jag inte ens veta när jag ligger på min dödsbädd. Det jag tror mig veta är att samvetsmässigt känner jag mig helt ok med det jag håller på med idag. Om jag jämför med hur jag gjorde för 20 år sedan så har jag ändrat mig ganska så mycket, kanske mest för att jag inte längre har bråttom och därför kan vänta på resultatet istället för att försöka mig på genvägar som för det mesta handlar om större tvång för hästen.
Ulla får nu alltså flytta hem till min lilla flock av lurviga ponnyer som mestadels traskar runt i hagen och äter med bara några små avbrott för att bli avborstade och traska runt en stund med en ryttare på ryggen. En ganska så behaglig tillvaro hoppas jag.
Följ Ridsport på