Ponnypappan om saker att göra i ett vakuum

Ibland går det väldigt snabbt. Ibland är man inte riktigt beredd på att det man tror ska ske inte sker. Låt er inte luras. Det jag skriver om i dag är bara banalt, knappt ens värt att nämna men jag gör det ändå.
Jag vet inte hur ni är eller hur ni fungerar, men jag är den planerande typen. Jag drar inte upp riktlinjer på papper men jag gör hela tiden mentala anteckningar som noteras i en levande kalender inne i skallen. Det är mitt sätt att ta få saker gjorda, att skapa flow och mening i det jag gör. Det handlar om två världar som lyses upp av samma sol. I den ena världen ryms det jag måste göra: arbeta, tjäna pengar, betala räkningar och göra rätt för mig i största allmänhet.
I den andra världen ryms allt det som kallas ”fritid” och ”övrigt”. I denna fritids- och övrigtvärld finns egentligen bara en sak: hästar. Det blir så. Har du varit ponnypappa tillräckligt länge inser du att din övrigt-tid inte räcker till mycket annat än till dina barns intressen. Träning, förberedelse, tävling. Upprepa. Cirkulera.
Jag älskar denna kombo av två världar.
Älskar mitt jobb, älskar min fritid.
Men vad händer när båda världarna plötsligt tar paus samtidigt? Jag menar, här har jag sedan i augusti gått och räknat med en evighetslång journalistisk sportvår, proppad med säsongens höjdpunkt: slutspelen för våra stora elitlag i hockey, innebandy och handboll. Samtidigt har utomhussäsongen smugit igång i ridsportens tävlingskalender där jag känner ett enormt sug över att få komma ut på utomhusanläggningarna igen. Allt är planerat i min mentala kalender, allt är förberett men ingenting händer. Lagen jag skriver om har antingen stolpe-ut eller tappat formen helt och faller som bowlingkäglor. Alla är borta. Det finns helt enkelt inga matcher kvar att skriva om. Ett sportvakuum uppstår.
Samma sak sker i den andra världen. LillyBelle blir sjuk, vi får ställa in en tävling vi alla sett fram emot och och inte heller kommande vecka finns någon tävling i sikte. Det blir dubbelt vakuum. Jag är så van vid att mina två världar snurrar runt samma sol att jag inte har någon omedelbar Plan B.
Vakuumet ger mig idétorka. Snudd på skrivkramp. Dessutom lyser nyheterna med sin frånvaro och jag upplever känslan av att inte ha något att göra på ett jobb där jag normalt ligger långt framme i min planering. Detta ofrivilliga lugn skapar stress. Samma sak här hemma på gården. Det är alldeles för lugnt.
Det som till slut bryter lugnet är ett djur. Ett litet djur som plötsligt dyker upp i periferin. En mus? Det rör sig snabbt som en mus, men det är större. Ett smidigt djur. Det gömmer sig i ett hålrum under stallväggen innan det springer vidare. Jag är inte säker på exakt vad det är för djur. Hinner aldrig ta en tillräckligt närgående titt. Tio minuter senare hör jag ett skrik. Det är Malin som skriker i panik. Hon mockar burarna och huset där våra kaniner bor. Jag springer snabbt fram till den stora buren. Nu ser jag djuret igen. Jag ser också vad det är. En liten mård. En kaninmördare. Mården håller på att försöka ta sig in till kaninerna och först när jag svingar vilt med det första jag får tag i – en kvast – flyr den blixtsnabbt iväg in i skogen.
LillyBelle är livrädd, gråter okontrollerat. Vi har haft besök av en mård tidigare. Den gången kostade det Angelos kanin Stampe livet och det får aldrig ske igen. Plötsligt vaknar jag upp ur vakuumets dvala. Här finns det saker att göra. Redan vid en snabbinspektion av kaninbur och hus noterar jag att kaninernas hem inte längre är säkert. Vi flyttar dem in i barnens lekstuga, jag spikar fast ett extra foder runt dörren för att mårdsäkra alltsammans. Inga fler kaniner ska dö här, allra minst på grund av att jag inte underhållit burarna där Zlatan bor i den ena och Våfflan och Tulpanöra, den kaninunge LilleBelle valt att behålla efter den sexfaldiga tillökningen, i den andra. Jag sätter genast igång, plockar fram häftpistol, virke, skruvar och kraftiga stålnät. Energin flödar, tankeverksamheten är igång på hundra och jag sliter i ren glädje. Jag nöjer mig inte förrän varenda kvardatmillimeter är säkrad med brutal kraft. Jag låter övriga tre i familjen kritiskt slutbesiktiga och ingen har några invändningar.
Kaninerna kan flytta tillbaka. Hade jag inte varit en så pass laglydig medborgare hade jag inhandlat ett par mårdfällor, men det får bli till hösten eftersom de inte får jagas nu.





Mårdens skrämmande intåg på gården krossar mitt vakuum fullständigt. Bryter handlingsförlamningen. Det blir början på ett race där jag, fulltankad med energi, skrubbar altanen med algtvätt som löser upp smutsen som fastnat under några hårda vintrar. Träningsvärken är enormt men njutbar. Jag fortsätter med att rensa poolen på alla löv och allt annat elände som samlats på botten. Jag rengör varje vägg från algangrepp. Skruvar ihop kopplingarna, startar pumpen och får igång maskineriet. Något jag normalt brukar göra någon vecka in i maj. Kopplar in pooldammsugaren och ägnar ett par timmar åt att suga bort missfärgande partiklar på botten.
Jag kontrollerar sedan att gräsklipparen barnen döpt till Sally fungerar. Jodå, lampan lyser grönt och när jag trycker på startknappen går hon iväg precis som hon ska.
Kedjereaktionen övergår till min andra värld: jobbet. Av bara farten sprudlar ideér och tankar på vad som jag ska göra på jobbet och tillsammans med en kollega har jag nu en artikelserie i sex delar färdigskriven som har premiär på lördag.
Och som av en händelse ska barnen tävla på söndag.
Vakuumet är borta.
Mina två världar är tillbaka.
Att hindra en mård från att bli mördare blev den tändande gnistan.
Tack för att ni tog er tid – vill ni lyssna på mig och Louise Wemlerth får ni gärna testa ridsportpodden Fria Tyglar som ni hittar via länk här eller via prenumeration på Spotify. Vill ni diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: Det var på tiden – efter 111 år

Det låg i luften, som man brukar säga. De senaste årens händelser, turbulens och stenhårda kritik mot Svenska Ridsportförbundet i allmänhet och ordförande Ulf Brömster i synnerhet krävde en förändring.
Jag är för dåligt insatt i turerna kring de allvarliga och känsliga frågor som bland annat den här tidningen berättat om för att kunna uttala mig i någon sorts sakfråga. Men det räcker med att ha tagit del av kritikstormarna i sociala medier för att inse att ett omtag är nödvändigt om förbundet vill återskapa ett förtroende och en trovärdighet gentemot medlemmar och övriga ridsportsverige.
Jag har sett det förr, i andra förbund och organisationer. Man vet liksom när det inte går länge, när förtroendekapitalet är förbrukat och, som Janne Loffe Carlsson säger i Göta Kanal, när någon ”skitit i det blå skåpet”.
Det turbulenta 2022 har krävt mer än så. På något sätt har det, efter allt som hänt, känts givet och logiskt att den som får uppdraget att leda ett hårt kritiserat förbund mot en bättre framtid är en kvinna. Och ärligt talat: efter 111 år med män i toppen kan man väl lugnt påstå att det också är på tiden att det sker. Kvinnor på tunga ordförandeposter inom idrotten generellt är nästan lika ovanligt som att plocka kantareller i februari.
När det gäller styrelsearbetet i den lilla lokala klubben har jag inga problem med att ett visst kön dominerar. Där är jag faktiskt mer förvånad över att det ens finns styrelser. Att sitta i en styrelse i en liten förening som omsätter ett par miljoner kronor och utföra ideellt arbete är en allt annat än avundsvärd syssla.
Jag vet valberedningar som sliter sitt hår i jakten på personer som kan tänka sig att ingå i en styrelse. Den valberedning som får någon att ens ställa upp, man eller kvinna, är en nöjd valberedning. Att männen dominerar där, brukar jag skämtsamt säga, beror på att kvinnor är smartare än män och har vett att tacka nej när valberedningen ringer.
Att leda arbetet i en hel sport och ingå i en förbundsstyrelse är en helt annan sak. Här handlar det inte om att få någon att vara snäll och ställa upp. Här handlar det om vilka som ska ges makten, förmånen och det yttersta ansvaret för att staka ut en framtida väg för sporten både lokalt, nationellt och internationellt. Att leda ett förbund är ett prestigeuppdrag många strävar efter.

Här har kvinnor historiskt varit en enorm bristvara, men sakta men säkert håller det på att ändras. Jag ser det till och med i sporten jag skriver om mest, den machostämplade ishockeyn. Den som leder tvåmiljardersorganisationen Svenska Hockeyligan i dag heter Jenny Silfverstrand, en ultrakompetent kvinna från Göteborg som tidigare innehaft vd-posten i Djurgården Hockey. Hon gör ett strålande jobb. Växjö Lakers, laget jag bevakar, blev 2018 den första svenska elitklubben i hockey att utse en kvinna till ny ordförande. När ordföranden tackade för sig valde valberedningen åter att nominera en kvinna att hålla i ordförandeklubban.
Det går framåt – och nu är det äntligen dags för ridsporten. Att valberedningen sökte en kvinna tog jag för givet. När jag på torsdagens förmiddag såg vem den nominerade till ordförandeposten är kände jag mig både glad och lokalpatriotiskt stolt.
Sandra Ruuda!
Från min egen klubb Växjöortens Fältrittklubb.
Min frus tidigare chef.
Mamman till mina barns kompis Doris.
Wow!
Nu är det upp till årsstämman den 6 maj att rösta fram Sandra Ruuda till ny ordförande men det är formalia. Precis allt tyder på att det blir 48-åringen från Växjö som kommer att ställas inför lika inspirerande som tuffa utmaningar.
Om hon kommer att klara av det?
Det är jag helt övertygad om.
Den Sandra jag känner tar ingen skit, hon vet hur man leder företag och är sedan länge ett proffs på styrelsearbete. Hon är ponnymamma, har rötterna i den lokala ridsportmyllan och är därmed van att slita hårt i stallet varje dag utan att störas av lite smuts under naglarna. Hon är påläst, kompetent och kan hantera det dagliga och samtidigt hålla en stadig blick in i framtiden. Hon är inte konflikträdd, sopar ingenting under mattan och är inte främmande för att fatta de mest obekväma beslut.
Fel kan man alltid ha, men jag tror att jag har rätt när jag påstår att Sandra Ruuda är exakt vad svensk ridsport behöver 2023.
Tack för att ni tog er tid – vill ni diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: Sponsorerna får mig att klara livet i bubblan

I onsdags var jag kallad till ett digitalt krismöte på Smålandpostens sportredaktion. Jag satt samtidigt i en digital ekonomiutbildning för journalister som vill lära sig mer om hur man gräver fram nyheter. Jag fick smita ifrån de avslutande minuterna av ekonomimötet för att kasta mig rakt in i krismötet.
Det fanns en direkt anledning till att chefen kallade oss alla till krismöte, nämligen denna:
Det går antingen alldeles för bra, eller alldeles för dåligt, för alldeles för många av de idrottslag vi bevakar. Vi ska snart kastas rakt in i en tornado av slutspel och nedflyttningsångest och satt i det nerviga lugnet före den perfekta stormen. Krismötet gällde den fullkomliga orgie i sportdramatik som inträffar några timmar efter att den här texten publiceras:
• Växjö Lakers spelar SM-kvartsfinal hemma mot Luleå.
• Tingsryd spelar ödeskval borta mot Västervik.
• Alvesta spelar en direkt avgörande match för att ta sig upp i Hockeyettan uppe i Mjölby.
• Mitt ute i de mörkaste Smålandsskogarna ska vårt handbollslag Amo HK säkra en plats i Handbollsligan.
• Växjö Vipers spelar SM-kvartsfinal mot Helsingborg i innebandyns slutspel.
• Utöver det kan ännu ett hockeylag, Åseda IF, ta klivet upp i en högre division medan ett annat innebandylag, Hovshaga, kan göra samma sak.
Vi är egentligen två reportrar i tjänst och två som är schemalediga men i kristider är hela styrkan inkallad till tjänstgöring, plus chefen själv som får rycka in. Dessutom är statusen oklar hos två kollegor som aviserar vissa förkylningssymptom. Egentligen bör vi vara på plats på alla dessa avgörande matcher men fem pers på sju matcher är en omöjlighet. Krismötet utvecklas dock till ett kreativt möte. Vi är inte ovana vid tokspäckade sportkvällar utan skarpt lösningsorienterade och efter några små trolleritrick har vi gjort en skiss som ska fungera, åtminstone på papperet. På min lott: bevaka Växjö Lakers, ha en krönika klar när slutsignalen går, kuta iväg på presskonferens, sedan intervjua ett gäng spelare och knattra ner ytterligare tre fyra texter.
Det är så här mitt liv ser ut just nu. Kvällstid kliver jag in i den här enorma slutspelsbubblan där bara dramatiken i heta och avgörande matcher får plats. Allt annat är bortkopplat, fokuset totalt och arbetstempot på en nivå som är direkt ohälsosamt. Jag vet, jag borde ta det lugnt men så här har jag levt varje vår sedan mitten av 90-talet och försök lära den här gamla hunden att sitta, den som kan.

Motmedlet? Rätt gissat. Hästar. Dagpassen är visserligen lika fullspäckade som kvällspassen och ibland undrar jag om jag ens har tid att andas, men det är samtidigt på en helt annan nivå. För att hantera livet i kvällsbubblan finns det få saker som känns bättre än att, efter frukost strax före 07.00, gå ut och ta sikte på stallet. Där finns alltid fyra omockade boxar som hästarna sponsrat under natten. Där finns även två mockade uteboxar med samma typ av generösa bajs-sponsorer som gör att jag kan starta mitt eget meditationspass.
Jag fungerar nämligen så här: När slutspelsbubblan tid pågår – mellan början av mars och slutet av april varje år – skulle det vara till noll hjälp om jag gick omkring sysslolös dagtid. I sådana lägen kan jag inte slappna av utan går runt och visualiserar det som ska ske om x antal timmar. Jag går bort mig i tankar på vilka vinklar jag ska ha i mitt skrivande senare under dagen och vilka jag ska intervjua.
Att då hitta ett schema som är späckat även dagtid får mig, hur underligt det kan låta, i djup koncentration. Faktiskt är det få saker som under denna tidsperiod kan mäta sig med ett omockat stall, sex vattenkärl inomhus som behöver påfyllning, lika många kärl utomhus som behöver påfyllning och 13 hökassar som kräver att bli pånyttpackade.

Att krydda anrättningen med att hämta ett gäng spånbalar och omsorgsfullt fördela innehållet i behövande boxutrymmen får mig att känna att livet leker. Att tömma proppfyllda skottkärror på gödselstacken ger en inre frid som ingenting annat kan skänka mig just där och då. Att genomföra detta arbete med en snäcka i varje öra, lyssnande på en ljudbok eller podcast, utgör det kitt som håller ihop hela den här smått galna tiden.
När det här blogginlägget publiceras (jag tippar på strax efter lunch på fredag) är det några timmar kvar till nedsläpp. Men tro inte att jag går runt och gör ingenting. Just denna fredag är jag så lyckligt lottad att mina barn är anmälda till en tävling i Ljungby. Där tänker jag tillbringa tiden utanför slutspelsbubblan och invänta Superfredagen på Smålandsposten.
Vilken tur att det finns hästjobb när man som bäst behöver det.
Tack för att ni tog er tid – vill ni diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: Ibland måste det bara få vara roligt

Det finns ett problem med tiden. Den går alldeles för fort. Det känns inte som i går men det känns knappast som att fyra och ett halvt år passerat mellan mitt första blogginlägg här på sajten och det jag skriver nu. Då var Angelo och LillyBelle åtta och snart sju år gamla. Till sommaren blir Angelo tonåring och LillyBelle går ut femman. Då knatade de runt på vår älskade A-ponny Tindra på pay and jumps med en hinderhöjd på 20-30 centimeter. Nu drömmer Angelo om SM medan LillyBelle gärna skulle vilja kvala in till Elmia en andra gång.
Ett återkommande citat från olika personer under dessa fyra och ett halvt åt har bränt sig fast i mitt minne:
– Njut av den första ponnytiden. Den är den allra bästa.
Jag förstod innebörden redan första gången någon sa det till mig. Jag förstår innebörden ännu mer i dag. Leken övergår, vare sig vi vill de eller inte, snabbare än vi kan ana till ett stegrande allvar. Det är oundvikligt, ett läge att gilla men samtidigt ett läge man inte måste älska. Ju längre tid som passerar, ju äldre barnen blir och ju mer seriöst de ser på sitt idrottande, desto viktigare är det att ha roligt mitt i allvaret. Få saker gör mig gladare än när jag ser Angelo och LillyBelle busa runt på varsin ponny här hemma. Att på hundra meters avstånd höra deras gapskratt fyller mig med en mjuk och varm glädje i hjärtat. Ja, det börjar bli allvar men det absolut viktigaste är att glädjen alltid finns där och övertrumfar pressen i alla lägen.


Det gäller att vara vaksam. Se till att det roliga verkligen finns där varje dag. Barn kan tröttna, även barn kan bli deprimerade och många barn väljer tyvärr av någon eller rentav båda dessa anledningar att sluta med sitt idrottande.
Samtidigt kan du inte bara lalla runt och lattja. Allvaret är en av de delar som gör idrott attraktivt och därför gäller det att hälla både glädje och allvar i bägaren och mixa runt det till en välsmakande barndrink. Vi gör det genom att varva tävlingar av mer allvarsam karaktär – exempelvis Angelos försök att klara Medelsvår B – med den typ av tävlingar barnen red under sina första år. LillyBelle är till exempel fortfarande så liten i kroppen att hon till sin stora glädje fortfarande kan rida på A-ponnyer. Därför tävlar hon med enorm glädje fortfarande sin älskade Peggy. Angelo kan å sin sida ibland njuta av att tävla sin B-ponny Hilda på lite lägre nivåer för att bara slappna av och ha kul.


Helgen som gick var en helg där vi enbart fokuserade på att ha roligt och på att lägga bort allvaret. Nu var det LillyBelles tur att få tävla och i lastbilen ner mot Skåne stod två B-ponnyer: den notoriska TW och en comebackande Tango, som inte tävlat sedan midsommar men som nu är redo för låga klasser igen.
Hässleholm bjuder alltid på den sortens glädjefyllda och prestigelösa tävlingar som mina barn älskar. Här är det som att dra klockan tillbaka fyra år. Låga klasser, många deltagare och lagom utmanande banor. Det är på en nivå där det visst förekommer besvikna ryttare som gråter en skvätt, men där samtidigt det tråkiga är glömt fem minuter senare. Här kvalas det inte till något, här står den enkla tävlingen i fokus och ett misslyckande är inte hela världen.
Visst blir LillyBelle lite besviken när Tango plötsligt tycker att ett polkagrisfärgat hinder är så läskigt att han tar till ett stopp redan i Lätt E. Men missen är glömd redan långt innan de laddar om till Lätt D, som de sedan vinner. Viss besvikelse råder också när TW får ett stopp i sin Lätt D, men hon har å andra sidan tidigare spurtat starkt och kommit tvåa i Lätt E.
Livet innehåller så himla mycket allvar – och ibland måste det bara få vara roligt.
Tack för att ni tog er tid – och jag rekommenderar er alla att lyssna på miraklet på väg 23 i podden Fria Tyglar som ni hittar på Spotify, Podcaster och på andra ställen där poddar finns!
Vill du diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: Miraklet på riksväg 23

När jag skriver detta har vi precis genomlidit vinterns kallaste natt och morgon. Kvicksilvret var nere på minus 20 grader i morse innan det vände uppåt. Backar jag bandet ytterligare ett dygn ser jag mig själv köra bilen mellan Växjö och Göteborg tur och retur med en aldrig tidigare skådad försiktighet. Jag kryper nästan fram under de första 13 milen fram till Halmstad. Därefter är E6:an i så gott och saltat skick att jag kan följa vad som står på hastighetsskyltarna utan att känna oro eller skräck.
Om jag backar bandet en dag till konverserar jag med en lastbilschaufför. Han var nyss hemkommen från just Göteborg där han i höjd med Landvetter flygplats fått stå i en 3,5 timme lång kö, orsakad av att andra lastbilar fått stopp i halkan. Från förarplats bevittnar han hur unga somrigt klädda människor lämnar sina bilar i panik för att till fots ta sig till den väntande flighten mot sydligare breddgrader.
Backar vi bandet ytterligare en vecka hittar vi anledningen till att jag den senaste veckan tänkt väldigt mycket på hur lömskt vädret är så här års. Det är söndagen den 26 februari. Här hemma i Växjö upplever vi den härliga dag på Theleborgs Ryttarsällskap jag skrev om i förra veckans blogg. Vad jag i-n-t-e skrev var vad som hände mot slutet av dagen. Då har jag, efter att Angelos träning avslutats, lämnat ridanläggningen för hemfärd och middag. Efter middagen sätter jag mig snabbt i bilen för att köra tillbaka till Theleborgs Ryttarsällskap och hjälpa till med att plocka in hinder och bommar.

Då ringer det.
Det är Malin.
– Har du hört vad som hänt Lussi? säger hon med illavarslande röst.
Jag fryser till is. Vad har hänt med min vän och poddpartner Louise Wemlerth?
– Trafikolycka – med hästtransport, säger Malin oroligt som i övrigt inte vet mycket mer.
Det är den här sortens oväntade nyheter man alltid minns eftersom de är så otäcka. Lussi, olycka? Det kan inte stämma. Jag såg ju hennes sambo Ola och dotter Molly, som red på Theleborg tidigare i dag? Sa Malin fel? Är det Ola och Molly som råkat ut för något när de körde hem? Nej, hon sa väl Lussi?
Tankarna slår som pisksnärtar i skallen. Ovisshet, oro och ännu värre tankar skapar en cocktail av mentalt kaos. Vad har hänt? Hur har det gått? Lever alla? Hästarna i transporten – hur gick det för dem?

Det värsta är att inte veta. Samtidigt vet man inte om man vill veta. Sanningen är att en högst oväntad halka på riksväg 23 utanför Älmhult slagit till utan förvarning under eftermiddagen och orsakat ett flertal trafikolyckor. Ingen av olyckorna är mer dramatisk än den Lussi och hennes sällskap råkar ut för. Tillsammans med tre medpassagerare och två hästar i transporten är hon på väg hem från tävlingar i Skåne. Transporten börjar plötsligt vingla kraftigt vilket får Kingcaben att tryckas ut i snömodden. Sedan tar det tvärstopp.
Bilen flyger ner i diket. Transporten, innehållande två hästar, separeras från bilen, slungas iväg och fångas upp av viltstängslet.
Katastrofen borde vara total men den här är en händelse Lussi senare beskriver som ett mirakel. Det som följer är minuter då oväntade hjältar ska kliva fram, plocka fram batteridrivna tigersågar ur bagageluckorna och se till att förvandla taket på den sidoliggande transporten till en dörr. Minuter då förbipasserande trollar fram grimma och grimskaft för att hjälpa till. Minuter då allt ställs på sin spets och när en hotande katastrof som genom ett mirakel får ett lyckligt slut.
Tio dagar efter olyckan trycker jag på REC-knappen inne i Smålandspostens poddstudio. Mitt emot mig sitter Lussi. Det är alltid roligt att starta en inspelning men jag har aldrig tidigare varit gladare över att se Lussi än vad jag är nu. Livs levande. Skärrad men skarp, redo att berätta sin dramatiska historia.
Vi skriver i dag den 10 mars. Vintern har gjort en farlig comeback i nästan hela vårt land samtidigt som ridsportens tävlingssäsong är igång för fullt. Det är en farlig kombo. Mitt budskapet är ett: Ta det lugnt därute!
Tack för att ni tog er tid – och jag rekommenderar er alla att lyssna på miraklet på väg 23 i podden Fria Tyglar som ni hittar på Spotify, Podcaster och på andra ställen där poddar finns!
Vill du diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: En mix av vemod och framtidstro

Jag greppar handtaget, vrider om och känner att dörren är öppen. Sedan kliver jag in i ett tillstånd som närmast kan beskrivas som en mix av vemod och framtidstro. Vemod, eftersom jag har massor av härliga minnen från den här platsen och som etsat sig fast. Framtidstro, eftersom dörren faktiskt är öppen efter att ha varit låst i över ett år. Jag tittar in i kontoret och möts av exakt samma syn som när jag senast såg det. Lektions- och ekonomipärmarna står prydligt uppställda på hyllorna. Pokalerna är kvar i ett skåp. Till och med datorn finns kvar på skrivbordet. Det är välstädat men i övrigt känns det precis som om någon flyttat ut ur sitt hus utan att ta med sin en enda liten pinal.
Jag befinner mig på Theleborgs Ryttarsällskap. Den mysiga lilla klubben mitt i inne Växjö där social trivsel hade lika hög prioritet som hästvården och undervisningen. Det var här Angelo och LillyBelle lärde sig rida, här de skaffade sina första ridkompisar och här de hängde på mysiga skollovsaktiviteter. Det var här LillyBelle blev så svårt förälskad i Erika att vi till slut köpte ponnyn till henne. Så många minnen.
Men Theleborgs Ryttarsällskap är också en klubb som inte längre existerar. Konkursens järnnäve slog till i april förra året, då stallet sedan länge var tömt på allt tänkbart hästliv. Sedan dess har allt varit låst och igenbommat.






Fram till nu. Sedan årsskiftet har vår nuvarande klubb, Växjöortens Fältrittklubb (VFK), tagit över som nya hyresgäster hos Växjö kommun, som i höstas köpte konkursboet. På köpet följde namnrättigheterna till Theleborgs Ryttarsällskap och någonstans känns det skönt att namnet får leva kvar.
Den här historiska söndagen skakar vi nytt liv i den fina anläggningen med det enorma ridhuset, uppfört så sent som 2005. VFK har nämligen beslutat att anordna en dag för klubbens elit- och division 1-lag på ponnysidan, där trivsel och teambuilding varvas med träningspass för Ann Liwing. Det är en underbar syn att se den grusade parkeringen fyllas av lastbilar och hästtransporter. Det andas liv, mening och glädje i stadsdelen Teleborg igen.
När jag sedan öppnar dörren in till ridhuset för att gå upp till den generöst tilltagna läktaren upptäcker jag att det finns obehöriga därinne. Närmare bestämt en kvinna med vad jag gissar är hennes två barnbarn. Småttingarna kutar runt under läktaren och har roligt. Kvinnan tittar på mig och säger:
– Har klubben öppnat på nytt?
Jag förklarar läget, att det är VFK som genomför en tränings- och trivseldag för sina lagryttare.
Kvinnan säger:
– Åh, vad roligt. Det har varit så hemskt att se det här stället stå tomt. Det var alltid fullt av liv här varje dag.
Tänka sig. Stället har inte varit upplåst i mer än max en halvtimme och det lockar redan till sig folk utifrån. Jag inser att fler än jag känner precis som jag. Känner den där mixen av vemod och framtidstro i magtrakten.
Det blir en perfekt dag. Den inleds med att de unga ryttarna får presentera sig för varandra, fortsätter med inspirerande tips och undervisning av klubbtränaren Katarina Torstensson. Efter att lunch delats ut och ätits upp förflyttar sig skaran av unga ryttare till ridhuset, där vi föräldrar redan tagit plats. Katarina går den uppbyggda banan med ryttarna och kommer med tips på vad som är viktigt att tänka på.
Därefter tar Ann Liwing över och följer ett logiskt upplägg där först B-, sedan C- och till sist D-ponnyekipagen tränas. Theleborgs Ryttarsällskap lever igen. I ny regi men på samma anläggning och med någonting nytt och hållbart på gång. Det gör mig glad.
Tack för att ni tog er tid – jag tipsar gärna om ett nytt avsnitt av ridsportpodden Fria Tyglar som du hittar där poddar finns! Senaste avsnittet bjuder på en ponnypappaspecial med en avslutningsstory jag tror får er att häpna och skratta. Vill du diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: En puckad milstolpe mellan hopp och förtvivlan

Tycker du att livet går på lågvarv? Massor av stillasittande som plågar dig? Känner du att utmaningar saknas? I så fall har jag ett råd till dig. Bli ponnyförälder. Jag lovar: livet förändras otroligt snabbt, det antar ett tempo du inte visste fanns och du ställs inför utmaningar du inte trodde att du skulle fantisera om att klara av.
Ni som följt den här bloggen sedan mitt första postade inlägg hösten 2018 vet kanske vad jag talar om. Allt går i rasande fart, all onödig fritid – exempelvis att umgås, festa och kolla på sport – är plötsligt raderat från kartan och i centrum står små människor på två ben och stora djur på fyra. Kring dessa kretsar allt och du kommer otroligt nog att märka att du älskar det, över allt annat.
Utmaningarna följer en progressiv skala. Svårighetsgraden ökar, vilket per automatik innebär att även ditt eget ansvar ökar i samma takt, trots att du inte trodde det var möjligt. Söndagen som nyss passerade innebar en sorts milstolpe när det gäller mina egna utmaningar.

Denna dag står tävling på programmet för både Angelo och LillyBelle men skillnaden mot en vanlig tävlingsdag är att barnen ska till varsin tävlingsplats; Angelo till skånska Osby med Rosie medan LillyBelle är anmäld till fyra starter i Tingsryd med sina små vänner TW och Peggy.
Eftersom mänsklig kloning ännu inte blivit verklighet finns det bara en sak att göra. Vi delar upp oss. Malin och Angelo tar Rosie med sig i lastbilen ner till Osby medan de nästan tvillinglika skimlarna TW och Peggy lastas i transport och hakar på mig och LillyBelle till Tingsryd. Att vara ansvarig vuxen för ett barn och två ponnyer, som dessutom ska starta tätt efter varandra, är en utmaning som heter duga. Pressen jag känner blir inte mindre när LillyBelle spänner ögonen i mig mitt i stallgången och säger:
– Pappa, i dag måste du verkligen vara lite självgående.
”Självgående?” Undrar var hon hört DET ordet? Kan hon MÖJLIGEN ha överhört en monolog Malin haft med mig under någon tidigare tävling? tänker jag.
Jag lovar att vara så ”självgående” jag kan och resan ner till Tingsryd går så bra den bara kan, eftersom vi efter 40 minuter kommer fram till ridhuset och parkerar. Erfarenheten har lärt mig att LillyBelle är extremt fokuserad under tävlingsdagar och ingen man leker med. Jag vet att hon kommer att bossa med mig, anmärka på saker jag inte gjort men som hon tycker att jag borde ha gjort. Precis så blir det, men jag är förberedd på det och håller god min.
När det är dags för bangång får LillyBelle gå banan själv. Jag vet att hon aldrig skulle vilja ha mig vid sin sida ändå och jag vet också att hon trivs inne i sin bubbla där hon går och letar efter de snäva omhoppningssvängarna. LD och LC står på schemat för både Peggy, som är stor A-ponny, och TW, som är en miniatyr-B-ponny.
När det blir dags för första start kommer en ny utmaning. LillyBelle kräver att jag filmar alla ritter och det är inte lätt med en ponny i handen. Här gäller det att hitta hjälp och det hittar man nästan alltid i denna hjälpsamma sport. Medan TW hålls under uppsikt av vår vän Mia smiter jag in i ridhuset, får upp mobilen och filmar dagens första ritt. LillyBelle och Peggy vinner och jag filmar även ärevarvet.
Vi räknar sedan ut att vi utan problem hinner lasta in Peggy i transporten innan det är dags för nästa start. TW har nämligen startnummer 16 av 19.
När LillyBelle och TW rider in behöver jag därför inte ens leta efter någon som kan hjälpa mig att hålla. Jag kan sitta på läktaren med avslappnad nervositet och filma och följa det som händer. TW är TW som ni säkert vet. Ibland slår hon till, ibland känner hon inte riktigt för det. Men den här dagen ser jag direkt att den lilla ponnyn är taggad. LillyBelle lotsar henne runt banan på bästa vis och när hon når mållinjen är det på en tid som är sju hundradelar vassare än ledaren. Ingen av de efterföljande ekipagen kan heller hota och plötsligt kan vi räkna in två segrar av två möjliga. Fast TW vore ändå inte TW om hon inte bjöd på lite dramatik genom att dra vänster mot utgången när LillyBelle vill rida höger under ärevarvet.
Jag hänger på, försöker vara ”självgående”, ligga steget före och trots att LillyBelle pikar mig då och då tycker jag att jag klarar mig hyfsat. Vi tar en lunchpaus och slappnar av en stund innan det är dags för nästa klass, LC. Där tar Peggy sin andra seger för dagen och när LillyBelle ger sig iväg på TW ser det åter helt bländande ut. Men precis när jag börjar fundera på hur omhoppningen kommer att se ut tar det stopp. I efterhand berättar LillyBelle att hon ”släppte efter för tidigt” och själv tar fullt ansvar för missen. Tävlingsdagen avslutas med en uteslutning men i övrigt – en helt fantastisk söndag i Tingsryd.


Bara hemfärden återstår. Klockan börjar närma sig 13 och till saken hör att jag själv ska börja jobba på Smålandsposten två timmar senare. Jag ska bevaka Timrå–Växjö Lakers och känner att jag är ute i hyfsat god tid.
Vi ger hästarna mash, gör i ordning dem och lastar dem odramatiskt.
Jag har gjort mitt jobb som ponnypappa, klarat av en tuff utmaning och sätter mig i förarsätet med en suck av lättnad.
Sedan vrider jag om startnyckeln.
Ingenting händer.
Displayen lyser, det kommer ett oroväckande ljud men bilen startar inte.
Jag försöker igen.
Samma sak.
Helt dött.
Batteriet har laddat ur.
Det är nu den stora och mest oväntade utmaningen kommer. Jag analyserar läget. Jag har en dotter och två hästar med mig. Jag har en bil som inte startar och en hockeymatch att bevaka på en tidning som har drygt 150 000 läsare. Det är nu det gäller att hålla sig kylig i skallen, trots att den jobbiga känslan mellan hopp och förtvivlan obönhörligt smyger sig på. Under mina snart 33 år med körkort har jag varit med om att batteriet kejkat vid kanske fem tillfällen. Vid inget av dessa tillfällen har jag haft väntande hästar i en påkopplad transport. Jag har heller inte haft ett viktigt uppdrag i tjänsten att tänka på inom två timmar.
Efter ett par nya rent desperata försök att vrida om startnyckeln ger jag upp.
Jag behöver hjälp.
Jag behöver till att börja med ett par startkablar, vilket jag dumt nog inte tänkt på att utrusta bilen med. Dessutom måste jag ha hjälp av en bil som står parkerad intill min egen.
Tiden går. Jag frågar runt efter någon med kablar men får nekande svar. Klockan tickar. Håll dig lugn bara, tänker jag. Håll dig lugn. Det ordnar sig. Eller – gör det det?
När jag är nära att misströsta och börjar fundera på vad som skulle hända om jag står kvar här på en grusparkering i Tingsryd när pucken släpps sätts plötsligt en händelsekedja igång.
Jag får syn på ponnymamman Frida, som är från Tingsryd.
Jag går med raska steg fram till Frida, frågar om hon vet någon som kan hjälpa mig.
Ponnymamman Frida pekar på ponnypappan Kalle.
När jag går fram till ponnypappan Kalle pekar han på ponnypappan Hasse.
Ponnypappan Hasse är killen med koll, killen som kan bilar.
Ponnypappan Hasse tar upp sin mobil och säger att han ska ringa till en bilmekaniker han känner.
Hoppet återvänder men släcks lika snabbt när mekanikern inte svarar.
Då går ponnymamman Angelica förbi, mamma till LillyBelles kompis Ayleen och även god vän till oss.
Ponnymamman Angelica säger att ponnypappan Mange har startkablar. Hon ringer till sin man, ponnypappan Andreas, som snart dyker upp. Så dags har ponnypappan Hasse hakat på i vårt lilla gäng och snart har ponnypappan Mange letat fram sina kablar.
Ponnypappan Andreas, som lyckligtvis har sin bil parkerad intill vår, sätter sig i bilen och vrider om startnyckeln medan ponnypappan Hasse kopplar på kablarna. Efter lite meckande där ponnypappan Andreas får backa några meter med sitt ekipage står hans motorhuv i linje med min bils bagagelucka, där batteriet sitter. Ponnypappan Hasse kopplar på kablarna, jag vrider om startnyckeln och ljudet jag hör kan vara det skönaste jag någonsin hört.
Med rådet att bli ponnyförälder, som inledde den här texten, följer ett löfte. Ponnyföräldrar hjälper alltid varandra, oavsett vad det handlar om. Det är både en styrka och en trygghet.
Tack för att ni tog er tid – jag tipsar gärna om ett nytt avsnitt av ridsportpodden Fria Tyglar som du hittar där poddar finns! Senaste avsnittet bjuder på en ponnypappaspecial med en avslutningsstory jag tror får er att häpna och skratta. Vill du diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: Hur macho är ridsport jämfört med boxning?

Jag inleder den här texten med att citera Ulrika Fåhraeus aka Ponnymamman, som gav mig ett långt och gott skratt tidigare i veckan. Hon återpublicerade ett Facebookinlägg från 2019 där hon jämför de olika medicinskåpen hos hästägare:
”I hästägarens medicinskåp för människa: 1 tom Desivon och 2 plåster. 1 död fluga. I hästägarens medicinskåp, förlåt hemmavårdcentral för häst: 18 olika sårtvättsvätskor, 1000 olika salvor, 1 garderob full med vetwrap, 1 annan garderob full med bomull och kompresser, 1 hopfällbar fältkirurgianläggning och 1 uppblåsbar ambulans”.
Jag skrattar högt även nu när jag knattrar ner tecknen.
Skrattade gjorde jag däremot inte när jag för ett par veckor sedan läste ett mejl från Shady i min inbox. Shady, med efternamnet Gamhour, är en mycket lovande proffsboxare med bas här i Växjö. Om jag förstår Shady rätt finns det mycket som talar för att han under 2023 får gå en ny titelmatch i USA. Men det var inte den kommande titelmatchen hans mejl handlade om. Shady ville göra någonting annat. Han ville skriva av sig. Det gjorde han. Och det han skrev var så insiktsfullt och angeläget att jag beslöt att publicera det som en gästkrönika i Smålandsposten.
Få sporter är mer förknippade med testosteron och machokultur än boxning. Det är de kaxiga onelinernas sport. De youtubade knockoutslagens mecka. Det är en sport som av tradition dryper av manliga dygder och klassiskt hjältemod.

Det Shady Gamhour gör i sin krönika är att slå larm. Just detta som jag lite slarvigt beskriver ovan vänder sig Shady emot. Han ogillar starkt machokulturen och vad den för med sig in i träningslokalerna. I sin text uppmanar han alla föräldrar till kampsportande barn och ungdomar att kritiskt granska verksamheten deras barn är involverade i.
Han skriver det av egen erfarenhet. När Shady själv, som 16-åring, började träna boxning skickades han efter bara några månader in i ringen för att gå en match.
”I den första matchen tog jag mer slag och fick mer skada (ytligt) än vad jag fått under hela min proffskarriär. Jag bröt näsan, men blev hemskickad efter tävlingen utan att någon hade koll eller ens frågade hur jag mådde. Jag hade huvudvärk och kan såhär i efterhand misstänka att jag utöver den brutna näsan även fick en hjärnskakning” skriver Shady i krönikan som du kan läsa i sin helhet här (öppen för alla).
Shady skriver också att han, under de senaste åren, sett helt försvarslösa barn släppas upp i ringen med ledare och tränare skrikandes i ringhörnan. De är så tekniskt underlägsna sina motståndare att de inte har en chans att undvika skador. ”De får ta emot många och hårda slag mot huvud och kropp, vilket gör ont eftersom jag ser mig själv i dem” skriver Shady.
Steget från boxning till ridsport är stort, men det finns ändå någonting i Shadys ord som tar tag i mig, får mig att göra en koppling. Det finns visserligen ingen större likhet mellan klapprande hovar i en paddock och en rak höger i ringen. Det finns heller inte, vad jag hört, några tränare inom ridsporten som hetsar nybörjare att direkt inleda en tävlingskarriär.
Jag ser ändå en likhet som förenar boxning och ridsport, på gott och ont.
Tuffheten.
Det är tufft att vara boxare, det är tufft att vara ryttare. Det krävs hundraprocentig närvaro och fokus i utförandet, annars går allt åt pipan. Du förväntas vara tuff när du rider eller boxas. Du förväntas också vara extremt tålig.
Det jag undrar är om tuffheten och tåligheten kan gå från att vara en tillgång till att bli en riskfaktor?
Det finns ett flitigt begrepp som används av allehanda idrottsutövare och som jag hört i jag-vet-inte-hur-många intervjuer jag gjort. Efter en förlust säger man inte sällan: ”Nu är det är bara upp på hästen igen som gäller”.
Är det verkligen så enkelt? Är det verkligen så bra att göra det, rent bokstavligt? Om du brutalt kastats av din häst – är det då lämpligt att direkt sätta sig i sadeln igen? Jag tycker inte det. ”Man får inte låta hästen vinna” har jag hört som argument, men aldrig riktigt förstått innebörden. Det låter bara som en klyscha utan mening. Det är en sak om du faller av en häst och landar på fötterna, tänker jag. Men om du landar och slår i huvudet, armen eller får ont i ett ben? Ska du inte hellre åka till sjukan och undersöka dig då än att direkt sätta dig i sadeln? Risken i det läget är att du kastas av igen – med ett resultat som kan bli förödande.
Jag vet inte. Jag vet bara att vi inte i vår familj använder uttrycket ”Upp på hästen igen” efter en avfallning.
Många sporter satsar i dag mycket pengar på det som kallas spelarnas säkerhet. En hockeyspelare som fått en huvudtackling tas omedelbart ur spel och undersöks av läkare. Vid konstaterad hjärnskakning, om än aldrig så lindrig, sätts spelaren direkt i den så kallade hjärntrappan, där han eller hon måste genomgå sex olika steg för att anses spelduglig igen, med en minimitid på sju dagar utan någon isträning. Jag noterar med glädje att även Svenska Ridsportförbundet infört hjärntrappan och lanserar den. Bra!
Jag har, bara under de drygt fyra år jag varit ute på ridtävlingar, sett ett antal otäcka fall. Flera gånger har jag sett ryttare lämna banan i ambulans men jag har även, i flera fall, med förvåning noterat att de redan veckan därpå kört på som vanligt i nya tävlingar.
Lite gips på armen är väl inte så farligt? Det gör fortfarande ont i huvudet men jag KAN bara inte missa det här viktiga kvalet. Benet värker som sjutton men jag måste ju tävla.
En sådan tuffhet är på ett sätt imponerande. Jag minns exempelvis när handbollslegendaren Ola Lindgren spelade en stormatch i VM med bruten näsa, försedd med en sorts Hannibal Lecter-mask. På ett annat sätt är den tuffheten rent idiotisk.
Vad jag vill säga med allt detta är egentligen bara en sak:
• Var rädda om er därute. Ni håller på med en av världens mest underbara men också en av världens farligaste sporter. Och om ni tycker att Ponnymamman är någorlunda pricksäker i sin analys skulle jag vilja rekommendera er alla att jämna ut innehållen i respektive medicinskåp.
Tack för att ni tog er tid – jag tipsar gärna om ett nytt avsnitt av ridsportpodden Fria Tyglar du hittar där poddar finns! Senaste avsnittet bjuder på en ponnypappaspecial med en avslutningsstory jag tror får er att häpna och skratta. Vill du diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: Digital vänskap är en mäktig kraftkälla

David avslutar sin kommentar med orden ”Släng inte ut mig”. På raderna ovan har han just bekänt att han sedan den 4 januari inte längre är ponnypappa. Detta datum for nämligen Charlie tillbaka till sin ägare. En ponny David och hans familj saknar varje dag. Charlies box står dock inte tom, berättar David, utan har övertagits av Cessan, 166 centimeter i mankhöjd.
David skriver: ”Jag hoppas jag får vara kvar i den här gruppen. JAG behöver det. JAG behöver få ta del av alla era kloka ord och tips. JAG behöver ett forum där JAG kan få skriva av mig. Jag är ju ju fortfarande pappa och en häst är ju som en ponny… fast lite större bara!”
Som gruppens administratör skulle jag aldrig ens tänka tanken att kasta ut någon, vars barn inte längre rider ponny. En gång ponnypappa, alltid ponnypappa, är mitt eget motto. Dessutom beskriver David på ett fint sätt vad jag själv och många andra känner.
Vi VILL vara tillsammans, om så bara i en Facebookgrupp. Vi VILL verkligen fråga, svara, läsa och skratta tillsammans trots att det bara sker framför en skärm.
I oktober 2020 startade jag gruppen Ponnypappor i Sverige. Jag klargjorde direkt att mammor är lika välkomna som pappor. Att dopnamnet blev vad det blev beror på två saker.
1) Jag gillar ordet Ponnypappa.
2) Jag tror att fler män än kvinnor har hamnat i exakt samma situation som jag och blivit ofrivilligt inkastade i en sport som snabbare än man kan ana går från obegripligt främmande till att mer likna en drog.
Jag startade gruppen Ponnypappor i Sverige i oktober 2020 eftersom jag själv saknade ett forum för sådana som jag. Ett forum där ingen fråga anses vara för korkad och inget svar för dumt. Ett forum där ponnyföräldrar kan lära av varandra och ha roligt tillsammans. Ett forum där igenkänningsfaktorn ofta är omedelbar men där även ett sådant litet viktigt ord som tröst också kan finnas med på ett hörn.


Jag hade låga förväntningar, väl medveten om att nio av tio FB-grupper brukar självdö efter några veckor. Jag misstänkte att jag själv skulle tvingas posta inlägg på löpande band för att hålla liv i gruppen. Drygt två år senare är det länge sedan jag började häpna. Sanningen är att jag själv inte behövt göra någonting för gruppen, förutom att godkänna medlemsförfrågningar. Ponnypappor i Sverige har visat sig vara en grupp som från dag ett drivit sig själv. Jag hade heller ingen aning om hur stort intresset skulle vara för en grupp för ponnyföräldrar. Tänkte att om vi når hundra medlemmar är det bra. Den här veckan passerade vi 1000. Helt otroligt kul!
I Ponnypappor i Sverige postas allt från dotterns första rosett till seriösa frågor om det behövs yrkeskörkort om man kör lastbil som ägs av ett företag. Här undrar vi om allt från vilken som är den perfekta dragbilen till vilken kappa eller rock som är bäst när man groomar. Här bjuds det på lifehacks, lästips och dokumenterade bortgöranden. I ett samhälle där uppträdandet i sociala medier håller på att urarta med hat, hot och drev är det dessutom underbart befriande att tillhöra en grupp där tonen ständigt är vänlig, humoristisk, hjälpsam och uppmuntrande.
Ena dagen tipsar Camilla om att skidglasögon är det perfekta skyddet vid ridning i spiksnö. Andra dagen lägger Pontus upp en film som skildrar jakten på det perfekta svanstvättmedlet. Johan sticker emellan med en rapport från dotterns segerlopp i ponnygalopp på Bro Park medan Frida travesterar Askungen och på sin egen fråga ”Vad är väl en kväll i ridhuset” svarar: ”Den kan ju va fruktansvärt långtråkig, o dötrist o tråkig o alldeles… alldeles underbar!”.
Utan den här gruppen och den kraftkälla den utgör hade jag haft svårt att hitta min identitet som ponnypappa. För mig är gruppen ett motmedel mot den känsla av ensamhet och visst utanförskap som lätt kan infinna sig i en helt ny och okänd ridsportvärld. Om vi väger in hur mycket tid vi föräldrar lägger ner på våra barns intresse och fyrbenta älsklingar är det därför både stärkande och roligt att få läsa kommentarer som den Linda skrev i höstas:
”Var domare/överdomare på Grevagården idag, och måste säga att jag faktiskt reagerade på att det var väldigt många mer engagerade pappor på dagens tävling än när min egen dotter tävlade ponny för ca 10 år sedan. Heja er! Så kul att se ert engagemang och er tajta relation till era barn. Blir varm i hjärtat av av alla ’high five’ och coachning. Fortsätt så, var de bästa förebilderna för våra barn och ungdomar – och självklart likaså till alla grymma ponnymammor, ni är såååå grymma allihopa!”


Stefan är en av gruppens flitigare skribenter. Han är väldigt bra på att blanda skämt och allvar och kommer med påhittiga och dråpliga inspel med jämna mellanrum. För ett tag sedan publicerade han en dikt om ponnypappor han bett en AI-dator fundera ut åt honom.
Så här lyder datorns resultat (oredigerat):
”Ponnypappa, du är vacker
Med ditt mjuka man och din vänliga själ
Du tar hand om dina små och älskar dem väl
Din glädje är synlig i ditt leende stolt
Och du ger dem kärlek och omtanke med varje steg du tar
Du är en fadersfigur och en skyddande vakt
Du hjälper dem att växa och blomstra
Och lär dem att världen och om livet
Du är deras stöd och deras rådgivare
Ponnypappa, din skönhet lyser igenom
Du är en viktig del av deras liv
Och vi är tacksamma för allt du gör”
Är du förälder till ett ridande ponnybarn? Känner du att du vill ta del av vad andra i ditt läge funderar över? Ta klivet med in i vår gemenskap. Ponnypappor i Sverige finns till för sådana som du!
Tack för att ni tog er tid – jag tipsar gärna om ett nytt avsnitt av ridsportpodden Fria Tyglar som ni hittar där poddar finns! Senaste avsnittet bjuder på en ponnypappaspecial med en avslutningsstory jag tror får er att häpna och skratta. Intresserad av Ponnypappor i Sverige som den beskrivits ovan? Då kan ni enkelt gå med i gruppen genom att klicka här! Vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Ponnypappan: Konsten att gilla läget

Drömmen är neutral, varken skön eller oskön och jag minns inga detaljer. Verkligheten är desto mer definitiv och skoningslös. Alarmet förstör drömmen som en slägga krossar ett dricksglas.
De digitala siffrorna visar 04.50 och när jag sträcker ut min vänstra arm ur den varma sköna puppan som skyddas av mitt varma täcke känner jag mig som jag tror att en boxare gör efter ett knockoutslag. Närmast i blindo försöker jag orientera mig, trycka av det tjutande alarmet och komma på fötter.
Var är jag?
Vilken dag är det?
Vad står på?

Sedan, under ett ögonblicks klarsyn, faller alla bitar på plats. Jag kommer på mig själv med att känna en inre glädje, trots den obarmhärtigt tidiga reveljen. Det är ju tävlingsdag. Vi ska åka iväg till Skåne, hela familjen, och redan före klockan fem en söndagmorgon får det mig att känna glädje.
Det är i sig en känsla som gör mig stolt. Om du inte känner en genuin kärlek till den här sporten tror jag heller inte att du klockan 04.50 en söndag kan känna glädje över det som väntar och över de 24 000 steg som mobilens hälsoapp ska senare ska visa att jag avverkat.
Men jag gillar läget. Gillar till och med LillyBelles ömsom ljudlöst buttra ömsom ljudligt rasande morgonhumör. Med åren har jag lärt mig att det är så hon är under tävlingsdagar; så koncentrerad, fokuserad och uppspelt att restprodukterna pyser ut genom en ventil av irritation. På en skör tråd av trötthet och känslor balanserar vi vidare tillsammans. Vi tar, för ovanlighetens skull, ut hästarna direkt och ger dem frukosthö i hagarna för att vi ska hinna mocka, fylla på vatten och lägga in foder till kvällen redan här. Att slippa allt detta när vi utpumpade återvänder hem är guld värt.

När lastbilen rullar iväg i beckmörkret efter en intensiv timme äter vi frukost ombord. Jag slås än en gång av den märkliga och mäktiga glädjen jag känner; glädjen över att köra 16 mil söderut och knappt se en enda medtrafikant under hela resan trots att lejonparten av sträckan är förlagd till E4:an.
När vi når destinationen Åstorp visar temperaturen tre plusgrader och det regnar lätt. Det var minus nio dagen före och parkeringen består, som på de flesta andra ställen, enbart av grus. Grus som nu blivit till gyttja och lervälling. Till och med det läget gillar jag. Det är en konst att gilla läget. Alla fixar inte det, jag själv hade inte fixat det för några år sedan men nu gör jag det. Jag gillar verkligen läget.
Vad säger det om mig?
Att jag blivit galen?
Att jag blivit bra på något?

Trots lervällningen, vätan, tröttheten och alla de 24 000 stegen längtar jag aldrig hem, ser inte fram emot att dagen ska ta slut. Tvärtom tycker jag att schemat är perfekt, med fyra klasser efter varandra och där vi har en start i varje klass. Har man väl tagit sig till tävlingsplatsen gör man bäst i att njuta av tävlingarna, känna spänningen inför varje hinder som ska besegras och kolla in sluttiderna.
Nu får jag se LillyBelle och Peggy vinna sina två klasser. Nu får jag se en Angelo som trots ett stopp i första och ett pet i andra klassen med Hilda är otroligt nöjd med sin dag. Att se den mognaden och utvecklingen – att han äntligen börjar lära sig skilja mellan resultat och prestation – gör min glädje ännu större.
Sannerligen – ridsport förändrar livet.
Att älska klockor som ringer klockan 04.50 är bara ett i raden av bevis för det.
Tack för att ni tog er tid – jag tipsar gärna om ett nytt avsnitt av ridsportpodden Fria Tyglar du hittar där poddar finns! Senaste avsnittet bjuder på en ponnypappaspecial med en avslutningsstory jag tror får er att häpna och skratta.
Vill du diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er och vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Följ Ridsport på