Jag roade mig i veckan med att skriva en krönika i Smålandsposten med rubriken ”Sluta fokusera på ålder – lär av ridsporten”. Krönikan skrev jag med anledning av de senaste årens högljudda debatt och diskussion i Idrottssverige kring nivåanpassning, individanpassning och att det i det flesta sporter spelar roll vilken månad på året du är född för att inte gallras bort. Bland annat konstaterar Aftonbladetjournalisten Patrik Brenning i sin nyutkomna bok ”Så vinner vi igen” att sju av tio TV-puckspelare 2022 var födda under årets sex första månader.
Min poäng med krönikan var att visa att det finns sporter – åtminstone en sport – där begreppet selektering över huvud taget inte existerar. I ridsporten är ditt födelseår helt ointressant. ”Är hon 14 år?” eller ”Är han född 2011?” är frågor jag väldigt sällan hör i ridsporten medan det är en närmast sjuk ålders- och mognadsfixering i de stora sporterna.
En av de fantastiska sakerna med ridsporten är att du ena veckan kan vinna mot en tre år äldre ryttare och andra veckan hamna efter en yngre ryttare i resultatlistan. Mitt budskap i krönikan är att andra idrotter kan och bör ta efter genom att skrota sitt slaviska följande av kalenderår.
Ridsportens utsuddande av ålder ger dess utövare en helt unik möjlighet att själva nivåanpassa. Om du tävlar i ridsport väljer du själv din egen nivå. Vill du skynda fort upp i klasserna är du fri att göra det. Vill du ta det försiktigt och smyga upp i klasserna gör du det. Du bestämmer. Den här friheten, att inte vara styrd av målsättningar, tävlingsscheman eller kalenderår, tycker jag är bland det finaste vi har i ridsporten.
Det har gett mina två barn möjlighet att i lugn och ro ta sig in i och bekanta sig med tävlingssporten hoppning. Varken vi föräldrar, tränare eller klubbledare har bestämt vilka klasser de ska ställa upp i eller vilken cup som väntar härnäst. Barnen har fått känna efter, fått lära sig vilken nivå som känns lämplig och sedan har vi tagit det därifrån. Det har lett till en stadig utveckling, en ständig glädje (med avbrott för tillfälliga besvikelser, såklart) och en längtan efter mer. Barnen har själva fått välja sina satsningar. Ibland har de inte uppnått sina egna mål. Ibland har de lyckats – och belönats med att få känna på några av de största arenorna.
Det här året har LillyBelle haft två egna huvudsakliga mål och drömmar. Det första var att ta sig till Falsterbos pony equitation. Det lyckades hon med och känslan att få tävla där tror jag har gett henne en enorm boost. Nu står hon inför sitt unga livs största självvalda satsning. Hon drömmer om att kvala till inomhus-SM i Sundsvall i november. Hon är medveten om att tiden är knapp, att mycket måste falla på plats och att marginalerna måste vara på rätt sida för att hon ska klara det. Men hon vill ta chansen, hon gillar utmaningen och brinner för uppgiften.
Tre Msv B-nollor krävs som bekant och hon har två B-ponnyer hon försöker kvala in med. Förutom hennes egen Hasse har LillyBelle förmånen att få låna nioåriga hingsten Oskar av goda vännen Felicia och hennes familj.
Förra helgen var det dags. Tävling i Hermanstorp utanför Falkenberg och båda hästarna anmälda. Hasse gjorde sin bästa insats hittills och var snubblande nära att ta sin första nolla, men en bom föll. Däremot var det inga bommar som föll när LillyBelle och Oskar tog sig an banan. En nolla av tre kan därmed bockas av.
Den här helgen gäller dubbla chanser för Hasse i Norrköping.
Jag gillar det.
Gillar att ta del av mina barns drömmar och vara en del av resan mot deras mål – oavsett nivå.
Tack för att ni tog er tid – vill ni diskutera och ha roligt tillsammans med andra ponnyföräldrar är Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (damer hjärtligt välkomna) något för er. Vill ni följa mig på Instagram finns jag här.
Följ Ridsport på