”Det här är ovanligt”, sade Gabriella, en vän till mig som arbetar både med hästar och ungdomar.
”Vadå?”, frågade jag.
Då pekade hon på ridskolans ungdomar i alla åldrar som var upptagna med hästpyssel i alla former.
”Det är ingen slump att ungdomar engagerar sig”, sade min chef Davina och syftade på att vi i personalen möjliggjort engagemanget.
”Du vet väl om att ni ridlärare är förebilder”, sade en förälder.
Jodå, vi är mycket väl medvetna om det. Vi agerar på det vi hör, ser och det som händer. Vi kan vara närvarande; lyfta en individ, skapa ett ekipage och bygga ihop en grupp på en och samma gång.
Vi är med i utvecklingen och utbildar inte bara vilka hästmänniskor vi vill se i framtiden; vi kan även skapa medmänniskor.
Men det är inte tack vare oss som ridskolan kryllar av engagerade ungdomar. För det är sällan vi som skapar de förutsättningar som vi arbetar i.
Att vår arbetsmiljö är slitig, det undkommer ingen. Kärleken till häst innebär inte bara dedikerat engagemang och glädje; det kommer ofta med ett pris av motgångar som bryter ned oss.

Det är tack vare arbetsledning, styrelsearbete och gemenskap som vi kan leverera på jobbet. Det behöver finnas ett skyddsnät som hjälper oss till strandkanten när hästverksamheten känns som en tungrodd båt.
Små och stora insatser möjliggör att vi kan lägga vår energi rätt. Insatser som kan vara tydligare vägledning, ökat hållbarhetstänk, rimliga arbetsscheman eller mer lättarbetade hagar och stall.
Jag ser hästverksamheter som en pyramid där alla delar behöver må bra för att kunna ge mest. Det är något som alla vinner på i längden.
Vi vill göra ett bra jobb på jobbet. För oss är ridskolans hästar och elever viktiga; vi vet att vi bär med oss ett stort ansvar. Men vi kan inte ensamma bygga ett ”vi” på ridskolan.
Det finns fortfarande förbättringar kvar att göra på många ridskolor; hitta effektivare och mer energisparande sätt att arbeta. Det behöver inte vara en slitsam bransch att arbeta i; den kan blomstra personlig utveckling och ge eleverna mer i form av kvalitet och mjuka värden.
Jag ser stallgången full med ungdomar som sköter hästar och jag hör hur de erbjuder varandra hjälp. Det är tack vare ett fungerande system som vi kan göra ridskolan till ett piano som spelar musik.
/Lollo
Följ Ridsport på