Fållan är ett mycket omfattande hinder i WE. Den provar hästarnas mod, bärighet, energi och lugn på samma gång. På tävling är det tillåtet att skritta fållan hela vägen upp till svår klass, men med högst 6 poäng. I speeden är det alltid endast ett varv i fållan som används.
När jag övar hemma byggs den enklast med hinderstöd och band som går av om hästarna springer in i dem. Det går att bygga med sockerbitar och bommar med, men jag vill gärna få upp höjden lite för att vänja hästarna att gå in i den när det känns trångt. Zelda tyckte dock inte alls att det var något konstigt med höga staket istället för låga.
Så här beskrivs den i TR x hinderbilagan, s. 6
“Hindret består av en cirkelformad inhägnad av säker konstruktion med en öppning för in- och utgång. Inhägnaden omsluter en annan inhägnad eller enbart ett objekt. Den inre inhägnaden kan innehålla ”tittobjekt” som exempelvis reklam, konstgjorda djur eller växter. Bredden på öppningen och avståndet mellan den yttre och inre cirkeln/tittobjektet ska vara minst 1,5 meter. Yttercirkelns diameter bör vara minst 8 meter upp till LättA och minst 6 meter i Msv/svår. Nära nog vinkelrät inridning bör eftersträvas för högsta betyg i Msv/svår klass.”
Film: På en hand övar jag fortfarande endast fållan i skritt. Jag brukar I allmänhet rekommendera att när man börjar rida galoppklasser kan det vara bra att göra fållan i just skritt åtminstone första gångerna i ny klass, både för att den kräver väldigt mycket av hästen och att häst och ryttare får lite andningsrum. Vi vill ju inte slita ut hästarna och det kan vara nog med slalom, parallellslalom och tunnorna i en ny klass. Vi kan göra oss själva den tjänsten att förenkla det som går när man debuterar eller är ny i en klass. Ytterligare en sak som kan vara bra när man börjar öva fållan oavsett vilken gångart så är det aldrig fel att bygga den större än tävlingsmått. Jag gör alltid mitt bästa både som ryttare och tränare att inleda saker enkelt, många som enkelt uppfylld mål kan ta en långt.
Fållan med galoppombyte i språnget
En oerhört viktigt sak med fållan är att tänka igenom vägen innan och ta god tid på sig i vändningen. Slutligen kan det vara bra att öva på lite tittiga saker i fållan. Man kan mötas av allt möjligt ute på tävling, från uppblåsbart baddjur till vattenspegel. Ska man sen ge sig ut och tävla utomlands kan det även vara livs levande djur i mitten vilket lägger till en helt ny dimension om man har en häst som är lite spooky.
Tack för att ni tog er tid att läsa dagens tankar och reflektioner kring fållan. Vill ni se mer av vad jag gör om dagarna kan ni följa mig på instagram @WE_med_LisaGustavsson och sen kommer det ett inlägg på WE-bloggen nästa vecka där vi ska djupdyka lite i klocka i korridor! Lisa
Följ Ridsport på