Sekt är knepigt, både som ord, begrepp och företeelse. Sekt är ett förfärligt ord om man tänker på IS, på tragedin i Guyana 1978 då över 900 människor begick kollektivt självmord eller på den galna japanska sekten som släppte ut saringas i Tokyos tunnelbana på 90-talet.
Sekt är också ett ord som ibland används inom idrotten, ofta nedsättande. När en klubb, en kommitté, styrelse eller en hel sport visar prov på total enighet, enögdhet och beslutsamhet brukar sektkortet snabbt spelas ut – inte sällan av avund. Det kan därför, inbillar jag mig, kännas rätt jobbigt att få ordet sekt stämplat i pannan.
”Hästsekten” blev ett begrepp som fick fäste 2017 när Peder Fredricson till mångas förvåning – utom möjligen betydande delar av ”hästsekten” själv – sensationellt tilldelades Jerringpriset framför ögonen på Henrik Stenson och Sarah Sjöström.
Reaktionerna blev lite som när tjuren Ferdinand vägrar att gå bananas inne i den väldiga arenan i Madrid. Simmarna blev arga. Golfarna blev ännu argare. Men argast av dem alla blev Expressens Anna Friberg, som i en krönika mer eller mindre krävde att Jerringpriset skulle läggas ner och göras om på grund av hästsekten.
Det är klart att hästsekten organiserade omröstningar 2017, men det gör givetvis alla sporter när någonting så prestigefullt som Jerringpriset kan hamna i deras händer. Utöver de neutrala rösterna från folk som röstar på just den prestation de tycker är b-ä-s-t, oavsett sport, är det den organiserade röstningen, sektröstningen, som fäller avgörandet.
Nu är vi där igen, fast ändå inte.
Den här gången tar hopplandslaget fullkomlig storslam: OS-guld, bragdguld, årets lag och, som körsbäret på toppen, även Jerringpriset. De har vunnit rent sportsligt (OS), vunnit inför en kunnig jury (bragdguldet, årets lag) och inför svenska folket, inklusive sin egen sekt (Jerringpriset).
Inte ens Anna Friberg kunde eller vågade invända. Att hon fick sina fiskar varma efter den där krönikan 2017 är förståeligt. Hästsekten är nämligen inte bara störst och bäst organiserad. Den är också den i särklass mest lättkränkta av alla sportsekter. Minsta lilla gliring mot ridsporten bestraffas stenhårt på sociala medier – för att inte tala om när en icke-godkänd skribent vågar sig på att skriva om ridsport (ni minns väl exempelvis Johan Esks text om Jessica Springsteen?).
Den här gången löd Fribergs rubrik därför fullt sanningsenligt: ”Hästfolket är en sekt och starkast av alla”. Det skrev hon efter (och delvis kanske också tack vare) att Henrik Ankarcrona visade prov på en lika enkel som stilbildande konst i att avväpna kritiker.
Här dyker ett hockeyminne upp, från våren 2016. Då ska lilla bonniga Tingsryd möta stora stygga AIK på Hovet i Stockholm i den hockeyallsvenska finalen. Minikommunen mot storstaden. Alla vet vad som ska hända. AIK-klacken står redo att under stora delar av matchen öronbedövande högt skandera ”En jävla massa bönder!” för att sätta Tingsrydsfansen ur spel. Det brukar AIK-fansen göra eftersom det är effektivt. Långväga bortasupportrar brukar nämligen ta åt sig och tystna ganska fort när den hätska hemmaklacken drar igång.
Vad händer då, en kvart före nedsläpp? Jo, då knallar 300-talet tillresta Tingsrydssupportrar in på stora Hovet och vecklar ut en 20 meter lång banderoll med texten ”EN JÄVLA MASSA BÖNDER”. Sedan står de grönvita supportrarna från Småland där och skanderar oupphörligt ”Här är alla bönderna i dag!”.
Hånen från AIK-klacken upphör innan de ens hunnit börja. Plötsligt är det inte roligt längre. Tingsryd har visat att man tar hånen med ro. Har gjort bondegrejen till sin. Då fungerar det inte att håna. Det inser AIK också. AIK vinner sedan matchen på isen men Tingsryd vinner den på läktaren.
Knappt sex år senare och femtiotalet meter från Hovet väljer Henrik Ankarcrona inne i Globens annex sina ord på samma guldvåg som Tingsrydsfansen:
– När vi kom hem från OS i Tokyo uppfattade vi att vi nått utanför vår egen lilla sekt, vår familj, och till alla er vill vi bara säga: välkomna!
Det här är en sympatisk och lätt humoristisk blinkning till sektepitetet och samtidigt en inbjudan till nya nyfikna att känna sig varmt välkomna. Sympati och humor – där har ni de två absolut vassaste vapnen när det kommer till att öka sin popularitet. Ankarcrona tar upp båda och avlossar dem i direktsändning. Och han tar dessutom ordet sekt i sin mun. Briljant.
Svensk ridsport befinner sig i en helt ny roll. Från att tidigare ta sparkat nerifrån och upp, befunnit sig i ständigt underläge och kränkt gått till attack mot diverse väderkvarnar är man den just nu hetaste sporten vi har. Synen på ridsport är annorlunda i dag. Troll och rena idioter kommer alltid att finnas i de sociala mediernas kommentarfält men fler och fler respekterar ridsporten, förstår dess komplexitet och extrema svårighet i utförandet.
Vi är på toppen nu. Behöver inte sparka uppåt utan bara titta neråt. Det är ungefär som i Melodifestivalen; alla tycker inte om vinnarlåten trots att störst procentuell andel av de röstande tyckte att den var bäst. Och faktum är att hela 35 procent svarade ja på Aftonbladets fråga ”Var det rätt att hopplandslaget fick Jerringpriset?”. Mer än var tredje röstade ja, trots att Nils van der Poel, Daniel Ståhl och Armand Duplantis var riktigt tunga utmanare. Det är starka papper.
Och när nu till och med den briljante Henrik Ankarcrona tar ordet sekt i sin mun – då är det väl dags att vi gör ordet till vårt och avväpnar kvarvarande kritiker för gott?
Sommaren 2015 intervjuade jag förresten Frölundas dåvarande, och nuvarande, hockeytränare Roger Rönnberg inför en kommande bok om SHL. När jag frågade vad han och klubben har för mål med sin organisation svarade Rönnberg:
– Vi börjar bli familj men vi vill bli sekt.
Sedan dess har Frölunda vunnit två SM-guld och tagit fyra Europacuptitlar. Oöverträffat, givetvis. Att tillhöra en sekt har sina fördelar.
Tack för att ni tog er tid – här tipsar jag i vanlig ordning om den förträffliga Facebookgruppen Ponnypappor i Sverige (mammor lika välkomna!) och mitt konto på Instagram där ni gärna får följa mig.
Den här veckan skulle jag också väldigt gärna vilja puffa för en lång intervju med Linda Algotsson, som berättar om OS, flow och hur det är att placeras i frysboxen och känna sig vuxenmobbad. Intervjun hittar ni i det senaste avsnittet av ridsportpodden Fria Tyglar som ni enkelt prenumererar på via Spotify.
Följ Ridsport på