Vintern är här, vi har frost på morgonen och det är becksvart när man kommer hem från jobbet.
Allt är lerigt. Allt.
Vi skrapar bort lera och lägger på grus men det känns lite som att sopa smutsen under mattan. Leran försvinner inte, vi har bara sminkat det lite. Tur hästarnas hagar är stora så de kan vara på de partier där det växer gräs istället.
Överlag är ju de kalla månaderna inte alltid hästägarens bästa vän. Att fortsätta hålla motivationen uppe kan vara svårt. I år är faktiskt mitt mål att vara okej med att allt går lite långsammare på vintern. Jag tror att alla mår bra av att tillåta sig själva ta det lite lugnare i mörkret. Hästarna ska vara lediga ett par veckor under december, så en hinner med allt julstök och jag planerar faktiskt också att njuta av julen, vilket är lite av en konst när man är småbarnsförälder, gårdsägare och framförallt har ett ständigt ökande antal fyrfota väsen att ta hand om.
För mig krävs det mål för att jag ska tycka att träningen är utvecklande.
Lisa Gustavsson
Nästa steg är att komma igång efter julen och redan nu har jag bokat in träningar både första och andra veckan i februari. Således måste jag sätta igång hästarna i samband med att resten av Sverige köper gymkort och träningscyklar. För mig krävs det mål för att jag ska tycka att träningen är utvecklande. Det behöver inte vara tävlingar men vet jag att jag ska iväg och träna om en eller två veckor lägger jag ribban lite högre när jag rider hemma också. Så en bra plan är A och O. Jag har också läst någonstans att Lisen Bratt Fredricsons bästa tips för att rida engagerat är att putsa stövlarna, ingen vill rida dåligt när man ansträngt sig med att göra rent stövlarna. Vad gör ni för att kickstarta motivationen efter ledigheten?
Att träna andra är också väldigt motiverande och i söndags hade jag en sådan där toppenträning där man verkligen når fram med sitt budskap. Att gå över från trav-klasser till galoppklasser i WE är ett stort steg och allt blir mycket mera utmanande, det går fortare och hästarna får jobba hårdare.
Vi övade lite extra på lanslinjen och att få hästarna i balans vid tunnorna, volter innan och efter hämtning och lämning av lans gjorde att ryttarna skapade bättre vägar, stöttade sina hästar och vågade vänta. Att våga vänta och känna in hästen i varje steg är minst sagt svårt, att göra det med en pinne i handen är svårare.
Personligen tycker jag och många med mig att det är mycket svårare att rida lanslinjen rakt fram än på en böjd linje. Det är ju betydligt lättare att hjälpa hästen hitta sin balans när man kan ta hjälp av vändningar. Det är helt enkelt lättare för hästen att fokusera mer vikt på ett bakben än att lägga det jämnt. Därför är det också lättare att få stöd på yttertygeln på volt istället för jämnt stöd i båda tyglar när man rider rakt fram och detta utnyttjade vi under träningen för att skapa lugn i hämtning och lämning av lans.
Tack för att ni tog er tid att läsa mina vardagsbetraktelser och vill ni följa mig lite närmare så finns jag och hästarna på instagramkontot @We_med_LisaGustavsson. Vill ni se mer av gården och alla andra djur som bor här hitta ni mer av det på @skrubbbeboda_gard
/Lisa
Följ Ridsport på