Lisa Gustavsson
Blogg
Lisa Gustavsson är ryttare och tränare och ingick 2023 i landslagets observationstrupp i Working Equitation, WE. Lisa är grenledare för WE i Blekinge och aktiv i SvRF:s WE-kommitté. Tidigare har hon tävlat hoppning upp till 140 och MSV dressyr.
Lisa Gustavsson
22 maj 22:09

WE-bloggen: ”En häst som får vara med och fatta beslut blir lyckligare”

WE-bloggen: ”En häst som får vara med och fatta beslut blir lyckligare”
Zaphira tar en välförtjänt vila i sin hage. Foto: Privat

I helgen var jag och höll träning i Yxnarum. Många nya ansikten som var sugna på att lära sig mer om WE. En sak som står ut lite men som jag hela tiden tycker blir bättre är att WE ibland verkar upplevas som en helt annan värld av ridning och träning.

Så är det ju absolut inte.

Tvärtom bygger det på precis samma principer som de andra grenarna. Hästen behöver vara rakriktad, gå att vända höger och vända vänster samt gå fram eller bromsa, beroende på vad ryttaren ger för signaler. När de grundläggande delarna sitter, går man vidare mot samspel och förfining.

Den förändringen som jag ändå tycker man kan se är att fler och fler på träningarna inte bara är WE- ryttare utan ser det som ett komplement till sin resterande träning. Det är ju inte så konstigt eftersom WE egentligen är dressyr fast mindre abstrakt, det vill säga lite enklare att förstå och som tränare slipper man förklara varför exempelvis halten var för långt fram eftersom att ryttaren inte når kannan på bordet och således är det en självklarhet att precisionen behöver bli bättre. 

Ponnyekipage
Ponnyekipage får hjälp med att genomföra  kannan och bordet  Foto: Lisa Gustavsson

Samma sak upplever jag hos hästarna. När de förstår uppgifterna och vet vad som väntas av dem, blir allt lite lättare och kräver mindre tjat från ryttaren. Zaphira och jag hade ett lite roligt missförstånd i veckan när vi övade sidvärts över bom. Min plan var att rida över en bom och sedan fatta galopp och lämna lansen i tunnan.

Zaphira såg dock en bom några meter längre bort och var helt bestämd om att skifta sida och gå sidvärts även över nästa bom. Jag uppskattar jättemycket när hon vill medverka och bestämma lite när vi tränar så därför fick hon genomföra sin sidvärtsrörelse. Här finns det såklart olika skolor och säkert många som skulle hävda att de inte får göra saker på eget bevåg.

Där håller jag helt enkelt inte med.

En häst som får vara med och fatta beslut blir lyckligare och mer samarbetsvillig snarare än tvärtom. 

Det finns  ju många vägar till Rom och jag säger inte att min väg är den enda. Dessutom är jag fortfarande långt från Rom. När jag håller i träningar, försöker jag aldrig tvinga in någon i en speciell mall utan istället guida på vägen. Att hitta vad som passar sig och sin häst är en långsam process som kräver väldigt mycket tålamod.

Det är ju också ryttaren som träffar sin häst varje dag och känner den bäst. Detta är något som jag alltid respekterar och att lyssna in ryttarnas reflektioner är minst lika viktigt som att ge tips om förbättring. Vilka kvaliteter tycker ni beskriver en bra tränare? 

Tack för att ni tog er tid att läsa och vill ni se mer av vad jag gör om dagarna så kan ni följa mig på instagramkontot @we_med_LisaGustavsson 


Lisa Gustavsson
8 juni 08:38

WE-bloggen: Bråda tider

WE-bloggen: Bråda tider
Ellie tar ringen.

Senaste veckan har varit full av WE-aktiviteter. I tisdags hade vi ett inledande möte med 90-10-gruppen. Det är en nygammal del av Svenska Ridsportförbundet som fokuserar på barn och ungas träning och tävling. Det fanns representanter från alla grenarna och även de centrala organisationerna för ungdomar. Jag sitter med som representant för Working Equitation och ser verkligen fram emot att vara delaktig i utvecklandet av nya strukturer för barns tävlande. Vi fick mer information om övergripande riktlinjer för barn och ungas tävlande. Gick igenom en hel del regler och stadgar, vilka dokument som är ledande och vilka som är tvingande. Jag har ju också som mål att dra igång en ungdomssatsning i Blekinge för just WE-ryttarna som vänder sig både till bredd och elitsatsning. Således hoppas jag att det ska komma fram lite medel och inspiration för hur detta skulle kunna genomföras. 

Engla övar På Grinden
Engla över på grinden.

I helgen hade jag träningar på gräs både hemma och iväg. Flera förbereder sig för DM om två veckor på hemmaplan. Det är första gången vi arrangerar en WE-tävling på gräsbanan, något som jag ser väldigt mycket fram emot. Det är dock stor skillnad att rida på en så mycket större bana, med betydligt mer karaktär och framförallt finns det en del höjdskillnader som påverkar. Det ska också bli spännande att se hur Marlene Jönsson som bygger banorna tänker kring just storlek och lutning. 

Överlag gjorde ekipagen fina träningar och känns väl förberedda. Många provade banken för första gången och det var inte så farligt som några av ryttarna oroade sig för. Är man bara lugn så brukar hästarna ta det mesta med ro. Ett och annat jättesprång bjöds det på men inga ovilliga hästar. Jag personligen tycker ju att det är kul med lite mer av den typen av hinder som bank, vatten och ifyllda hinder. Extra kul att se är ju också att vi har flera ekipage i Blekinge nu som stadigt närmar sig MSV och jag tycker det ser ut som om vi skulle kunna ha ett lag till SM 2025. Det känns kul både för att jag såklart vill vara med och rida men också för att som grenledare är det ett av mina mål att Blekinge ska ha ett lag inom tre år.   

Ebbavisaruppbordetpatraningen-1

Zaphira gick med en runda mellan träningen och känns jättefin, vi hade lite av en aha upplevelse i parallellslalom. Det är ingen hemlighet att Zaphira är stor och att alla avstånd upplevs trånga. För första gången kändes det enkelt och smidigt att ta sig igenom den med byten och jag förstår att det inte låter som en så stor sak, men det kändes verkligen som ett genombrott. Att gå från att det känns slitsamt att genomföra till att man bara kan sitta och styra runt är ju målet med träningen! 

Tack för att ni tog er tid att läsa ända hit och vill ni se mer av vad jag gör om dagarna kan ni följa mig på instagramkontot @we_med_LisaGustavsson. Är ni inte nöjda med det så går det även att följa gården på @skrubbeboda_gard 

/Lisa


Lisa Gustavsson
15 maj 16:23

WE-bloggen: ”Vilken WE helg det har varit”

WE-bloggen: ”Vilken WE helg det har varit”
Sara Nissing hade stora framgångar i helgen. Foto: Privat

Förra veckan inledningsvis har vi haft duktiga svenska ryttare från landslaget i München där de har tävlat internationell svår klass. Julia Witsell med Herkules och Ida Maria Johansson med Hoxi gjorde så pass bra ifrån sig att de tillhörde topp tio och fick således starta den stora speedfinalen inne på hopparenan.

Totalt slutade Ida Maria Johansson på 5:e plats, Julia Witsell på en 10:e plats. Även Therese Edlund och Aragon, samt Anna Böhme Granskog och Jibaro ZM gjorde fina insatser och alla ekipagens resultat i alla tre grenar var över gränsen för att kvala till VM! Så en super helg internationellt för Sveriges landslag helt enkelt. (Ni kan hitta kompletta resultat här.

Julia-witsell
Julia Witsell och Herkules. Foto: Privat

Även hemma i Sverige har det hänt mycket med två kvaltävlingar till semifinalen i SIHS WE CUP. Ni hittar den kompletta resultatlistan här. Just nu ligger tre ryttare i topp med var sin vinst och således 40 poäng var. Det är Charlotta Ågårdh -Orsmark, Sara Nissling och Åsa Lineèr som än så länge lyckats knipa var sin vinst i kvalen. 

Jag har också tävlat i helgen, om än på lite mindre spännande arenor. Rent resultatmässigt var det ju inget att skryta med, men jag är tacksam för att kunna fortsätta rida så här långt i  graviditeten och jag är framförallt glad att MSV B fortfarande känns bra trots att vi kanske inte alltid kan träna precis som jag har tänkt.

Zaphira får bära på en ryttare som är lite tyngre och klumpigare än i vanliga fall och hon verkar inte bry sig nämnvärt och kändes glad hela tävlingen igenom, vilket är det allra viktigaste. Jag hoppas kunna rida DM som går hemma i Mörrum den 15:e juni, men om det går får tiden utvisa. 

Jag har också väldigt mycket träningar runt om i Blekinge och några utanför länet och ofta är det mellan 12 och 18 stycken som är med och tränar varje gång. Det känns som jag skriver hela tiden att WE växer, men det gör det verkligen! Det är tacksamt att hålla träningar i en gren som både hästar och ryttare tycker är kul och fastnar för. 

Nästa vecka är det äntligen dags för det första samlade mötet mellan alla barn- och ungdomsrepresentanter för varje gren inom ridsportförbundet. Jag har väntat på detta sen januari och ser verkligen fram emot att komma igång med utvecklingen av ungdomssidan inom WE ännu mer. Som parentes här vill jag bara skriva att det tidigare aldrig blivit av ett DM för juniorer i Blekinge på grund av för få starter men i år är det redan 6 anmälda, vilket bådar väldigt gott inför framtiden. 

Tack för att ni tog er tid att läsa denna veckans tankar. Jag vill gärna läsa om vad ni ska hitta på för WE- inspirerad aktivitet under veckan som kommer? 

/Lisa 


Lisa Gustavsson
24 april 17:00

WE-bloggen: Graviditet utmaning på tävling

WE-bloggen: Graviditet utmaning på tävling
Zaphira på prisutdelning. Foto: Privat

I helgen var jag och Zaphira i Eriksmåla och tävlade. Hon kändes superfin och lagom taggad. Att vara nästan halvvägs genom en graviditet och upprätthålla träningen som man vill, håller inte alltid i verkligheten och början av året var tuff och jag mådde ganska dåligt.

Därför är jag så glad över att Zaphira nu känns som vanligt och jag känner mig ofta ganska bra numera. Vi fick ihop strax under 72 procent i tekniken vilket var det bästa resultatet i klassen och vi var snabbast i speeden vilket resulterade i en vinst. Det är så skönt att hon känns lika bra som vanligt trots att träningen inte riktigt håller upp till hur jag skulle vilja ha det.  Får också passa på att tacka snälla Isabell för att hon vill följa med oss och stötta, filma och vara bra sällskap på resorna till tävlingarna.  

I början av året var jag tveksam till om det skulle gå att rida MSV i år men nu är vi anmälda till Åstorp den 12 maj och jag ser mycket fram emot att tävla årets första tremoentstävling. Väl på plats i Åstorp kommer jag självklart också att passa på att kolla in ett av de första kvalen till SIHS WE CUP.

Ingen har väl missat att det blir WE- tävling på Sweden International Horse Show sista helgen i november? Vilket lyft för hela grenen att det blir final på en sån stor tävling. Det händer verkligen mycket i WE under året, med denna nya cup på SIHS, ungdoms SM och lag SM allt på ett och samma år visar tydligt vilken skarp utvecklingskurva WE har. 

Vad mer skulle ni vilja se att det anordnades inom grenen i framtiden? 

Jag har äntligen satt ihop ett dressyrprogram för MSV A (ni hittar alla program här.) så nu ska det bara filmas och sen ska jag försöka få fram lite musik till så känns inte en debut lika långt borta längre. Det som också är positivt är att det är samma program sen i svår klass, med den “lilla” detaljen att man då rider på endast en hand. Det har känts svårt och lite ovant att inte få alla rörelser på given plats samtidigt som det övar kreativiteten och tvingar en att resonera kring hur man lägga upp det så bra som möjligt för sin häst. 

Jag har ju fått bromsa planerna på debut i år och satsar istället på att vara väl förberedd inför nästa år. Jag hade ju också hoppats på att få rida LAG-SM men det går av stapeln sista helgen i augusti och om allt går som det ska får jag barn runt 20 september. Så efter noggrant övervägande har jag insett att det nog inte går. Nu är målet att hinna rida DM den 15 juni, sedan blir det nog lite lugnare tag i sommar.

Hur länge har ni andra kunnat rida och tävla under era graviditeter? 

Tack för att ni tog er tid att läsa och om ni vill följa mig i vardagen går det bra att kika in på instagramkontot @WE_med_LisaGustavsson 


Lisa Gustavsson
3 april 17:04

WE-bloggen: Högt tempo

WE-bloggen: Högt tempo
Teknikbanan på clinicen. Foto: Lisa Gustavsson

I torsdags var jag och höll WE- clinic i Tingsryd. Det var inte så många deltagare men de som var där var väldigt engagerade och många var helt nya på WE. Det är ju alltid lite extra kul att inviga nya i sporten. Inledningsvis red jag Zaphira och visade upp hur flera av hindren rids i msv klass.  Det var helt nytt för mig att både rida och prata samtidigt, pratar man precis framför högtalarna som låter det förskräckligt. Tur att Zaphira är lugn som en filbunke.

Det var mycket att hålla i huvudet på en gång men det är nog bra övning i att kunna hålla många bollar i luften. Det var väldigt roligt och något som jag gärna gör igen. Jag tror också att det är nyttigt för hästarna att göra saker med lite publik och ljud i högtalarna   utan att det blir samma anspänning som på tävling. 

Efter var tre ekipage med, någon var helt ny på WE och någon hade varit med några gånger innan. Jag var mycket imponerad över hur ekipagen tog sig an hindren med förtroende och självklarhet. WE är ju inte på något vis ett nytt sätt att rida utan snarare ytterligare ett pedagogiskt sätt att öva det som är viktigast i ridningen.

Att hitta samspelet mellan hjälperna.

Oftast när någon del i hinder inte fungerar så får man analysera vad som ställer till det och sen jobba med det på ett mer grundläggande plan, exempelvis har väldigt många problem med att hästen backar undan till vänster när de ska stänga grinden. Detta visar bara att hästen inte går undan för vänster skänkel. Således är det där man behöver jobba vidare, både genom exempelvis skänkelvikningar i dressyrarbetet men att flytta sidvärts över eller mellan bommar har jag märkt varit väldigt effektivt  för att lära både sig och hästen vilka ben som flyttas vid vilka hjälper samt hur starka de hjälperna bör vara .  

Allt detta är unikt för varje ekipage och kräver att man lägger tid på att känna in och öva. Min känsla över hur hästen flyttar sig och hur jag kan påverka den har ökat väldigt mycket sen jag började med WE och det är något som jag faktiskt är ganska stolt över att jag förstår bättre. Jag hade en tränare förr i tiden som alltid hävdade att när man kan känna hästen rörelser och vet hur man kan påverka dem kan man rida grand prix. Jag vet att jag inte är i närheten av det ännu men det känns skönt att det utvecklas åt rätt håll. 

Dresyrmomentetilinkoping

Framåt nu så april full med träningar, till helgen ska jag har kurs i Tingsryd som fortsättning på clinicen och helgen efter det är träning i Eriksmåla som har tävling helgen på det. Extra kul med är att alla tävlingarna blir fulla och att allt fler verkar vilja arrangera tävling nu när det finns underlag. Tack för att ni tog er tid att läsa och vill ni se mer vad jag gör varje dag kan ni följa mig här @we_med_LisaGustavsson

/Lisa 


Lisa Gustavsson
27 mars 16:16

WE-bloggen: Om lyckan när eleverna lyckas på tävling

WE-bloggen: Om lyckan när eleverna lyckas på tävling
Att arrangera tävling kan vara en utmaning – men det är riktigt roligt när allt flyter på. Foto: Lisa Gustavsson

Förra veckan gick i riktig WE-anda med förberedelser och arrangerande av för mig årets första tävling. Förutom en lite skakig start med Equipe och oro inför att lyckas få upp startlistor och få igång resultatrapporteringen, flöt det mesta på fint. Och det gick långt över förväntan med systemet, vi hade såklart en pärla i sekretariatet som jobbade på som en myra hela dagen och det möjliggjorde att allt flöt fint. Det är riktigt roligt att arrangera tävling, speciellt när allt fungerar. Så vi kände oss mogna och har ansökt om en ny tremomentstävling den 15e juni. Har hört av många att de saknar kvalplatser och att det var lite tomt på tävlingar i närområdet. 

Jag startade också Zaphira. Eftersom vi varit sjuka hemma och det var uppstarten, så valde jag att bara rida LA. Sedan brukar jag också vara ganska nervös när det är länge sedan jag tävlade och då är det skönt att rida en klass man känner sig trygg i, så man får en bra start på året. Zaphira var lite överladdad och hoppade iväg på ett par ställen i tekniken men gjorde en i övrigt superinsats, vilket gav oss 74 procent i tekniken. Vi var dessutom näst snabbast i speeden, vilket gjorde att vi vann klassen. 

Zaphira

Jag hade också ett gäng elever som startade och som gjorde strålande insatser. Många debuterade på en riktig tävling, två av dem lyckades strålande. De var både förstaplacerad och andraplacerad i lördagens första klass. Båda tävlingsdebuterade och hästarna gjorde fina teknikrundor med fina och välavvägda speedtest. 

Prisutdelninglc

Jag kan faktiskt säga att jag blir minst lika glad när mina elever rider fina rundorglada, nöjda hästar som när jag själv lyckas få till det.

Det är mycket träningar inplanerade framöver, närmast ska jag ha clinic i Tingsryd den 27e mars som följs upp med kurs den 6-7 april. Efter det är det träning i Eriksmåla den 13e april och veckan därpå har de tävling som också var full med reserver! WE är på gång! Jag har också tänkt trycka in någon träning hemma under april men det är lite tight med tid just nu. Den där berömda tiden som aldrig verkar räcka till, man ska arbeta, ta hand om familjen, vara en engagerad partner och sedan för oss som inte tycker det räcker, ska man också träna och tävla på ett 600 kilos djur som är rädd för plastpåsar. Antar att jag inte behöver förklara för er hur 24 timmar är alldeles för få timmar på ett dygn. 

Hur ser det ut för er i april? Några roliga träningar eller tävlingar på gång? 

Tack för att ni tog er tid att läsa och vill ni se mer av vad jag gör om dagarna kan ni kolla in instagramkontot WE_med_LisaGustavsson

/Lisa 


Lisa Gustavsson
20 mars 15:23

WE-bloggen: Om att inte älska en dator

WE-bloggen: Om att inte älska en dator
Träna, träna, träna... Foto: Lisa Gustavsson

Från att ha varit en ganska långsam och trist start på året känns det som att allt började på en gång i mars. Jag har hunnit vara i Eriksmåla och hålla träning med 14 engagerade och duktiga ekipage.

Flera har planer på att börja tävla i vår!

Jag tycker alltid att det är lite extra roligt när ryttare som ridit hela livet men inte känt sig hemma någonstans får upp ögonen för WE och plötsligt diskuteras tävlingsoutfit och regler för att starta med någon som sagt att de aldrig ska tävla. Att alla är välkomna och trivs är verkligen ett kännetecken för Working Equitation och jag gör mitt bästa för att underhålla traditionen. 

Jag har hunnit vara iväg och träna och fått lite bakläxa på noggrannhet, det är verkligen lätt att bli hemmablind och nöja sig. I övrigt kändes Zaphira fin med tanke på att jag har varit sjuk och inte kunnat träna som jag har tänkt de senaste veckorna. Därför har jag också valt att starta LA i helgen. Har man inte kunnat sköta träningen inför tävlingen som man ska så vill jag inte ställa för höga krav på hästens prestation. Det är också årets första tävling och både jag och Zaphira brukar vara lite ringrostiga. Men ni får hålla tummarna för oss på lördag. 

Vi har fått en ny fin bro i Mörrum, lagom till tävlingen på söndag, känns som vi börjar bli  ganska varma i kläderna när det kommer till att organisera WE-tävling. Denna gång har det dock tillkommit ett för mig ganska stort orosmoment. För första gången ska startlistor och resultat upp i Equipe.

Jag tycker självklart det är jättebra att WE är kompatibelt med Equipes system, dock har jag och datorprogram aldrig varit väldigt kompatibla. Som tur är har vi några intresserade i klubben och jag håller tummarna för att de har mer koll än jag. Förutom den lilla detaljen ser jag verkligen jättemycket fram emot årets första tävling. Det tillkommer flera tävlingar på TDB hela tiden och jag tror våren blir riktigt rolig! 

Var ska ni tävla näst? 

Inte nog med att tävlingsterminen har dragit igång så har även vädret och framförallt solen börjat luta mot vår. Att det kan krävas så lite för att höja humöret. Helgen har varit fantastisk med mys och bara umgås med mina fina djur. De njuter minst lika mycket som jag och hästarna har börjat hitta lite grässtrån i hagen, vilket är mycket uppskattat.  

Grim Och Ofelia
Grim och Ofelia i vårsolen. Foto: Lisa Gustavsson

Tack för att ni tagit er tid att läsa och vill ni se mer av vad jag gör om dagarna kan ni kolla in Instagramkontot @we_med_LisaGustavsson

/Lisa


Lisa Gustavsson
6 mars 15:28

WE-bloggen: Laddad trupp med sikte på EM

WE-bloggen: Laddad trupp med sikte på EM
Lisa Gustavsson och hennes Zaphira. Foto: Privat


Det har stått stilla på bloggen i några veckor men nu var det dags för lite nyheter. 

I år är det mästerskapsår för Working Equitation och Sverige har sju ryttare som är aktuella för Europamästerskap i Tjeckien i höst. Resan dit går att följa på Instagram kontot @WE.mot.EM och de har lovat att uppdatera oss här på bloggen månadsvis så vi får följa hur det går på väg mot EM, hoppas ni är lika taggade som vi! 

Här kommer en liten inledande presentation av varje ryttare.

Miasäwe
Mia Säwe. Foto: Maid of R

Mia Säwe och Akropolis bor i Småland som tävlar både dressyr och WE men föredrar helt klart WE. 

Astridhedman
Astrid Hedman. Foto: Privat

Astrid Hedman och Jaguar som bor i Portugal men kommer ifrån Piteå. Astrid har tidigare ridit två mästerskap 2018 och 2022 med två andra hästar.

Therseedlund
Therese Edlund. Foto: Privat

Therese Edlund och Aragorn som hon ägt sedan han var två år. Innan Aragorn hade Therese aldrig tävlat men efter att hon provat på WE var hon fast.

Saranissling
Sara Nissling. Foto: Rui Pedro Godinho

Sara Nissling och Elvin B som förra året deltog i VM för juniorer och YR. De har tränat och tävlat ihop i cirka tre år.

Idajohansson
Ida Johansson. Foto: Privat

Idamaria Johansson och Hoxi som tillsammans har tre SM-guld och en 6:e plats på VM 2022 med sig i bagaget.

Julia Witsell
Julia Witsell. Foto: Privat

Julia Wittsell och Hercules som träffades 2020 när Julia bodde i Portugal. 2022 red de VM tillsammans och nu bor de i Hofterup, Sverige. 

Anna Böhme
Anna Böhme Graneskog. Foto: Privat

Anna Böhme Graneskog och Jibaro som bor på Gotland har sedan 2019 tävlat i WE tillsammans. Innan dess red Anna fälttävlan.

EM är ju såklart en dröm för många och jag tycker det ska bli så kul att följa upptrappningen, en liten fågel viskade också  i mitt öra att tjejerna söker sponsorer. Är det någon som vill vara med och stötta kan ni höra av er till mig på instagram @we_med_LisaGustavsson så förmedlar jag kontakten vidare! 


Lisa Gustavsson
7 februari 16:42

WE-bloggen om dem som har stulit glädjen

WE-bloggen om dem som har stulit glädjen
Efter den senaste tidens skandaler vill WE-bloggen bli bombaderad med fina och glada hästminnen. Här delar Lisa Gustavsson ett eget fint minne.

Jag vill verkligen skriva positiva inspirerande inlägg, lyfta det som är bra, det händer massor av bra saker och intressant utveckling hela tiden. Tyvärr överskuggas det varje gång av nya skandaler hos eliten. De som ska leda oss framåt känns som om de befinner sig längst bak.

Den senaste herren från Colombia som tävlat för USA sen mitten på 2000-talet har tagit skandal till en helt ny nivå. Att någon ens kan komma på idén att binda ihop hästens framfötter och sen piska den bakifrån så att den tar högre steg är befängt till den milda grad att jag inte trodde det var möjligt. De flesta andra saker som rapporterats  kunde jag och många med mig  tyvärr känna att man visste om, men det här går ju inte ens att hitta på. Som om det inte var nog så har unga tjejer blivit utsatta och personal har tvingats stanna kvar i stallet för att inte bli av med sin rätt att vistas i landet. Vad för person är det som beter sig såhär och framförallt hur kan det ha fått pågå under decennier…. 

Jag känner mig väldigt tudelad, går det ens att tävla på hög nivå och älska hästar eller har det drivits till en gräns när det inte längre är möjligt. Har alla pengar och krav på prestation satt en boll i rullning som vi inte ens kan stoppa. Det vill jag absolut inte tro men med de senaste videorna tror jag inte att ridsporten står mycket högre än tjurfäktning hos gemene man.

Usch… 

Jag blir också arg över det faktum att empatilösa ryttare lyckas ta glädjen ifrån mig, ifrån alla som behandlar sina hästar väl och vill ge dem de bästa förutsättningar hästar kan ha så att de får vara lyckliga och må bra. Jag hoppas verkligen att det blir krafttag mot alla som misshandlar hästar i framgångens namn. 

Om de senaste månaderna har lärt och något så är det att bara för att en viss ryttare är framgångsrik så är det inte en självklarhet att hen gör rätt. Vi måste lyssna på alla som ser och upplever saker som inte är okej. Att man inte har ridit GP har inte med saken att göra, alla har rätt att uttrycka oro när de ser något som inte är rätt. Det får inte gå år av avskyvärt beteende både mot djur och människor för att man ser mellan fingrarna på OS-ryttare. 

Hur gör ni för att hitta tillbaka till det positiva? Bomba gärna kommentarsfältet med era finaste, gladaste hästminne och bilder så vi vänder trenden, vi måste visa upp den fina sidan av hästvärlden! 

Nedan kommer några från mig. 

Img7095
Img7942

Tack för att ni tog er tid att läsa, ska försöka vara mer positiv nästa vecka! Ni kan se mer på instagram.https://www.instagram.com/we_med_lisagustavsson/

/Lisa 


Lisa Gustavsson
31 januari 16:11

WE-bloggen: Ibland är våra tankar inte den bästa supporten

WE-bloggen: Ibland är våra tankar inte den bästa supporten
Dubbla skäckar på WE - träningen. 

Börjar lite tråkigt denna vecka med att min första WE som jag skulle vara med och rida tyvärr har blivit inställd på grund av för få anmälda. Jag visste att det var lite osäkert att lägga en träning i början av februari och tyvärr känner flera att de inte riktig är igång. Vissa har nog lite prestationskrav med när en tränare som har ridit VM kommer på besök och vill inte vara med om man inte känner sig helt hundra procent förberedd. 

Julia Witsell är ju jätteduktig och hjälper alla oavsett nivå, men jag vet hur lätt det är att fastna i att inte känna sig bra nog för att åka och träna. Frågan är bara hur man ska bli bättre utan hjälp… Ibland är våra tankar inte den bästa supporten och jag är den första som kan erkänna att det är svårt när man inte känner sig bra nog. Vi är ju minst ett 20-tal ryttare i klubben som tränar WE aktivt nu vilket är superkul och jag är övertygad om att nästa tillfälle ligger bättre i tiden och att det blir av i mars istället. 

Utritt
Från senaste rundan ute med barmark, kanske slipper i mer snö så vi kan komma igång på riktigt.

Trots att WE ökar med stormsteg, växer inte tränare som ridit svår klass på träd och därför är jag så tacksam över att Julia vill komma till oss i Blekinge. Jag har ju satt upp lite mål för mitt grenledarskap och ett av dem är att arrangera träningar kontinuerligt för en tränare med erfarenhet av svår klass. Ska vi lyfta upp våra egna ryttare dit måste vi ha hjälp av någon som vet hur man gör. 

Överlag är ju det här med tränare en svår fråga. Jag upplever att det blir allt svårare hela tiden. Ju mer man lär sig desto mer ifrågasättande blir man såklart och det är en stor sak att anförtro sin egen och hästens utbildning till en person. För att det ska bli bra krävs det ett stort förtroende för tränaren och självklart är inte tävlingsmeriter allt. Dock upplever jag att oavsett gren så lyfter erfarenheten hos en ryttare även de ryttarna runt omkring. På samma sätt som att när en ryttare i klubben avancerar uppåt så brukar några till hänga på. Vissa saker behöver man se på nära håll för att de ska kännas möjliga att uppnå. Att ha tron på att något ska gå är ju en förutsättning för att det faktiskt ska gå. 

Hur resonerar ni när ni väljer tränare? 

Inför 2024 har jag ganska diffusa mål som bygger på mycket på känsla. Ett av de största är att Zaphiras byten ska kännas mjuka och inte kräva så mycket av mig som ryttare. Det ska vara mer som att trycka på en knapp. Jag har haft en sån häst i mitt liv som bytte bara man tog ytterskänkeln bakåt några centimeter och la till den. Det är mitt mål att nå dit, känslan är ju underbar när något äntligen sitter efter år av nötande för att få det rätt.

För Tores del handlar året mest om att bli stark i galoppen och introducera enkla byten, men jag har ingen brådska. Jag tror aldrig jag har känt mig så lugnt inställd till en hästs utbildning tidigare. Man blir nog visare med åren trots allt. Jag har också så stort förtroende på att Tore kommer att bli en underbar häst att jag inte behöver skynda mig med något eller bevisa något. Det kommer när det är dags och så försöker jag njuta av processen istället!  

Tack för att ni tog er tid att läsa. Om ni är mer intresserade av vad jag gör om dagarna kan ni följa mig på instagram och annars kommer det ut ett nytt inlägg nästa vecka /Lisa 

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden