Det finns en gyllene regel när det kommer till hästutbildning, “går det inte i galopp, går det inte i trav. Gör det i skritt och går det inte i skritt får man hoppa av”. Det mesta som inte fungerar med hästar brukar handla om att man ställer för höga eller fel sorts krav.
Jag är just nu på en punkt med Zaphira där det känns som utvecklingen kommer väldigt långsamt och ibland känns det som ett steg framåt och två steg tillbaka. Som ryttare är det alltid svårast att utveckla sig själv. Unghästar går alltid framåt med stormsteg.
När man utbildar hästar i saker man kan och känner sig bekväm med, är det enkelt, främst eftersom det skapar ett lugn hos ryttaren att känna till nästa steg. Om en unghäst gör fel bekymrar man sig inte för att det inte ska gå utan gör bara lugnt om övningen tills det fungerar. För vissa går det fort, för andra tar det mer tid, men det går alltid.
Att behålla den känslan som ryttare när man övar på saker som är nya för sig själv, är inte alls lika enkelt. Ridning är åtminstone för mig oerhört förknippad med min självkänsla. När det inte går bra, känns det mesta skit och när det går bra, är man uppe bland molnen. Detta är något jag alltid har fått jobba med oavsett disciplin. När jag tävlade hoppning och var supernervös inför en debut i högre klass trodde jag det hängde ihop med faktumet att jag inte vill dö, men det visade sig att jag var lika nervös av att starta högre klasser i både dressyr och WE.
Det har också visat sig att jag blir lite överspänd av hela bedömningsmomentet. Att det sitter någon i änden av banan vars enda uppgift är att tycka till om hur jag rider är ju helt klart skrämmande. När man tänker på att detta är något man gladeligen betalar för kan man ju verkligen undra vad för motivation som ligger bakom. Fördelen som jag ser det är att man blir van vid att hantera sina känslor i pressade situationer. Om man jämför det med jobbet så finns det ingen situation där man i slutet av arbetsdagen behöver hämta ett samlat protokoll med procentsats över dagens insats samt en lista på vem av kollegorna som lyckats bäst.
Utöver detta har man alltid en massa “läktarryttare” som har lösningen på allt och berättar för en hur man skulle ha ridit eller tränat, detta trots att många av dem inte har tävlat det senaste decenniet.
Hur hanterar ni dåliga känslor förknippade med träning och tävling? Jag backar! Min mamma har alltid sagt att man ska vänta med att gå upp i en högre klass tills klassen under känns lite tråkig. Precis som när slutan i galopp inte fungerar så får man göra det i trav, försöker jag hantera tävlingar som inte går bra. Backa ner någon nivå, sänka förväntningarna och låta saker vara enkelt och framförallt roligt. Det är ju trots allt därför vi håller på med våra hästar dag ut och dag in i alla väder.
Vill ni se mer av vad vi gör på gården kan ni följa oss på instagram @Skrubbeboda_gard. Är det bara hästar och träning som är intressant så kan ni följa mig på WE_med_LisaGustavsson, Lycka till med träningen i veckan / Lisa
Följ Ridsport på