Sedan jag kommit hem från Vetlanda har livet gått i full fart. Under den närmaste veckan har jag haft träningar fem kvällar. Extra kul var att få besöka Eriksmåla och träffa många nya duktiga ekipage, flera är jag säker på att jag får träffa på tävlingsbana framöver.
Det är alltid svårt att komma till ett nytt ställe och träna, vilken nivå man ska lägga sig på och hur djupt man ska gå i deras ridning. Tacksamt med WE är att många av hindren hjälper en lösa mycket problem. En av ridskolehästarna, som för dagen tränades av en av Eriksmålas duktiga ridlärare, visade upp detta på ett oerhört fint sätt. Han började lite som en kamel – ni som vet, ni vet. Med uppmuntran från mig att strunta i huvudets position och arbeta framåt samt låta honom ha kul. Det var uppenbart att många ryttare hade varit irriterade på huvudpositioner på hästen. Sagt och gjort och sista 10 minuterna gick det knappt att känna igen hästen så fin var den. Det var ett tydligt kvitto på hur viktigt det är att vi inte fäster oss vid huvudpositioner och rider våra hästar framåt, mjuka och glada så kommer formen på köpet.
Det här med huvudposition och hästar är ju något människan inte verkar kunna släppa. I det viktorianska England band man upp hästarnas huvud så högt som möjligt då det ansågs tjusigt. I vissa westerngrenar ska de helst ha huvudet långt nere vid knäna. Alla känner vi till debatten med rollkür. Varför fäster vi så mycket vikt vid hästens huvud? Är det så enkelt att det är det första man ser och det som lättast bedöms, det är ju betydligt svårare att se lätthet och egenbalans. De flesta människor som ridit mycket och är framgångsrika pratar om att man inte ska lägga så mycket fokus på formen, men faktum är att domarna skriver ÖT (över tygeln) på hela pappret om en häst skulle gå i öppen form utan att kröka på nacken.
Vid de tillfällen känns det som allt annat glöms bort, hur gick resten av programmet, var punkterna bra, satt ryttaren fint, hade hästen öronen framåt?
Hur ska man då som tränare kunna motivera sina elever att inte fokusera på formen?
Jag tänker inte heller sätta mig själv över detta, jag tycker också det är fult och blir frustrerad om jag rider en häst som inte vill samarbeta och springer med huvudet i vädret. Frågan är varför det är så frustrerande? Lyssnade på ridpodden för några veckor sedan – ett avsnitt där just hästens form diskuterades. Då lyftes ett intressant faktum att i USA fokuserar de inte alls på kröken på nacken vilket i sin tur gör att man ser ryttare på internationell nivå rida fram sina hästar med huvudet rakt ut. Genom att ha en annan grundlära, så ändras hela synen på just formen. Människor är väldigt påverkbara, kolla bara hur fort modet ändrar sig och de flesta hänger på. Ibland ska det vara supersmala jeans som knappt går att få på, ett par år senare måste vi ha jättevida jeans där man går och trampar på kanten.
Det är på grund av hur lätt vi förändrar vad som ses som vackert vi behöver utomstående människor som tittar in och säger ifrån när saker blir vansinniga. De flesta av oss utomstående tycker att överdriven rasavel är fel. Varför avla på hundar som inte kan andas eller får så dåliga höfter att de inte kan gå vid fyra års ålder, bara för att man efterfrågar ett specifikt utseende på utställningen. I varje specifik rasklubb ser man inte problemet. En organisation kan inte kontrollera sig själv när den blir hemmablind. I fallet med hästhuvudets position tror jag att vi måste rannsaka oss själva lite och fundera på varför vi tycker att något är vackert och något annat är fult. I viktorianska England var för övrigt kamelpostionen att föredra och det är något som är värt att fundera på!
Vill ni se mer av mig finns jag på Instagram, annars kommer nya tankar nästa vecka!
/Lisa
Följ Ridsport på