Blogg
30 januari 2015 07:00

Nya tider, samma utmaning

Ett litet tag sedan jag skrev här tyvärr, vilket främst beror på att jag har haft två tentor och de senaste veckorna har jag och Annica suttit dag in och dag ut på biblioteket på skolan och pluggat.

Vi tentade av ”Basal klinisk teori för mindre husdjur” och ”Speciell patologi”. Trots att vi pluggat till tentan som dårar i två veckor så kändes det inte som att tiden räckte till. Men så är det alltid med tentor och plugg generellt tycker jag, man känner sig aldrig helt färdig…det finns alltid mer allt läsa, mer detaljer att fördjupa sig i. Men det är också det som är det fina med att läsa, man går aldrig sysslolös – man kan alltid fördjupa sig i något, finns alltid fler saker att läsa även om det innebär en viss stress att aldrig känna sig helt färdig.

Eftersom ”Speciell patologi” är en relativt praktisk kurs (men med mycket teorikunskaper också) så hade vi en praktisk tenta, så tänkte jag även i detta inlägg slänga in lite bilder på vad vi faktiskt gjorde i skolan under denna kursen. OBS, jag vill varna känsliga läsare för bilderna längst ner i detta inlägget.

I mångt och mycket handlar denna kurs om att vi ska känna igen patologiska mönster, det vill säga vad som karakteriserar en viss sjukdom eller skada. Förutom det skavi kunna patogenesen (=sjukdomsprocessen) och etiologin (orsaken) bakom sjukdomen. Tentan var som sagt en praktisk tenta, en så kallad ”spot-tenta”, som innebär att vi hade 20 stationer, med olika praktiska och teoretiska frågor, där man hade fyra minuter på sig att svara på frågorna. Lite svettigt var det allt, på tentan hade vi många preparat som vi inte tidigare sett vid våra övningar, utan endast på bild, vilket alltid gör en lite osäker, eftersom många saker kan skilja sig en hel del i utseende från bilderna.

Kan ni läsare gissa vad det är för något fel (skada/sjukdom) på preparaten på bilderna? Detta är ett litet axplock av dem sjukdomarna/skadorna vi läste om i kursen. Man kallar organen för preparat i dessa sammanhang.

Nu är tentorna över för denna gången och jag laddar om till kommande kurser – basal klinisk teori för stordjur och bästtnings- & folksundhet. Ser fram emot stordjurskursen, där skall vi äntligen få fördjupa oss i diagnostik av hästens sjukdomar!!! Iiih spännande!!

Kram på er/ Nathalie

Bild 1. 

Bild 2.

Bild 3.

Svar på preparaten är:
1. Lever från en gris, som har haft mask, närmare bestämt Ascaris suum, grisens spolmask. När larven vandrar i levervävnaden så efterlämnar den sår som sedan bildar ärr med bindvävsinlagring, därav de vita fläckarna.

2. Led från gris, artros, som ni kan se på att brosket är väldigt ojämnt med fissur i.

3. Uterus (livmoder) och ovarietumör (äggstockscancer) hos sto.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden