Avel
26 maj 2018 10:22
Ridsportplus

Blue Hors Zack – mitt i karriären och med en egen dynasti

HingstporträttHan är stämpelhingsten som hade en godkänd son med i samma världscupfinal där han själv blev sjua som debutant. Möt Blue Hors Zack och hans ryttare Daniel Bachmann Andersen – som dessutom rider flera avkommor.

Blue Hors Zack – mitt i karriären och med en egen dynasti
Zacks och hans ryttare Daniel Bachmann Andersen. Foto Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det sägs att Zack lämnar avkommor som kanske inte rosar fölauktionerna. Men det blir dressyrhästar av rang. Ofta känns en ung Zack-avkomma igen på lång hals, långa ben och lite långt huvud. Men de fula ankungarna blommar ut till vackra välbalanserade svanar, med en arbetsvilja utöver det vanliga och ett ofta mycket sansat temperament, ännu en god egenskap från deras holländska far.

    Egentligen kommer Zack ur ett, med holländska mått mätt, relativt prestationstomt möderne. Det var inte mycket som skvallrade om att det var en framtida segerhingst i både KWPN och DWB; i dag hade släktingar med moderata hoppmeriter inte räckt långt.

    I stället var det fadern Rousseau som var glödhet. Dels med en segrare i form av Wamberto året innan Zack själv segrade, dels med egna meriter även om han exporterades till USA kort efter. Rousseau hade segerhingsten i KWPN både 2006, 2007 och 2008 (Ampère).

    Debuterade för 13 månader sedan

    Få har kunnat förutspå att Zack skulle skapa en egen dynasti – ännu bara 14 år och mitt uppe i en egen tävlingskarriär. Vem tecknar bättre hans porträtt än den som har suttit i sadeln de senaste tre åren?

    Zacks ryttare Daniel Bachmann Andersen är anställd som elitberidare på stuteriet Blue Hors i Randböl på Jylland i västra Danmark. Han rider dagligen tio till elva hästar i åldern fyra år till Grand Prix-nivå, flera av dem godkända hingstar i stuteriets avelsprogram.

    Zack och Daniel debuterade internationellt i Herning 2017, för drygt 13 månader sedan. I vinter har de gjort fyra kval och varit över 80 procent i tre av dem. I världscupfinalen i Paris gjorde de succé. Nu är de etablerade på över 80 procent.

    Warm Up Dressage - Paris Bercy 2018
    Ekipaget i Paris vid världscupfinalen. Foto: Dick Caremans

    Hur tar Blue Hors Zack det här med resor, tävlingstall och en miljö med både ston och valacker? Han har varit i avel länge, påverkar det honom?
    – Nej, när vi reser är han som en valack, han är lika lugn och snäll som han ser ut att vara. Helt okomplicerad att rida och hantera. Verkligt cool och riktigt snäll i allt, han är inte hingst på det sättet. Han älskar att åka på tävling – då får han 100 procent uppmärksamhet från mig och sin skötare Robbie Sanderson, säger Daniel Bachmann Andersen.

    Verkligt cool och riktigt snäll i allt, han är inte hingst på det sättet.

    Hur mycket tid har det sparat i Zacks utveckling till Grand Prix-häst att han är så lugn?
    – Det gör en jättestor skillnad. För mig som ryttare är det en väldigt stor trygghet i att han inte bekymrar sig om miljö eller något. Han är helt klart bäst av mina hästar med sitt otroligt coola temperament.

    Hur står det till med Zacks syn, han hade ett ögonproblem för några år sedan?
    – Han är helt blind på höger öga, hans eget öga är lite förminskat och sedan finns det en glaskropp ditsatt som skyddar. Han kan reagera till höger men inte så mycket.

    Vad är Zacks bästa och sämsta rörelser i dressyrprogrammen?
    – Han hämtar alltid in mycket poäng i galoppen. Den är verkligt bra, det blir fina piruetter och fina bytesserier. Det blir allt bättre med piaff och passage, det kommer att bli en av hans highlights med lite tid. Han har bara gått 15 Grand Prix. Han har inte direkt svårt för något, men han är lite kort i ryggen, det fattas en halv decimeter i ländpartiet. Att bära sig och samtidigt trycka på är svårt ibland. Han kan sätta sig för mycket och får då lite svårt att skjuta ifrån. Vi har tränat massor genom att variera halsens höjd och längd.

    Du har flera Zack-söner i stallet, allt från helt unga till redo för Grand Prix. Vilka är de?
    – Zeptor är tio år och en av de verkliga framtidshästarna. Han har en lite annan karaktär än Zack och behöver mer tid för att bygga upp rutin och styrka. Blue Hors Zee Me Blue startar i Nürnberger Bürg-pokal-kvalet i Hagen på lilla rundan-nivå, och sedan är det Blue Hors Zackerey, fyra år och tilldelad DWB:s guldmedalj.

    – Jag tror att Zack över tid kommer att leverera ännu fler Grand Prix-hästar än självaste Don Schufro. De äldsta är bara tio, och se på Zeptor och Zonik, det kommer så många fler med Sezuan och flera andra.

    – Jag kan känna igen Zacks styrkor i Zonik, men även se en del av det som Zonik har svårt för. Höger sida är en gemensam svag punkt, men Zonik är bara tio år, var i världscupfinal och har tiden för sig.

    Blue Hors Zatchmo
    Allan Grön på en av de godkända Zacksönerna:
    Blue Hors Zatchmo. Foto: Kim C Lundin
    125 Blue Hors Zackerey
    Blue Hors Zackerey har tilldelats DWB:s guldmedalj. ”Zackerey har inga av sin fars svagheter, bara de bästa egenskaperna.” Foto: Kim C Lundin

    Just Zackerey beskrev du som unik, den bästa 4-åring du suttit på. Berätta.
    – Han har en helt otrolig inställning till arbete. Känslan han förmedlar är att han älskar att jobba och bara vill mer och mer. Det är snarare så att jag måste säga ”ptrooo, du är bara fyra år, inte göra för mycket nu”. Zackerey har inga av sin fars svagheter, bara de bästa egenskaperna. Han har en lite längre rygg som gör arbetet lättare för honom.

    Vi ska vara i toppform till uttagningen i Aachen och sedan till VM.

    Vad gör du och Zack mer i sommar, målet är VM i september?
    – Zack ska vara i avel i sex veckor, bara vara hemma och ta det lugnt. Sedan rider jag DM på Broholm i juni, kanske inte ens alla klasser. Därefter är Aachen det sista vi gör före VM. Det blir bara de få veckorna i avel i år, satsningen mot VM är viktig. Vi ska vara i toppform till uttagningen i Aachen och sedan till VM.

    Vad vill Zack ha när han har varit duktig?
    – Socker, vanligt rent socker. Då är han nöjd.  Det värsta han vet när vi har varit på tävling är att bli avställd och få vila, det passar inte honom. Han är otroligt tydlig med vad som gäller. Efter några av de första tävlingarna försökte jag ge honom lite helvila dagarna efter. När jag gick in i boxen för att prata med honom efter någon dag var han jätteirriterad. Så tog jag ut honom och red, han kunde knappt vänta tills jag kom upp. Som han bockade och studsade innan han blev sig själv igen! Nu har vi en annan rutin efter tävling – Zack ska ut och joggas lite så att han fortfarande är i fokus. Då fungerar det fint.

    I detalj:

    Blue Hors Zack

    • Stambok: KWPN. Född: 2004.
    • Härstamning: e Rousseau-Jazz, uppfödd av B Wilschut.
    • Ägare: Blue Hors Aps.
    • Godkännande: Fick 860 poäng i sitt 35-dagarsprov i DWB. Slutligt godkänd 2008 med segergehäng i Herning. Erkänd i de tyska förbunden, SWB och i hemmaförbundet KWPN.
    • Avkommor: Har  totalt över 1  600 avkommor varav 1 075 i DWB, 184 i SWB, 177 i KWPN och i Tyskland finns över 150 tävlande avkommor (totala antalet födda och registrerade i tyska förbund är inte en publik siffra).
    • Godkända söner: Zack har 33 accepterade söner. I SWB finns Zaladin MI från första årgången och årets nygodkända Bergsjöholms Valbonne. Mest kända är Glock’s Zonik, Sezuan, Vincent Maranello och Blue Hors egen samling med Zatchmo, Zee Me Blue, Zalabaster och Zackerey.
    • Rankning: Zack leder Horsetelex-results IPV-rankning för hingstar vars avkommor är max elva år. De mest framgångsrika avkommorna är Glock’s Zonik, Blue Hors Zeptor, Sezuan, Blue Hors Zatchmo och Fredensdals Zig-Zag. De äldsta avkommorna är tio år och det finns redan 13 internationellt tävlande, där åtta kommer ur den första årgången.

    Zack år för år

    • 2004: Zack föds hos B Wilschut i Bosschenhoofd som andra avkomma till då 8-åriga Orona (KWPN e Jazz-Belisar). Hans far Rousseau hade godkänts 2001 och Zack kom från tredje årgången. Rousseaus möderne hade för den tiden imponerande dressyrprestationer, medan det längre back i Zacks möderne fanns mer hopphästar.
    • 2006: Zack säljs som 2-åring på hösten av sin uppfödare till Wouter Plazier för runt 11 000 euro.
    • 2007: Zack visas på KWPN Stallion show, går vidare till premie-ringen och blir segerhingst. På den efterföljande auktionen köper Blue Hors, genom Esben Møller, hingsten för rekordpriset 430 000 euro, vilket står sig än i dag som högsta summa. I dagens penningvärde är det nära fem miljoner kronor.
    Blue Hors Zack Från 2007.Foto: Wiegaarden
    Zack vid Hernings hingstekåring 2007. Foto: Ridehesten.com
    •  Vid Herning hingstekåring var förväntningarna höga på dyrgripen Zack, men det var en annan i dag helt glömd hingst som blev segerhingst – Blue Hors Develino. Uppfödarna var i alla fall intresserade. 150 betäckningar gick till Zack under hans första säsong. Det var färre än vad stallkamraterna Don Romantic och Hotline fick, 310 respektive 200 vardera i Danmark.
    • 2008: På DWB:s hingstekåring i mars gjorde Zack skäl för sitt höga inköpspris. Han hade växt i sig själv och fick nu en 10:a på typ, 9-9 på skritt och trav samt en 10:a på galopp. Den första årgången föds och under säsongen betäcker han över 270 ston.
    • 2009: Med dåvarande beridaren Sune Hansen i sadeln vinner Zack två 5-årsklasser övertygande med mer än 90 procent. Det blir en sådan start till, sedan sätter en olycka med efterföljande ögonproblem stopp för tävlande.
    • 2010–11: Betäckningssiffrorna går ner något till 150 ston 2010 och 170 ston 2011.
      I Herning visas hela sju söner efter honom på hingste-kåringen.
    • 2012: Sonen Zonik blir segerhingst i DWB som 4-åring. På hösten gör de tre sönerna Sezuan, Blue Hors Zatchmo och Zorba Højris fina 35–dagarsprov, speciellt Sezuan som får 987,5 poäng.
    • 2013–14: Sonen Blue Hors Zee ME Blue ratas av SWB, blir premiehingst
      i DWB. Zack blir elithingst i DWB 2013 och årets hingst i DWB 2014. Blue Hors beridare Maik Kohlschmidt tävlar Zack med fina resultat i lilla rundan. De första avkommorna representerar Zack på unghäst-VM med framgång.
    • 2015: Daniel Bachmann Andersen tar vid som ryttare och rider lilla rundan.
    • 2016–17: I september sker den riktiga nationella GP-debuten med 73,533 procent. Sedan dess har ekipaget aldrig gjort ett resultat under 70 procent. I mars 2017 gör de internationell debut; i oktober spränger de gränsen för 80 procent i kür.
    • 2018: I april debuterar Daniel och Zack i världscupfinalen, skräller med en sjundeplats och vägen till en plats i det danska VM-laget till Tryon borde vara spikrak.
    Expandera
    Poul Graugaard
    Poul Graugaard var länge domare och ordförande i DWB:s hingstkommission. Foto: Kim C Lundin

    Han har följt Zack i varje steg

    Under 2017 avslutade Poul Graugaard många års tjänst som domare och ordförande i DWB:s hingstkommission. Han har följt varje steg Zack har tagit som förärvare i DWB.

    Historien kring Zack började på KWPN Stallion Show 2007.
    – Där såg vi en otroligt vacker, högställd och ädel hingst, lite kort i överlinjen men annars med en flott sida och som rörde sig väldigt bra, säger Poul Graugaard.

    – Jag fick uppfattningen att Esben Møller kanske inte planerat att köpa honom, men Esben ringde oss på väg hem till Danmark – kunde den hingsten vara välkommen i DWB?

    Poul Graugaard och hans kollegor gav tummen upp. Den här sortens förhandsbesked har den danska avelsledningen arbetat med tillsammans med hingsthållare och investerare i flera år.

    En besvikelse

    När det väl blev dags för Herning var det lite av en besvikelse. Zack var vid köpet inte inriden, så den korta tiden mellan de två premieringarna användes till just det. När han visades upp i Herning som 3-åring i mars liknade han ingenting. Gången var borta, han var trött och håglös. Det var en stor besvikelse, minns Poul.

    Zack har levererat otroligt många bra avkommor från start.

    Det blev en läxa och en lärdom för alla inblandade.
    – Sedan dess har det bara gått spikrakt uppåt, Zack har levererat otroligt många bra avkommor från start. Det enda som saknats är egna sportframgångar på grund av att han miste synen på det ena ögat men nu är det också på plats.
    – Zack är en ”sindsygt go häst” (en vansinnigt bra häst) som avlar fantastiskt och går bra i sporten. I min värld är han något av det bästa som någonsin verkat i Danmark.

    För att en hingst ska fungera och leverera krävs ston som matchar och är av god kvalitet. Varför passar Zack så bra i Danmark?
    – Grunden till att han passar så bra i DWB är att vi till största delen har tyska blodslinjer som har gett ston med längre överlinje. De holländska hingstarna med mycket kraft och spänst passar verkligt bra på de här stolinjerna. Ston med god överlinje, en stor skritt men inte så aktiv men en bra trav blir riktigt bra med Zack, för han levererar fjäder och spänst samt en verkligt bra galopp.

     

    Daniel Bachmann Andersen Och Blue Hors ZackFoto: Ridehesten P: 2016-23
    ”En sindsygt go häst”. Så säger Poul Graugaard om Zack. Foto: Ridehesten.com

    Poul Graugaard menar att många av de holländska hingstarna med en sluten lite kort överlinje ska användas till ston med längd som behöver få kraft och spänst. För honom är tyska och holländska linjer i förening lika med en dansk dynamo som varit framgångsrik.

    – Jag kan tycka att holländarna själva har gått för långt i att avla en alltför kort häst som kommer att få problem med att komma upp och genom ryggen i arbete. Och när Helg-strand Dressage plockar hem den ena kortryggade stjärnan efter den andra kan vi på sikt få problem. Om man på Zack-avkommor, som har en bra rygglängd, lägger ännu en gång kortare hingst är vi snart i samma situation som den holländs-ka aveln. Jag hoppas att danska uppfödare tänker sig för.

    Om du bara ska välja en enda avkomma till Zack, vilken vill du då framhålla?
    – Zackerey. Han har fått allt det bästa av sin far. Han har helt rätt längd och är idealisk i sin typ, samt är fantastiskt ridbar. Han kanske skrittar lite alldagligt och har inte den flashigaste traven, men galoppen är värd sin 10:a. Att få guldmedalj i DWB är inte så vanligt – han är värd den och är en god representant för Zack. Jag är inte så förtjust i Sandro Hit, men Zackerey har rätt längd och är en komplett individ.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden