Dressyr
28 november 2023 17:10
Ridsportplus

Bo Jenå: ”Vi ska inte skämmas och stänga in oss”

HelgstrandfilmenMer öppenhet är bästa sättet att visa att svensk ridsport bygger på god hästvälfärd. Det säger dressyrens förbundskapten Bo Jenå. "Jag hoppas att våra ryttare öppnar sina ridhus och stallar. Vi ska inte skämmas och stänga in oss."

Bo Jenå: ”Vi ska inte skämmas och stänga in oss”
Förbundskapten Bo Jenå är förvånad över den ridning han sett hos Andreas Helgstrand. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bo Jenå har inte sett hela dokumentären om vad som sker på Andreas Helgstrands anläggning, men de klipp han har sett visar tillräckligt, säger han.
     – Det jag sett är oacceptabelt. Samtidigt är det bra att detta blir belyst och att det kommer fram, så att vi kan göra något åt det.

    Är du förvånad över det som pågått?
    – Ja, det är jag faktiskt. Det är så långt från den relation och kontakt med hästen som alla vi som älskar våra hästar vill ha, hästar som gör det vi ber dem om med små, små hjälper.

    Hur tror du att det påverkar allmänhetens syn på ridsport?
    – Människor som inte är insatta kanske kan tro att det vi sett är vardag, men det är så långt från vår vardag du kan komma.

    Förekommer sådant vi sett hos Helgstrand på fler ställen?
    – Inte vad jag vet men jag kan inte veta vad som förekommer bakom stängda ridhusdörrar.

    Besöker ryttarna regelbundet

    Bo Jenå är övertygad om att de svenska landslagsryttarna har en god hästvälfärd.
    – Jag ser det som helt osannolikt att vi skulle få några liknande avslöjanden här. Vi är inte alltid i ryttarnas ridhus, men jag och Lussan (Louise Nathhorst) besöker ryttarna regelbundet, och jag tror inte att de arbetar på ett annat sätt med sina hästar när vi inte är där.  Om hästarna inte är glada och vill arbeta når du ingen framgång.

    Men Helgstrand når ju framgång?
    – Du kan nå kortsiktig framgång, men beständig framgång och hållbara hästar för framtiden når du inte genom tvång och våld.
    – Du kan förledas att tro att quick fix och snabba lösningar med tvång och våld tar dig högre upp snabbare, men det straffar sig alltid om du inte har en bra grund att stå på, det är min absoluta övertygelse. Jag är tveksam till om sådana metoder ens ger en kortvarig framgång.

    Landslagsryttarna skriver på kontrakt

    Alla ryttare i de svenska landslagen skriver på ett kontrakt som bland annat gäller Code of Conduct och hästvälfärd. Kontraktet innehåller en rad punkter där ryttarna förbinder sig att ta hand om sina hästar – och sig själva på bästa sätt.

    Bo Jenå säger att han aldrig hamnat i ett läge där han behövt fundera på om en ryttare ska vara med i landslaget eller inte utifrån hästvälfärdsperspektiv.
    – Några sådana bedömningar har jag inte behövt göra. Våra landslagsryttare är väl medvetna om vad som gäller.

    Striktare kontroll på tävling

    När det gäller hästvälfärden på internationella dressyrtävlingar har Bo Jenå sett en positiv förändring på senare år.

    – Under de år jag varit förbundskapten har det blivit mycket bättre. Numera gör FEI-stewards noggranna kontroller av bett och nosgrimmor, och de torkar på hästens sidor för att se att det inte finns blod. Ett annat exempel på att hästvälfärden lyfts är Aachen, där hela tävlingsområdet är kameraövervakat.

    – När det gäller domarna blåser de av ritten om de ser en blodsdroppe på hästen eller om skummet i hästens mun färgas rosa, liksom om någon domare ser att hästen går orent. Jag har själv som domare blåst av ett ekipage där jag tyckte mig se blod i skänkelläget, och det var mycket riktigt blod där.

    Tycker du att internationella domare och stewards har verktygen som behövs, och använder dem?
    – Ja det tycker jag, och det görs rigorösa kontroller både nationellt och internationellt.

    Jag hoppas tvärtom att ryttarna ska bli öppnare och visa upp både sina stallar, hagar och ridhus

    Bo Jenå

    För några år sedan rasade rollkur-debatten, och det fick många ryttare att stänga in sig och förbjuda filmning i sina ridhus. Bo Jenå hoppas att Helgstrand-dokumentären inte ska få samma följder.
    – Jag hoppas tvärtom att ryttarna ska bli öppnare och visa upp både sina stallar, hagar och ridhus, och visa att det de håller på med är helt okej. Vi ska inte skämmas och stänga in oss.

    Samtidigt är han medveten om att domen kan bli hård när bilder och filmklipp får spridning.
    – Allt kan vridas och förvanskas, och det är lätt att ha en åsikt när du sitter vid ditt tangentbord, men om du inte varit på plats och sett det själv tycker jag inte att du ska ha en åsikt. Uttala dig bara om du är helt säker, säger Bo Jenå.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden