Boktips
7 juni 2021 12:22
Ridsportplus

Boken Händelserna på hästgården ställer viktiga frågor

RecensionDet finns inte en sten kvar att vända på när sista sidan är läst. Allt är framme i ljuset, och priset är högt, inte minst för berättaren Anna Bohlin som även skildrar sin egen misär.

Boken Händelserna på hästgården ställer viktiga frågor
Händelserna på hästgården är så långt från feelgood man kan komma,

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter P1-dokumentären Hästgården som sändes 2018 var vi nog många som trodde att vi visste hur livet på den omtalade hästgården sett ut, med den despotiska mannen och familjefadern som tvingade sina barn till nattliga straffritter på knappt inridna hästar, och tog för sig av stalltjejerna som om de var hans ägodelar.

    I dag ges boken Händelserna på Hästgården ut. Det är Anna Bohlin, mamman i familjen, som tillsammans med barnen berättar om decennier av tyranni, och det står helt klart att P1-dokumentären bara skrapade lite på ytan.

    Får läsa en bit i taget

    Denna bok är så långt från feelgood man gärna kan komma. Det finns ljusare inslag, även om de är sällsynta, men även de har en bitter eftersmak. De mörka sidorna dominerar, och det är en bok som jag väljer att läsa en bit i taget, för att kunna ta in och smälta.

    Allt tar sin början när tonåringen Anna dras in i hästkarlens krets, höjs till skyarna, omsluts av honom, samtidigt som hennes övriga tillvaro och egen familj försvinner i fjärran.
    Språket är rakt, enkelt och utan krumbukter.

    ”Han såg mig. Jag var fjorton år, och han såg mig. Han såg att jag försökte lära mig, han förstod att jag hade en strävan, och jag kände mig både stolt och lite förlägen över att han la märke till lilla mig.”

    Vardaglig och bisarr

    Journalisten Ulrika Fåhraeus är nedtecknaren av berättelsen, men samtidigt så mycket mer. Det är hon som hittar rätt ton i språket, som får skildringen att på en gång bli både vardaglig och bisarr.

    Mannen börjar ha sex med Anna när hon är 16 år och han är 31 år. Då är han fortfarande gift, och Anna inser så småningom att hon inte är hans enda flickvän. Ibland vill han ha sex med Anna och en annan tjej samtidigt, och Anna finner sig.

    ”Att han behövde andra måste ju betyda att jag inte dög helt och hållet, att jag inte räckte till. Det var så jag kände. Jag trodde att det där var något som jag fick lov att ställa upp på om jag ville ha kvar honom. Jag var kär och ville duga som flickvän, så jag var med på det för att han inte skulle välja bort mig.”

    Första misshandeln

    Första gången mannen riktar sitt raseri mot Anna är hon 22 år, bor ihop med honom och de har två barn tillsammans. Han slår henne och kastar ut henne och barnen.

    ”Jag bara stod där på trappan, i kylan, förtvivlad med mina barn. Minnet av detta är både skarpt och diffust på en och samma gång. Efter en stund släppte han in oss igen. ’Be om ursäkt!’ vrålade han, ’ner på golvet, hora, och kyss mina fötter!”

    Återhållen berättarton

    Berättelsen fortsätter på samma raka, återhållsamma sätt, som får mig att tänka på den gamla isländska berättartraditionen med dess kärva språk.

    Med några få ord fångas hästarna i spiltorna som kliver åt sidan när Anna kommer med havren, eller den till synes lyckliga storfamiljen med hästtjejer och alla syskon som äter tillsammans i köket. Och hela tiden med en underliggande känsla av att snart händer det, snart vänder den charmige mannen och blir en despot.

    I botten kommer vändpunkten

    Anna Bohlin värjer inte för att skildra sina egna misslyckanden, och hur hon börjar dricka alltmer, även på dagtid. Det är först när hon konfronteras med insikten om att hon är alkoholist som vändpunkten kommer.

    Nej, detta är sannerligen ingen feel good-bok, och samtidigt så angelägen läsning.

    Händelserna på Hästgården kan ses som en partsinlaga, eftersom mannen ifråga dog hösten 2018 och inte kan försvara sig. Men Ulrika Fåhraeus som gjort bok av berättelserna har inte bara intervjuat Anna och de fyra nu vuxna barnen, utan också samlat information från människor runt omkring, läst polisutredningar och förhör. Ett antal olika källor ligger alltså till grund för boken.

    Det finns en väg ut ur alla helveten

    Denna bok kommer att läsas av alla som vill veta hur mycket av allt som ryktades verkligen var sant, och så må det vara.

    Men den kommer förhoppningsvis också att läsas av oss som vill förstå mer om hur det kan bli så illa som på Hästgården, lära oss känna igen tecknen, och skärpa vår blick. Berättelsen är också ett starkt bevis för att det finns en väg ut ur alla helveten, även om det är svårt att se det just där och då.

    Boken Händelserna på hästgården ges ut av Forums förlag.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden