Sverige
21 januari 2021 15:57
Ridsportplus

Bollerups VD om året med coronapandemin

CoronapandeminI mars 2020 bestämdes att all gymnasieutbildning skulle bedrivas på distans - på bara några dagar skulle 240 elever lämna Bollerup Naturbruksgymnasium och man hade ingen aning om när de fick komma tillbaka. Kvar stod de anställda med ett hundratal hästar att ta hand om. "Det har varit slitsamt för personalen, helt klart", konstaterar Bollerups VD Simon Blixt.

Bollerups VD om året med coronapandemin
Många av hästarna på Bollerup går på lösdrift, något som har underlättat under coronapandemin. Foto: Bollerup Naturbruksgymnasium

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Gymnasieeleverna fick gå över till distansundervisning och stanna hemma under resten av vårterminen. För de praktiska programmen är inte detta helt enkelt, då det finns praktiska moment som måste genomföras.

    På Bollerup Naturbruksgymnasium finns ett hundratal hästar, där cirka hälften är avelsston, föl och unghästar som går på lösdrift. Tolv-tretton personer är heltidsanställda på Bollerup, och det blev upp till dem att ta hand om alla hästar när eleverna plötsligt skickades hem.

    Hur sköttes hästarna under våren, utan elever på plats?
    – De hästar som behövdes hållas igång reds av personalen, och sedan hade vi jättetur med vädret – det blev betessläpp tidigt. Däremot tog det lite längre tid att sätta igång alla hästarna efter sommaren, berättar Bollerups VD Simon Blixt.

    Eleverna är på skolan i skift

    Efter sommaren var eleverna tillbaka på skolan, och fram till höstlovet gick det bra – sedan kände Bollerup att man var tvungen att dra i handbromsen, med tanke på den skenande smittspridningen i samhället.
    – Efter det har vi fått ha hästeleverna här i omgångar, två veckor i stöten, för att genomföra de praktiska momenten, säger Simon Blixt, och fortsätter:

    – Det har varit slitsamt för personalen, helt klart. De har fått lägga om sin vanliga undervisning helt, det är inte enkelt att digitalisera yrkesämnen. I vanliga fall hjälper även eleverna till på kvällar och helger, där fick den fasta personalen gå in och ta extrapass. Hästarna har mått bra men det blir väldigt slitsamt med allt runtomkring.

    Trots att nu endast ett fåtal elever är på skolan i omgångar, så räcker det för att hålla hästarna igång.
    – Det här har egentligen inte varit något bekymmer för hästarna, utan det är ju mer för eleverna – de har valt en utbildning med praktiska moment och då är det absolut inte samma sak att sitta hemma och ha distansundervisning.

    Hoppas på återgång efter påsk

    Snart väntar avelssäsongen, vilket också ingår i elevernas utbildning. Bollerup har betäckt i lika stor utsträckning som vanligt.
    – Ja, vi behöver hästarna i vår verksamhet. Vår förhoppning är att eleverna ska kunna komma tillbaka till skolan nu under vårterminen. Det upplägget vi har nu, med elever här i omgångar, kör vi fram till påsk. Men därefter vill vi tro att vi ska kunna komma igång mer som vanligt, säger Simon Blixt.

    Hur sammanfattar du hur det här året har fungerat för Bollerup?
    – Rent praktiskt har det funkat, men det är slitsamt för människor i den här branschen – som i många andra branscher – att inte träffas. Har man valt en skola där gemenskapen är en stor del så är det svårt när man inte får det sociala utbytet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden