Veterinärt
3 februari 2015 15:35
Ridsportplus

Botulism är fruktat men sällsynt

Dödlig bakterieBotulism är en mycket ovanlig sjukdom med dramatiskt förlopp och hög dödlighet. Den beror på nervgiftet botulinumtoxin som bildas i syrefria miljöer, särskilt i kombination med fukt och värme. Botulism smittar inte, men alla hästar som ätit av samma foder riskerar att drabbas.

Botulism är fruktat men sällsynt
Kolla hösilaget när balen öppnas. Titta extra noga om plasten är kvar på balen, för då är det svårare att avgöra dess kvalitet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bakterien Clostridium botulinum är nära släkt till stelkrampsbakterien och lever liksom den i jorden. I syrefria miljöer, framför allt i kombination med fukt och värme som i multnande vegetabilier och kadaver, kan bakterien få kraftig tillväxt och bildar då nervgiftet botulinumtoxin.

Hösilage är den överlägset vanligaste infektionskällan, men toxinet kan finnas i gräsklippsavfall, fuktig havre och hårdpressat hö.

Fakta

Så förebygger du botulism

Förebyggande åtgärder:

  1. Noggrann skörd: ultraljud på traktorerna eller annat som skrämmer bort djur ur gräset vid huggning. Hög stubb för att jordhögar efter sork och mullvad eller gödsel inte ska komma med. Eventuell tillsats av clostridiehämmande medel.
  2. Förvara balarna så att inte gnagare och fåglar kan ta hål på plasten. Det finns instrument för kontroll av att balen är lufttät innan den öppnas.
  3. Undersök balen när den öppnas. Den ska ha en fräscht syrlig doft. Kassera balar med tecken på mögel, fynd av jord, kadaver eller andra förändringar, till exempel dålig lukt. Observera att botulinumtoxin är luktfritt, så det kan inte upptäckas på detta sätt, men det finns annat som kan orsaka foderförgiftningar.
  4. Använd en öppnad bal på två till sju dagar, beroende på yttertemperatur.

I hö och hösilage är anledningen främst att döda smådjur (sorkar, lämlar, katter, harar, rådjurskid) eller jord eller gödsel har kommit med in i balen.

Det finns åtta typer av botulinumtoxin, som har olika geografisk utbredning i världen, beroende på typ av jord och klimat. I Sverige har man endast funnit typ B på häst. Det är den typ som hästar är mest känsliga för och även den det finns vaccin mot.

Blir förlamad

Symtomen vid botulism är muskeldarrningar, stel eller vinglig gång, svårighet att äta och nedsatt muskelspänning i tunga och svans. Hästen kan ha kvar aptiten, men har svårt att svälja; fodret rinner ut genom näsborrarna.
Förlamningen tilltar och hästen får svårt att gå, sedan angrips andningsmuskulaturen, varvid hästen dör. Oftast har den dock avlivats av djurskyddsskäl innan dess.  Sjukdomsförloppet tar i regel 48-72  timmar.

Fakta

Vaccination tar tio veckor

Det vaccin mot botulism som finns i Sverige är ett licenspreparat mot typ B av Clostridium botulinum. Vaccinet har god effekt och det finns inga rapporter om att fullt vaccinerade hästar har drabbats av botulism. Däremot har det hänt att hästar som bara hunnit påbörja sin vaccination har dött i sjukdomen.

Grundvaccinationen omfattar tre vaccinationer med fyra veckors mellanrum och fullgott skydd kan förväntas två veckor efter sista injektionen. Det tar alltså tio veckor totalt, så hästar som ska ha fullgott skydd i början av september måste börja vaccineras i slutet av juni.

Botulism har hög dödlighet, runt 90 procent. Inkubationstiden är i regel kort, oftast tar det bara någon dag innan en häst insjuknar efter att den ätit av ett giftigt foderparti. När en häst drabbas, brukar övriga som ätit av samma foder insjukna inom något dygn. Tidig insats av veterinär kan ibland rädda någon häst.

Analysera snabbt

Botulism på häst är mycket sällsynt, men sjukdomsförloppet är dramatiskt när det väl inträffar.
Vid misstanke om botulism ska veterinär kontaktas för provtagning på såväl djur som foder, men eftersom de första symtomen kan vara diffusa är det svårt att snabbt ställa en korrekt diagnos.

Vid SVA finns en analys av blodprov som kan ge snabbare svar än den som tidigare använts. SVA vill gärna ha rapporter om alla misstänkta fall av botulism på häst, för att kunna överblicka läget i landet.

Dramatiskt

Hästar är extremt känsliga för botulinumtoxin – det räcker med en ytterst liten mängd av det potenta giftet för att en häst ska utveckla symtom och dö. Därför blir de få fallen dramatiska och får ofta tragisk utgång.
I ett examensarbete från 2007 av Jenny Bergold, SLU, gjordes en genomgång av inrapporterade fall under en tioårsperiod (1995-2005). Det uppgick till totalt 65 hästar på tio år och i samtliga fall fanns en koppling till hösilage.

Denna text var ursprungligen publicerad i Ridsport nr 2, 2015.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden