Avelsnyheter
7 november 2020 12:41
Ridsportplus

Bra prisbild på SWB:s onlineauktioner

Hårda siffror - fölauktioner del 4Med en ny auktionspartner i Horse24 fick SWB sålt sina två fölkollektioner. 
Priserna blev bra jämfört med en europeisk fölmarknad i stark förändring på grund av covid-19-pandemin.

Bra prisbild på SWB:s onlineauktioner
Så här brukar det se ut på SWB:s elitfölauktion, men i år blev det något helt annat. Fölen har sålts via auktionssajten Horse24 och det med ett internationellt konkurrenskraftigt resultat. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med 16 föl i katalogen avslutade SWB:s elitfölauktion för hoppföl med flaggan i topp. Median-priset på 110 000 kronor var ett bra riktmärke och flera av fölen såldes för högre klubbat pris än vad motsvarande föl gått för i Europa. Ett riktigt bra resultat med tanke på att mödernet sällan är så meriterat som på motsvarande föl vid belgiska och nederländska auktioner.

    På den övre prishalvan fanns två föl efter All Star, som är bland de dyraste fölen efter Denis Lynchs numera pensionerade tävlingspartner.

    Gemensamt för båda fölen är att deras mödrar är importerade från KWPN respektive Oldenburg, något som gäller hälften av kollektionen. Aventador och Mc Gregor TB såldes för 261 900 respektive 209 500 kronor till svenska köpare.

    Etablerade hingstar fäder till de dyraste fölen

    Fölen på den övre sidan av medianpriset kom från etablerade fadershingstar. Hingstfölet Liljas Kilroy efter auktionens yngsta fadershingst Kintaro VDL såldes för precis 110 000 kr till Ungern.

    Kollektionens mesta fadershingst är 7-årige Copycat, gemensamt ägd av Johan Ifverson, Gränsbo Stuteri och Grevlundagården i Vitaby AB. Stofölet A.R Chinea med Cardento som morfar blev med 104 700 kr dyrast av hans  tre avkommor.

    SWB:s auktion med 14 dressyrstammade föl hade kunnat smälta in direkt i materialet från hela Europa vid en ytlig titt i auktionslistan. Det är många europeiskt gångbara fadershingstar, pristoppar efter Franklin och en andel föl sålda utomlands.

    Mödernelinjerna tunnare på meriter

    Det som skiljer är att en del av mödernelinjerna är tunnare på meriter än snittet från Nederländerna och Danmark men i linje med Tyskland i de nedre priskategorierna. Medianpriset blev 125 700 kr.

    Två föl efter Franklin toppade auktionslistan. Dyrast var hingstfölet Flexible BN med Don Primero som morfar, som såldes till Sverige.

    Det amerikanska stuteriet Hyperion Stud har sedan några år gått in som sponsor till SWB Equestrian Weeks. Nu köpte de föl på både hopp- och dressyrauktionen med sikte på sport och avel i USA. Hoppfölet var hingsten Sián efter Contendro I, och stuteriets nya dressyrsatsning startar med Vilas Floreana LVST, ett stoföl som bygger på fyra generationer ston från Västra Hoby stuteri.

    Fakta

    ”Med facit i hand blev det lyckat”

    Andreas-jonsson_kcl_img_2919_org
    Andreas Jönsson är nöjd med fölpriserna. Foto: Kim C Lundin

    Helt normala priser och en europeisk uppfödarkår som accepterar auktionernas spelregler. Det tycker Andreas Jönsson, som selekterar föl till SWB:s auktioner, om
    kartläggningen.

    Han har följt priserna på europeiska auktioner i många år och förvånas inte över att så många föl gått under klubban för under 50 000 kronor.
    – Så ser det ut, och har sett ut, det har inte med coronan att göra. Det har gått att åka till Tyskland och köpa jättebra föl för 30 000 kronor, Coldplay är ett exempel på det. Och de uppfödarna är inte sura för det, de är glada över att ha fått nya kontakter och att de kanske får sälja fler föl till den köparen i framtiden. De begriper vad det här handlar om, det de förlorar på gungorna i år tar de igen på karusellerna nästa år.

    Det enda som skiljer i år är antalet auktioner.
    – Eftersom folk inte fått resa har uppfödarna haft ett större intresse av att anmäla sina föl. Jag är glad att så många svenska uppfödare vågade testa årets nya upplägg. Med facit i hand blev det lyckat och priserna på våra föl står sig väl i konkurrens med övriga Europa.

    Att SWB-fölen såldes för förhållandevis bra priser tror han beror på att de är selekterade.
    – Det är viktigt att tänka på att det är marknaden som sätter priset. Får man inte mer för sitt föl, är det inte värt mer. Antingen accepterar man det eller så gör man något åt det: köper bättre ston, väljer bättre hingstar eller lägger ner.

    Andreas Jönsson tror att onlineauktionerna är här för att stanna, men allra mest lyckosamma tror han att hybridauktionerna kommer att bli framöver.
    – Att visa fölen online men också kunna visa dem live på auktionsdagen för en sittande publik, det tror jag blir det vinnande konceptet. Då är dessutom de utländska köparna bara ett knapptryck bort.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden