Bättre årDen första vallskörden har varit normal eller över det normala i hela landet, men priserna kan komma att vara fortsatt höga.
− Inte bara Sverige utan hela Nordeuropa är tömt på grovfoder, och det kan ta ett par–tre år att återställa en riktig buffert, säger foderföretagaren Sven-Inge Thörnvall och förklarar även varför hösilage inte ska betalas per kilo.
Bra skörd – men risk att priset ändå blir högt
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Från många håll i landet kommer rapporter om en vallskörd över det normala, även om det varit oroväckande torrt längs östkusten. Det framgår av en sammanställning som LRF gjorde i slutet av juni.
− Jag har precis pratat med vår foderleverantör och fått besked om att vi får det hö vi behöver, säger Cecilia Esseen, verksamhetschef på Stora Ekeby Ridklubb i Västmanland, som i fjol fick importera mer än halva sitt årsbehov.
Det ledde till en höjning av ridavgifterna förra hösten, men ytterligare en planerad höjning kunde ridskolan undvika genom att Västerås stad gick in med ett stödbidrag.
Någon sänkning av ridskoleavgifterna igen blir det inte.
− Foderpriserna är fortfarande höga. I fjol betalade vi 5,50 kronor per kilo, inklusive moms, och så mycket blir det inte i år, men vi är inte tillbaka till vad vi betalade före 2018, säger Cecilia Esseen.
Tömda lager
Ett skäl till att priserna kommer att hållas uppe i år också, trots bättre tillgång än i fjol, är att efterfrågan kommer att vara stor eftersom alla lager är tömda.
− Inte bara Sverige utan hela Nordeuropa är tömt på grovfoder, och det kan ta ett par-tre år att återställa en riktig buffert, säger Sven-Inge Thörnvall, en av grundarna av foderföretaget Hästkraft.
Hans företag sänker inte priserna i år, trots de lovande skördarna.
− Vi sätter våra priser till kund i februari-mars. Alla större foderleverantörer jobbar på det sättet. Vill du ha en stabil leverantör får du betala lite mer, men du får kvalitet och långsiktighet.
Vi märker att det finns en stor okunskap kring detta och att många som köper hösilage inte tänker på att fråga efter priset per kilo/ts.
Skillnad i pris
Ett svep bland säljesannonser på olika sajter visar ett brett spektrum av priser, från en krona per kilo hösilage och uppåt.
− Om man kan sälja hösilage för en krona per kilo har man nog snålat in på något, varnar Sven-Inge Thörnvall, som också menar att det är fel att betala per kilo hösilage.
− Priset bör i stället sättas per kilo ts – torrsubstans. Köper du för två kronor per kilo hösilage och hösilaget har en ts på 50, så betalar du för att få 50 procent vatten. Det faktiska priset blir då fyra kronor/kilo ts.
− Vi märker att det finns en stor okunskap kring detta och att många som köper hösilage inte tänker på att fråga efter priset per kilo/ts, säger Sven-Erik Thörnvall.
Fakta
Så påverkar ts-halten
- Ts står för torrsubstans, samlingsordet för den torra delen av fodret som innehåller energi, protein, fibrer, mineraler och vitaminer.
- Ett hösilage med en ts-halt på 70 procent består till 30 procent av vatten – summan blir alltid 100 procent.
- Rekommenderad mängd grovfoder är minst 1,5 kg ts/100 kg häst, dvs 9 kg ts för en häst som väger 600 kg. Om hösilaget har en ts-halt på 65, behöver hästen 13,8 kg hösilage om dagen.
Formel för omvandling av kg foder till kg ts foder:
Kg grovfoder x ts-halt % = kg ts foder.
Kg ts/ts-halt % = kg foder.
EXEMPEL: Hösilage med 65% ts:
11,5 kg grovfoder x 0,65 = 7,5 kg ts grovfoder.
7,5 kg ts/0,65 = 11,5 kg foder
Källa: Företaget Hästkraft
Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 13/2019.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på