Ponny
28 december 2022 11:31
Ridsportplus

Bra start för Willia Ohlinger Axelsson i Mechelen

Ponnyernas världscupfinalInnan Henrik von Eckermann äntrar banan är det en annan Nyköpingsryttare som håller ställningarna vid världscupmeetinget i belgiska Mechelen. Willia Ohlinger Axelsson har inlett med en sjundeplats i ponnyernas världscupfinal som avslutas på fredag. För Ridsport berättar hon om resan med sin hoppkanon till ponny och den nya storhästen.

Bra start för Willia Ohlinger Axelsson i Mechelen
Willia Ohlinger Axelsson och Barravalley Shadow har skaffat sig ett bra utgångsläge i Mechelen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med en mamma som har ridit dressyr upp till Grand Prix har Willia Ohlinger Axelsson vuxit upp med hästar och ridning. Att satsa på dressyr var dock aldrig aktuellt – det räckte med en mindre lyckad start innan valet föll på hoppningen. Hon satt upp på första tävlingsponnyn 2016 och därefter har Willia Ohlinger Axelsson ridit upp till SM-nivå på C-ponny.
    – Men det har aldrig blivit någon riktig fullträff, säger hon själv.

    I december för två år sedan flyttade Barravalley Shadow (CONN val f-13 e Templebready Fear Bui, uppf Noelle Brett, äg Sofie Åström Ohlinger) in i stallet på Bullersta gård utanför Nyköping. Med ”Shadde” har Willia gjort en målmedveten satsning som resulterade i en EM-uttagning i somras och kval till världscupfinalen för ponnyer som just nu pågår i belgiska Mechelen.

    Det har börjat bra – första klassen klarades av på tisdagen med en sjundeplats och noll fel över 1,30-hinder.
    – Han kändes väldigt fin, planen var att inte rida för fort. Även om det var en table C är det många rundor kvar och jag ville inte ta ut honom första dagen. Det försämrar förutsättningarna för resten av veckan, säger Willia.

    Ville satsa högt

    Hon provred Barravalley Shadow redan när valacken var sex år, men då kändes det lite för svårt. Ett år senare var dock bägge redo och planen rullades ut med sikte på mästerskap. Första tävlingen tillsammans var i maj 2021, Medelsvår A-debuten gjordes i augusti 2021 och första internationella tävlingen var i september 2021. Under 2022 har ekipaget tävlat i Belgien, Frankrike, Nederländerna och Tyskland, och ridit nationshoppningar.
    – Jag har lärt mig mycket på tävlingarna utomlands, de har fått mig att utvecklas väldigt mycket. Jag gjorde en internationell start förra året, och i år har jag nog ridit allt man kan, säger Willia.

    Han vill mest iväg och hoppa, så det gäller att hålla honom lugn.

    Mamma Sofie Åström Ohlinger har stöttat på marken medan långvariga tränaren Lotta Björe står för systemet. Lotta Björe var även den som förmedlade Barravalley Shadow på Irland. Det kan också tilläggas att Willia under drygt tre år tävlade Kajsa Björes forna tävlingsponny Törnrosa, som familjen Ohlinger köpte från Björes.

    Barravalley Shadow kändes som ett självklart val.
    – Jag ville satsa högt och det kändes som att han har så mycket i sig. Hoppningen är så enkel för honom, även om han kan bli lite svår mellan hindren ibland. Han vill mest iväg och hoppa, så det gäller att hålla honom lugn. Men han hoppar verkligen med lätthet, säger Willia.

    ”Gör det så enkelt”

    Finalen i FEI Jumping Ponies’ Trophy hålls över fyra dagar med totalt tre finalklasser. På onsdagen rids den andra klassen som är en 1,30-1,35-hoppning som bedöms enligt table A, det vill säga mot klockan och sedan omhoppning. Torsdag är vilodag.

    Det blir lite större och svårare varje dag, men han gör det så enkelt.

    På fredag är det två finalrundor som gäller, den andra går mot klockan. Till fredagen går de 15 bästa ekipagen efter onsdagens klass. De tio bästa ekipagen får sedan starta i fredagens andra runda. Vinner gör ekipaget med minst antal fel efter de tre finaltävlingarna.

    – Det blir lite större och svårare varje dag, men han gör det så enkelt. Målet är att få rida alla rundor, säger Willia.

    97073dd56606456f864d0ddab7bb1858
    Vägen till finalen har gått via kval i Stuttgart och Lyon, här syns ekipaget i Lyon.
    76ed75bfeaff4357b996450de816199e
    Willia Ohlinger Axelsson efter segerdebuten i 1,40 med Massimo Duti 111.

    Satsar på storhäst

    Efter Mechelen blir det fullt fokus på storhäst, då Willia är 16 år och rider sitt sista internationella ponnyår. Intressenter finns på hennes hoppkanon till ponny, men om den ska säljas eller eventuellt tas över av 12-åriga lillasystern Melody är inte klart ännu.
    – Det är sista tävlingen vi gör tillsammans. Det känns såklart lite tråkigt, men samtidigt är det ett väldigt roligt avslut som ponnyryttare.

    Med belgiska varmblodet Massimo Duti 111 (BWP val f-12 e Action-Breaker-Der Senaat 111, uppf Stal Harrie Theeuwes, äg Fidream AB) har Willia redan tagit en plats i juniorlandslagets utvecklingsgrupp, efter knappt ett år tillsammans. Även Massimo är förmedlad via Lotta Björe, från Belgien, och har gått upp till 1,45 internationellt.

    Massimo har fått följa med lite som andrahäst då fokus har varit på ponny-EM. Men i september vann ekipaget i 1,40-debuten i Drammen och framtiden ser ljus ut.
    – Det är en väldigt bra första storhäst, som jag lär mig mycket på. Han försöker alltid göra sitt bästa och han gör allt för mig, säger Willia.

    Efter fredagens ponnyfinal är det dags för världscupen i hoppning, där en annan Nyköpingsryttare kommer till start. Liksom Willia kommer världsettan Henrik von Eckermann också från Sörmland.
    – Våra svenska stjärnryttare är en stor inspiration, säger Willia.

    Svenska Rachel Törnblom, tävlandes för Finland, ligger också bra till inför fortsättningen. Tillsammans med Helga TH.O. (KWPN sto f-12 e Q Breitling LS-P Vancouver, uppf Th. van Oirschot, äg Carina och Olof Törnblom) knep hon en niondeplats i tisdagens inledande hoppning, efter att ha ridit in ett nedslag.

    Onsdagens klass startar klockan 17.00 och kan ses via Clipmyhorse.

    Start- och resultatlistor Mechelen

    Se ett klipp från tisdagens klass här under.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden