Ridsport Play, Träningstips
27 februari 2021 09:44
Ridsportplus

Pether Markne: ”Bra underlag viktigast när du väljer stall”

Hoppning med Markne, del 10Att hitta det perfekta stallet för hästen – eller kanske att köpa en egen gård – står på mångas önskelista. Här berättar Pether Markne i text och filmklipp om vad han tycker är allra viktigast när man väljer var hästen ska bo och träna.

Pether Markne: ”Bra underlag viktigast när du väljer stall”
Ett bra ridunderlag, både i ridhuset och utomhus, är det överlägset viktigaste när du väljer stall för din häst – eller kanske skaffar en egen gård. Foto: Erik Rundelius

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pether Markne har haft träningar – och även själv bott på – många olika ställen under åren. Vad tittar han främst efter när det gäller att hitta rätt ställe för hästarna, och vad rekommenderar han andra på stalljakt att kika efter?

    – Egentligen är det ganska enkelt. Bra stall, bra utemöjligheter och definitivt bra ridunderlag, säger han blixtsnabbt och konstaterar att ingen lyx i världen hjälper om inte de nödvändiga grunderna finns där.

    Pether Markne bodde tidigare på Arphus gård, som var känt för sitt fantastiska stall med en sadelkammare i finaste loungestil och vackra detaljer. Att ha det så ombonat och fixat i stallet är dock ingen nödvändighet för honom.

    – Absolut inte. Bra storlek på boxarna samt helt och rent är det viktigaste, snarare än lyx som kan vara lätt att stirra sig blind på. Det ska inte vara trångt och man ska exempelvis kunna ha hästen på ett bra ställe vid skötsel utan att vara rädd att den ska skada sig eller komma för nära någon annan häst. Allt sådant är mycket viktigare än lyx.

    Föredrar natur framför lullull

    Däremot kollar han gärna på hur omgivningarna ser ut.

    – Jag vill gärna att landskapet och naturen runt omkring ska vara vacker, hellre det än extra lullull på anläggningen.

    Han påminner om att en häst måste få vara just häst och att alla ska ha i bakhuvudet att den är gjord för att röra på sig. Både sand- och gräshagar är det ideala för flexibiliteten, och det är förstås viktigt hur de ser ut.

    – Olyckor kan alltid hända i hagen, men det ska inte hända på grund av något som stenar, gropar eller dåliga staket.

    Kuperade hagar viktigt

    Medan hästarna i full träning av säkerhetsskäl helst hålls i jämna, mindre hagar ser Pether Markne gärna att unghästarna får en annan miljö.

    – Det är bara hälsosamt för dem med backigt och kuperat. Man ska inte börja med att linda in sin unghäst och vara alltför rädd, säger han och fortsätter med att hagvistelse är A och O hela livet.

    – Jag tycker verkligen att alla hästar ska få gå i hage dagligen. Däremot är det olika hur mycket varje enskild häst behöver gå i hage per dag. Somliga individer blir som bäst om de får vara ute mycket, men några timmars hagvistelse kan passa bättre för andra hästar som är i arbete och ska kunna leverera.

    – Vi vill ju inte att hästen gör av med all sin energi ute. För mina egna hästar som går två pass per dag, ett skrittpass och ett arbetspass, räcker det med hagen några timmar.

    Fakta

    Pether Markne

    Equestrian Sport
    Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

    Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

    Ridhusbotten a och o

    Om hästen står i ett rätt stall och har en lämplig hage återstår bara den sista av de tre viktigaste sakerna på Pether Marknes checklista: ridunderlaget. Han kan inte nog betona hur viktigt det är för en hållbar träning.

    – Jag brukar säga att det är som att människor måste ha rätt skor om de ska träna mycket, annars blir det benhinneinflammation och andra skador. För hästarna måste underlaget vara det rätta. Det är ett måste.

    Om du inte ska sköta underlaget själv, till exempel om du ska hyra in hästen någonstans, påminner Pether Markne om att undersöka hur underlaget faktiskt sköts.

    – Oavsett hur fint underlag de har lagt in spelar det ingen roll om inte skötseln är den rätta. Det ska bland annat vara rätt vattnat och rätt sladdat. Det är egentligen inga problem med lite vana, men likväl väldigt viktigt att det görs på rätt sätt.

     

    Övning.

    17 plus 17 intill sargen

    Förberedelse
    Sätt upp tre hinder på en linje enligt skissen, med räcke, 17 meter, oxer, 17 meter, räcke. Hindren ska helst stå intill sargen på långsidan.

    Skiss Del 10

    Syfte
    Att hindren står intill sargen är ett enkelt sätt att vänja hästen vid att arbeta nära den och känna sig bekväm där, särskilt efter en säsong utomhus. Den här övningen må se lätt ut, men bara att kunna rida dina fyra jämna galoppsprång mellan hindren är en utmaning. På en linje med tre hinder händer en hel del och du måste reagera och agera med så lite hand och så mycket rytm som möjligt. Övningen är ett sätt att verkligen träna på att hoppa rakt, starkt och i bra balans.

    Önskat utförande
    Kom in i bra rytm och håll bra galopp till ettan, trots att det ofta blir en kort väg in. Då kan du lättare komma intill tvåan och på så vis bädda för fyra jämna till trean. Kommer du med bra galopp på ettan minskar du risken för att komma för tidigt på oxern, behöva flyga framåt och inte kunna få in fyra jämna galoppsprång till sista hindret. Kom ihåg att det ska vara så lite hand som möjligt involverat. Målet är en jämn rytm och kontroll på sitsen, gärna med särskilt fokus på koll av överlivet över oxern.

    P: 2016-20 Övningar Med Pether Markne
    Att hindren står intill sargen är en extra svårighet; hästen kan bli spänd av att ha väggen så nära. Foto: Erik Rundelius

    Vanliga problem

    1. Det är svårt att få in fyra jämna galoppsprång:
    När det känns som att avstånden inte stämmer alls är det vanligaste att ryttaren har ridit för kontrollerat in på det första hindret, måste accelerera till oxern och sedan tvingas ta tillbaka hästen för handen till trean. Gör som beskrivs i ”önskat utförande” genom att sätta upp en bra rytm, som är nyckeln i den här övningen.

    2. Hästen blir spänd så nära sargen:
    Det är vanligt och just därför vi tränar på det. Bommar på backen fungerar bra tills hästen vänjer sig. Därpå kan du lägga upp hindren igen.

    3. Hästen landar i fel galopp:
    Hästar väljer den galopp där de känner sig starkast och mest balanserade. Om hästen exempelvis landar i höger galopp efter hindren när du gör linjen i vänster varv, kan du använda linjens första hinder som ett hinder på volten. Gör en volt i vänster varv där du hoppar det första räcket, jobba igenom sidan och ställningen, och se till att hästen landar i vänster galopp. Ta gärna din tränare till hjälp och red ut varför hästen landar i fel galopp till att börja med och hur ni ska arbeta långsiktigt med det.

    Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016, och är något modifierad för dagens förutsättningar.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden