Sverige
16 maj 2017 14:30
Ridsportplus

Brist på distriktsveterinärer oroar hästägare

På flera håll i landet är det brist på distriktsveterinärer och oron bland hästägare är stor.
"Jag vet privata veterinärer som gärna skulle ta jourpass, men Jordbruksverket säger att kvalitetskraven är så höga att det inte går", säger Anna Ozén, Bergshyttan Häst & Semin.

Brist på distriktsveterinärer oroar hästägare
På flera håll i landet är det brist på distriktsveterinärer (bilden har inget samband med texten) Foto: Distriktsveterinärerna

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jordbruksverket har ansvar för att det finns tillgång till veterinär service dygnet runt, året om i hela landet – och det är Distriktsveterinärerna som utför detta.

    I Dalarna finns Distriktsveterinärerna på två ställen, i Mora och Hedemora.
    – I påskas var det en häst i Västerdalarna som fick kolik, och jourveterinären fanns i Hedemora, mer än tio mil därifrån. Hästägaren fick veta att det skulle ta för lång tid och att bara framkörningskostnaden skulle vara 6 000 kronor, så hon körde hästen till Strömsholm i stället, säger Anna Ozén till Jordbruksaktuellt.

    LRF Dalarna har haft flera möten med Jordbruksverket om bristerna i beredskapen.
    – Vi känner till tolv privatpraktiserande veterinärer bara från Hedemora till Avesta, som är före detta anställda av distriktsveterinärerna, som de skulle kunna plocka in för att täcka upp för jourerna. Men det vill de inte göra, eftersom de hävdar att de har sådana kvalitetskrav, säger Anna Ozén.

    Andra får täcka upp

    När Ridsport ställer frågan till Jordbruksverket blir svaret ett annat, nämligen att privata veterinärer inte är intresserade, trots att de haft möjlighet att lämna anbud sedan 2010.

    Thomas Svensson, biträdande chef för Distriktsveterinärerna, bekräftar att jourverksamheten är skakig på flera håll i landet. Några bakjourer finns inte, i stället får närliggande distrikt täcka upp när veterinären i beredskap blir upptagen en längre tid.

    I Närke är det extra besvärligt, eftersom mottagningen i Hallsberg är underbemannad.
    – Just nu får fyra andra mottagningar ta beredskapen för Hallsberg, och det leder till längre väntetider, säger Thomas Svensson.

    Kan göra avtal

    Han säger också att varje mottagning inom Distriktsveterinärerna kan sluta avtal med privata veterinärer om att ta jourpass.
    − Men veterinären måste vara beredd på att beredskapen gäller alla djurslag. Ett annat problem är att en enskild veterinär kanske kan ta en natt per vecka, och då behöver vi många veterinärer för att det ska bli en förstärkning av beredskapen.

    Att ta in en renodlad hästveterinär under fölningssäsongen är inget Jordbruksverket har funderat på, enligt Thomas Svensson.

    Känner oro

    −Att mottagningarna kan göra egna överenskommelser med privata veterinärer låter toppen, och det är långt ifrån det svaret vi har fått tidigare, säger Anna Ozén till Ridsport.

    Hon har just haft en fölning som gick bra, men känner ofta en oro för om hon ska få tag i en veterinär om det behövs.
    −Att jourverksamheten inte fungerar är ett hinder för oss som driver företag på landsbygden, dessutom handlar det om att vi djurhållare ska kunna uppfylla lagen om djurskydd, och inte utsätta djuren för onödigt lidande.

    Denna text publicerades första gången den 11 maj i Ridsports pappersutgåva nummer 9 – 2017.

    Fakta

    Öppning för privata veterinärer

    Sedan den 1 januari 2010 har även privatpraktiserande veterinärer kunnat delta i upphandling av veterinär jourverksamhet. Privatpraktiserande veterinärer har också möjlighet att få statligt stöd för djurhälsovård och djursjukvård i områden där det inte är möjligt att bedriva lönsam veterinär verksamhet utan stöd. Av de 150 upphandlingar som genomförts har bara ett enda anbud lämnats in av en privatpraktiserande klinik. I alla övriga fall har Distriktsveterinärerna varit ensam budgivare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden