Sverige
26 juli 2022 13:00
Ridsportplus

Brist på gödselstackar hotar djurlivet

GårdenFärre gödselstackar leder till färre insekter och snokar. Ny forskning visar också att betande hästar ger gynnsamma förutsättningar för bin och andra pollinerare.

Brist på gödselstackar hotar djurlivet
Det råder brist på gödselstackar i Sverige.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De senaste 20 åren har antalet gödselstackar minskat kraftigt. Bland annat som en följd av att nötkreaturen blivit färre i Sverige, men också för att kogödsel numera ofta förvaras i flytande form i gödselbrunnar.

    Det har lett till att såväl fåglar som ormar och insekter påverkas negativt, vilket Vetenskapsradion i P1 var först att rapportera om.
    − Även stackar med hästgödsel fyller samma funktion, som kläckningsplats för insekter och snokar, säger Henrik Thurfjell, miljöanalysspecialist vid Artdatabanken på SLU.

    Insekterna minskar

    Henrik-thurfjell_foto-johan-samuelsson_slu
    Henrik Thurfjell, miljöanalysspecialist, SLU Foto: Johan Samuelsson

    Utan insekter, ingen mat för bland annat svalorna. Och det finns tecken på att mängden insekter minskar, även om det inte finns några entydiga studier kring detta.

    Henrik Thurfjell skulle gärna se att gödselstackar bevaras, som en naturvårdsinsats.
    − Under förutsättning förstås att de ligger på betongplatta eller är säkrade på annat sätt, och att det inte finns risk för läckage till vattendrag eller brunnar.
    − Hästgödsel är en resurs som kan göra god nytta om det finns tid och möjlighet att förbränna den.

    Hästen som naturvårdare lyfts också fram i färsk en doktorsavhandling av Johan O Karlsson vid SLU. Huvudtemat är nötkreatur som resursanvändare och landskapsförvaltare. I  avhandlingen omnämns också att hästar hittills fått ganska litet utrymme i den vetenskapliga litteraturen, avseende deras roll att bidra till ekosystemtjänster. Men både denna och tidigare studier visar att hästar genom sitt betande bidrar till att bevara biologisk mångfald genom att bland annat gynna habitat för bin och andra pollinerare.

    ”Hästar har potential att bidra till mångfald och habitat för pollinerare utan att ge samma utsläpp av metangas som nötboskap”, skriver Johan O Karlsson bland annat.

    Han slår också fast att gårdar med djur, såväl boskap som hästar, bidrar mer till att bevara ekosystemet än gårdar med enbart spannmålsodling.

    Gynnar den biologiska mångfalden

    Henrik Thurfjell lägger dessutom till en annan aspekt på hur hästar och biologisk mångfald kan gå hand i hand.
    − Många hästar mår bra av ett grovfoder med lågt näringsinnehåll. När du slår vallen för att använda till hästars grovfoder, kan du därför slå den sent. Den typen av slåtter på mager mark skapar riktiga blomsterängar, vilket gynnar den biologiska mångfalden,
    − Hästägare med egen mark kan göra mycket nytta genom att tänka igenom hur man tar sitt grovfoder, och när, säger Henrik Thurfjell.

    Fakta

    Hjälper snokar och svalor

    Istock-179122254
    Gödselstackarna hjälper svalor. Foto: iStockphoto
    • Gödselstackar som får ligga och brinna är kläckningsplats för flugor och andra insekter, som ger mat åt svalor.
    • Snokar övervintrar i gödselstackar, och i Norrland har en minskning av antalet snokar noterats i takt med att gödselstackarna blir färre.
    • En gödselstack kan avge värme fort-farande efter 25-30 år om den får ligga.
    • Ett förslag är att bevara gödselstackar i naturvårdande syfte, såvida det inte finns risk för näringsläckage.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden