FEI Sports ForumStallar där ingen kontrollerar vilka som går in, och onödigt många som har rätt att komma in i stallarna. Dessutom är det ofta dåligt med platser där hästarna kan skrittas och promeneras. När FEI:s Sports Forum i dag diskuterade tävlingsarrangemang blev listan lång över olika brister.
Bristande säkerhet oroar på FEI:s tävlingar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Dressyrryttaren Patrik Kittel var en av deltagarna på årets Sports Forum i Lausanne i Schweiz, och han berättade om iakttagelser han gjort under våren.
− Jag har tävlat på åtta ställen den senaste tiden, och jag utmanade säkerhetssystemen. På fyra av dessa åtta shower blev jag inte kollad en enda gång när jag gick in i stallet.
– På en riktigt stor show kollade de mig sju av tio gånger, och bara på två av dessa åtta shower blev jag ordentligt kollad varje gång, genom att de tittade på mitt passerkort och såg mig i ögonen, berättade Patrik Kittel.
Ryttarna oroas för dopningsrisker
Han konstaterade att det finns mycket att förbättra, och att det bland annat handlar om att veta vilka som kommer in i stallen och kan ha möjlighet att ge hästarna något som ger utslag på ett dopningsprov.
− Även om du själv inte har orsakat ett positivt dopningstest, och frias får du en stämpel på dig, sade Patrik Kittel.
Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär Peter Kallings var också på plats i Lausanne och han berättade om hur han som dopningsveterinär för FEI ofta har mötts av ryttarnas tveksamhet kring säkerheten.
− Ryttare tvekar ofta inför att skriva under att hästen inte fått i sig otillåtna substanser, eftersom de tycker att säkerheten inte är bra nog för att de ska kunna garantera det.
För många får ackreditering
Hoppryttaren Kevin Staut såg en skillnad i säkerheten på större, fyra- och femstjärniga, tävlingar, där det ofta fungerade bättre än på mindre tävlingar.
− Men det finns en generös inställning från arrangörerna till att dela ut ackrediteringar. Jag kan förstå att man vill visa sponsorer och VIP hur det ser ut bakom kulisserna, men på lördagskvällar under tävlingarna är det mängder av folk i stallet som inte har där att göra.
− Det kommer också in barn som vill ge hästarna godis. Du vill inte skjuta dem, men vad ska du göra?
Kevin Staut välkomnade det faktum att groomarna nu har en egen röst i FEI.
− Då kan de själva berätta hur svårt det är att ta hand om hästar och få lugn och ro däremellan.
Jag förstår att det finns ett intresse för att visa upp sporten, men det måste balanseras mot miljön i stallet.
Jobba med fungerande tidsscheman
Förutsättningarna för träning och rörelse av hästarna var en annan aspekt som diskuterades, och även här kom Patrik Kittel, som även sitter med i FEI:s dressyrkommitté, men synpunkter.
− Under mina 20 år som internationell ryttare har mycket blivit bättre. För ett antal år sedan var underlaget mest anpassat för hoppning vid kombinerade tävlingar, men numera arbetar arrangörerna för att få bra underlag för både hoppning och dressyr.
− Vintertid kan det vara svårt att få tillgång till områden utomhus där hästarna kan få röra sig i friska luften. Sedan är det ofta träningspass inlagda tidiga morgnar samtidigt som tävlingsdagarna blir långa, och det kan man lösa med fler träningsbanor.
Tävlingsledaren för Gothenburg Horse Show, Tomas Torgersen, var ytterligare en svensk som deltog i Sports Forum.
− Under de dryga 40 år vi drivit showen har vi hela tiden arbetat med förbättringar. Viktigt är att börja arbeta med logistiken i tid, och att ha ett tidsschema som är hållbart, sade han.
Under diskussionen framfördes också åsikten att det är lätt att sitta i Lausanne och bestämma vad arrangörerna ska göra, men att det inte alltid är så lätt att få finansieringen att räcka till allt.
De olika synpunkterna tas nu vidare inom FEI och kan komma att leda till tydligare skrivningar i reglerna. Men i många fall finns det redan ett regelverk, som dock inte alltid följs.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på