HovarDu vill till alla pris undvika fläkskador – men hagkompisen eller stallägaren är mer rädd för sparkskador. Vad avgör om ni ska brodda eller ej?
Brodda eller inte – så säger reglerna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hästar ska förflyttas lugnt och under förhållanden som inte innebär onödig stress och skaderisk för hästen. Passager, dörrar, gångar och vägar ska vara fria från föremål som hästar kan skada sig på och medge att hästar kan förflyttas på ett säkert sätt”. Så står det i Jordbruksverkets föreskrifter om hästhållning.
– Det ska alltså gå att förflytta hästar på ett säkert sätt som inte medför skaderisker. Olika åtgärder så att hästarna inte halkar kan behövas, som sandning eller broddning, säger Caroline Johansson, djurskyddshandläggare vid Djurvälfärdsenheten på Jordbruksverket.
Det finns dock inte reglerat om broddar ska användas eller inte.
– Broddar kan vara ett sätt att undvika onödig skaderisk om det är halt. Men det kan också lösas på annat sätt, exempelvis sandning.
– Det kan även finnas tillfällen där det kan vara olämpligt att ha broddar, exempelvis om man har en ny grupp med hästar som ska göra upp rangordningen.
Då kanske broddarna medför en skaderisk när hästarna sparkar mot varandra. Detta är alltså något som måste bedömas i varje enskilt fall, säger Caroline Johansson.
Broddar kan minimera skaderisken i isiga hagar
En annan föreskrift lyder: ”Betesmarker, rasthagar och drivningsvägar ska vara fria från föremål och områden med uppenbar risk att skada hästarna. De ska också vara tillräckligt dränerade eller naturligt ha motsvarande egenskaper.”
– Det ska alltså inte finnas områden i hagar som medför uppenbar risk att hästar skadar sig. Det kan exempelvis vara ett område med is. För att minimera skaderisken kan man exempelvis ha broddar på hästen.
Det finns inte något i den svenska lagstiftningen som reglerar vad en stallägare får bestämma eller inte. En stallchef som rekommenderar brodd är Katarina Brozin. Hon driver inackorderingsstall i Vallentuna med ett 40-tal hästar.
– Vi har krav på broddar fram, men inte bak.
– Om man gemensamt, bland de som har sina hästar i samma hage, kommer fram till att man absolut inte vill ha brodd bak kan man komma överens om det. Men om det finns olika viljor i hagen brukar jag rekommendera att ha brodd. En fläkskada är värre än en broddskada, säger Katarina Brozin.
Fakta
Så bekämpar du halkan i hagen
- Sand eller grus. Det finns också lätt-grus som sugs fast i is.
- Granbarr och granriskor. Komplettera gärna med några nävar grus eller stenflis, som fyller igen ojämnheter och slår sönder isen så att greppytan blir bättre.
- Aska. Har dock visats kunna innehålla höga halter av den giftiga tungmetallen kadmium.
- Kaffesump. Låt sumpen torka och strö sedan ut där det är halt.
- Salt. Att salta mot halka är inte så bra – saltet skadar växtligheten, fräter på hundars tassar och bidrar till rostskador på bilar. Det finns dock skonsammare salt att köpa i foderbutiker och liknande, som ska vara okej för hästar att gå på. Funkar ner till minus 8 grader C.
- Byt hage. Om det fryst på kan sommarhagen vara ett alternativ, om det blivit mycket ojämnt i vinterhagen.
Källor: Naturskyddsföreningen, Täby Stall och foder, Agria, SVT.
Läsa mer?
I Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:17) om hästhållning, saknr L 101 finns bestämmelser som rör skaderisk med mera.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på