Sport
23 augusti 2017 20:22

Nu gäller det, Sverige tog medalj

EM-dressyrens lagtävling är avgjord. Tyskland tog guld. Sverige har bronset efter en härlig laginsats.

Nu gäller det, Sverige tog medalj
Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD satsar allt på tävlandet i år. Foto: RolandThunholm

Dressyrens lagtävling är uppdelad på två dagar och för Sverige rider två lagryttare andra dagen, Therese Nilshagen och Patrik Kittel. Grand Prix är programmet som ska bemästras för att nå lagframgångar. Totalt startar 16 lag med tre till fyra lagryttare samt ett stort antal individuella ryttare som nått kvalgränserna.
Resultatsummering efter första dagen hittar du här.

Under ledning av Annette Fransén Iacobaeus, som är ordförande i Ground Jury dömer sju domare. Vid bortre kortsidan K – Susie Hovenaars från Australien, vid långsidan E – Annette Fransén Iacobaeus,  vid H – Isobel Wessels från Storbritannien,  huvuddomare vid C – Evi Eisenhardt från Tyskland, vid M – Ann Gribbons från USA,  på långsidan vid B – Francis Verbeek van Rooy från Holland och bortre kortsidan vid F – Hans Christian Mattiesen från Danmark

Till sin hjälp har de JSP – Judges Supervisory Panel – med möjlighet att korrigera för tekniska felbedömningar under ritten och strax efter. Panelen består av domarna Eric Lette och Uwe Mechlem samt tränarrepresentanten Henk van den Berg.

Klassreferat dag 2 Onsdag
Solen på Ullevi sken över en fåtalig publik vid klassens början. En strykning i början, Finlands Mikaela Lindh och Belissimo L kom inte till start, hade planerat ersatts av Helen Langehanenberg på storbildsskärmarna.

Frankrikes Arnaud Serre med hans Ultrablue de Massa (POR f -08 e Rubin Royal-Almonda Mac) är ett ekipage som bland annat ridit Nations Cup för Frankrike som uppvärmnign för EM. Valacken Ultrablue har en Lusitano-mamma och ser till exteriören mest ut som en sådan medan rörelsemönstret är mer varmblodsmässigt. Piaffen är väldigt fin, rytmisk och med bra lyft medan galoppen blir lite mer markbunden och kort i sprången, totalt 69,371 procent.
– Jag är jättenöjd, min häst är jättefin och har bra temperament men han är bara 9 år och detta är hans femte GP-start. Han debuterade i maj så jag är nöjd, förklarade Anraud Serre vid intervju efter ritten.

Hingsten Alcaide (Lus f -05 e Lobito-Novilheiro) och Claudio Castilla Ruiz gjorde dundersuccé i Aachen inför en stor tysk publik. En riktig showare helt i samma anda som Juan Manuel Munôs Diaz och Fugeo, minns ni dem från VM i Kentucky när hatten åkte. 
Här var det inte riktigt lika roligt, vänster bak hängde inte med i alla rörelser men domarna blåste inte. Det blev synligt i både ryggning och andra piaffen men i många delar av programmet märktes inget, svårt läge. Alcaide fick många applåder och slutate på lite över 69,243 procent.
– Idag kändes min häst lite lat, det är varmare idag och han var inte tillräckligt framme i början på ritten. Han kändes trött men han har ett stort hjärta så jag är jätteglad, sa Claudio vid intervju efter ritten.

Alcaide

Vackra svarta stoet Diavolessa V. (Hann f -08 e Don Frederico-Londonderry) rids a ryska Tatyana Kosterina med framgång. Stoet är rörligt och samarbetsvilligt med verkligt fin piaff, och bara 9 år, så ser en lovande häst ut. Totalt 70,671 procent.
– Det är första gången vi är på så stor tävling, hon gjorde sin första internationella start förra året så jag är långt mer än nöjd. Jag är väldigt stolt över min häst, jag har haft henne sedan hon var tre och utbildat henne själv, berättade Tatyana. 

Vackre gråe hingsten Coroado (Lus f -07 e Rubi) förenar både det kraftfulla hos Lusitanon och det lättfotade eleganta och gracisösa vi vill se hos en verkligt fin dressyrhäst. Maria Caetano rider honom förtjänstfullt och hingsten har ett härligt positivt uttryck. Skolor och piaff kommr fint, det är galoppen som blir lite kort och markbunden utan gest i sprången. Rörelserna utförs korrekt och Coroado sätter knappt en hov fel.  Det tar dock slut innan sista medellinjen där han både går över tygeln och krumbuktar i sista piaffen, totalt 70,90 procent.

Första häst på banan efter paus var Dandy de la Roche CMF CH (CH f -05 e Dressage Royal-Walt Disney) riden av Antonella Joannou för Schweiz. Det är ett halvsyskon till Patrik Kittels framtidshopp Well done De La Roche från uppfödaren Françoise Trembley. En härligt rörlig häst om än inte fullt så elegant som Patriks sto, 

Söhnlein Brilliant MJ (Hann f -02 e Shakespeare In Love-Rabino) ser ut att vara en lite för stor häst för Belinda Weinbauer från Österike. Valacken har visat upp sig i Falsterbo med annan ryttare i lite stadigare form. Nu blev det en bra ritt men lite mer gunghäst än tidigare, totalt 70,386 procent.

Den store godkände KWPN-hingsten Cennin (KWPN f -07 e Vivaldi -Donnerhall) var uttagen som reserv till OS i Rio men Madeleine Witte-Vrees från Holland ville inte åka. I år har de däremot satsat rejält, både på världscupfinalen i Omaha och Nations Cup. Cennins moder Vitana V har själv gått Grand Prix-dressyr och hingsten är både rörlig och begåvad men het. Det resulterar ibland i en alltför kort hals. I deras ritt här i Göteborg blev det tydligt, jämfört med tidigare uppvisningar, att de arbetat med formen som var bra nästan genom hela travarbetet. Piaffen  är riktigt fin, den ökade traven har bra påskjut. Akilleshälen idag blev bytena i varje där det sprack inte mindre än två gånger. Första piruetten blev feltramp bak och där åkte de 75 procenten all världens väg, totalt 71,743 procent. Med denna ritt sjönk Hollands chanser till ädlare medaljer rejält. 
– Det var ingen bra ritt, det är vårt lägsta resultat i GP. Han blev trött mot slutet och jag tror det är därför vi fick fel. Han förlorade energi under resan till Sverige och mådde inte bra när han kom fram. Vi vilade honom och kände av noga men det här blev inte bra varken för laget eller oss, menade Madeleine Witte-Vrees. 

Cennin

Storbritanniens andra ryttare Spencer Wilton och Super Nova II  (Hann f -03 e De Niro-Weltmeyer) hade mycket förväntan på sig och infriade den helt med sitt fina travprogram. Speciellt piaffen var av bästa märke. I galoppen fungerade det länge tills en vänster piruett lade sordi på stämningen, en travad medellinje och missat byte, totalt 72,071 procent är en bra bit från vad britterna planerade.
– Jag kände att han gick riktigt bra men jag vet att han alltid är en knepig gosse när det blir lite atmosfär. så fort han hörde applåderna från ryttaren före oss så var han lite nervös men han behöver lära sig, han är 14 år gammal, sa Spencer Wilton. 

Godkände hingsten Dante Weltino OLD (Old f -07  e Danone 4 -Welt Hit II) är Therese Nilshagens hjärtebarn och Sveriges tredje häst. De börjar otroligt fint med härliga ökningar och skolor, bra piaff och passage. I galoppen blev det upprepade missar i tvåorna som kostade rejält. Therese reparerade med fin sax, felfria ettor och bra piruetter. Den sista ökningen var mumma och medellinjen med passage och piaff var ännu mer mumma för en svältande publik. Det här var riktigt dressyr, svensk dessutom, härligt. Totalt 74,429 procent som är nytt personbästa för Therese.
– Fasen vad hände i tvåorna, annars är jag nöjd. Jag har haft fel i bytena tidigare men jag sitter kanske inte riktigt still, ettor gillar Dante bättre. Jag är stolt över att han går in här utan att blinka och att vi är vidare till Specialen, det var ett absolut mål. Det är så härligt att höra publiken och lite nervös var jag innan, det var mer wow effekt att rida in, sa Theres Nilshagen till SVT.

Dante Weltino OLD

Donnperignon (FWB f – 99 e Donnerhall-Mozart Ii) och Anna Kasprzak är ett sådant fint ekipage, med varandra i vått och torrt. Efter diverse hälsoproblem är det roligt att ”Pepe” och Anna är med på EM. De är mycket kompletta men om något kan krångla är det piaffen, idag fick den genomgående godkänt. Dock nådde de procentmässigt inte upp till gamla höjder utan stannar på totalt 73,343 procent.

Tysklands tredje ekipage är ett av de mest spännande dagens dressyr erbjuder. Cosmo (KWPN f -07 e Van Gogh-Fruhling-Landjonker) och Sönke Rothenberger är båda långbenta ynglingar som red OS i Rio med fint resultat. Cosmo gjorde som han brukar minst en gång i programmet, tittade till och fick hela tyska supporterskaran att få skräsmelhicka. Efter travprogrammet ligger de på över 79 procent, det är andäktigt inne på Ullevi. Galoppen är inte sämre den, härligt rytmisk, vägvinnande och med gest men saxen gick istycken och det blev fel i ettorna, de är trots allt vanliga dödliga. Sista medellinjen förlåter allt och väl in i sista halten har Sönke reparerat en hel del igen, totalt 78,343 procent.
– Jag är verkligt nöjd, Cosmo är i suverän form och gjorde bra piaff och passage. Galoppen är normalt hans starkaste gren men det blev ändå lite misstag men jag hade ändå en bra känsla. Jag är jätteglad för laget, vi har en bra position nu, sa Sönke Rothenberger till SVT.

Cosmo

Elisabeth ”Ettan” Ehrnrooth representerar Finland och är kanske den enda som har sin bror med i en annan disciplin, fyrspannskusken Johan Dengg. Här red hon Wizard II (SWB f -02 e Wetano-Allegretto) och gjorde lagets bästa resultat, inte minst viktigt sedan Mikaela Lindh strukits, totalt 67,014 procent. Finlands lagresultat blir 195,514 totalt.

Wizard II

Frankrikes sista ryttare är Pierre VollaBadinda Altena (KWPN f -06 e Tolando-Goodtimes). De började ganska trevligt men i den första piaffen sa det stopp, och stoet gjorde ytterst få steg. Pierre gav inte upp utan arbetade sig uppåt i resultaten och den sista piaffen var verkligt fin och spänstig, en fin avslutning. Det blev totalt 68,4 procent och Frankrikes lag slutar på 204,156 procent.

Sista ekipage för Spanien var den starka duon Deep Impact 3 (Hann f -03 e De Niro-Rubinstein I) och  Severo Jurado Lopez, till vardags med bas hos Helgstrand Dressage i Danmark. De klarade sin travtur bra men nådde inte riktigt de procent de brukar få. I galopparbetet satte de både byten piruetter och serier men har lite raka framben i allt arbete, tvärtemot i den expressiva ökade traven där de kommer långt fram. Det blev totalt 72,371 procent och Spanien slutade därmed på 210,217 procent.
– Min ritt var bra, jag ville rida en felfri runda och fortfarande ta tillräckligt mycket risk nog för att kvalificera till Specialen. Han gav mig en riktigt fin känsla på banan, jag är jätte glad för vad han gjorde och jag tycker poängen är bra, förklarade Severo.

Deep Impact

I världscupfinalen i Göteborg gav publiken Inessa Merkulova och Mister X (Trak f -04 e Egeus) ett mycket varmt välkomnande. Sedan dess har de inte riktigt nått upp till sin tidigare kvalité och slutade här på 70,714 procent och det ryska laget slutar 208,285 procent.
Uppdatering 24/8: Inessa Merkulovas resultat ströks sedan FEIs Stewards fann blod i munnen på Mister X vid den efterföljande utrustningskontrollen.  

Mister X

Portugal låg innan sin sista ryttare på en femte plats och stödtrupperna var på plats inte minst med tränare Kyra Kyrklund som hjälp. Det är det bästa portugisiska resultatet i mannaminne, det är kanske Kyra-effekten. Santurion de Massa (POR f -06 e Munchhausen-Estoiro) och Daniel Pinto jobbade för kung, fosterland och den sköna Atlanten för att säkra poäng efter poäng. Det är ett expressivt ekipage och Santurion sitter fint i piaff och passage, av sina supporters fick de minst 90 procent, av domarna blev det 72,60 procent. Portugal slutade på 210,656 procent, förnärvarande en femte plats. 
– Det var fantastiskt, jag har en superhäst, han var verkligen med mig på banan idag. Han visste att det var viktigt idag. Jag trivs verkligen här i Sverige och på arenan. Mitt resultat är faktiskt personbästa på mästerskap, hälsade Daniel Pinto.

Den danskfödde valacken Smeyers Molberg (DWB f – 01 e Michellino-Rambo) är uppfödd av stutteri Atterup. tillsammans med sin schweiziska ryttare Marcela Krinke Susmelj har de många fina framgångar men ingen riktig toppplacering. Idag började det inte bra vid inledningen av programmet och det blev svårt att hämta upp för Marcela som är veterinär.

Stoet Blind Date 25 (Hann f -02 e Breitling W-Donnerhall) är en verkligt gammaldags modell, utbildad av familjen Wittig. Hon rids av Victoria Max-Theurer som ”tjatar” mycket på henne med sporrarna, svansen går oavbrutet allt medan Blind Date jobbar på med det mesta men det kanske inte blir så mycket piaff. I piruetten blev det inte riktigt den figur som förväntats. Totalt 67,557 procent och för Österike blev lagtotalen 204,956 procent. 

Hollands sista ryttare Edward Gal på svarte De Niro-Rohdiamant hingten Glock’s Voice hade ett tungt uppdrag, att leverera in helst personbästa och gärna en del till. Det krävdes för att få Holland på pallen igen sedan Cennin misslyckats. Den första piaffen var riktigt bra men i den andra valde Edward att låta hingsten gå ur den utan tillräckligt många steg. Efter den malören kändes det som att fokuset skärptes men i bytena i varje tog Voice ett jättesprång och procenten sjönk igen. Med det tycktes Hollands öde i denna lagtävling beseglats, Voice var inte med idag. Totalt 72,543 procent, Holland slutar på 216,741 procent.

Storbritanniens Mr Dressyr äntrade banan, mannen som betytt mer för örikets dressyrintresserade än någon annan. Carl Hester och hans Nip Tuck alias ”Barney” äntrade banan med stora krav på att leverera poäng till lagresultatet. Barney har ingen stor ökad trav, har aldrig haft, inte än som Carl Hester säger, och det gav inte många poäng. En problematisk ryggning kostade många poäng, överhuvudtaget var det inte den bästa versionen av Hester/Nip Tuck som visade upp sig. I galopprörelserna började det likna något, fina ettor, bra piruetter och ökning. Den sista piaffen på medellinjen liknade de vi vant oss vid och fick 7,7 poäng. Svårbedömt men totalt blev det 74,914 procent och totalt 219,296 för laget. Storbritannien slår Holland.

Så var det då vår Patrik Kittel och hans ”Dude” eller Delaunay som han egentligen heter. De börjar såå bra, med riktigt fin ökad trav, bra form och härlig energi, även i passagen och piaffen. Dude skrittar bra, avslappnat, genom kroppen och med ryggen med. Andra piafffen går bra och galoppserierna sitter men en bit in i galopp-programmet dyker formen lite, Dude orkar inte riktigt. Sista piaffen blir ostadig men sluresultatet är ändå bra, frågan är bara ska det räcka för att ta laget till medalj? Totalt 73,829 procent, laget slutar på 221,4 procent. 
– Jag ville verkligen att vårt fina lag skulle ta medalj, jag har verkligen hoppas på det. Dude var duktig men det är press att gå u sist det var bland det värsta jag varit med om. Det är härligt att sporten förändras över tid och att fler lag komemr fram, sa han till SVT.

Patrik Kittel och Delaunay

Näst sist var det då Cathrine Dufour och fine Atterupgaards Caprimond efter Trakehner-hingsten Caprimond. De kunde ta Danmark till ett silver, det första på flera år. I undertecknads EM-tips fanns ho på utmanarplats. Med den form de visar på banan idag blir det medalj framåt helgen individuellt för Cathrine. De gör en kalasritt med höjdpunkter i både trav- och galoppprogrammet, så här ser det ut när det är riktigt bra. Den sista medellinjen är snudd på magisk, ett sådant härligt samarbete mellan häst och ryttare. Danmark har sitt silver innan Cathrine ens lämnat banan, totalt 78,314 procent, laget slutar på 224,657procent och tar silver.

Atterupgaards Cassidy och en glad Cathrine

Isabell Werth  och hennes underbara Weihegold levererade den där drömdressyren som publiken i den kalla kvällen kommit dit för. Med ett underbart travprogram låg de välförtjänt en bit över 80 procent, galoppen gav publiken ett lycksaligt uttryck i ansiktet. Totalt över 83 procent och Tyskland har guld innan deras sita ryttare är i mål

Weihegold

Online-resultat Grand Prix lagdressyr 
Online-resultat individuellt Grand Prix

Foto: Roland Thunholm 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden