Reportage
17 november 2018 17:00

Döda hästar i trafiken: Det här händer efteråt

TrafikolyckorBara den här veckan har tre hästar som befunnit sig på vägarna blivit påkörda och dött. Vad händer i försäkringsväg vid en sådan olycka? Förra året tittade Ridsport närmare på några fall och med anledning av senaste tidens olyckor publicerar vi än en gång artikeln.

I början av veckan blev en häst påkörd och dog i Tranås (läs mer om det här).  Några dagar senare dog två hästar då de blev påkörda av en lastbil i Götene (läs mer om det här).
Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången i nummer 5, år 2017.

Minst 14 hästar dog i trafikolyckor 2016. Ridsport har tittat närmare på några uppmärksammade fall och vad som hände efter olyckorna.
Det kan börja som ett varningsmeddelande på radion. Bara de senaste månaderna har det varnats för lösa hästar på E6 norr om Halmstad, på riksväg 21 vid Klippan, på riksväg 50 utanför Ludvika och på E4 i höjd med Luleå.

På morgonen den 20 december 2016 bröt sig sex hästar ut från en hage vid ett travstall utanför Halmstad. Tre av dem fortsatte långt bort från stallet.
– De sprang ett antal kilometer och kom upp på en avfartsväg till E6. Det var morgon och fortfarande mörkt, och bilisterna hade ingen chans, berättar poliskommissarie Marina Svensson.

En av hästarna blev påkörd av en ambulans, och föraren av ambulansen vårdas fortfarande för allvarliga skador. Två hästar dog.
– Att krocka med en häst är jämförbart med att köra på en älg. Den här sträckan av E6 hade dessutom viltstängsel, men de hjälpte inte eftersom hästarna tog sig upp på vägen via en avfart.

Bilägaren ställde krav

Tidigare år 2016 rymde tre hästar från en hage i en annan del av Sverige. De kom ut på vägen där en av dem blev påkörd och dog. Det var bara början på en jobbig tid för hästägaren.

– Hästarna är kolugna och gick i en hage med stark ström i trådarna, men de gick rakt igenom staketet. Polisen tror att de blev skrämda av något rovdjur, berättar hästägaren som inte vill medverka med sitt namn. Händelsen ledde nämligen till en konflikt med ägaren till bilen som körde på hästen, eftersom bilen inte hade någon vagnskadeförsäkring.

– Bilägaren begärde att vi skulle dela på kostnaderna för att reparera skadorna på bilen. Det tog ett tag innan vi förstod att hästägaren normalt inte blir ansvarig, utan att det är bilens trafikförsäkring och övriga försäkringar som tar den här typen av olyckor.

Däremot har hästägaren inte fått någon ersättning för hästen.
– Hästen var inte livförsäkrad, så vi tänkte inte mer på det. Vi visste inte att vi kunde begära ersättning för hästen, vi var mest lättade över att vi inte behövde betala något till bilägaren.

Grunden är att bilens trafikförsäkring ersätter skadorna, men det innebär inte att hästägare är befriade från ansvar. Foto: Istock Photo

Ingen tvekan om ersättning
Hösten 2016 tog sig två hästar ut från Gunnarlunda dressyrstall i Skåne och sprang upp på vägen där de blev påkörda. En av hästarna dog och den andra skadades allvarligt.

I det här fallet har det aldrig varit någon tvekan om att hästarna ska ersättas via bilens trafikförsäkring, trots att inte heller dessa hästar var livförsäkrade.
– I alla försäkringsfrågor får du som sakägare ligga på och komma med anspråk, men vi har fört en dialog med försäkringsbolaget hela tiden, säger Bjarke Laustsen, som driver dressyrstallet. Ännu är ingen ersättning utbetald.
– Det är bekymmersamt när de som ska reglera skadan inte har så stor kunskap om hästars värde.

Fordonet tar smällen

Det är trafikskadelagen som reglerar vad som händer vid kollisioner. När hästar och motorfordon är inblandade är grunden att bilens trafikförsäkring ersätter skadorna. Men det innebär inte att hästägare är befriade från ansvar.

– Ersättningen kan jämkas om det går att påvisa vårdslöshet från hästägarens sida. Men då ska det handla om saker som att ett litet barn har lett en hingst, att en hage har haft riktigt dåliga staket, eller att en ryttare rider rakt ut i vägen och uttalat bryter mot väjnings- eller stopplikt, säger Maria Wedin, produktspecialist inom motorförsäkringar på Länsförsäkringar.

Hon utgår från att de flesta vill skydda sina hästar.
– Det ska också mycket till innan hästägaren får ta ansvaret för olyckan till 100 procent.

Låt bolagen avgöra

Hästägare och bilägare ska aldrig ge sig in i en diskussion om vad som orsakade olyckan.
– Då riskerar de att hamna i ett affekterat läge. Deras uppgift är att skriva en skaderapport, och sedan är det försäkringsbolagens sak att reda ut resten, säger Maria Wedin.

Det försäkringsbolag som står för bilens trafikförsäkring ska ta kontakt med hästägaren.
– Sedan kan det alltid vara bra att som hästägare höra av sig till bolaget. Det kan ta tid innan allt är utrett, eftersom vi kan behöva vänta in polisens utredning eller behöva göra en egen utredning av exempelvis staketen i hästhagen.

Hon bekräftar att hästens ägare kan få ersättning för en död häst via trafikförsäkringen.
– Men om hästen har en livförsäkring betalas ersättningen ut via den. Det kan inte bli fråga om en dubbel utbetalning.

Läs journalisten Anna Nybergs kommentar och hennes artikel om att olyckorna utreds av polis.

Fakta:

Så skyddar du hästen

• Trästaket kombinerat med eltråd är en bra lösning för säkra hagar. Järnstaket är ännu bättre men betydligt dyrare.

• Elstängsel ska vara försett med säkerhetskoppling som löser ut om någon häst skulle fastna.

• Eltråden ska vara så grov att hästen ser den. Se till att elaggregatet fungerar. Kontrollera dagligen att stängslet är helt och strömförande.

• Fjädergrindar som blivit uttänjda ska bytas ut.

• Stolparna ska vara rejäla och sitta med 4–6 meters mellanrum. Annars tyngs bandet ner av mycket av snö och is under vintern och kan ta vind.

• Höjden på staketet ska vara anpassat efter hästens storlek och användningsområden.

• Tre jordspett som skarvas ihop och slås ner till 1,2 meter (frostfritt) rekommenderas för att ha fungerande el året om.

• En snöig vinter känner hästarna inte av eltråden, eftersom snön bildar ett isolerande lager. Det kan avhjälpas genom en separat jordledning där elströmmen har en fri återväg till aggregatets jordningspol.Stabila stolpar och ett tillräckligt högt staket är viktigt en snörik vinter.

• Förströelse behöver hästarna ha. Lägg ut halm och se till att det finns vatten.

• Sommartid gäller det att hålla gräset i trim runt eltråden. Kontrollera hela staketet ofta.

Källor: Jordbruksverket, Ridsportförbundet, De Laval, Agria

Fakta:

Om trafikförsäkring och skillnad häst och hund

Hundägare: Har ett strikt ansvar vid olyckor. Det innebär att hundägaren eller den som har hand om hunden alltid är skadeståndsskyldig, oavsett hur olyckan gick till. Detta kan dock jämkas om det framkommer att någon annan har orsakat skadan.

Hästägare: Inte lika utsatt. Lagen utgår från att det inte är hästens fel, men visar det sig att du som hästägare varit oaktsam eller vårdslös kan du likväl få betala skadestånd.

Fakta: Trafikförsäkring
Trafikförsäkringen täcker skador som fordonet orsakar – inte fordonets egna skador. Om fordonet är i trafik måste den registrerade ägaren ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är en obligatorisk försäkring som ger ersättning vid vissa typer av skador i trafiken. Några exempel:

• Alla personer som skadas vid en olycka med det försäkrade fordonet får ersättning för skada på person. Det gäller både förare och passagerare.

• Trafikförsäkringen ersätter som regel även sakskador som uppstår.

• Trafikförsäkringen täcker dock inte skador på det egna fordonet om du är vållande till olyckan.

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången i nummer 5 år 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden