Hoppning
3 november 2019 21:29

Bruce Goodin var snabbast igen

ElmiaSöndagens speed challenge på Elmia var något av en ”slow challenge” innan helgens speedmästare Bruce Goodin och skimmeln Copain VDB Z kom in och visade hur man rider fort. Hästen hade en ansiktshuva på banan som inte bara var för syns skull.

Bruce Goodin var snabbast igen
Ansiktshuvan gör hästen Copain VDB Z tryggare på banan. Foto: Pernilla Hägg

Söndagens speedfinal på Jönköping Horse Show handlade, namnet till trots, mer om att inte få tidsfel än att speedrida, visade det sig. Aningen motsägelsefullt med tanke på att det faktiskt var just en ”speed challenge”.

Det var egentligen inte förrän mot slutet av det 17 ryttare starka startfältet, som först Linnea Ericsson-Carey och Lacroix nollade och red inom maxtiden på tiden 61,24. Fredrik Spetz och Great Kenney följde raskt därefter med tiden 66,07.

Men den riktiga speedmästaren gick ut absolut sist – Bruce Goodin som red blixtsnabbt och heatsegrade samt kom tvåa i fredagens GP-kval. Med hästen Copain VDB Z passerade han under 60-sekundersstrecket och klockan stannade på 59,84.

Därmed vann han klassen före Linnea Ericsson-Carey och Fredrik Spetz.

Varför var alla så långsamma?
– Det var en relativt omfattande bana för den här typen av tävling, och jag tror att det är därför som vi såg ganska många fel. Det fanns en del val att göra på linjerna, som jag tror att en del ryttare ändrade uppfattning om, efter att de hade sett några rida – för att det var lite svårare än de trodde eller kanske för att det var precis så svårt som det var.

– Jag hade lyxen att gå ut sist, så jag visste exakt vad jag behövde göra för att vinna. Jag hade en plan och den lyckades.

Bruce Goodin Copain Vdb Z-2851
Bruce Goodin gav sina hästar äran för alla snabba rundor på Jönköping Horse Show. Foto: Pernilla Hägg

Vad var planen?
– När jag gick banan så var planen att ta bort några fler galoppsprång än jag sedan gjorde, men efter att ha sett Linnea rida, kände jag mig ganska säker på att det räckte med att ta bort ett galoppsprång och ändå vara snabbare.

– Min häst är inte den snabbaste hästen, men han kan hoppa stora hinder och han är väldigt försiktig och han har verkligen varit i toppform den här helgen.

Vilken betydelse har ansiktshuvan som Copain har på sig på banan?
– Det är något jag har börjat använda den senaste månaden. Tanken är att den ska göra hästen trygg, om det fungerar eller inte vet jag inte riktigt än, men det är själva idén.

– Den gör att hästen känner sig mer trygg, och det fungerar olika på olika hästar. Vissa hästar som är väldigt stressade eller rädda för andra hästar på framridningen – det hjälper dem att hålla sig lugna.

– Andra använder huvan vid transport, på hästar som blir stressade när de reser. Copain är lite skygg för saker runt hindren, och jag känner att han koncentrerar sig bättre med huvan på.

Fyra och femma i speedfinalen blev Michael WhitakerFlavio respektive Ellinor MalmgrenCreme de La Creme med ett tidsfel vardera.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Jönköping Horse Show (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden