Avelsnyheter, Ridsport Play
8 mars 2021 17:02
Ridsportplus

Bruksprovet 2021: Historiskt prov med svenskfödda bruksprovssegrare

BruksprovsresultatAvelsvärderingsnämnden kommenterade i dag resultatet i årets bruksprov. Ett prov som går till historien som genomfört under en pandemi och avbrutet på grund av hästsmitta – båda med virusnamnet corona. Och båda bruksprovssegrarna är både svenskfödda och ägda av sina uppfödare.

Bruksprovet 2021: Historiskt prov med svenskfödda bruksprovssegrare
AVN med Christina Ohlsson och Mikael Nolin i granskningstagen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den traditionella pressträffen med Avelsvärderingsnämnden genomfördes i år som en digital pressträff med AVN och under ledning av SWB:s vd Helen Uddefors. Förutom AVN:s ledamöter som varit på plats under bruksprovet på Strömsholm deltog avelsledare Emma Thorén Hellsten och Strömsholms bruksprovsgeneral Jonas Johnsson. Avelsledaren höll i trådarna hemifrån på distans och deltog i de digitala konferenserna som även hölls med de två utländska ledamöterna Pieter Kersten och Hella Kuntz som följt provet via Equisport.tv.

    Flera godkända genom nytt reglemente

    Bruksprovsresultatet meddelades av Christina Olsson, ordförande i AVN.
    – Det har på alla sätt varit ett väldigt speciellt bruksprov, vi hade att hantera smitta på både människor och hästar. Vi hade nytt reglemente och var på en ny plats så det var ett väldigt speciellt år i bruksprovssammanhang.

    Totalt sett har 14 hopphingstar och sex dressyrhingstar blivit Premierade, den nivå som motsvarar tidigare nivå Godkänd. Av de totalt 54 godkända är de flesta, 34 hingstar, på Accepterad nivå.

    Tillräckligt underlag

    Christina Olsson kommenterade situationen som uppstod när en hingst på fredag kväll stod med feber.
    – Det enda rimliga beslutet, utifrån smittläget bland hästar runt om i världen, var att avbryta provet. Vi hade tur som kommit så långt in i provveckan, vi kunde ge besked när vi kommit 2/3-delar in i provet. Vi hade haft svårt att fortsätta vid ett senare tillfälle, både på grund av smittläget bland hästar och den pågående pandemin.
    – Vi kommer att göra användningsråd under veckan för de hingstar som blivit premierade.
    Några användningsråd från AVN för de hingstar som uppnått Accepterad blir det däremot inte.
    – Det beror på att det är de hingstar som uppnått Premierad som vi rekommenderar stoägarna att använda i avel. För de övriga kan alla läsa sig till i våra omdömen vilka styrkor och svagheter AVN anser att hingsten har, säger avelsledare Emma Thorén Hellsten.
    På fredag beräknas användningsråden för de premierade hingstarna vara klara.

    Bruksprovsvinnare med SWB-stämpel

    I hoppning är det en SWB-hingst som heter Zezar Hästak, född i Sverige, som blev bruksprovssegrare.
    Zezar Hästak (SWB f-17 e Casanova Hästak u Utopia Hästak e Cabachon-Cortus, uppfödare/ägare Hästak AB. Ryttare: André Brandt.)
    – Han är resultatet av målmedveten hoppavel och en svenskfödd häst, AVN önskar bruksprovsvinnaren lycka till i aveln, meddelade Christina Olsson.
    – I år fanns det många fina hopphingstar att konkurrera med så det är en extra fjäder i hatten att ta hem titeln just i år.
    Antalet deltagande hopphingstar visar att SWB i första hand är ett hoppavlande förbund.

    I dressyr är segraren en SWB-hingst som heter Glasgow, även han född i Sverige.
    Glasgow (SWB f-17 e Grand Galaxy Win u Barcelona (76) e Figaro R-Bernstein, uppfödare/ägare Gränsbo Stuteri. Ryttare: Mia Runesson.)
    – Vinnare är Glasgow, en SWB-hingst och resultatet av en mycket målmedveten avel på internationellt högsta nivå i flera generationer.
    – Det är otroligt roligt att svenska uppfödare gör ett så bra jobb med de här resultaten, konstaterar Christina Olsson.

    Hög hopphingstkvalité

    Mikael Nolin, hoppansvarig domare i AVN, var mycket nöjd med årets deltagande hingstar.

    – En samling fina hopphingstar i alla årskullar. Det har varit en del förstagångsvisare på bruksprovet, framförallt med anledning av den nya accepterad-nivån. Många har gjort det riktigt bra men alla har inte nått ända fram. Första gången du visar hingst på bruksprov är det sällan man får sin hingst godkänd. Hingstarna har hållit en hög och fin kvalité, en del har dessutom rört sig riktigt bra för att vara hopphingstar.

    De premierade höll hög klass

    Bo Jenå, gångartsansvarig domare i AVN, var även han nöjd:
    – En spännande vecka, bland de premierade är det en del som fått fina vitsord. Det var flera som höll hög klass och en del som är bra även på den accepterade nivån. En del förstagångsvisare har fått mycket med sig hem i hur man tränar sin hingst, hanterar och visar hingst på plats.
    – Jag gratulerar bruksprovsvinnarna, samt håller med Mikael Nolin om att en del hopphingstar visade fina, användbara gångarter som vi gärna ser i dressyren också.

    Inga fler hästar sjuka på Strömsholm

    Malena Behring, veterinär ledamot i AVN, berättade om smittläget på Strömsholm.
    – Hingsten som insjuknade i fredags, Hotlix, är hemma och mår väl, han fick åka hem i söndags. Ett nytt prov är taget och nya provsvar kommer i morgon eftermiddag eller allra senast på onsdag.  Inga nya hästar har insjuknat på Strömsholms anläggning.
    – Jag är tacksam för all hjälp från SVA, Evidensia och Strömsholm i den här svåra situationen, tillade hon.

    Bruksprovsresultat

    Premierade

    Accepterade

     

    Fakta

    Bruksprov 2021 – länklista

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt om bruksprovet 2021 (33)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden