Avelsnyheter
28 februari 2020 10:54
Ridsportplus

Bruksprovet på Grevagården – några röster om flytten

Bruksprovet 2020Tråkigt att bryta bruksprovstraditionen på Flyinge, bättre miljö för de unga hästarna och ett bra arrangemang. Det är några av åsikterna om bruksprovets flytt från Flyinge till Grevagården som hörs när årets prov har varit igång några dagar. Läs vad bland annat hingsthållare, publik och funktionärer tycker här.

Bruksprovet på Grevagården – några röster om flytten
Grevagårdens ridhus är mer hästvänligt än Flyinges, tycker några av dem Ridsport intervjuat om flytten av bruksprovet. På bilden är det Mattias Jansson och Fürst Sinclair S under torsdagens gångartstest på Grevagården. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i höstas som nyheten om flytten av bruksprovet från Flyinge till Grevagården kom.

Här är det mer som ett vanligt ridhus än i Flyinge med de stora läktarna och så. Det går att förbereda hästarna för detta på ett bättre sätt.
Lena Zeiloth, avelsprofil.

Anders Kjellson driver stuteriet och hingststationen Hästak i Småland. Han har varit på många bruksprov, i första hand som hingstägare.

– Jag är inte så glad över att bruksprovet har flyttat från Flyinge till Grevagården. Det beror i första hand på vädret. Min erfarenhet är att det är alltid är kallare här uppe än på Flyinge och det fick vi ju se i år med snön här, säger Anders Kjellson.

”En tradition”

Han har dock inga synpunkter på själva arrangemanget.
– Det är jättebra ordnat och bra förutsättningar på alla sätt och vis, säger han.
– Men jag tycker ändå att det ska vara på Flyinge. Det är en tradition och det är klassisk mark för avel.

Karin_af
Karin Yllö-Werner. Foto: Annelie Frank

Karin Yllö-Werner, bor 15 minuters bilresa bort från Grevagården. Hon är bara positivt inställd till flytten.
– Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv, dressyrhästar och avel. Men jag har aldrig varit på ett bruksprov innan. Det är enbart för att det har kommit hit som jag är här och det är strålande roligt, säger hon.

”Stort intresse”

– Det är långt för många att åka till Flyinge och det har ju varit mycket folk här, särskilt på onsdagen, säger hon.
– Det finns ett jättestort intresse för hästar här runtomkring så jag är inte förvånad.

Lena Zeiloth, Eklunda Stuteri, är hingsthållare och har varit på många bruksprov. Hon är positiv till flytten, och det beror inte enbart på att hon har närmare till Grevagården än Flyinge från sin bas utanför Örebro.
– Hästarna verkar trivas väldigt bra här på Grevagården och bruksprovet är ju till för dem. Här är det mer som ett vanligt ridhus än i Flyinge med de stora läktarna och så. Det går att förberedda hästarna för detta på ett bättre sätt, träna dem i liknande miljöer. Det är inte heller lika långt att leda dem från stallarna som på Flyinge, säger hon.

Aktiviteter på kvällarna

Hon uppskattar också kvällsaktiviteterna på anläggningen. Det har bland annat varit en välkomstmiddag och räkfrossa.
– Det är jättetrevligt ordnat allting här.

Bolleruptjejer
Alva Haraldsson och Ida Kristoffersson är elever på Bollerups unghästutbildning och funktionärer vid bruksprovet. Foto: Annelie Frank

Under många år har andraårseleverna vid Bollerups unghästubildning haft olika roller som till exempel stallvakter och hinderpersonal vid bruksprovet. Eleverna har följt med till Grevagården i år.
– Det var lite långt att åka, säger Ida Kristoffersson som är en av Bollerupseleverna.
– Men det är bra för oss som är stallvakter för vi har ett kontor att sitta i och det har de inte haft på Flyinge, säger Alva Haraldsson som också är elev på Bollerup.

Traditioner

Ingen av de båda eleverna tycker det har så stor betydelse med traditioner.
– Nej, det är bra här, det fungerar bra, säger Alva Haraldsson.

Dressyrryttaren och EM-bronsmedaljören Rose Mathisen som driver Gränsbo Stuteri utanför Ängelholm har också lång erfarenhet av bruksprov.
– Det är klart att det var mer praktiskt för oss och billigare när det var på Flyinge. Då kunde vi köra emellan och slapp på hotell och så, säger hon.

”Underlättar för de unga hästarna”

Även Rose Mathisen är inne på att verkar vara bättre för hästarna på Grevagården.
– Ridhusen här är mycket bättre för de unga hingstarna. Det är inte så mycket arena över det utan mer som ett ridhus. Jag tror att det underlättar för de unga hästarna, säger hon.
– Och så är de duktiga på arrangera och ordna för det oss. De till och med hämtar oss med shuttle på hotellet. Och så är det jättegod mat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från bruksprovet 2020 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden