Avelsnyheter, Ridsport Play
2 mars 2021 11:04
Ridsportplus

Bruksprovet: Unga hopptalanger löshoppades

LöshoppningBruksprovet fortsatte på tisdagen med löshoppning och galopp för hoppstammade 3-åriga hingstar. Nu blev det hoppning av för hingstar ämnade för uppgiften och det märktes rakt igenom.

Bruksprovet: Unga hopptalanger löshoppades
Gameboy

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ett stort antal rutinerade SWB-funktionärer från Strömsholm, Flyinge och de regionala föreningarna stöttade AVN:s hoppansvarige domare Mikael Nolin med att genomföra momentet. Förra årets flitigaste hoppdomare Susanne Axén hjälpte till med protokollföringen i ringen. Varje hingst fick ett kort omdöme av Mikael Nolin efter lösgalopp och löshoppning. Bruksprovet live-streamas i sin helhet av Equisport.tv, se länk i faktaruta nedan.

  Avn_a74q0055
  AVN med Mikael Nolin och dagens sekreterare Susanne Axén

  Hoppstammade 3-åriga hingstar, första grupp

  Först ut bland de verkliga hopptalangerna var Gameboy, som är en något kralligare version av sin far. Han visar många växlar i sin galopp och prov på kvicka reaktioner redan här. Hoppningen är som en egen gångart för hingsten, ett språng resulterar i bakbomsrivning men han rättar sig stort i nästa vända.

  Diamond Spring tar sig obekymrat an hoppningen, så lätt att det nästan ser nonchalant ut, dock lite tung i kroppen över hindren.

  Lloyd går som en missil över hinder, kvick, säker taxering med väl anpassade språng. Men Lloyd river bakbommen i ett språng och knackar i under nästa runda, avslutar med ett klockrent språng.

  Tidigare hoppdomaren Lasse Berglund visar den store skimmeln S.J. Royal Chacoon. Hingsten är en funktionell hopptalang i det större formatet, det är intrycket även om mankhöjden inte är gigantisk. 

  Liten men storhoppande är Mr Cazzeli, en gummiboll med kvickt avstamp från backen, får svårt att räcka över och snuddar frambommen med bakhovarna när det blir stort.

  Lik sin far till teckningen är Naestro SC, ännu ung i kroppen och lite valpig i galoppen. Självsäker i hoppmomentet, obekymrad men alert och engagerad.

  Elektrisk och blixtsnabb i galopp såväl som i hoppningen är Caribbean Blue, koncentrerar sig och gnisslar tänder men det är inget problem för en hopphäst. Fastnar lite i luften högt över hindret men får för den högsta höjden bättre flyt över.

  Fabulouix ger i galoppen ett lite tungt intryck, han ser lite blyg och ängslig ut i miljön. Hoppningen kommer mer naturligt, med god bjudning och inställning, det blir dock ett bakbensfel på oxerns bakbom. Vid nästa försök har han rättat till misstaget och får ett bra språng, avslutar även fint sista språnget.

  Deltagare i första grupp med omdöme

  Gameboy (SWB f-18 e Gamelus R u Debussy (F.2) e Etrusco-Cortez, uppfödare/ägare Johanna Wall).

  Omdöme i urval: Mycket försiktig, mycket rädd om sig, kvickt och spänstigt avstamp, vi vill se att han fullföljer sprången genom kroppen bättre.

  Diamond Spring (SI-UNIRE f-18 e Diamant de Semilly u Quidamie Spring R.S. e Quidam de Revel-Cassini I, uppfödare Az. Agr. Cinque Vie di Boninsegni Giuseppe, ägare Håkan Karlsson).

  Omdöme i urval: Stort självförtroende, mycket positiv, likadana språng hela tiden, mycket trevlig.

  Diamond Spring A74q0037
  Diamond Spring Foto: Roland Thunholm

  Lloyd (SWB f-18 e London u Chavatina e Chacco Blue-Robin Z, uppfödare/ägare Fredrik & Martin Linell).

  Omdöme i urval: God balans, använde sig väl mellan hinderna, skärpte sig med högre höjd och löste uppgiften på ett trevligt sätt.

  Lloyd_a74q0049
  LLoyd

  S.J. Royal Chacoon (DWB f-18 e Chacoon Blue u Cara I Z e Check In-Calato, uppfödare Knut-Erik Halvorsen & Hanne Benrud, ägare Stall Rambron AB.)

  Omdöme i urval: Gott register i tanke och fysik, kunde komma in i både under- och övertempo, när det behövdes fällde den in även frambenen.

  S.j.royal_chacoon_a74q0074

  Mr Cazzeli
  SWB f-18 e Casallco u Miss Lordina (77) e Landlord-Irco Mena, uppfödare/ägare Anna-Karin Pettersson.

  Omdöme i urval: god inställning, gör sitt bästa, modig, mäter av och tar sedan i, vi upplever att den är lite begränsad i galoppregistret men den har god inställning.

  Mr_cazzeli_a74q0103
  Mr Cazzeli

  Naestro SC (SWB f-18 e Emmerton u Katie’s Collection e Ludwigs Champion-Alpen Fürst, uppfödare/ägare Louise Croon & Robin Östlund.)

  Omdöme i urval: Avspänd och god balans i galopp, gör det svårt för sig själv genom att accelerera, klarar det med kvickhet när det blir högre höjd.

  Naestro_sc_a74q0122
  Naestro SC

  Caribbean Blue (HANN f-18 e Chaccoon Blue u Carissima B e Calido I-Camposanto, uppfödare Sarah och Jan Glaubitt, ägare Stall Niklas Arvidsson AB.)

  Omdöme i urval: Väldigt försiktig, god och jämn bjudning, en tänkande och intelligent häst till hoppning.

  Caribbean Blue_a74q0137
  Caribbean Blue

  Fabulouix (SWB f-18 e Fetcher N u Phoenix e Crelido-Öxenholm Pioneer, uppfödare/ägare Merethe Olofsson.)

  Omdöme i urval: började trevande och blygt, efter högre hinder så började han jobba bättre och gjorde sitt bästa språng som det sista.

  Fabulouixa74q0159
  Fabulouix

  Hoppstammade 3-åriga hingstar, andra gruppen

  Hector Q kommer in med massor av energi och studs i kroppen, han utstrålar gott självförtroende. Galoppen är kvick och med ett rejält register, sista språnget touchar han i med frambenen.

  Zinos galopp hörs i manegen med varje språng, kraftfullt påskjut. I hoppningen har han snabba reflexer, leker mest på de lägre höjderna men imponerar i de sista sprången.

  Gruppens andra Conthargos-son Amaretti HH visar på gott självförtroende och är obekymrad av miljön. I hoppningen ser det aningen långsamt ut och lite tungt, öppnar upp bak.

  Hingsten med det längsta namnet på årets bruksprov – E.D.S LatidoDelCorazón – är nöjd med att vara i fri form, hoppar både stort, avspänt och självsäkert, hovarna låter tungt i arenan. Han river hjälphindren men hoppar stort över oxern, i ett nytt försök med lägre oxer blir det ett stopp och hindret läggs ner. LatDeCor gör sedan två språng till och kommer tillbaka.

  Diamant d’Arlequin kommer in med mycket energi och ser ut att ha en räv bakom varje öra, mycket uttrycksfullt huvud. Hoppar stort och med självförtroende.

  Cogito GB är gruppens tredje Conthargos-son och även denna gosse har gott självförtroende och mycket framåtanda. Stora språng men landar lite tungt.

  Trots sitt namn så framkallar Cardiac Arrest inte någon hjärtattack, han är lugn och självsäker i sin hoppning. Det ser plättlätt ut att taxera trots att han går in med acceleration.

  Kannclear har mycket hingstkaraktär, närvaro och galopperar med kraftfulla språng. I hoppningen visar han snabb reaktionsförmåga och är mycket alert på sin omgivning. Det blev ett frambensfel på oxern, Kannclear rättade sig direkt och drog upp frambenen.

  Deltagare i andra gruppen med omdöme

  Hector Q (SWB f-18 e Conthargos u Helle Q (55) e Quite Easy-Electro, uppfödare/ägare Ann-Louise Kristensson.)

  Omdöme i urval: Lekfull i början, tycker livet är toppen, tog i lite mycket, fick svårt att få plats, spänner sig och får då lite låst skuldra och tappar frambenstekniken.

  Hector Q A74q0172
  Hector Q

  Zino (OLD f-18 e Zinedream u Bali e Acrobat II-Turban Rose, uppfödare Sabine Toll, ägare Peter Falk.)

  Omdöme i urval: Gott självförtroende, stort ego, började lite nonchalant, spred sin uppmärksamhet, blev kvickare och mer fokuserad ju högre det blev, sista språnget var hans bästa idag.

  Zino A74q0183
  Zino

  Amaretti HH (SWB f-18 e Conthargos u High Quality e Cortez-Acapulco Gold, uppfödare/ägare Malin Häger.)

  Omdöme i urval: Hoppade stort över oxern, spektakulär bakbensteknik, vi skulle vilja se på hinder ett och två att han brukar mer allvar.

  Amaretti Hh A74q0204
  Amaretti HH

  E.D.S LatidoDelCorazón (SWB f-18 e Heartbeat u Cavaletti (59) e Coriall-Steinbeck, uppfödare/ägare Sari Månsson.)

  Omdöme i urval: Avspänd i början, utstrålade stort självförtroende, efter misstag med hjälphindren sviktade förtroendet trots att han inte hade problem med oxern, han fick hjälp tillbaka och avslutade helt.

  E.d.s Latidodelcorazón A74q0227
  E.D.S LatidoDelCorazón

  Diamant d’Arlequin (SWB f-18 e Diabeau van de Heffinck u Sydney e Silvio I-Dialog I, uppfödare/ägare Caroline Ramqvist (Lådra Semin).)

  Omdöme i urval: Energisk, framåt, kvick på ett positivt sätt, han accelererar över hjälphindren och sätter sig i en svår sits över oxern, det kan vara att han är överpigg, vi ser framemot att se honom i nästa löshoppning.

  Diamant D’arlequin A74q0247
  Diamant D’arlequin

  Cogito GB (WESTF f-18 e Conthargos u Madonna e Monsieur x-Weinberg, uppfödare Claudia Prior, ägare Nya Äppelvikens Ridskola AB.)

  Omdöme i urval: Bra register i galoppen, kan komma in kort och hoppa på både reaktion  och aktion, kraftfull i sin aktion, vi hoppas på lite mer smidighet i sin kropp till nästa visning.

  Cogito Gb A74q0257
  Cogito GB

  Cardiac Arrest (SWB f-18 e Heartbeat u Corall (23) e Cardento-Gibraltar, uppfödare Ulrika Björnson, ägare Petra Söderman.)

  Omdöme i urval: Gott självförtroende, hoppade utan att göra av med för mycket energi, smart att inte ta i mer än han behöver.

  Cardiac Arrest A74q0274
  Cardiac Arrest Foto: Roland Thunholm

  Kannclear (SWB f-18 e Kannatol u Clear Round Magi e Niveau-Acacio, uppfödare/ägare Lars Pelin.)

  Omdöme i urval: Mjuk och fin i kroppen i språnget, en bra galopp som går att reglera mellan hindren, rättar sig fint efter ett fel.

  Kannclear A74q0297
  Kannclear

   

  Foto:Roland Thunholm

  Aktuell startlista

  Fakta

  Bruksprov 2021 – länklista

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt om bruksprovet 2021 (33)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden