Avelsnyheter
28 september 2019 15:00
Ridsportplus

Burhults Toy satte svensk welshavel på världskartan

DödsfallHingsten som satte den svenska welshaveln på världskartan har fått somna in. Burhults Toy blev internationell champion för drygt 20 år sedan och öppnade många dörrar för uppfödaren Gunn Johansson. "Han gav mig väldigt mycket", säger Gunn.

Burhults Toy satte svensk welshavel på världskartan
Burhults Toy placerade Gunn Johanssons stuteri och svensk welshavel på världskartan vid den internationella utställningen i Göteborg 1998. Nu har hingsten vid 29 års ålder lämnat jordelivet. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Redan när han föddes såg Gunn Johansson, Burhults Stuteri och Ridskola i Lerum, att det var något speciellt med honom. Han var jättefin och hade något speciellt.
    – Vi gav honom namnet Toy för vi visste direkt att han skulle bli vår leksak, och det har han verkligen varit under åren, berättar Gunn för Ridsport.

    Burhults Toy RWM 38 (SWF hingst f-90 e Revel Japhet-Betws Dafydd, uppf Gunn Johansson) var en moderlivsimport och Gunns första uppfödning till stoet Manorowen Tipsy Toes, som kom att bli elitpremierad och förutom Toy lämnade storheter som Burhults Trofé och Burhults Tiffany. Toy ställdes under 90- och 00-talet ut ett stort antal gånger, och belönades alltid med höga poäng.
    – Han visades för flera olika domare och alla tyckte om honom, säger Gunn.
    – En gång fick han till och med 46 poäng.

    Han godkändes för avel som 4-åring och han har använts relativt flitigt i aveln – dock har Gunn själv inte kvar speciellt många avkommor till honom, och hon har ingen egenuppfödd son till honom.
    – Har de inte varit bättre än Toy själv så har jag kastrerat dem och sålt dem, förklarar Gunn, som däremot har köpt in sonen Salstas Masterpiece och som hon fått godkänd för avel.
    Kvar hemma på gården finns även döttrarna Burhults Shutterfly och Burhults Miss Marple – båda guldbelönade.

    När Sverige för första – och hittills enda – gången för den stora internationella welshutställningen 1998 var det Gunn som basade för hela arrangemanget. Hon hade fullt sjå med att ro hela utställningen i land, och hade inte några direkta tankar eller förhoppningar om några större framgångar med sina egna hästar.
    – Flickorna gjorde i ordning alla hästar och jag bara visade Toy, jag hade inte en tanke på att han skulle vinna.

    2003asboktoy
    Burhults Toy vid den internationella utställningen. Foto: Gunilla Olesjö-Andersson.

    Blev Internationell Supreme Champion

    Men vann gjorde Toy. Han vann inte bara sin klass utan blev Supreme Champion på hela utställningen. Det är första gången en svenskfödd individ tar hem hela kalaset vid en internationell welshutställning, och det har inte hänt efteråt heller.
    – Det var bara att ta tag med högerhanden i manen och så drog han fram i trav med lätta steg, han har alltid tyckt det var kul att visa upp sig, säger Gunn om minnet.

    Efter segern öppnades det många dörrar för Gunn. Från och med den dagen sattes Burhults Stuteri och även den svenska welshaveln på den internationella kartan.
    – Alla visste vem Toy var, det är som om alla har lagt honom på minnet.
    – När jag var utomlands fick jag alltid frågan om hur min lilla hingst mådde, och genom Toy lärde jag känna många människor.

    Burhultstoy
    Gunn Johansson visade Toy vid Royal Welsh år 1999, där han kom på en mycket fin tredjeplats. Foto: Privat

    Året efter reste Gunn med Toy och hans lillebror Trofé till Royal Welsh i Storbritannien. På den här tiden var det långt ifrån vardagsmat att svenska ponnyer åkte över till rasens hemland och visades bland gräddan, och Gunn tror att Toy och Trofé var de första svenskfödda ponnyerna som visats på Royal Welsh.
    – Vi fick frågan vad vi hade där att göra, men Toy kom trea i sin klass bland de allra bästa hingstarna, säger Gunn stolt.

    190926_burhultstoy_jennyschwielerstaaf2
    Gunn Johansson med Burhults Toy hemma på Burhult – här är Toy 25 år gammal. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Deltog i ridskoleverksamheten

    Vid sidan av visningarna och avelsarbetet var Toy som vilken annan ponny som helst på Burhult. Han deltog i ridskoleverksamheten, och har tävlats i såväl hoppning som dressyr. Han hade ett mycket milt temperament och Gunn berättar att han var omtyckt av alla.

    Men med ålderns rätt har Toy börjat tackla av. Vid 29 års ålder kände Gunn att det var dags att ta farväl av sin älskade ponny.
    – Han har gått och betat och haft det jättegott i sommar, men nu när hösten kom ville han inte ha hösilage och började tappa hull.
    – Jag har inte varit ute efter att slå något rekord i att ha den äldsta hästen, utan ville ge honom ett värdigt slut medan han fortfarande hade kvar glimten i ögat.
    – När gamla hästar inte kan tugga ordentligt är risken att de får kolik, och det är bra mycket värre att ta bort dem då, resonerar Gunn.

    Salstas Mountain Mint visas av Colin Tibbey och i bakgrunden syns domaren Mrs N A Clayton.
    Toys dotterson Salstas Mountain Mint har haft många internationella framgångar, här med Colin Tibbey..

    Flitigt förekommande i många härstamningar

    Förutom Gunns egna avkommor efter Toy har han betytt mycket för flera svenska uppfödare. Jeanette Mörner-Norström har till exempel byggt upp hela sitt framgångsrika Mälby Stuteri med blodslinjer som bygger på Toy. Även Salsta Stuteri har många ponnyer med Toy i härstamningen, och årets BIS-vinnare på welshriks, Molstabergs Titania har Toy i fjärde led, och han är morfar till Salstas Mountain Mint som rönt många stora internationella framgångar.
    – Han har betytt mycket för många och det är så många som hört av sig när jag skrev på Facebook att vi tagit bort honom , säger Gunn.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden