Sverige
3 mars 2013 10:36

Butikerna kastar köttprodukter

Nu slänger de svenska matbutikerna mängder av mat i spåren av hästköttskandalen. Det finns uppgifter om att 25 ton mat redan har slängts.

 Det är Sveriges Radio, SR, som rapporterar att matbutikerna nu slänger de produkter som har visat sig innehålla spår av hästkött.

– De lasagner som vi tar tillbaka från butikerna måste vi destruera och förstöra, helt enkelt av den anledningen att lagstiftningen ställer krav på matsäkerhet, säger Icas presschef Staffan Ekengren till SR.

Hästköttskandalen har medfört att enbart de stora livsmedelskedjorna har slängt drygt 25 ton mat. Det är lika mycket som en medelstor butik gör sig av med på ett år. Att skänka bort maten är inget alternativ då representanter för matbutikerna säger att de inte kan gå i god för innehållet i produkterna.

Hästköttskandalen började i januari med att hamburgare på Irland visade sig innehålla hästkött trots att de var märkta som nötkött. Efter det har en härva av hästkött i flera falskmärkta produkter nystats upp. Det gäller framförallt färdigmat, bland annat Ikeas köttbullar. 

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden