Sverige
11 juli 2022 17:02
Ridsportplus

Bygger för fortsatta framgångar

Sport med växtvärkSvensk hoppsport är bäst i världen – men för att stanna på toppen måste stora investeringar göras på hemmaplan.

Bygger för fortsatta framgångar
Tina Ratcovich Eriksson och Dan Eriksson driver Tärnö Säteri. Nu storsatsar de på en tävlingsanläggning av internationell standard både inomhus och utomhus. Foto: Carolin Ericson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med Hoppsportens vision 2030 vill landslagsledningen möjliggöra en kvalitativ sportsatsning i Sverige året om.
    – Ska du göra de bästa simmarna i världen, då kan de inte träna i barnbassängen. Det fungerar inte, för det är inte barnbassängen de ska tävla i. Om vi vill att nästa generation ryttare ska ha framgång, då måste de få rätt förutsättningar, säger världscupfinalmedaljören tillika Flyinges stallmästare Jens Fredricson.

    Själv är han delaktig i två storsatsningar som ska lyfta den nationella sporten: ridsportanläggningen som byggs på Tärnö Säteri utanför Nyköping och Flyinge Equestrian Arena som integreras med riksanläggningen.

    Tarno-sateri-05
    Snart ska utebanorna bli fler på Tärnö Säteri i Södermanland – de kommer att uppta närmare två hektar mark. Foto: Carolin Ericson
    Tarno-sateri-11
    Tärnö ligger naturskönt i Sörmland, och det kulturella arvet är viktigt för ägarna. Foto: Carolin Ericson

    Har stora planer

    Anrika Tärnö Säteri drivs av affärsmannen Dan Eriksson och hustrun Tina Ratcovich Eriksson, som även utvecklar lovande hästar tillsammans med Jens och Isabelle Fredricson, och de har stora planer tillsammans. Målet är att utveckla Tärnö till ett toppklassigt internationellt tränings- och tävlingscenter.

    Tanken är att kunna hålla tävlingar flera veckor i följd.

    Tina Ratcovich Eriksson

    Tärnös befintliga ridhus har fått en ansiktslyftning med nytt underlag, belysning och ventilation. Ett gäststall om 15 boxar är strax färdigställt. Med det klart är tanken att dra i gång fler träningar och även clinics medan resten av anläggningen tar form.

    Ett nytt stort ridhus med de internationella måtten 50 x 100 meter byggs just nu. Här ska det bli läktare längs hela långsidan, kafeteria, restaurang, konferensrum och ett gym med utsikt mot tävlingsbanan.
    – Det började med att vi ville skapa den bästa träningsanläggningen i Sverige, men sedan har vi landat i att vi behöver satsa på både träning och tävling för att skapa rätt förutsättningar för ridsporten som helhet, säger Tina Ratcovich Eriksson.

    Rolf-goran-bengtsson-2-210423-rt
    Rolf-Göran Bengtsson har hållit flera träningar på Tärnö. Foto: Roland Thunholm

    Vill skapa ett helhetskoncept

    Tanken är att skapa ett helhetskoncept med träning för både häst och ryttare.
    – Sammanhållningen inom sporten är viktig, så både uppstallning och boende finns på Tärnö. Man ska kunna äta tillsammans, lyssna på föreläsningar, göra fystester, studera varandra och utbyta erfarenheter, säger Tina Ratcovich Eriksson.

    Det befintliga ridhuset är tänkt som framhoppning, det blir longeringsvolter utomhus och sköt- och spolspiltor plus att det förbereds för ett tredje ridhus för uppvärmning, nerjoggning och longering. Ett större antal permanenta boxar planeras också.

    Tillkommer gör dessutom en utomhusanläggning av internationell standard. En dubblett av den befintliga utomhusbanan med måtten 65 x 150 meter och en ebb- och flodlösning ska anläggas. Det innebär nära två hektar utomhusbanor plus en gräsbana som är under upprustning.
    – Tanken är att kunna hålla tävlingar flera veckor i följd, med klasser för de yngre hästarna i början av veckan följt av klasser för de mer rutinerade från torsdag och framåt. Mellan tävlingsveckorna kan ryttarna stanna kvar eller åka hem och byta hästar. Förhoppningen är att få till en cup eller tour, där vi kan knyta ihop anläggningarna som satsar på ridsporten för att göra det ännu mer attraktivt för både ryttare och hästägare, säger Tina Ratcovich Eriksson.

    Tarno-ssteri-02
    Anrika Tärnö Säteri. Foto: Carolin Ericson
    Tarno-sateri-41
    Solarium på Tärnö Säteri. Foto: Carolin Ericson

    För fler än hästfolket

    Ambitionen är att skapa en destination för fler än bara hästfolket. Stor vikt läggs vid att bevara Tärnös kulturella arv och natursköna läge. Flera restauranger planeras, det finns en padelbana utomhus och det byggs en inomhus.
    – Om du är hästägare eller annan medföljande ska du kunna göra något mer än att bara titta på träningar och tävlingar. Det ska vara roligt att hänga på Tärnö oavsett varför du är här, säger Tina Ratcovich Eriksson.

    Inomhusanläggningen på Tärnö är tänkt att vara klar hösten 2023. Föreningen Tärnö Hästsportklubb har bildats och någon gång nästa år är förhoppningen att kunna testköra med mindre tävlingar.

    Siktar högt med Flyinge Equestrian Arena

    Siktet är lika högt ställt för storsatsningen Flyinge Equestrian Arena där Jens Fredricson är sportchef och kvalitetssäkrare.

    Tanken är att Flyinge AB och Flyinge Equestrian Arena ska dra jämsides för att bygga ett nationellt utbildnings- och sportcentrum.
    – Tillsammans planerar vi att hålla både träningar och tävlingar, säger Mathias Grönberg, en av entreprenörerna bakom projektet.

    Det är fantastiskt roligt med Flyinge och Tärnö.

    Henrik Ankarcrona

    Målet är att hålla den första tävlingen 2023 och gradvis skala upp tills allt är klart 2025. Tillsammans med Flyinges inomhusbanor skapas ytterligare tävlingsmöjligheter.

    Crafoordhallen stängdes sommaren 2020 på grund av ett konstruktionsfel som innebar rasrisk, men är nu under renovering.
    – Crafoord kommer att vara i toppskick till hösten. Med den har vi inom en väldigt snart framtid en hybridanläggning på nästan 100 hektar, säger Mathias Grönberg.
    – Regnar det hoppar vi under tak. Crafoordhallen är 40 x 80 meter, det är utomhusmått, och så hoppar vi fram i Stora ridhuset. Är det bra väder hänger vi ute på de nya banorna, säger Jens Fredricson.

    Tarno-sateri-45
    Hoppsportens Vision 2030: Målbild: ”Nationella 5* tävlingar, attraktiva för både ryttare, hästägare och sponsorer, finns över hela landet, under hela året och är förberedande för CSIO3*.” Foto: Carolin Ericson

    Måste till privata aktörer

    Ankarcrona07
    Henrik Ankarcrona

    Storsatsningar som Flyinge Equestrian Arena och den på Tärnö Säteri är helt i linje med målbilden i Hoppsportens vision 2030: ”Det finns ett stort utbud av svenska, attraktiva nationella tävlingar som gör att ryttare väljer att tävla i Sverige.”
    – Det är fantastiskt roligt med Flyinge och Tärnö, här måste det till privata aktörer för att göra det möjligt. Men det vore bra om även kommuner och andra kunde vara med och bidra. Vi behöver skapa professionella tävlingsanläggningar om vi vill attrahera ännu fler intressenter i hoppsporten, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.
    – Vi skulle behöva ett par miniversioner av Peelbergen i Sverige. Ett par anläggningar där vi verkligen kan komma samman och hålla tävlingar.

    Inne på samma spår

    Henrik-lanner-1-200816-rt
    Henrik Lannér Foto: Roland Thunholm

    Henrik Lannér, ungdomarnas landslagsledare, är inne på samma spår.
    – Vi behöver skapa en attraktiv nationell tävlingsscen, säger han.
    – Vi har GHS, Falsterbo och Friends, men det är förbehållet några få ryttare. I min värld hade vi behövt ha ett Jönköping Horse Show i månaden.

    Belgien är en förebild med duktiga unga ryttare, menar Henrik Lannér.
    – Det är bara att titta på hur bra det går för dem. För 35 år sedan var det rätt skralt med tävlingar i Belgien och nu finns det toppklassiga tävlingar 45 helger om året.

    Sett ett stort behov

    Lisen09_sv
    Lisen Bratt Fredricson Foto: Lars Jansson

    Lisen Bratt Fredricson är en av grundarna till Jönköping Horse Show. Hon ser ett stort behov av att stärka den nationella sporten, speciellt inomhus.
    – Vi har redan fallit bakom, både i Nederländerna och Belgien finns det stora arenor som har tävlingar hela tiden. Det är därför många svenska ryttare åker ner, säger hon.

    Lisen Bratt Fredricson hade gärna sett fler initiativ som Flyinge Equestrian Arena och Tärnö. Hon nämner belgiska Sentower Park och holländska Peelbergen där stora hoppstall och ridsportentreprenörer har gått samman för att investera i den nationella sporten med statens hjälp.
    – Det krävs en del planering för att få ihop tävlingsschemat i Sverige. Upp till 1,30 går det ganska bra, men ett litet, trångt och mörkt ridhus bygger inga framtidshästar. Utomhus är det mycket lättare, säger Lisen Bratt Fredricson.
    – Med vårt klimat behöver vi fler inomhusanläggningar, i Italien behövs det nästan inte alls. Sedan måste det förstås betala sig också.

    Vi har redan fallit bakom, både i Nederländerna och Belgien finns det stora arenor.

    Lisen Bratt Fredricson

    Vid sidan av tävlingarna arrangerar Sentower Park och Peelbergen även konferenser, mässor och konserter, det vill säga det omvända mot Elmia.
    – Du kan inte bara tänka på hoppsporten, du måste tänka stort. Allt från att arrangera mässor, ordna en fjäderfäutställning och kanske ta in brukshundklubben som partner. Du kan inte bara tänka att du ska ha hopptävlingar fyra gånger om året, du måste fylla anläggningen några gånger fler om det ska gå ihop sig, säger Lisen Bratt Fredricson.
    – Potentialen finns, men det krävs lite passion för att genomföra det.

    Inomhusarenor saknas under vintersäsongen

    Niklas-jonsson-20210115-rt
    Niklas Jonsson Foto: Roland Thunholm

    Niklas Jonsson är ordförande i Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté. Han vill också se ett större utbud av svenska tävlingar som kan föra sporten framåt. Samtidigt tycker han att bilden av var den nationella sporten står i dag är något förenklad.
    – Jag skriver inte under på att vi har för dåliga tävlingar i Sverige. Vi har flera fina tävlingsplatser av bra kvalitet och en ganska bra tävlingstermin, framför allt när man ser till seniorer och utomhus. På hösten har vi SM och ATG Riders League, som är otroligt bra för svensk hoppsport, det vi önskar är ytterligare en GP-serie att fylla hösten med. Vi saknar även några inomhusarenor för att kunna utvecklas mer under vintersäsongen.

    Niklas Jonsson hade också gärna sett fler ”horse shows”.
    – Men då är det inramningen vi pratar om. Om det är utbildningen av häst och ryttare vi vill åt är det bara sand och hinder som behövs, då spelar det ingen roll om det finns palmer eller hur stor mässan är.

    Han menar att det ibland finns det en övertro på att åka utomlands.
    – Det är inte så mycket svårare att hoppa en 1,40 i Belgien, ibland är det till och med svårare hemma. Vi har tillräcklig kvalitet på våra tävlingar i Sverige, gräset är inte grönare på andra sidan. Men sedan kommer det förstås till en punkt när du måste ut och testa dina vingar.

    Det tog lång tid för kommunen att förstå att man även vill ha tävlingar.

    Ebba Berglöf

    Att det finns andra aspekter av att åka söderut och tävla förstår han absolut.
    – Det är alldeles säkert både varmare och coolare än vad det är i Sverige i februari. Har man de ekonomiska musklerna att resa så varför inte. Det vi kan erbjuda i Sverige är en bra grund, men om du satsar mot ett EM behöver du till slut åka utomlands. Dels för att komma utomhus tidigt, dels för att rida nationshoppningar. Det är lite svårt att konkurrera med.

    Peder-fredricson-catch-me-nots6-180714-rt
    Ebba Berglöf äger Peder Fredricsons mästerskapshäst Catch Me Not, en stor del av det svenska hoppundret. Foto: Roland Thunholm

    Henriksdal storsatsar

    Ebba-berglof2
    Ebba Berglöf är hoppryttare och unghästutbildare. Ägare till Peder Fredricsons mästerskapshäst Catch Me Not. Driver Rytteriet i Sjöbo, arrangerar tävlingar med Henriksdals Ryttarförening. Foto: Laila Berglund

    Ebba Berglöf äger Peder Fredricsons mästerskapshäst Catch Me Not och driver tävlingsanläggningen Rytteriet i Sjöbo. Här storsatsas det på högkvalitativa utomhustävlingar med Henriksdals Ryttarförening som värd. En inomhusanläggning av internationell standard är det som saknas och Ebba Berglöf har börjat fiska runt lite.
    – Det finns flest hästar och ryttare i Skåne och här görs det också flest starter i Sverige – men vi är inte bäst när det gäller inomhustävlingar. Det är verkligen något man efterlyser och förhoppningen är att hitta en lösning. Det är mitt hjärtebarn.

    Lunds Civila Ryttarförening bygger just nu en splitterny anläggning med tävlingsambitioner, vilket inte varit helt självklart.
    – Det tog lång tid för kommunen att förstå att man även vill ha tävlingar. Dels för att hjälpa upp verksamheten ekonomiskt, dels för att man vill ha det. Problemet är att du ofta måste ställa in ridskoleverksamheten när du har tävlingar, säger Ebba Berglöf.

    Lunds kommun har slutligen gått in med 160 miljoner kronor, men själv tror hon mer på en lösning med privata aktörer.
    – Jag skulle vilja göra som Sentower eller Peelbergen, där man kan komma och träna i veckorna och tävla på helgerna. Det svåra är att hitta finansiärer.

    Ebba Berglöf har själv varit nere med några hästar och tävlat i Peelbergen i ”studiesyfte”.
    – Bland annat kan man som ryttare köpa andelar i anläggningen. Då kan du komma och skola dina hästar när som helst på en bana som alltid står kvar.

    Banor
    Peelbergen och Sentower Park Foto: Arnd Bronkhorst

    Fakta

    Tärnö – så blir det

    Tarno-sateri-10
    Svenska ryttare pendlar ofta till kontinenten. Nu satsas det på flera nya anläggningar för att ge svenskarna den erfarenhet som krävs på tävlingar i landet. Foto: Carolin Ericson
    • Antal banor: Två med måtten 65×150 meter plus en gräsbana.
    • Ridhus: 50×100 meter byggs nu, ett som mäter 62×22 meter finns. Planer på ett tredje ridhus finns.
    • Stallar: 15 gästboxar byggs just nu.
    • Övrigt: Kafeteria, restaurang, konferensrum, boende och gym. Padelbana.
    • När är det färdigt? Inomhusanläggningen ska vara färdig hösten 2023, sedan ordnas mindre tävlingar för att testköra.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden