Dressyr
28 november 2021 14:31
Ridsportplus

Carina Cassoe Krüth: ”Vi trodde inte att hon var en Grand Prix-häst”

SIHS 2021Hon tog plats i finrummet när hon idag fick kliva upp på podiet efter en klockren ritt i Top 10-finalen. Carina Cassoe Krüth sitter på det vackra stoet Heiline's Danciera, en häst som varken hon eller hennes tränare trodde skulle gå hela vägen. "Kanske var hon bara uttråkad som unghäst", funderar danskan.

Carina Cassoe Krüth: ”Vi trodde inte att hon var en Grand Prix-häst”
Carina Cassoe Krüth fick till en kanonritt med Danciera. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hon gjorde inte mycket väsen av sig i lördagens Grand Prix, Carina Cassoe Krüth och hennes Heiline’s Danciera (DWB sto f -11, e Fürstenball-De Niro, uppf Stald Heiline, äg Poul Thøgersen) – ett par missar och en spänd häst placerade dem en bit ner i resultatlistan. Men idag var det ingen som missade dem i en kraftfull kür.

    – Jag kände på framridningen att hon var mer avslappnad idag, och på banan var hon fantastisk. Jag är så glad för henne, mitt mål är absolut att komma ikapp de här tjejerna i toppen en dag, men för tillfället vill jag bara förbättra mina poäng varje gång – jag tävlar emot mig själv, säger danskan efter att ha slutat trea, efter världsettan och världstvåan.

    Själv börjar hon bygga upp ett imponerande cv, med en sjundeplats på OS i Tokyo och nuvarande åttondeplats på världsrankningen. Hon beskriver dagens runda som det bästa de presterat tillsammans.

    – Känslan var helt fantastisk – poängen var inte vårt allra bästa, vi har haft högre – men känslan var den bästa någonsin. Vi var i takt med musiken och Danciera satte inte en hov fel. På den här nivån är det så lätt att få ett litet misstag någonstans. Jag älskar när publiken klappar i takt med oss, och jag känner att Danciera älskar det också – det är som att hon säger ”titta på mig, här kommer jag”.

    Hon är lite av en diva, Fürstenball-stoet som älskar uppmärksamhet.
    – Det är hon absolut. Men de måste gilla det här om de ska bli bra, eftersom de behöver göra det om och om igen. Grand Prix kräver mycket styrka och är svårt, så de behöver rätt inställning, precis som elitidrottare.

    Ingen Grand Prix-häst

    Danciera kom till Carina som 4-åring, och gjorde fina resultat på unghäst-VM. Men att hon skulle blir en häst för olympiska spelen var det ingen som trodde, menar Carina.

    – Vi tyckte absolut att hon var en bra unghäst, men kanske inte en Grand Prix-häst. Hon var lite låg i galoppen och vi trodde nog inte att hon hade tillräckligt mycket power. Det var först när hon var sju år och vi började träna piaff – något hon lärde sig på en vecka – som vi började förstå hur bra hon var. Hon gick sin första Grand Prix som 8-åring, det är som om Grand Prix gjorde henne bättre. Allt vi har lärt henne har hon tagit till sig så lätt. Jag vet inte om hon kanske var uttråkad när hon var yngre, funderar hon och skrattar.

    Carina Cassoe Krüth har tränat för Andreas Helgstrand de senaste fem åren, innan dess hade hon Hasse Hoffman till hjälp under lång tid.
    – Jag lärde mig grunderna av Hasse men när jag bytte till Andreas så gav det det där lilla extra, den sista knuffen till högsta nivån.

    Vill rida OS igen

    Ekipaget tog sig till OS med det danska laget, en upplevelse hon gärna vill göra om. Först väntar ett VM på hemmaplan nästa år, men sedan är siktet inställt på Paris 2024. Danciera ägs av en familj som står Carina nära, och hon har även flera yngre hästar med samma ägare.

    – Jag vill verkligen dela OS-upplevelsen med min familj och familjen som äger Danciera. Det var en väldigt speciell upplevelse, inte bara tävlingsdelen utan allt runt omkring. Det går nästan inte att beskriva för någon som inte varit där, så jag vill verkligen att de ska få vara med om det.

    Lever på att handla med hästar

    Även om hon trivs i yttersta eliten, där Danciera är stjärnan, har Carina Cassoe Krüth fötterna kvar på jorden. Hemma finns runt 45 hästar i olika åldrar, och hennes jobb är att köpa, utbilda och sälja hästar.

    – Det är det jag lever på. Här i Stockholm är det bra prispengar – tredjeplatsen gav 350 000 kronor – men det är inte så vanligt på dressyrtävlingar. Jag älskar att följa en häst, att ta upp den från inget till högsta nivå. Jag älskar att utbilda unga hästar och se hur de utvecklas. Och jag lär mig så mycket, saker som jag kan använda på andra hästar och även lära ut till mina elever, avslutar hon.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden