Avelsnyheter, Dressyr
2 februari 2022 20:43
Ridsportplus

Carl Hedin: ”Man får nypa sig i armen”

Lovande ung hingstResan med underbarnet Skyline To B fortsätter för Carl Hedin. Nu har den svenskfödde hingsten precis kammat hem näst högsta poängen bland 4-årshingstarna på sportprovet i tyska Münster-Handorf – riden och visad av sin stolte ägare. Ridsport har pratat med Carl Hedin om provet, hingstens framtid och den tyska hingstvärlden.

Carl Hedin: ”Man får nypa sig i armen”
"Skyline har alltid varit en häst som sticker ut, men att han skulle bli så här fin hade jag nog inte kunnat föreställa mig", säger Carl Hedin. Foto: Petra Kerschbaum

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Carl Hedin visade sin kolsvarta Skyline To B (SWB hingst f-18 e Blue Hors St. Schufro-Ampere, uppf Maria Rasmusson, äg Eques Management) på Breeders i höstas framkallade den unge hingsten ett unisont ”wow” hos domarna. ”En häst för de internationella arenorna”, lydde omdömet och niorna duggade tätt i protokollet. Det ledde till seger i 3-årschampionatet på Flyinge.

    I slutet av november godkändes Skyline To B för avel i Oldenburgerförbundet samtidigt som det stod klart att hingsten stannar kvar hos Dressurpferde Leistungszentrum Lodbergen i Tyskland under avelssäsongen. Här har landslagsryttaren Therese Nilshagen sin bas och det är också hon som är ytterst ansvarig för hingstens utbildning. Tanken var att Carl Hedin själv skulle ha ridit hingsten inför avelsnämnden, men en bruten fot gjorde att Lodbergens beridare Lisann Schmidt fick visa hingsten.

    När det i början av veckan vankades sportprov i tyska Münster-Handorf fick Carl en ny chans att visa vad Skyline To B går för, vilket resulterade i den näst högsta poängen bland 4-årshingstarna. Resultatet landade på 8,41 med 8,00 för skritten, 8,50 för traven, 9,00 för galoppen, 8,20 för lösgjordheten och 8,50 för framtidsutsikterna. Högst poäng bland 4-årshingstarna fick San to Alati (hingst f-18 e Secret-Belissimo M, uppf ZG Lena-Marie ich Kerstin Klose) som landade på totalpoängen 9,12.

    Allra högst poäng fick 5-årige hingsten Klosterhof Medingens Va’Pensiero (hingst f-17 e Vitalis-Fürstenball, uppf Zuchthof Düvel), som slutade på totalt 9,36.

    En 5-åring till hade marginellt högre poäng, det var Shynedo (hingst f-17 e Sir Heinrich-Don Bedo I, uppf Klaus och Sandra Pulte) som fick 8,45 poäng, vilket innebär att Skyline To B totalt hade fjärde bästa poängen av alla 4- och 5-åriga hingstar.

    Stack ut från start

    När Ridsport pratar med Carl är han på väg hem till stallet i Särö mellan Kungsbacka och Göteborg. Det tar cirka åtta timmar att köra från dörr till dörr, berättar han. Glädjen i rösten går inte att ta miste på, även om han är lite trött efter ett par intensiva dagar inför domarnas granskande ögon.

    – Man får nypa sig i armen, bara det att få vara en liten del av en sådan hästs karriär känns helt fantastiskt.

    Att Skyline To B hade något väldigt speciellt såg han redan när han såg hingsten i en paddock hos uppfödaren Maria Rasmusson utanför Ängelholm. Eller rättare sagt på en film som Maria skickade till Carl när han efterlyste nya unga förmågor via Instagram. Hingsten var då två år gammal.

    Vad var det du såg hos honom?
    – Han hade ett sätt att röra sig som stack ut. Han var otroligt balanserad, han rörde sig i väldigt fin uppförsbacke hela tiden och han hade stor närvaro. Han var väldigt medveten om sin kropp. Att han sedan kom med en otrolig personlighet, bra härstamning och var svart var bara toppen på det hela, berättar Carl.

    Ville ge hingsten en bra upplevelse

    Han förklarar att sportprovet gick över två dagar, där man börjar med att visa hästen i fri träning under sin egen ryttare. Därefter får ryttaren feedback av domarna inför dressyrprogrammet som rids senare samma dag. Provet avslutas med att en testryttare rider hästen andra dagen. Sedan ges ett samlat betyg av avelsnämndens domare.

    Hur tänkte du i den fria delen av provet?
    – Med Skyline behöver man aldrig tänka på att visa fram gångarterna på något speciellt sätt, de finns där av naturen. Jag fokuserade på att han skulle gå i en ändamålsenlig form och att han skulle få en bra upplevelse i den nya miljön.

    Vad fick du för feedback?
    – Främst handlade det om små tekniska detaljer som de tyckte att jag kunde förbättra till eftermiddagen, men det samlade intrycket var att det är en väldigt komplett häst med alla möjligheter.

    Hur var det att rida programmet?
    – Jämfört med de svenska proven var det ett ganska utmanade program för en unghäst. Det kan man tycka vad man vill om, men man får ta seden dit man kommer och jag gjorde det bästa av det. För mig kändes det lite ovant att rida ett så pass svårt och tekniskt program på en så ung häst, men Skyline tog det väldigt bra.

    Vad betyder det här provet?
    – För att få licens att betäcka i Tyskland måste han göra ett sportprov samt ett 14-dagarsprov, som han ska göra i april. Detta för att hans avkommor ska kunna registreras i stambok I. Det tyska hingstreglementet är ganska komplicerat och det är skönt att ha Lodbergen i ryggen, som har koll på allt.

    ”Kunde säkra honom till mig själv”

    Vad händer med honom nu?
    – Han har precis börjat betäcka tyska ston och de har även samlat in fryst sperma. Tanken är att han ska vara kvar avelssäsongen ut och förhoppningsvis komma hem till Sverige någon gång i september. Under tiden rids han av Lisann Schmidt.

    Hur kom det sig att Skyline hamnade hos Lodbergen?
    – Lodbergen hörde av sig tidigt och ville leasa honom inför avelssäsongen. Det är många som har varit intresserade av att köpa Skyline, men den här lösningen gjorde att jag både kunde erbjuda honom till avel samtidigt som jag säkrade honom lite längre till mig själv. En dröm är såklart att få visa honom vid unghäst-VM nästa år.

    SWB-häst i den tyska hetluften

    Vad händer i framtiden?
    – Skyline fortsätter sin resa mot stjärnorna, säger Carl med ett skratt.
    – Jag måste säga att det känns väldigt kul att en SWB-häst från Ängelholm får komma ner i den tyska hetluften och göra så bra ifrån sig.

    – För mig som har ridit unghästchampionat i Sverige ett par år är det också väldigt kul att få komma in i den tyska hingstcirkusen och lära mig något nytt. Tack vare Skyline får jag vidga min horisont och göra mina cirklar lite större.

    – Inte minst är det också kul att få jämföra sin egen ridning och sin egen häst med ryttare och hästar i hästvärldens Mecka. Det är väldigt utvecklande för mig själv, vilket jag känner en stor tacksamhet för gentemot Skyline, säger Carl, och avslutar med att än en gång tacka Maria Rasmusson för att hon sålde den här fantastiska hästen till honom hösten 2020.

    Samtliga resultat från sportprovet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden