Bruksprovet 2022På fredagen gjorde Carl Hedin debut som testryttare när han satt upp på de elva gångartshingstar som är kvar i årets bruksprov. "Den största lärdomen jag tar med mig är hur svårt det var att ge kritik", säger dressyrryttaren dagen efter utmaningen.
Carl Hedin om lärdomar och utmaningar vid testridningen
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Elva uppsittningar inför publik. Elva team kring hingstarna som spänt väntar på ris och ros efteråt.
Den största utmaningen var att hästarna var så olika i utbildningsnivå och utveckling. Det är svårt att jämföra dem mot varandra. Carl Hedin.
Så var dressyrryttaren Carl Hedins fredag när han var testryttare vid årets bruksprov på Strömsholm.
Det var också debut i den rollen för honom.
– Det känns bra så här dagen efter. Det var ju många hästar att rida, lite fler än dagligdags, säger han.
Hemma i stallet på Särö rider han mycket unghästar även till vardags.
– Jag förberedde mig inte på något speciell sätt. Jag rider dagligen ganska mycket unga hästar, så det är skönt ur den aspekten att jag är van att sitta på unghästar. Och alla hingstar skötte sig exemplariskt, säger Carl Hedin.
Testa grundkvaliteter
– Min plan var att först känna av varje häst och därefter, utifrån hästens utbildningsnivå, testa vilka grundkvaliteter hästen hade, fortsätter han.
Hingstarna som han testred var mellan fyra och sju år.
– Den största utmaningen var att hästarna var så olika i utbildningsnivå och utveckling. Det är svårt att jämföra dem mot varandra. En häst som är mer riden är lättare att utvärdera än de grönare hingstarna, säger Carl Hedin.
Ingen favorit
Han fick ingen direkt favorit vid testridningen.
– Men det var tre hingstar som passade mig lite bättre än de andra, säger han.
Den viktigaste lärdomen från testryttaräventyret för honom är hur svårt det är att formulera sig på ett sätt där både styrkor och det som kan bli bättre blir kortfattat och begripligt.
– Jag försökte ge ett ganska kort svar. Jag vet när jag själv har tävlat att jag inte vill ha för långa utläggningar. Det är ganska skönt att kunna plocka ut de viktigaste punkterna, både det som var styrkor och det som kan bli bättre. Det är en lärdom att det är ganska svårt att ge kritik. Jag ville vara positiv gentemot hingsthållarna, ryttarna och ägarna men samtidigt också vara rättvis.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på