Sverige
25 mars 19:10
Ridsportplus

Carolina gick från processindustri till hästfriskvård

HästjobbHon jobbade inom kemisk industri, men när drömutbildningen dök upp tog hon steget.
– Jag hade ångrat mig hela livet annars, säger Carolina van den Berg.

Carolina gick från processindustri till hästfriskvård
Carolina Van Den Berg får hjälp att kolla hästen Uno. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är töväder och vattnet droppar från taken på Okna Ranch utanför Nyköping. I hagarna serveras hästarna lunch me-dan en fluffig australian shepherd noga bevakar. Just i dag har gården besök av elever från equiterapeut-utbildningen på Campus Nyköping. Eleverna går sitt andra år på YH-utbildningen och de står samlade i stallgången kring hästen Uno.

    Eleven Carolina van den Berg lyssnar noggrant när en av dagens lärare, equiterapeuten Monika Carlström, demonstrerar hur man går igenom överlinjen på hästar.

    Carolina började sin hästkarriär på ridskola som liten.

    Equiopatutbildningen Carolina Van Der Berg58
    När den nya studiemedelsberättigade YH-utbildningen till equiterapeut dök upp tvekade Carolina Van Den Berg inte att söka. Foto: Sandra Nordin Johansson

    – Jag har testat många grenar inom ridsporten, jag har ridit upp till internationell nivå inom distansritt och i dag har jag en travhäst som jag fött upp själv, berättar hon.

    Drömmen att jobba med hästar har funnits länge. Men när Carolina gick ut gymnasiet fanns ingen studiemedelsberättigad utbildning till equiterapeut och av olika skäl lockade inte heller hovslagarutbildningen eller veterinärutbildningen. 

    Carolina förklarar att hon vill jobba mer med prehab och friskvård, så när den nya studiemedelsberättigade YH-utbildningen till equiterapeut dök upp tvekade hon inte.

    – Jag var bara tvungen att söka, jag hade ångrat mig hela livet annars.

    Hon förklarar att hon också hade en stor tilltro till de som undervisar på utbildningen. Namnen bakom utbildingen var ytterligare ett skäl till att hon ville söka – trots att det blivit långa resor för hennes del. Carolina bor med sin famij i Köping och utbildningen kräver att man är på plats i Nyköping tre dagar i veckan.
    Nu går hon tredje terminen och är tjänstledig från sitt jobb inom kemisk processindustri. Carolina säger att hon trivs på sitt jobb och att tanken då och då slog henne att hon nog skulle jobba inom industrin ända till pensionen. Men nu ser livet ut att ta en annan vändning. 

    Equiopatutbildningen Carolina Van Der Berg67
    Elever från equiterpiutbildningen i Nyköping ute på praktiska övningar i stallet. Foto: Sandra Nordin Johansson

    – Jag kommer vara 40 år när jag är färdig med utbildningen. Jag kommer att bli egenföretagare men det vore bra att bli knuten till en klinik en eller flera dagar i veckan.

    Carolina berättar att det är mycket plugg men att för hennes del har det rullat på bra. Flera av böckerna i utbildningen fanns redan hemma i bokhyllan.

    – Det har varit superintressant, jag är mer stressad över att vi redan gått halva tiden. Det är så mycket mer jag vill lära mig och fördjupa mig i, skrattar hon.

    På frågan om det är något hon hittills tyckt varit extra intressant svarar hon: neurologi.

    – Jag har fått en större förståelse för  varför saker händer i kroppen. Det är inte bara skelett och muskler och skinn, utan det finns ett helt signalsystem som med hjälp av substanser skickar signaler och att det kan bli blockeringar längs vägen. Vi har många, både hästar och människor, som är hämmade längs vägen i signalsystemen.

    Efterfrågan ger YH-utbildning

    Aili Bernardtz 69
    Aili Bernhardtz. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Det var när branschen ropade efter fler equiterapeuter som utbildningen fick grönt ljus, i januari 2022.

    – YH-utbildningar måste baseras på efterfrågan i branschen. 2022 beviljades vi två starter, och nu har vi precis fått ytterligare tre starter beviljade, berättar Aili Bernhardtz, utbildningsledare vid Campus Nyköping.

    – Det ger bekräftelse på att vi gör någonting bra, och att myndigheten som granskar vår ansökan också ser att efterfrågan är stor efter den här kompetensen.

    Om man drömmer om att bli equiterapeut men inte har behörigheten som krävs, hur gör man då?

    Fakta

    YH-utbildningen Equiterapeut

    Längd: 3 år, 600 YH-poäng.

    Var: Campus Nyköping.

    Ekonomi: CSN-berättigad.

    Studietakt: 100 procent.

    Behörighet hos sökande:
    Engelska 6, Hästkunskap 1, Hästkunskap 2, Naturkunskap 2. Dessutom ska man ha minst 2 års erfarenhet av praktiskt handhavande, omsorg och skötsel av hästar på hobbynivå eller professionellt.

    Ansökan: Öppnar 1 februari 2024, stänger 26 april.

    Expandera

    – Dels kan du vända dig till Komvux där du bor för att läsa in de behörigheter som du saknar. Ge inte upp utan kontakta oss och så tittar vi på om du är behörig eller inte. Om du saknar hästkunskap 1 och/eller 2 kan man under våren läsa en behörighetsgivande kurs i hästkunskap hos oss digitalt på distans.

    Aili Bernhardtz rekommenderar också att du går bredvid en equiterapeut innan, för att få en uppfattning om det är ett yrke du kan trivas med. 

    – Det är mycket plugg med anatomi,  biomekanik och veterinärmedicinska termer bland annat, så det är viktigt att du tycker det är kul. Framför allt tror jag du måste vara genuint intresserad av hästar!

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden