Avelsnyheter
26 februari 2016 06:37
Ridsportplus

Casall Ask var bäst 2015

När Horsetelex presenterar sin alternativa rankning, baserat på en mer sorterande skala än FEIs, då är det en svensk bekant som står överst. Rolf-Göran Bengtssons Casall Ask toppar rankningen med bästa resultat på 38 starter 2015. Rankningen bjuder på fest för alla avelsnördar och kalenderbitare.

Casall Ask var bäst 2015
Rolf-Göran Bengtssons matchning av Casall Ask är exemplarisk, ett kvitto är att de toppar listan genom hög jämn prestation. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Holländska Horsetelex lanserar två nya rankningsbegrepp som baseras på resultaten i samtliga internationella klasser, hoppklasser från 1,30 och motsvarande lilla rundan och uppåt i dressyr. Det nya rankningsystemet delar ut poäng inte bara baserat på placeringen utan också med hänsyn till hur det gick. En 10:e placering i FEIs befintliga system, som även levererar underlaget till WBFSH som gör avelsrankningen, ger samma poäng oavsett om det var en nollrunda eller 12 fel.

    I Horsetelex nya system belönas varje hopprunda med poäng i förhållande till hur bra den var, få fel och snabba tider belönas, samt placering och antalet startande. FEI delar i sitt system ut rankningspoäng efter hur mycket prispengar som delas ut i klassen. Poängen delas dessutom ut oavsett om klassen hade 20 eller 60 startande. Den största svagheten med FEIs poängsystem, om syftet är att följa upp avelsresultat, är att det börjar först ganska högt upp i klasserna, i 1,45-hoppning respektive Grand Prix för dressyr.

    De nya ranknings-värdena heter ISV (International Sport Value) och IPV (International Progeny Value). Det första värdet, ISV, rankar enskilda hästar och ryttare samt hela stamböcker baserat på det nya poängsystemet. IPV, värdet som syftar på avkommestatistik, räknas fram genom att summera ISV poängen för avkommor till hingstar och ston och sedan ranka dem oavsett deras stambokstillhörighet.

    Under introduktionen är resultaten tillgängliga för alla, efter 7 mars är systemet tillgänligt för prenumeranter på Horsetelex samt medlemmar i de avelsförbund (Holsteinerförbundet, Selle Francais och SBS) som varit med och tagit fram systemet.

    ISV Rankning hoppning 2015
    Tabellen över häst med bästa ISV-resultat toppas av Casall Ask, som gjort lika många starter som Hello Sanctos, men totalt sett haft fler nollrundor, färre fel och bättre tider. Hello Sanctos var 2015 bästa häst enligt FEIs poängtabell och Horsetelex äldre rankningsystem byggt på prispengar, Rolex Grand Slam segern såg till det. Listan visar vidare precis hur framgångsrika hästarna är på ett visst antal starter, ju färre starter med bra resultat desto högre placering. Luciana Diniz har två hästar på topp-10, med vinnaren av Global Champions Tour stoet Fit for Fun (Hann f -04 e For Pleasuer-Fabriano) och Winningmod van de Arenberg (BWP f -99 e Darco-Cassini I).

    IPV Index 2015
    Här listas hingstar och stamböcker, stonlinjer dröjer ännu ett tag men här finns intressanta fakta att vänta. Fadershingstarna visar i olika grupper där klass A betyder att hingsten har minst 100 avkommor med resultat utan åldersfördelning. Avkommornas poäng har räknats samman och rankningen görs efter medelvärdet, totala antalet poäng för avkommorna delat på deras antal.
    De hingstar som gynnas av detta har många välpresterande avkommor snarare än enstaka stjärnor. Grupperna går sedan neråt i antal och avkommornas ålder blir lägre. I klass E är avkommorna max 9 år gamla och hingsten behöver ha 20 eller fler avkommor för att komma med i listningen.
    Klass A till C har en och samma hingst i topp och det är Cornet Obolensky (BWP f -99 e Clinton-Heartbreaker), i klass D toppar Wandor vand de Mispelaere (BWP f -99 e Landor S-For Pleasure) och gröngölingsklassen E leds av Canto (Holst f 02 e Canturo-Limbus).

    För dressyr är klassindelningen helt annorlunda av naturliga skäl, färre antal tävlande hästar och längre startsträcka för att samla poäng även om ISV-systemet börjar en hel nivå lägre än FEIs genom att unghästklasser och lilla rundan tas med. Klass A innehåller hingstar med fle än 15 avkommor utan åldershänsyn och B listar hingstar med minst 10 avkommor som är max 12 år gamla. Det intressanta med listan för grupp A är att jämfört med all konventionell rankning blir den här inte lika D-blods-dominerad i toppen. Negro (KWPN f -95 e Ferro-Variant) leder före De Niro (Hann f -93 e Donnerhall-Akzent II) medan klass B  leds av Stedinger (Old f -00 e Sandro Hit-Landadel) följt av Lord Loxley I (Rhein f  -99 eLord Sinclair I-Weltmeyer).

    Stamböckernas gruppindelning är än mer intrikat då den går att se fördelat på flera höjdklasser och antalet hästar. Här borde SWB få glädjefnatt. I Grupp 1 för stamböcker med mer än 100 tävlande hästar på nivån 1,50-1,60 m ligger SWB på tredje plats. Efter Oldenburg och SBS men på en bättre placering än med de konventioenlla rankingsystemen. SWB har 104 hästar som tävlar på nivån och de presterar så bra att SWB som litet förbund kan hävda sig mot giganterna.
    Lite mindre glädjefnatt blir det när de två kategorierna för högsta divisionen 1,60 respektive 1,55 granskas, där finns SWB inte med i listningen eftersom det krävs minst 50 tävlande hästar på nivån. Antalskravet uppnås med råge i 1,50-kategorin och det är resultaten där som är så bra att SWB hävdar sig i grupp 1. 
    Glädjen håller i sig när stamböckerna jämförs inom dressyren. SWB har 45 tävlande hästar på Grand Prix nivå världen runt som gör så bra resultat att stamboken för 2015 hamnar på en fjärde plats. När Grand Prix och lilla rundan resultat läggs samman hålls den placeringen med hjälp av 81 tävlande hästar och placerar SWB före DWB. Leder gör KWPN med goda resultat för 588 tävlande hästar under 2015, det är en viss divisionsskillnad.

    Sidorna innehåller en funktion som kallas dynamisk ISV och IPV. Det är rankning som bygger på ett kalenderårs tävlande fram till idag och innebär färskare resultat jämfört med all tidigare FEI-ranking där poängen för en häst följer med mer än 12 månader. Det har för dressyrrankningen varit förödande men även påverkat hoppningen, gamla inaktuella ekipage har kunnat toppa listor månader efter att de tävlat. Det finns även en funktion för att göra ”sin egen” rankning där det går att välja gren, nivå, ålder och antal på avkommorna till exempel.

    Fram till den 7 mars är funktionen tillgänglig utan abonnemang.  Horsetelex Resultatrankning

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden