Dressyr
2 juli 2020 18:22
Ridsportplus

Cecilia Bergåkra: ”Skåne – here we come!”

FramtidsplanerDet har varit en intensiv tid för landslagsryttaren Cecilia Bergåkra. Samtidigt som hon blev allvarligt sjuk var hon i sluttampen av att söka in till beridarprogrammet på Flyinge. Men allt gick vägen och snart flyttar hon söderut för att kombinera elitsatsningen med studier.

Cecilia Bergåkra: ”Skåne – here we come!”
Cecilia Bergåkra och 11-årige Izack tränar mot Grand Prix. Här på Ingrid Klimkes clinic i början av året. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I början av juni blev Cecilia Bergåkra akut sjuk i vad som först befarades vara stroke. Något som sedan visade sig vara hjärnhinneinflammation orsakad av vattkoppsvirus. Innan diagnosen blev ordentligt ställd hann hon hem till Bergåkra Gård en kort stund innan hon snabbt blev inlagd på sjukhus igen samma dag. Och det var under de här få pigga timmarna hemma som hon lyckades spela in en ridfilm som en del av sin ansökan till beridarprogrammet på Flyinge.

    Att hon skulle komma in kändes inte alls självklart, men ett ridintyg med ”mycket fina lovord” från både Bo Jenå och Lotta Björe hade bäddat för att hon skulle komma vidare till nästa steg, vilket var filmen där hon även gjorde en analys av sin ridning. Att hon har haft något på gång har stått klart ett tag, men det är först nu som hon vågar avslöja sina planer.

    – Jag har velat hålla på det tills jag visste att allt var klart, och att jag blivit antagen. De hade ju digitala antagningsprov under tiden som jag låg på sjukhus, och jag var lite stressad över det. Det har varit några osäkra veckor, berättar hon.

    Vill inte bara rida Grand Prix

    Att komma in på beridarprogrammet är sannerligen ett nålsöga att passera, antalet platser är dessutom bara 12 stycken. Cecilias huvudinriktning blir dressyr med hoppning som kompletterande gren. Men det blir förstås en del fälttävlan också – och målet är att bli ”fullfjädrad” inom alla tre grenarna.

    Vilka hästar som ska med till Flyinge är inte helt klart ännu.
    – Det kommer att bli några selekteringsveckor här framöver, men jag vill främst ta med Duschesse, Izack, My Friend och Maggie. De fyra kan jag inte klara mig utan, säger Cecilia.

    I och med att det ingår flertalet block med unghästutbildning i programmet är tanken också att i omgångar köra ner några av alla fina unghästar som finns på Bergåkra.

    Just kombinationen mellan unghästutbildning och beridardelen, som är resultatet av en sammanslagning av tidigare två utbildningar förra året, var det som lockade Cecilia att ta det slutgiltiga steget och söka in.
    – Det passar mig väldigt bra, eftersom jag även vill hålla på med unghästar och verkligen vill utveckla den biten. Jag vill inte bara rida Grand Prix, jag vill lära mig att rida en unghäst hela vägen upp till Grand Prix.

    Basen kommer Cecilia ha i ett närliggande stall, men var det blir vill hon inte avslöja innan hon är installerad och klar. Tanken är också att hon ska kunna fortsätta lite med sitt nystartade företag och både ha träningar och ta in hästar för utbildning.
    – Det finns ju några timmar kvar där efter klockan fyra och det finns helger och lov. Jag vill att min verksamhet ändå ska kunna rulla på, men i mindre skala, säger Cecilia och tillägger att hon ser fram emot att läsa de kurser i företagande som ingår i kursplanen.

    180713_falsterbo_pernillahagg_ceciliabergakraberglund
    Cecilia Bergåkra och Primavera har uträttat stordåd tillsammans. Foto: Pernilla Hägg

    Både SM och EM i sikte

    Även elitsatsningen kommer att rulla vidare, vilket inte torde vara något problem då tävling ingår i utbildningen. Dessutom är det betydligt närmare till kontinenten än vad det är från Bergåkra Gård uppe i Hälsingland. Målet med Duschesse är Lövsta Future Challenge och inom kort ska Cecilia åka ner till Grevagården och rida det första kvalet efter tävlingsuppehållet. Och med Izack och My Friend fortsätter utbildningen mot Grand Prix.

    – Det är så härligt att kunna lägga mer fokus på dem. Med ”Zacken” är det bara byten i varje som ska sitta och sedan kan jag rida U25 på honom också. Maggie gör jag allting med, hon är helt underbar, säger Cecilia om det 6-åriga stoet som vann Breeders i fälttävlan förra året.

    Att välja att studera, som ung landslagsryttare mitt i en elitsatsning, är kanske inte helt väntat. Men det är ett beslut som har mognat fram sedan Cecilia tog studenten förra året.
    – Jag känner att det är nu eller aldrig, och att det just i den här pandemin kommer att finnas ett stort värde i att vara välutbildad när den väl har lagt sig. Jag har också känt att det här blir lite som mitt mellanår, jag byter lite hästar, Emilia tar över Primavera och jag fortsätter med de lite yngre. Som jag känner nu är det helt rätt i tiden.

    Innan det är dags för skolbänken händer det dock lite annat. Inom kort är det EM-uttagning på just Flyinge för alla tre systrarna Bergåkra.
    – Jag tar med Duschesse, Olivia rider både ponny och children och Emilia ska också med. Vi får se vem det går bäst för, skrattar Cecilia.

    I slutet av juli är det även SM för juniorer och children i Laholm, men då står Cecilia vid sidan av.
    – Jag ska vara med och coacha både Olivia och Emilia, säger hon.

    Att familjeverksamheten kommer att rulla på, fast lite mer på distans, även i framtiden är hon övertygad om. ”Bergåkrabrudarna”, som de kallar sig med glimten i ögat, är starkt sammansvetsade.
    – Hela familjen är hur stöttande som helst. Dessutom börjar ju båda mina systrar tävla i alla grenar, och snart kommer de att passera Skåne när de ska ut i Europa.

    ”Får nörda ner mig”

    Att det även blir ett distansförhållande med pojkvännen och elitbandyspelaren Isak Flodberg är inget problem. Paret firade ett och ett halv år tillsammans för en tid sedan och har inga planer på att låta 90 mil komma emellan dem.
    – Han har ju sin bandykarriär, men om det blir alltför jobbigt får han väl skapa ett eget lag i Skåne. Vi har sagt att vi kämpar för att vara ihop och för oss finns det bara lösningar, skrattar Cecilia.

    Vad ser du mest fram emot på Flyinge?
    – Att kunna ha närheten till tävlingar på ett annat sätt och utveckla mitt kontaktnät, både det jag har och det jag kan bygga för framtiden. Och att klara mig lite mer själv, utan att ha så många hästar. Här hemma är det 12 till 15 stycken just nu. Att gå ner i mindre skala och fokusera mer på företagsbiten, det ska bli skönt. Dessutom får jag verkligen nörda ner mig ordentligt.

    Hejaropen i sociala medier duggar redan tätt till Cecilias senaste hashtagg ”beridarprogrammet” och orden: ”Skåne, here we come!” Men vilka hennes blivande klasskamrater är har hon ingen aning om ännu.
    – Det får jag se på uppropet den 10 augusti – det känns jättespännande!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden