Porträtt
11 januari 2018 06:30
Ridsportplus

Cecilia Bergåkras kometkarriär

Ridsports prisVid 16 års ålder har Cecilia Bergåkra redan gjort sig en dressyrkarriär som de flesta ryttare bara drömmer om. Hon tävlar Grand Prix mot seniorer samtidigt som hon tävlar både som junior och på ponny. Möt Årets komet 2017.

Cecilia Bergåkras kometkarriär
Cecilia Bergåkra valdes till Årets komet av Ridsports läsare. Dressyrryttare tog emot utmärkelsen på Ryttargalan i slutet av november. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett fantastiskt tävlingsår avslutades för Cecilia Bergåkra med lite ofrivillig vila. Ett fall från en unghäst resulterade i en bruten fotknöl, och Cecilia tar emot Ridsport på kryckor och med det vänstra benet i ett gipsat paket. I Hälsingland har snön fallit i stora mängder före besöket, och Cecilia som inte har hunnit skaffa några isdubbar till kryckorna har svårt att röra sig ute. Trots begränsningarna i rörlighet och smärtan i foten har hon inte svårt att hålla humöret uppe, trots att hon saknar hästarna.
    – Härom dagen fick jag hjälp att sätta mig i stallet en stund. När första hästen kom in sprutade tårarna på mig som på Lille Skutt, så det märks att man har ett speciellt band till dem, säger Cecilia, som får gå med gipset ytterligare fyra veckor innan hon kan börja stödja på foten.

    En överraskning
    Att bli utsedd till Årets komet kom som en total överraskning för Cecilia. Det tog till och med en stund för henne att förstå att det var just hon som var nominerad.
    – Jag läste på hemsidan att ”vi håller tummarna för Lina, Evelina och Cecilia”, och jag tänkte ”Cecilia, vem tusan är det?” Jag kände inte till någon mer Cecilia än jag som rider.
    – Jag gick in på sidan och skrållade ner, och när jag såg att det stod Cecilia Bergåkra höll jag på att svimma.

    Det är en väldigt bra kombination och att få in lite storhästridning på ponny har verkligen inte skadat. Cecilia Bergåkra.

    Nomineringen i sig kändes som en vinst för Cecilia. Hon trodde att Evelina Tovek skulle ta hem priset.
    – Hon hade ju vunnit en deltävling i  Global Champions Tour, så jag tänkte att det var lite dålig tajmning att bli nominerad samma år som henne.

    20180109_ceciliabergakraimg_8494_jss
    Cecilia har två unga framtidshopp i respektive gren: Maggie (SWB sto f-14 e Common Sense u Etoscha e Tolan R, uppf Stall Österlund) i hoppning och I am Pehrs (35) SWB (sto f-12 e Ampere u Idonna e Donnerfly, uppf P&A Development AB) i dressyr. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Att få gå på Ryttargalan där priset delades ut kändes också som en vinst i sig. Egentligen har den 18-årsgräns. Även om Cecilia inte hade åldern inne fick hon tack vare sin nominering vara på plats.
    – Det var helt fantastiskt och så kul att få uppleva Ryttargalan.

    Ridsports läsare röstade
    Årets komet röstas fram av Ridsports läsare bland tre talanger på väg upp som Ridsports grenansvariga nominerar och väljs sedan av läsarna i en omröstning på webben. Att få läsarnas stöd har betytt mycket för Cecilia. Hon berättar hur hon efteråt har fått ta emot många positiva kommentarer på sina kanaler i sociala medier.
    – Man blir jätteglad över all support och jättetacksam, verkligen.

    Bland gratulationer och lyckönskningar har Cecilia fått beröm för sin ödmjuka framtoning och för att hon rider mjukt och fint. Det sätter Cecilia stort värde på, eftersom det är den ridningen hon siktar mot.
    – Jag vill inte vara någon ”kaxpära”, jag vill vara ödmjuk både mot min omgivning och hästarna, och jag vill att det ska vara ett fint samspel mellan mig och hästen. Därför blir jag väldigt glad över att få alla de här fina kommentarerna.

    Young Riders - Roosendaal 2017
    Cecilia och Primavera vid EM för young riders i Roosendaal i somras, där hon bland annat tog en individuell sjundeplacering i kür. Foto: Hippo Foto/Leanjo de Koster

    Cecilia har på några år gjort sig ett stort namn som dressyrryttare, och har trots sin ringa ålder avancerat snabbt. Hon har flera gånger debuterat i allt högre klasser som rekordung. Under 2017 har Cecilia tävlat på fem olika nivåer – som ponnyryttare, junior, young rider, U25-ryttare och senior. Resultatmässigt har det blivit allt från placering vid ponny-SM till segrar i GP-klasser för seniorer. Som YR-ryttare tog hon både SM-guld och EM-placering, och som U25-ryttare har hon haft fina internationella framgångar.

    Väljer klass beroende på häst
    Vilken klass hon startar i beror på vilken häst hon rider.
    – Primavera gör sig till exempel bäst i YR-klass i stället för juniorklasser eftersom hon har lättare för formen i högre svårighetsgrad med samling som piruetter, skolor och superfina galoppbytesserier.

    Cecilia går också framåt som hoppryttare. Redan som 14-åring placerade hon sig i 1,20 med familjeuppfödningen Makkelijke (SWB val f-07 e Marwin-Lagano), och med hans yngre bror Manboy är hon nu felfri i 1,10 och har även startat 1,20 i Danmark.
    – Han har verkligen kapacitet för högre klasser. Nu vill jag bara stärka honom och ge honom självförtroende så kan det bli honom som jag kan hoppa högre klasser med.

    20180109_ceciliabergakra2_jss
    Cecilia Bergåkra Berglund kan inte låta bli att hänga lite i stallet och ridhuset trots att hon går på kryckor. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    I stallet finns också nyförvärvet Maggie (SWB sto f-14 e Common Sense u Etoscha-Tolan R) som ropades in på Elmia i höstas. En multitalang som tog både hopp- och gångartsdiplom med hoppning som spetsgren. Maggie placerade sig högt både i 3-årsfinalen och i Rikssto och blir ett spännande tillskott för Cecilia på hoppsidan.

    Mamma och två systrar
    Cecilia bor på Bergåkra Gård utanför Vallsta i Hälsingland tillsammans med sin mamma Sigrid och de två yngre systrarna Emilia och Olivia – gänget kallas allmänt för ”Bergåkra-brudarna”. Hästintresset för dem alla är det centrala i tillvaron och alla är aktiva tävlingsryttare. Största fokus ligger på dressyr även om det också hoppas över hinder. Emilia tog SM-silver i dressyr på B-ponny förra året och hoppade även felfritt i det allsvenska laget. Olivia fokuserar främst på hoppning och har nyligen debuterat i Msv B på två av sina B-ponnyer.

    Vad som helst kan hända vid dressyrbanan och det ska hästarna klara av. Cecilia Bergåkra.

    Ursprungligen var det bara själva platsen som hette Bergåkra, men Cecilia berättar att man i samband med en vigsel i tidigare generationer även tog sig efternamnet Bergåkra. Gården har tidigare använts för köttproduktion men är i dag helt inriktad på hästar med avel, träning och tävling.

    Även Cecilias två morbröder ”Bengan” och Lars är delägare i verksamheten och bor på gården. Cecilia berättar med värme i rösten hur ovärderliga morbröderna är för gårdens verksamhet.
    – Bengan är vår ”handyman” som fixar med maskiner, snöröjning och vår lastbil, och Lars fixar allt med hö, vattning av hagar, underlaget i ridhuset och det. Man märker om Lars är sjuk, då håller gården på att falla samman.

    Naturbruksgymnasium på gården
    Den egna hästverksamheten på gården delas med naturbruksgymnasiet Naturlära i Hälsingland, som är inriktad på häst med fokus på elitdressyr. Skolan drivs av Sigrid och gymnasiets rektor Karin Ånöstam och har ett 20-tal elever. Cecilia är en av dem och hon går i årskurs två. Möjligheten att kunna gå i skola hemma på gården fick henne att läsa in hela nian när hon gick i åttan, och därmed börja gymnasiet ett år tidigare.
    – Jag tycker själv inte att jag är någon pluggis, men just då fick jag vara det och gå ”all in” för att få det klart, säger Cecilia om den hektiska tiden för snart två år sedan.
    – Jag fick ett jättestort stöd från alla lärare. Även om det var lite kämpigt lyckades jag på något sätt och fick godkänt i alla ämnen.

    Kan anpassa skolan
    När Cecilia gick i grundskolan hade hon två timmars resa till och från skolan med buss varje dag. Tack vare att hon kunde börja på Naturlära ett år tidigare fick hon ett extra år där hon kunde tävla på högsta nivå.
    - Nu kan jag anpassa skolan efter tävlingarna och ha lite distansupplägg härifrån, och schemalagd ridning gör att jag kan hinna med hästarna på ett annat sätt, säger Cecilia.

    20180109_ceciliabergakrai_jss
    Vid Ridsports besök sitter Cecilia på en hästrygg för första gången sedan olyckan. Lyckan går inte att ta miste på. Primavera fick äran och pristäcket som delades ut när ryttaren blev Årets komet åkte självklart på. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Något tips om hur man bäst kombinerar skola och elittävlande vill Cecilia dock inte ge.
    – Nej, jag är väl inte den bästa förebilden där eftersom jag nog prioriterar träningarna och tävlingarna lite mer just nu, erkänner hon.

    Höga krav på sig själv
    Men mamma Sigrid förklarar att det går utmärkt i skolan för Cecilia trots tävlandet. Det är dotterns egna högt ställda krav på att ligga i topp både i ridningen och med skolarbetet som gör att hon inte tycker att hon räcker till i skolan. Betygen i skolan är klart godkända, försäkrar Sigrid.

    Naturlära har riksintag och ger sina elever möjlighet att satsa på hästsport, och eftersom Cecilia har ett sådant bra utgångsläge på hemmaplan har hon valt att tacka nej till erbjudanden utifrån, som till exempel Knytkalaset och Plantskolan.
    – Det är inte så att jag nobbat det, men att åka fyra/fem timmar till krokarna där i Enköping, som ändå ska vara i norr –det finns inte riktigt på kartan för oss att pendla så.
    – Nu har jag mamma och andra tränare som kommer till mig, och jag känner att vi har ett så pass bra upplägg här att vi kan spara de restimmarna för hästarna.

    Jag tränar mycket för mig själv på utebanan, gymnastikhoppar i naturen och hittar mina egna nycklar i ridningen. Cecilia Bergåkra.

    Cecilia är noga med att poängtera att hon är glad och tacksam över att ha fått erbjudande att vara med i de här satsningarna, men hon är också stolt över att hon kunnat tacka nej och ändå lyckats med det hon gjort.
    – Jag har visat att jag kan klara mig bra själv här uppe, och man kan ju se svart på vitt att det gått minst lika bra utan.

    Styrkan i att kunna tacka nej till ett erbjudande som de flesta drömmer om ligger inte bara i att Cecilia har så bra träningsmöjligheter i ryggen. En infekterad bodelning efter föräldrarnas skilsmässa har legat och tärt i flera år och Cecilia berättar hur det här påverkar hela familjens tillvaro på gården.
    – Jag har väl fått växa upp lite tidigare och ta mer ansvar eftersom det här har gått ut över mig och mina hästar. Det är hästar som behövt säljas när det var ett visst brytdatum och så. Jag har fått ett litet annat perspektiv.

    Gett henne drivkraft
    Sedan några år har Cecilia valt att inte ha någon kontakt med sin pappa. Det beslutet har gjort att hon inte har några problem att stå upp för sig själv och säga vad hon tycker.
    – Det här har gett mig en drivkraft. Jag kan bevisa att jag är en självständig kvinna här på jorden som kan klara mig själv och lyckas på mina egna sätt.

    Helt själv är Cecilia förstås inte, och hon återkommer flera gånger till hur tacksam hon är för den hjälp hon får på hemmaplan av sin mamma och morbröderna. Som tränare har hon inte bara mamma, Cecilia rider även för tyska OS-ryttaren Helen Langehanenberg som även mamma Sigrid tränar för. Därtill känner sig Cecilia trygg i sitt eget upplägg.
    – Jag tränar mycket för mig själv på utebanan, gymnastikhoppar i naturen och hittar mina egna nycklar i ridningen. Jag är fri att utveckla min egen naturliga stil och hästarna verkar gilla den.

    Jag kan bevisa att jag är en självständig kvinna här på jorden som kan klara mig själv och lyckas på mina egna sätt. Cecilia Berglund.

    Cecilia använder sig gärna av byvägarna runt gården, och tränar piaff, passage och byten i varje ute i naturen.
    – Att rida ute ger ändå bäst framåtbjudning, och sedan kan man finslipa på detaljerna i ridhuset.

    Även om Cecilia inte har någon statistik på att hästarna får mer energi när de rids ute, tycker hon att hon kan känna av det på hästarna.
    – De har oftast öronen mer spetsade ute på vägen och i skogen än vad de har inne i ridhuset, och jag tycker själv att det är kul att rida ute.

    Bra miljöträning
    En annan fördel med ridning ute i naturen tycker Cecilia är miljöträningen. Hästarna ska kunna gå förbi saker som postlådor och inte bli för skärrade om det dyker upp något oväntat – som till exempel en skock får med plingande klockor runt halsen.
    – Vad som helst kan hända vid dressyrbanan och det ska hästarna klara av.

    20180109_ceciliabergakraifamilj_jss
    Det är full rulle på Bergåkra. Systrarna Olivia och Emelia flankerar mamma Sigrid och Cecilia under en ridtur. Foto: Jenny Schwieler Staaf
    20180109_ceciliabergakraimg_8467_jss
    Systrarna Olivia, Cecilia och Emilia är tajta och delar det stora hästintresset. Faktum är att alla tre är licensierade tävlingsryttare i dag. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Hon talar av egen erfarenhet. Detta framgick inte minst vid Elmia i höstas när tre truckar med väggmaterial dök upp i arenan mitt under Cecilias pågående program. Duschesse reagerade förstås när truckarna gjorde entré, men Cecilia kunde ändå rida på tills domarna blåste av. När hon sedan fick rida om sitt program slog de till med personbästa.

    – Hade hon inte varit tränad för att kunna stöta på det mesta hade jag nog inte fått in henne på banan igen.

    Att ”världen inte går sönder” för hästarna om det dyker upp något oväntat är en stor trygghet för Cecilia.
    – Det är skönt för mig mentalt att det i alla fall inte är det som kommer att rubba vårt program.

    Udda metoder
    Hon har även använt sig av lite udda träningsmetoder för att vänja hästarna vid det mesta. När Duschesse inte riktigt fungerade på banan när det regnade åkte Cecilia upp till Mitt Hjärta i Delsbo och tränade i deras vattengrav.
    – Vi red upp och ner, ner och upp, och hon lärde sig att hon bara fick ”ta det” att bli blöt.

    Trygga hästar och en naturlig, sund hästhållning är något som Cecilia även vill förmedla på sociala medier. Hon har nästan 20 000 följare på Instagram, och hon berättar att dessa kommer från världens alla håll. Här lägger hon gärna ut bilder som visar hur hästen kan prestera på högsta nivå utan press – det blir mycket bilder från uteritter och stranden och det uppskattas av besökarna.
    – Det är jättehäftigt att man kan nå ut till så många.

    Klart mål
    Hennes framtidsmål är tydligt, hon vill fortsätta med det hon gör. Med träning, tävling och utbildning av hästar tycker hon att hon gör sig bäst. Kanske vill hon gå lite i mammas fotspår och så småningom ge tillbaka till sporten iklädd tränarrollen.
    – Drömscenariot är att kunna bli sajnad av något stort företag eller liknande som gör att jag kan hålla på med det här på heltid.

    Cecilia om att …
    …bli utsedd till Årets komet:
    – Det var verkligen helt fantastiskt bara att bli nominerad, och att få utmärkelsen var inte väntat. Men det var otroligt kul.
    …sina långsiktiga framtidsmål:
    Rida OS i dressyr. Rida 1,45-hoppning på tävling någon gång i livet. Göra fälttävlansdebut och bli fullfjädrad ryttare i de tre grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan
    …lämna ponnykarriären bakom sig:
    – Lite tråkigt är det att inte få rida internationellt. Samtidigt vet jag att jag kommer att fortsätta rida ponny parallellt, men det är de stora hästarna man når fler mästerskap med så det är de jag vill rida.

    Fakta/Cecilia Bergåkra
    Ålder: 16 år, fyller 17 i sommar.
    Bor: Söromåsen i Hälsingland.
    Familj: Mamma Sigrid, systrarna Emilia 13 och Olivia 11 år. Morbröderna Bengt-Olof ”Bengan” och Lars
    Husdjur (utöver hästar): Två hundar – dvärgpinschern Minna ”Min” och en bichon havanaise – Vikbrons Jamina ”Jippie”, fyra katter och två kaniner.
    Aktuell: Ett fantastiskt tävlingsår 2017 då hon bland annat vann SM-guld som YR på Primavera. Utsedd av Ridsports läsare till ”Årets komet”.
    Tittar på: Stranger Things – jag är inte så mycket för skräckfilmer men det här är alldeles lagom.
    Äter helst: Sushi.
    Lyssnar på: Kygo – hela Primaveras kür består av hans sound.
    Läser just nu: Patrik Sjöbergs bok ”Det du inte såg”.
    Klär sig helst i: Ridbyxor.
    Inspireras av: Mycket av mamma och min omgivning – ”både av inspirerande människor omkring mig och av naturen omkring mig”. Inspireras också av tävlingssändningar på till exempel SVT Play.
    Tränar för: Mamma Sigrid Bergåkra och tyska Helen Langehanenberg.
    Förebild: Edward Gal.
    Favoritpryl i stallet: Familjens midjestyrda minitraktor Weideman.

    Fakta/Tävlingshästar i urval
    Duschesse (SWB sto f-02 e Solos Carex u C’est si Bonne e Chagall, uppf Kjell Andersson), Cecilias U25-häst som hon även rider i seniorklasser upp till Grand Prix med segrar och placeringar.
    Primavera (SWB sto f-03 e Don Primero u Favorite e Figaro, uppf Anine Eskebäk), Cecilias YR-häst som nu ska matchas mot U25. Guldhästen vid SM och Cecilias EM-häst.
    Izack (SWB val f-09 e Blue Hors Zack u Idonna Donnerfly, uppf P&A Development AB), egentligen mamma Sigrids tävlingshäst men även Cecilias tävlingspartner i juniorklasser. Förhoppningsvis Cecilias framtida mästerskapshäst i seniorklasser.
    Manboy (SWB val f-10 e Marwin u Gizza e Guinness, uppf Agneta Sjögren-Fredriksson), Cecilas hopphäst som hon startat upp till 1,20.
    Bergåkras Amalia’s Claus (NWR hingst f-11 e Heitak’s Marwin u Brinckhofs Wi e Orchard Boginov, uppf L. Van Laarhoven), C-ponny som är godkänd hingst i Tyskland och Holland. Kommer att tävlas i ponnyklasser av Cecilia och hennes lillasyster Emilia.

    Bästa resultat 2017
    SM-guld som young rider med Primavera.
    Red YR-EM på Primavera och kom på åttonde plats.
    Segrade i Live-Arena & Dressage Power Young Rider Trophy med Primavera.
    Trippelsegrar med Primavera och trea i U25 Grand Prix med Duschesse vid ungdomsmeetinget i franska Samur.
    Trea i finalklassen i Lövsta Future Challenge på Elmia med Duschesse.
    U25-placeringar i GP och GP-kür med Duschesse på Falsterbo.
    GP-kür-seger i Helsingborg och GPS-seger i Åstorp med Duschesse.
    Tre CDIY-andraplatser i norska Vestfold med Primavera.
    Trippelsegrar i FEI-klasser med D-ponnyn Hedemand’s Aurora i Helsingborg.
    Fyra på SM med D-ponnyn Inspi(red) Justice RP 185.
    Åtta i SM-finalen för U25-ryttare med Duschesse.

    Cecilia år för år:
    2001. 
    Cecilia föds, som första dotter i en blivande skara på tre. Welshponnyn Zemya ”Marängen” hade mamma Sigrid skaffat till Cecilia redan när hon låg i magen. Stoet dog några år senare i samband med en dräktighet.
    2005. Familjen flyttar från Tullgarns Kungsgård till Sigirds föräldrahem Bergåkra Gård i Hälsingland.
    2009. Cecilia tävlingsdebuterar med A-ponnyn Smultrongårdens Anton. De rider en LB:1 och eftersom de är det enda ekipaget i klassen tar de hem segern. ”Vi fick i alla fall tillräckligt med procent för att få en rosett.”
    2011. Cecilia får ta över welshponnyn Bonnie’s Beauty av en ridelev till Sigrid. Tillsammans rider de två SM. Beauty finns fortfarande kvar på gården. ”Hon är min bästa vän”, säger Cecilia.
    2012. Primavera blir Cecilias första egna stora häst när hon får ta över stoet från mamma Sigrid.
    2013. Tolv år gammal kvalar Cecilia rekordung till S:t Georges. Under året rider hon Msv B:5.
    2014. Startar i S:t Georges under våren. Cecilia kvalar till fyra SM och rider två av dem: på B-ponny och som junior. Under hösten debuterar hon i Intermediére.
    2015. Tävlingsdebuterar internationellt som junior. Tar ett historiskt silver vid tidernas första EM för children i franska Vidabaun med hingsten I Do Kiss. Rider ponnyküren i Friends Arena på new foresthingsten Ängsgårdens Izzy RNF 174.
    2016. Läser in hela årskurs nio under sista terminen i åttan och börjar på gymnasiet hemma på gården. 14 år gammal debuterar hon i Grand Prix och blir den yngsta ryttaren i Sverige genom tiderna att rida på denna nivå. Rider åter ponnyküren i Friends Arena, denna gång på ridponnyhingsten Inspi(red) Justice RP 185.
    2017. Tar för tredje året i rad hem tre DM-guld i Gävleborg. Rider fyra SM: på D-ponny, som junior, YR och i U25. Som YR tar hon SM-guld och EM-placering. Blir av Ridsports läsare utsedd till Årets komet. Året avslutas olyckligt med att Cecilia bryter fotknölen.

    Denna text publicerades första gången i pappersupplagan av Ridsport, nr 1/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden