Avel
22 mars 2022 06:20
Ridsportplus

Ceylon – långt före sin tid

Ridsport 50 årCeylon är en av få gamla hingstar som står sig i modern tid, sannolikt för att han förärvde det vi i dag efterfrågar mest – ridbarhet och god mentalitet.

Ceylon – långt före sin tid
Ceylon visades à la Celle vid Flyingedagarna 1976, då han var tio år gammal. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med en avelskarriär som spände över mer än två decennier med bibehållen popularitet – långt före seminteknikens inträde – finns det fog för att kalla Ceylon en klassiker redan under sin livstid.

    Hans första avkommor föddes 1970 efter att han godkänts för avel 1969 tillsammans med Cecil, Chagall, Ciceron och Cyrano, där de tre sista också fick stor betydelse i aveln.

    Omdömet om den 3-årige Ceylon löd: ”Storlinjerad med naturlig resning och stark överlinje. Stora ledgångar. Mycket god skritt. Framåtgripande, flygande trav. Något hjulig bak”.

    Premierades med Elit

    Knappast ett omdöme som i dagens avelsvärld skulle bana väg för en populär förärvare. Men Ceylon bevisade snabbt sitt värde med en förärvning i särklass. Ur Flyinges hingstårgång född 1966 med namn på C fick både Ceylon och Chagall Elit 1988.

    Som Flyingehingst blev Ceylon utstationerad på totalt tolv olika regionala hingststationer under sina 24 säsonger i avel, fem år i Billinge och tre år i vardera i Åsumtorp och på Karlsdal i Örebro.

    Den sista stationen var Millomgården utanför Falköping 1991. Barbro Andersson från Millomgården minns Ceylon för hans karisma och gångarter; även på ålderns höst var han hingstig men ändå snäll och bussig att hantera.

    Under sina första år på Flyinge gick Ceylon genom samma utbildning som alla hingstar vid den här tiden. Inkörning och inridning vid två års ålder, bruksprov med delmoment från alla discipliner, innan det blev fortsatt utbildning med någon av stallbetjänterna, som vi i dag kallar
    beridare.

    Var på gränsen till het

    Bo Jenå, i dag förbundskapten, tränare och domare, arbetade på Flyinge mellan 1972 och 2017, under de tio första åren parallellt med sin far Kurt Jenå.
    – Ceylon var min fars tjänstehingst från det året han var tre år, berättar Bo Jenå. Kurt Jenå hade Ceylon och Iran (SWB f -72 e Chagall-Jarramas) under flera år.
    – Ceylon var alltid pigg, på gränsen till het, och arbetsvillig men han kunde också ha en räv bakom örat, minns Bo Jenå.
    – Min far blev en gång avkastad på ridbanan på innergården som fanns då. Det nästa han minns är att han och Ceylon skrittar på Warren Hastings-banan i parken. På den tiden var den första frågan när något hänt: Hur gick det med hästen? Det var bara att sitta upp och rida vidare.

    Bo Jenå har själv ridit Ceylon vid några tillfällen och har positiva minnen av sin fars tjänstehingst.

    Men framför allt är det den fantastiska förärvningen med avkommor i olika discipliner som präglar minnet av hingsten.

    Löfte slutade i elithingst

    Ett exempel på Ceylons dragningskraft långt upp i åren gav den kände uppfödaren Poul-Erik Lang. I mitten på 80-talet fick han ett löfte av Johan Ifverson att om Poul Erik betäckte sitt sto Bellis (f -77 e Iran) med Ceylon skulle Johan köpa avkomman, oavsett vad det blev.

    Avkomman föddes 1988, då Ceylon var 22 år, döptes till Master, blev godkänd och senare Elitpremierad hingst.

    Med Kyra Kyrklund i sadeln skördade Master stora framgångar i internationell dressyr.

    Fakta

    Ceylon 454

    • Född 1966 hos Britt Lovén på Lilla Hästnäs, Visby.
    • e Jovial 369 (Bohème xx–Troz xx) u Judith 609 e Jago 115.
    • Brun med bläs, vit underläpp och fyra vita ben, 165 cm i mankhöjd och 21 cm i skenbensomfång.
    • Inköpt till Flyinge som föl. Död 1992 enligt Kurt Grafs bok, 1994 enligt blup.se.
    • Elitpremierad 1988.
    • Ceylon hade förädlingsgrad 63,09 procent genom mycket fullblod i fadern och fullblodsinslag i modern Judit.
    • Betäckte fram till 1992, tolv ston sin sista säsong, varav tre betäcktes naturligt.

    5 milstolpar

    1. Far till 959 avkommor i SWB.
    2. Morfar till 1577 hästar i SWB.
    3. Fyra godkända söner: Silvan f -74, Cesam f -77, Master f -88, Chirlon f -89
    4. Morfar till två godkända hingstar: Sack f -91 e Kaliber, Lanskoy f -90 e Eloge
    5. Kända avkommor i urval: Cesam gick OS i dressyr med Ulla Håkanson 1988, 25:a individuellt. Vid EM 1987 29:a samt femma i lag. Tredje Mannen gick svår hoppning med Jana Wannius. Tre silver och ett brons i SM 1977-1979 samt 1986. Courage med Ann-Kathrin Linsenhoff tog silver och brons samt guld i lag i EM 1987 och 1989. Cyklon tog placeringar i internationell fälttävlan med Ulf Johansson. SM-guld 1994 och SM-silver 1989.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden